Hyppää pääsisältöön

Eurooppalainen valtioaateli ja kohtalokkaat ongelmat

Tampereen yliopisto
Projektin kesto1.8.2017–30.7.2021
KärkialueYhteiskunta

Projekti tutkii, kuinka Suomen EU-politiikasta vastaavan tai EU:ssa toimivan poliittisen ja hallinnollisen eliitin toimintakenttä on rakentunut, kuinka he itse käsitteellistävät todellisuuden, jossa toimivat, kokevatko he kohtalokkaat ongelmat tärkeiksi ja mahdollisiksi ratkaista, ja kuinka he ymmärtävät EU:n roolin tässä. Toimintakentän objektiivisia rakenteita kuvataan käyttämällä aineistoina tilastoja, politiikkadokumentteja, tutkimuskirjallisuutta, pamfletteja ja blogeja. 'Eurooppalaisen valtioaatelin' suomalaisen segmentin maailmaa ja sen suhtautumista kohtalokkaisiin ongelmiin analysoidaan sen 50 jäsenen syvähaastatteluiden avulla. 

Tavoite ja tehtävät

Valloilleen riistäytyneen talouden, ympäristökriisin, epätasa-arvon ja turvattomuuden kaltaiset kohtalokkaat ongelmat varjostavat elämäämme globalisoituvassa maailmassa. Suomen kaltaisille pienille valtioille yhteistyö EU:n kaltaisissa poliittisissa yksiköissä saattaa olla reitti ongelmien kestävään ratkaisemiseen.

Tutkimussuunnitelma

Julkaisuja

Policy Design in the European Union: An Empire of Shopkeepers in the Making? Palgrave Studies in European Political Sociology. Risto Heiskala & Jari Aro (eds.) Palgrave, 2018.

Rahoituslähde

Suomen Akatemia, Academy of Finland

Koordinoiva organisaatio

TaSTI: Research Centre for Knowledge, Science, Technology and Innovation Studies

Projektiin kuuluvat henkilöt

Yhteyshenkilöt

Risto Heiskala

Professor

risto.heiskala [at] tuni.fi

+358 40 741 7518

 

Jari Aro

University Researcher

jari.aro [at] tuni.fiOlli Herranen 

Researcher

olli.herranen [at] tuni.fi