
Ympäristö-, energia- ja biotekniikka, Tekniikan ja luonnontieteiden koulutus
Sinulle, joka haluat toimia kestävän kehityksen edistämiseksi
Ongelmanratkojaksi luonnontieteellisellä pohjalla
Kolmivuotinen tekniikan ja luonnontieteiden kandidaatin tutkinto luo vahvan perustan alan keskeisten ilmiöiden ymmärtämiseen. Tämän jälkeen suoritettava kaksivuotinen ympäristö- ja energiatekniikan DI-tutkinto antaa valmiudet esimerkiksi ympäristön kuormittumisen sekä kestävän ja hiilineutraalin energiantarpeen haasteiden ratkaisemiseen. Voit suunnata opintojasi ympäristötekniikkaan, synteettiseen biologiaan ja teolliseen biotekniikkaan, kemiaan tai energia- ja prosessitekniikkaan. Voit lisäksi vapaasti valita tutkintoosi pääsuuntaa tukevan opintokokonaisuuden kymmenien vaihtoehtojen joukosta, esimerkiksi uusiutuvista energiamuodoista, yhdyskuntatekniikasta tai ympäristöpolitiikasta.
Kokonaisuuksien hahmottamisesta toimintaan
Opintojen myötä osaat kehittää työkaluja, joilla voit konkreettisesti vaikuttaa ympäristön tilaan ja resurssien kestävään käyttöön. Opit ymmärtämään kompleksisia kokonaisuuksia ja osaat laskea erilaisten toimien vaikutuksia. Tunnistat kehittämiskohteita ja sinulla on valmiudet prosessien ja laitosten suunnitteluun ja mitoitukseen sekä mittausten ja analyysien tekemiseen. Saat valmiudet tehdä korkeatasoista tutkimus- ja kehitystyötä, jonka avulla voidaan vastata globaaleihin haasteisiin. Hankit myös työelämän kannalta tärkeää osaamista, kuten yhteistyötaitoja sekä ongelmien hahmottamisen ja ratkaisun taitoja.
Ympäristö-, energia- ja biotekniikan opiskelu valmistaa monipuolisiin tehtäviin
Kestävän kehityksen ongelmat ovat moniulotteisia ja vaikeasti ratkaistavia. Ympäristö-, energia- ja biotekniikan asiantuntijana sinulla on valmiudet pohtia innovatiivisia ja kokonaisvaltaisia ratkaisuja monilla alueilla. Osaat esimerkiksi arvioida tuotteiden elinkaarivaikutuksia sekä sitä, miten bioteknisiä ja termokemiallisia prosesseja voidaan hyödyntää energian, kemikaalien, ja materiaalien kestävässä tuotannossa.
Hyvät työllisyysnäkymät
Koulutuksessa panostetaan opintojen työelämävastaavuuteen sekä yhteistyöhön alan erilaisten toimijoiden kanssa. Valmistuneet diplomi-insinöörit ovatkin korkeatasoisia ammattilaisia ja sijoittuvat monipuolisesti tutkimus-, tuotekehitys- ja asiantuntijatehtäviin teollisuudessa, tutkimuslaitoksissa, suunnittelu- ja konsulttitoimistoissa, kunnissa sekä julkishallinnossa.

Opetus ja tutkimus
Ympäristö-, energia- ja biotekniikan opettajat päivittävät kuulumisia Instagram-tililleen. Voit tutustua opettajiin, kursseihin tai esimerkiksi jatko-opiskelijoiden tai tutkijoiden projekteihin tilin kautta. Tutkimusaiheista voit lukea lisää myös tutkimusryhmän esittelysivulla.

Tutustu Ympäristöteekkarikiltaan eli ympäristö-, energia- ja biotekniikan opiskelijoiden ainejärjestöön
Ympäristö-, energia- ja biotekniikan opiskelijoiden oma ainejärjestö on Ympäristöteekkarikilta YKI. Killalla on omat tilat kampuksella, kiltahuone, jossa voi tavata kavereita ja viettää aikaa yhdessä. Kilta järjestää tapahtumia laidasta laitaan: liikuntaa, leffailtoja, kiltavisoja ja opintoasioita, yhteistä juhlintaa unohtamatta.

