Hyppää pääsisältöön

Robominers

Tampereen yliopisto
Projektin kesto1.6.2019–31.5.2023
KärkialueTekniikka

Robominers on innovatiivinen projekti, missä 14 eri yhtiestyökumppania 11 eri maasta yhdistää heidän ammatillisen ja tieteellisen potentiaalin luodakseen EU:lle uusi ekosysteemi bio-inspiroidun Robominer robotin ympärille minkä avulla EU pääsee käsiksi alueellaan oleviin maa mineraaleihin käsiksi.

Robotti tulee olemaan bio-inspiroitu, modulaarinen ja uudelleen muuntautuva, mikä kykenee pääsemään pieniin ja vaikea kulkuisiin mineraali esiintymiin. Robotti on varustettu valikoivalla mineraali aistilla ja vaihdettavilla kaivostyökaluilla. Robotti kykenee työskentelemään maan tai veden alla tai kaivoslietteessä.

Tässä projektissa Tampereen Yliopiston Hervannan kampuksella on iso rooli robotin prototyypin suunnittelusta ja valmistuksesta muiden yhtiestyö kumppaneiden kanssa. Tampereen Yliopistostossa tähän projektiin tutkitaan myös robotin liikkumismuotoa ja eri osien paineen kestoa niin elekroniikka kuin rakenteelliset osat sekä robottien välistä kommunikointia esimerkiksi paketti radion avulla.

RobominersEU_flagEU_flag_text

Tausta

Euroopan Union alue on riippuvainen tuonti raaka-aineista. Samalla Euroopan Union teollisuus vaati ja käyttää enemmän raaka-aineita (maa mineraaleja). EU haluaa haluaa löytää uusi tapoja lisä sisäistä varastoa ja kannattavia louhinta tapoja näille mineraaleille.

EU:n alueella on monia vanhoja ja syviä kaivoksia joissa näitä tarvittavia ja arvokkaita mineraaleja on edelleen, jotka on kallista louhia nyky päivän kaivostekniikkalla kallista.

Tavoite ja tehtävät

- Rakentaa toimiva bio-inspiroitu ja modulaarinen robotti

- Suunnitella uusi kaivos ekosysteemi

- Validoita robotin kaikki päätoiminnot teknologia tasolla TRL 4

- Käyttää prototyyppi tutkimukseen kuten skaalaukseen, uudellen konfigurointiin, automaattiseen korjaukseen, valikoivaan louhimiseen ja toimimiseen haastavissa olosuhteissa.

 

Vaikuttavuus

Robominers tuottaa uusia innovaatioita, tutkimuksia ja julkaisuaj EU:n kaivosteollisuudelle. Sen avulla EU voi avata uudelleen vanhoja kaivoksia ja hyödyntää syviä kaivantoja ja näin olla vähemmän riippuvainen ulkopuolelta tuoduista mineraaleista.

Rahoituslähde

EU_flag_text

ROBOMINERS is a new project funded under the European Union’s Research and Innovation programme Horizon 2020 (grant agreement n°820971) which aims at creating a bio-inspired robot capable of mining underground mineral deposits.

Projektiin kuuluvat henkilöt

Yhteistyötahot

Montanuniversitaet Leoben
Institut Royal des Sciences Naturelles de Belgique (RBINS)
ASSIMAGRA - Associacao Portuguesa dos Industriais de Marmores e Ramos Afins
La Palma Research Centre for Future Studies SL (LPRC)
Miskolci Egyetem (UNIM)
The European Federation of Geologists (EFG)
Geoloski Zavod Slovenije (GeoZS)
Resources Computing International LTD (RCI)
GEO-MONTAN Geologus, Kornyezetvedomegujulo Energetikai Tolmacsforditokft (GEO MONTAN)
Tallinna Tehnikaulikool (TalTech)
Polska Academia Nauk Instytut Gospodarki Surowcami Mineralnymi I Energia (IGSMIE PAN)
K-UTEC AG SALT TECHNOLOGIES (KUTEC)