Mechanical testing
Projekti

Patchbond II - Certification of adhesive bonded repairs for Primary Aerospace composite structures

Tiedekunta tai koulutusyksikkö: Tekniikan ja luonnontieteiden tiedekunta | Organisation sub unit: Materiaalitiede ja ympäristötekniikka | Tieteenala: Materiaalioppi

Euroopan puolustusviraston (EDA) Patchbond II-projektin painopiste on ilma-alusten primääristen komposiittirakenteiden liimakorjauksissa. Komposiitteja käytetään laajalti ilmailu- ja avaruusrakenteissa johtuen niiden poikkeuksellisen hyvistä jäykkyys- ja lujuusominaisuuksista suhteessa tiheyteen. Komposiittirakenteet kohtaavat vaurioita, joita korjataan liimatuilla korjauspaikoilla. Liimattujen korjausten sertifiointi edellyttää liimaliitosten vaurioista. Patchbond II-projektissa tutkitaan liimausvaurion syntyä ja kasvua sekä kokeellisesti että numeerisesti. Projektissa tarkastellaan myös Structural Health Monitoring (SHM)-tekniikoiden käyttöä.

Hanke on monikansallinen, johon osallistuu useita partnereita kuudesta eri maasta. Suomalaisia partnereja ovat Tampereen yliopisto (Muovi- ja elastomeeritekniikka), Patria Aviation ja Teknologian tutkimuskeskus VTT. Tampereen yliopisto vetää analyyseihin liittyvää työkokonaisuutta ja on aktiivinen muissa projektin työpaketeissa.

Rahoituslähde

Puolustusvoimat

Yhteyshenkilö(t)