Koulutustyyppi
Tutkintonimike
Suunniteltu kesto
Koulutuksen laajuus
Kaupunki
Kampus
Onko sinulla vahva halu olla luomassa ratkaisuja energiantuotannon ja ympäristöalan kysymyksiin? Haluatko hyödyntää matemaattis-luonnontieteellistä osaamistasi käytännössä? Tule kestävän tulevaisuuden tekijäksi! Ympäristö-, energia- ja biotekniikan opinnoissa pohditaan monialaisesti ympäristön kuormittumisen, haittojen ehkäisemisen ja kasvavan energiantarpeen kysymyksiä sekä tarjotaan työkaluja ratkaisujen kehittämiseen.
Visiomme on kouluttaa ratkaisuja luovia osaajia. Tekniikkaa kehittämällä voimme vähentää ympäristön kuormitusta, ennaltaehkäistä ympäristövahinkoja ja puhdistaa pilaantuneita kohteita. Kannustamme kehittämään menetelmiä tehostaa kestävää luonnonvarojen hyödyntämistä bio- ja kiertotalouden mukaisesti sekä löytämään uusia ja kestäviä tapoja hyödyntää ja tuottaa energiaa.
Ympäristö-, energia- ja biotekniikka antaa vastauksia ja toimivia ratkaisumalleja aikamme ympäristöhaasteisiin. Vihreistä haalareista tunnistat Ympäristöteekkarikilta Ykin. Yhdessä samanhenkisessä porukassa, jossa kukin valitsee omannäköisensä opintopolun, luot yhteydet tulevaisuuden yhteistyökumppaneihin jo opiskeluaikana.
Kandidaatin tutkinto-ohjelman opetuskieli on suomi. Tutkinnon osia ja opinnäytetyön voi myös suorittaa englanniksi.
Diplomi-insinöörin tutkinnossa opetuskieli on pääosin suomi, joskin osa opintojaksoista opetetaan englanniksi. Diplomityö on mahdollista kirjoittaa suomeksi tai englanniksi.
Tutkinto koostuu kolmevuotisesta tekniikan ja luonnontieteiden kandidaatin tutkinnosta ja kaksivuotisesta ympäristö- ja energiatekniikan diplomi-insinöörin tutkinnosta. Opiskelija saa hyväksytyksi tullessaan opinto-oikeuden tekniikan kandidaatin ja diplomi-insinöörin tutkintoon.
Ympäristö-, energia- ja biotekniikka tarjoaa sinulle laaja-alaisen tiedettä ja tekniikkaa läpileikkaavan koulutuksen, joka sisältää luonnontieteiden perusteita painottuen erityisesti fysiikkaan, matematiikkaan ja kemiaan sekä tekniikan eri osa-alueisiin. Nämä luovat pohjan tutkinnon aine- ja syventävien opintojen opiskeluun. Monimuotoinen opetus koostuu luennoista, laskuharjoituksista, käytännönläheisistä laboratorio- ja projektitöistä sekä pienryhmäopetuksesta.
Ympäristö-, energia- ja biotekniikan opinnoissa kehität ammattitaitoasi jo opintojen aikana. Opit suunnitteluprosessien perustaidot käytännön harjoitustöissä sekä tutkimuslaitteiden käyttöä laboratoriokursseilla. Opiskelumenetelmät sisältävät luentojen ja laskuharjoitusten lisäksi suunnitteluharjoituksia, käytännönläheisiä laboratoriotöitä ja harjoitustöitä, joista osa tehdään yhteistyössä yritysten kanssa. Tutkinto-ohjelman opinnoissa opit soveltamaan osaamistasi asiantuntijatehtävissä ja voit myös luoda valmiuksia tutkijanuralle.
Ympäristö- ja energiatekniikan opintosuunnan opiskelija voi suunnata kandidaatintutkintonsa bio- ja ympäristötekniikkaan, energia- ja prosessitekniikkaan tai kemiaan. Valitun suunnan opinnot aloitetaan toisena vuonna.
Bio- ja ympäristötekniikka yhdistää biologian ja muiden luonnontieteiden ymmärryksen insinööritieteisiin. Opinnot luovat pohjan kehittää ratkaisuja globaaleihin haasteisteisiin yhdistämällä luonnontieteitä ja tekniikkaa. Opiskelija voi painottaa opiskeluaan joko ympäristö- tai biotekniikkaan. Ympäristötekniikan opiskelussa tutustutaan veden, maaperän ja ilman saastumista aiheuttaviin prosesseihin ja niiden ehkäisyyn. Biotekniikan opiskelussa puolestaan korostuu mikrobiosolujen biologia ja laboratoriotyöskentely, joita tarvitaan kehitettäessä innovatiivisia biotuotteita, esimerkiksi polttoaineita.
Energia- ja prosessitekniikka prosessitekniikka antaa opiskelijalle vankat perustiedot termodynamiikasta, lämmönsiirrosta ja virtaustekniikasta sekä näihin liittyvistä mittauksista. Näiden perusasioiden päälle rakennetaan kokonaisvaltainen ymmärrys energiantuotannosta ja erilaisista kiertoprosesseista. Energiantuotannon lisäksi syvennytään siitä aiheutuviin päästöihin ja niiden puhdistusmenetelmiin. Ilmiöiden ymmärtämisen lisäksi opintoihin kuuluu paljon laskentaa ja mitoitusta. Tämä kokonaisuus valmistaa opiskelijaa syventämään osaamistaan tulevaisuuden energiakysymysten asiantuntijaksi.
Kemia on perusluonnontiede, jonka opetuksessa ja tutkimuksessa perehdytään aineen rakenteen ja siitä johtuvien kemiallisten ja fysikaalisten ominaisuuksien syvälliseen ymmärtämiseen ja soveltamiseen. Aineiden kemialliset ominaisuudet ovat ratkaisevia mm. kaikkien materiaalien kierron ja ympäristöön kertymisen kannalta ja niiden ymmärrystä tarvitaan uusiutuvia energialähteitä kehitettäessä. Kemia soveltuu erittäin hyvin myös tutkinnon muiden suuntautumisalojen vapaasti valittavaksi opintokokonaisuudeksi.
Ympäristö- ja energiatekniikan DI-tutkinnon syventymisvaihtoehtoja on viisi:
Ympäristötekniikka
Ympäristötekniikan syventymiskohde antaa monipuoliset valmiudet erilaisiin teollisuuden ja yhdyskuntien suunnittelu-, käyttö- ja tutkimustehtäviin. Voit painottaa opintojasi vedenhankinnan ja jätevesien käsittelyn tai jätehuollon ja kiertotalouden suuntaan - tai voit perehtyä syvällisemmin ilmansuojelun tai pilaantuneen ympäristön kunnostamisen tehtäviin. Tampereen yliopiston tarjoamat monipuoliset vapaasti valittavat opintokokonaisuudet tukevat omaa kiinnostustasi. Ympäristötekniikan opetuksen keskipisteenä ovat kiertotalous ja kestävä kehitys.
Energia- ja biojalostustekniikka
Energia- ja biojalostustekniikan opetus koostuu energian tuotantojärjestelmien perusteista sekä niiden nykyisistä ja tulevista käytännön voimalaitossovelluksista. Syventymistä voidaan painottaa erilaisin kurssivalinnoin esimerkiksi perinteisen voimalaitostekniikan, biojalostuksen tai polttotekniikan alueille. Koulutus antaa vahvan osaamispohjan energiantuotannon suunnitteluun ja hallintaan sekä energiajärjestelmien ja -talouden tuntemukseen. Biojalostus tässä kokonaisuudessa painottuu energiatuotteisiin (sähkö ja lämpö) sekä kemikaaleihin (polttoaineet, lääkkeiden raaka-aineet). Kestävät energiatuotannon muodot ovat opetuksen ja tutkimuksen keskeinen painopiste.
Industrial Biotechnology and Synthetic biology
Syventävät opinnot keskittyvät vastaamaan tulevaisuuden biotekniikan globaaleihin haasteisiin. Keskeinen teema on uusien bioprosessitekniikoiden kehittäminen, DNA-tasolta aina laitostasolle saakka. Voit erikoistua bioteknisten menetelmien kehittämiseen ja soveltamiseen eri kohteissa: jätevesien ja jätteiden käsittelyssä, saastuneen maaperän ja pohjaveden kunnostuksessa tai ympäristöystävällisessä biotuotannossa, jossa soluja optimoidaan ja uudelleen ohjelmoidaan DNA tasolla käyttämällä uusimpia synteettisen biologian menetelmiä. Valmistuneella on valmiudet jatkaa tutkijan uralle tai toimia bioprosessien asiantuntijatehtävissä.
Kemia
Kemian syventävissä opinnoissa painotetaan kokeellisen kemian ja aineen rakenteen ja ominaisuuksien tuntemista sekä teollisten prosessien kemiallisen taustan ymmärtämistä. On myös mahdollista keskittyä syvälliseen kemialliseen analytiikkaan tai uusien materiaalien valmistukseen. Kemian sovellusalue on laaja. Valmistunut voi työskennellä esimerkiksi vihreiden luonnonvaroja säästävien synteesiprosessien parissa, selvittää aurinkokennojen rakenteita tai keskittyä syvälliseen aineen rakenteen ja vuorovaikutusten ymmärtämiseen. Valmiilla diplomi-insinöörillä on vahva osaaminen edistää puhdasta tuotantoa ja ehkäistä erilaisia terveys- ja ympäristöriskejä sekä valmiudet jatkaa tutkijan uralle.
Turvallisuustekniikka
Turvallisuustekniikan avulla estetään ihmisiin, ympäristöön ja omaisuuteen kohdistuvia suuronnettomuuksia ja hallitaan uuden teknologian riskejä. Opinnoissa yhdistyvät turvallisuuden ja riskien analysointi, turvallisuustekniikan kehittäminen sekä turvallisuuden johtaminen. Opetuksessa yhdistetään tieteen uusin tutkimustieto ja työelämän käytännön ongelmien ratkaiseminen.
Tampereen yliopisto on Suomen ainoa yliopisto, jossa turvallisuustekniikkaa ja siihen liittyvää johtamista voi opiskella syventymiskohteena. Ainutlaatuisen ja monipuolisen opetuksen ansiosta valmistuneet sijoittuvat hyvin työelämän erilaisiin asiantuntija- ja johtotehtäviin.
Turvallisuuden ammattilaisena sinulla on mahdollisuus vaikuttaa ihmisten ja ympäristön hyvinvointiin, terveyteen ja turvallisuuteen.
Tutkinnon sisältö ja rakenne kuvataan tarkemmin opetussuunnitelmassa.
Kandidaatintyö on opintosuunnan aineopintoihin liittyvä opinnäytetyö, jolla osoitetaan alaan liittyvää osaamista, tiedonhankintataitoja, kykyä jäsentää hankkimaansa tietoa sekä kykyä tuottaa tieteellistä tekstiä. Opinnäytetyö on laajuudeltaan 10 op ja työ tehdään kandidaatintyöseminaarin yhteydessä.
Diplomityö on diplomi-insinöörin tutkintoon kuuluva, opintojen loppuvaiheessa tehtävä opinnäytetyö, jonka laajuus on 30 opintopistettä. Opiskelija osoittaa työllään hallitsevansa syventymiskohteensa sekä sen alaan liittyvät kokonaisuudet ja työtavat sekä pystyy viestimään ja työskentelemään itsenäisesti. Työn suosituskesto on puoli vuotta täyspäiväistä työskentelyä.
Ympäristö- ja energiatekniikasta valmistuvat diplomi-insinöörit ovat korkean tason ammattilaisia. Heitä työskentelee tutkimus-, tuotekehitys- ja asiantuntijatehtävissä teollisuudessa, tutkimuslaitoksissa, suunnittelu- ja konsulttitoimistoissa, kunnissa tai hallinnossa. Opintoihin voi integroida innovaatio- ja yrittäjyysteemoja - näitä taitoja voi hyödyntää työelämässä tai soveltaa omien ideoiden kaupallistamisessa.
Kannustamme opiskelijoita hankkimaan kansainvälistä kokemusta. Kokemusta voi helposti hankkia opiskeluaikana esimerkiksi lähtemällä vaihtoon, suorittamalla työharjoittelun ulkomailla tai toimimalla kv-tutorina ulkomaalaisille opiskelijoille. Kansainvälisyyteen johdattaa myös englanninkielisten opintojaksojen suorittaminen, monipuoliset kieliopinnot sekä erilaiset projektityöt kv-opiskelijoiden kanssa. Myös diplomityö on mahdollista tehdä ulkomailla.
Tutkinto-ohjelma tekee tiivistä yhteistyötä teollisuuden kanssa esimerkiksi diplomitöiden, harjoitustöiden ja vierailuluentojen puitteissa.
Yliopistomme opiskelijana sinulla on mahdollisuus valita kursseja myös Tampereen ammattikorkeakoulun tarjonnasta. Tämän ristiinopiskelun kautta voit osallistua kursseille, yhteisiin projekteihin ja rakentaa yksilöllistä osaamistasi.
Ristiinopiskelun ajatus on auttaa opiskelijoitamme rakentamaan joustavia ja yksilöllisiä opintopolkuja. Tampereen korkeakouluyhteisössä läsnä olevana tutkinto-opiskelijana voit näin hankkia lisää osaamista myös toisesta korkeakoulusta.
Tampereen yliopistossa ympäristö- energia- ja biotekniikan tutkimus jakautuu eri tutkimusryhmiin.
Bio- ja kiertotalouden tutkimus kattaa ympäristötekniikan, biojalostuksen ja teollisen biotekniikan tutkimuksen. Tavoitteena on kehittää teknologioita puhtaamman ja turvallisemman ympäristön takaamiseksi. Bio- ja kiertotalous toimii laajasti vesi-, jäte- ja energiasektoreilla. Ydinosaamista on yhdyskuntien ja teollisuuden jätteiden, jätevesien ja savukaasujen käsittely ja muuntaminen biopolttoaineiksi ja biokemikaaleiksi.
Kemia ja uudet materiaalit tarjoaa poikkitieteellisiä ratkaisuja päivänpolttaviin ongelmiin kehittämällä uusia teknologisia ratkaisuja sekä turvaamaan ympäristön ja ihmisten hyvinvointia. Puhdas vesi, synteettiset ja biologiset materiaalit, uusiutuva energia ja lääkekehitys pohjautuvat kaikki kemiaan. Ryhmän tutkimusteemoja ovat toiminnalliset materiaalit ja niihin pohjautuvat valoon perustuvat teknologiat sekä uusien yhdisteiden syntetisointi ja muokkaaminen bio- ja kiertotalouden lähtökohdista.
Turvallisuustekniikan tutkimuksen keskeisiä asioita ovat työturvallisuus- ja terveys, henkilöstön hyvinvointi, henkilöturvallisuus, onnettomuuksien ja häiriöiden ennaltaehkäisy sekä tuotteiden turvallisuus ja käytettävyys sekä tuotannon ja palvelutoiminnan sujuvuus.
Kandidaatin tutkinnon jälkeen opiskelijat siirtyvät suorittamaan ympäristö- ja energiatekniikan diplomi-insinöörin tutkintoa. Diplomi-insinöörin tutkinnosta valmistuneet voivat hakeutua Tekniikan ja luonnontieteiden tohtoriohjelmaan.
Alta löydät tähän koulutukseen liittyvät hakuväylät ja valintaperusteet. Perehdythän sinulle soveltuvan hakukohteen valintaperusteisiin huolellisesti ennen hakemista. Mikäli sinulla on kysyttävää, voit ottaa yhteyttä Tampereen yliopiston hakijapalveluihin.
Hae yhteishaussa
- Valinta DIA-yhteisvalinnassa
- Valinta ylioppilastutkintotodistuksen tai valintakokeen perusteella
- Valinta kilpailumenestyksen perusteella
Näytä
Kaikkien hakijoiden tulee täyttää yleisen korkeakoulukelpoisuuden ehdot. Olet hakukelpoinen, jos olet suorittanut tai suoritat keväällä 2022 jonkin seuraavista tutkinnoista:
- Suomalainen ylioppilastutkinto
- International Baccalaureate –tutkinto (IB)
- European Baccalaureate –tutkinto (EB)
- Deutsches Internationales Abitur (DIA)-tutkinto tai Reifeprüfung-tutkinto (RP) Suomessa
- Ulkomainen tutkinto, joka kyseisessä maassa antaa kelpoisuuden vastaaviin korkeakouluopintoihin
- Ammatillisesta koulutuksesta annetussa laissa (531/2017) tarkoitettu ammatillinen perustutkinto, ammattitutkinto tai erikoisammattitutkinto
- Advanced International Certificate of Education -tutkinto (AICE)
Jos et ole suorittanut mitään edellä mainituista tutkinnoista, voidaan sinut katsoa hakukelpoiseksi, jos sinulle on myönnetty opiskeluoikeus yliopistotutkintoon Suomessa tai olet suorittanut vähintään kandidaatin tutkintoa vastaavan korkeakoulututkinnon.
Jos sinulta edellytetään hakukelpoisuuden osoittavia liitteitä, tulee liitepyyntö näkyviin hakulomakkeelle. Lisätietoa tarvittavista liitteistä löydät DIA-yhteisvalinnan nettisivuilta.
Hakijoiden tulee myös täyttää kielitaitovaatimus suomen kielessä.
Tutkinto-oikeuden myöntämisessä noudatetaan Tampereen yliopiston tutkintosääntöä. Lisätietoa opinto-oikeuden myöntämisen rajauksista Tampereen yliopiston nykyisille ja entisille tutkinto-opiskelijoille löydät sivulta Opiskelupaikan myöntämisen rajoitukset.
Pakolaisasemassa olevien hakijoiden hakukelpoisuus
Jos olet pakolainen tai pakolaiseen rinnastettavassa asemassa tai turvapaikanhakija Suomessa, etkä voi todistaa korkeakoulukelpoisuuttasi asiakirjoin, yliopisto voi kutsua sinut valintakokeeseen. Sinun tulee toimittaa luotettava selvitys hakukelpoisuuden osoittavasta tutkinnosta ja lisäselvitys siitä, miksi asiakirjat eivät ole saatavilla, sekä pakolaisstatuksesta kertova viranomaispäätös (turvapaikkapäätös tai oleskelulupa suojelun perusteella taikka todistus sellaisen hakemuksen vireilläolosta). Hakukelpoisuutesi ratkaistaan annetun selvityksen perusteella.
Huomioithan, että sinun tulee täyttää korkeakoulujen yhteishaun hakemus sekä ottaa yhteyttä osoitteeseen hakijapalvelut[a]aalto.fi yhteishaun hakuajan päättymiseen 30.3.2022 klo 15.00 mennessä. Vaaditut dokumentit tulee toimittaa 6.4.2022 klo 15.00 mennessä. Hakukelpoisuutesi arvioidaan, kun olemme vastaanottaneet hakemuksesi sekä vaadittavat dokumentit annettuihin määräaikoihin mennessä.
Lisätietoja saat osoitteesta hakijapalvelut[a]aalto.fi
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä koulutuksen opiskelijaksi yhteishaussa vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta.
Hakukohteessa on yhteensä 65 aloituspaikkaa (+kilpailumenestyksen perusteella valittavat), jotka jakautuvat seuraavasti:
- Todistusvalinta: 52 paikkaa (joista 36 ensikertalaisille)
- Valintakoevalinta: 13 paikkaa (joista 9 ensikertalaisille)
- Kilpailumenestysvalinta: kaikki valintaehdot täyttävät
Katso lisää aloituspaikkojen varaamisesta ensikertaisille.
(Tietoja päivitetty 3.2.2022.)
Diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalintaan osallistuu kahdeksan (8) yliopiston tekniikan alan koulutukset: Aalto-yliopisto, Jyväskylän yliopisto, LUT-yliopisto, Oulun yliopisto, Tampereen yliopisto, Turun yliopisto, Åbo Akademi ja Vaasan yliopisto.
DIA-yhteisvalinnassa voit hakea yhteen tai useampaan diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalinnassa olevaan hakukohteeseen: todistusvalinnassa huomioitavat aineet ja valintakokeet ovat samat kaikissa yliopistoissa, mutta todistusvalinnan kynnysehdot ovat hakukohdekohtaisia.
Diplomi-insinöörikoulutuksen hakukohteisiin hakijat valitaan joko kilpailumenestyksen perusteella, todistusvalinnassa tai valintakoevalinnassa.
Kilpailumenestysvalinta
Hakijat valitaan Matemaattisten aineiden opettajien liiton (MAOL) Neljän tieteen kisojen tai Tutki-Kokeile-Kehitä -tiede- ja teknologiakilpailumenestyksen (TuKoKe) perusteella.
Kilpailumenestysvalintaan osallistuminen edellyttää, että hakija on sijoittunut MAOL:n lukion viimeisille kursseille järjestämien valtakunnallisten matematiikka, fysiikka-, kemia- ja tietotekniikkakilpailujen (Datatähti) loppukilpailussa 10 parhaan joukkoon lukuvuonna 2020 - 2021 tai 2021 – 2022.
Hakukohteet määrittelevät tarkemmin, minkä kilpailujen perusteella hakukohteeseen voi tulla hyväksytyksi. Jos hakukohteen aloituspaikkojen määrä on rajattu, valinta suoritetaan kilpailusijoituksen mukaisessa paremmuusjärjestyksessä.
Kilpailumenestyksen perusteella voivat hakea ainoastaan hakukeväänä (tai edellisenä syksynä valmistuneet) valmistuvat ylioppilaat (suomalainen yo, IB-, EB- tai Suomessa suoritettu DIA-tutkinto). Datatähti-kilpailun osalta voidaan huomioida myös ammatillisen tutkinnon perusteella hakevat. Kilpailumenestyksen perusteella voi tulla hyväksytyksi vain kerran.
Voit tulla hyväksytyksi tähän hakukohteeseen seuraavien kilpailuiden perusteella:
- MAOL Matematiikkakilpailu
- MAOL Fysiikkakilpailu
- MAOL Kemiakilpailu
- MAOL Datatähti -kilpailu
Todistusvalinta
Aloituspaikoista 80 % täytetään todistusvalinnassa.
Todistusvalinnassa voit tulla hyväksytyksi mihin tahansa hakemaasi DIA-yhteisvalinnan diplomi-insinöörikoulutuksen hakukohteeseen mieluisuusjärjestyksestä riippumatta.
Todistusvalinnassa otetaan huomioon ne viimeistään lukuvuonna 2021 – 2022 ylioppilastutkintonsa valmiiksi saavat ylioppilaat, jotka ovat suorittaneet hyväksyttävästi pitkän matematiikan ylioppilaskokeen tai vastaavan kokeen kansainvälisessä ylioppilastutkinnossa (IB-, EB- tai Suomessa suoritettu DIA-/RP-tutkinto).
Todistusvalinnassa on hakukohdekohtaisena kynnysehtona joko yhden tai useamman todistusvalinnassa huomioitavan aineen arvosana (pitkä matematiikka/fysiikka/kemia, vähintään Cum laude approbatur). Riittää, että täytät yhden kynnysehdoista.
Todistusvalinnan kynnysehtona on tässä hakukohteessa
- pitkän matematiikan arvosana E
- fysiikan ainereaalin arvosana E
- kemian ainereaalin arvosana E
Todistusvalinnassa hakijoilta otetaan huomioon äidinkielen, pitkän matematiikan ja joko fysiikan tai kemian arvosana riippuen siitä, kummasta aineesta saa paremmat pisteet (ks. pistetaulukko kohdasta "Valintatavat" - "Todistusvalinta"). Ennen vuotta 2006 suoritettua ylioppilastutkinnon reaalikoetta ei huomioida todistusvalinnassa.
Valinta tehdään todistuspisteiden perusteella, jolloin maksimipistemäärä on 105,00 pistettä. Tasapistetilanteessa ratkaisee pitkän kielen arvosana (mikä tahansa pitkä kieli; vieras kieli tai toinen kotimainen) tai jos hakija on kirjoittanut useamman äidinkielen tasoisen kielen, niin toiseksi paras äidinkieli. Jos tämä tasapistesääntö ei riitä, käytetään arvontaa, jolloin Opintopolku arpoo hyväksyttävät hakijat tasapisteissä olevien joukosta.
Jos olet suorittanut useamman pisteitä tuottavan tutkinnon tai niiden osia (YO, EB, IB, RP/DIA), voidaan tutkintoja/tutkinnon osia yhdistää todistusvalinnassa sen mukaan, mistä yhdistelmästä saat parhaat pisteet.
- Jos suoritat suomalaisen yo-tutkinnon keväällä, tulee ylioppilastietojen olla ylioppilasrekisterissä Ylioppilastutkintolautakunnan julkaisemana ajankohtana. Lukioiden on toimitettava ylioppilastutkintorekisteriin myös tiedot lukion oppimäärän suorittamisesta ko. ajankohtaan mennessä.
- Jos suoritat IB-tutkinnon kesällä 2022, lasketaan pisteesi Candidate Predicted Grades -ennakkoarvosanojen perusteella.
- Jos suoritat EB-tutkinnon kesällä 2022, lasketaan pisteesi alustavasta arvosana-arviosta (kirjalliset osakokeet).
Mahdollinen hyväksymispäätös on ehdollinen siihen asti, kunnes toimitat tiedot lopullisista arvosanoistasi. Hyväksymispäätös perutaan, mikäli lopullisista arvosanoista saamasi todistuspisteet eivät riitä hyväksytyksi tulemiseen tai et toimita lopullisia arvosanojasi määräaikaan mennessä. Jos lopulliset pisteesi ovat korkeammat kuin ennakkoarvion perusteella lasketut, voit tulla hyväksytyksi hakukohteeseen, johon ennakkoarvion mukaiset pisteesi eivät riittäneet.
Jos olet suorittanut DIA-/RP-tutkinnon, tulee kynnysehtona oleva aine olla suoritettuna osana tutkintoa (Leistungen in der Reifeprüfung tai vastaava DIA-tutkinnossa).
Valintakoevalinta
Aloituspaikoista 20 % täytetään valintakoevalinnassa.
Valintakoe koostuu kahdesta osiosta: pakollisesta matematiikan osiosta ja valinnaisia kemian, fysiikan ja tekniikan alan luovaa ongelmanratkaisukykyä mittaavia tehtäviä sisältävästä osiosta. Valintakoevalinnan maksimipistemäärä on 36 pistettä. Tasapistetilanteessa ratkaisee matematiikan osiosta saatu pistemäärä.
Matematiikan osiossa on kolme (3) tehtävää. Tehtäväkohtainen maksimipistemäärä on 6 pistettä. Sinun tulee vastata kaikkiin tämän osion tehtäviin ja saada vähintään 6/18 pistettä voidaksesi tulla huomioiduksi valintakoevalinnassa.
Valinnaisten tehtävien osiossa on kaksi (2) fysiikan, kaksi (2) kemian ja kaksi (2) tekniikan alan luova ongelmanratkaisukykyä testaavaa tehtävää.
Tehtäväkohtainen maksimipistemäärä on 6 pistettä. Sinun tulee vastata kolmeen (3) tämän osion tehtävään.
Jos vastaat useampaan kuin kolmeen (3) valinnaiseen tehtävään, otetaan valinnassa huomioon kolme (3) alhaisimmat pisteet tuottavaa tehtävää.
Ensikertalaisuus
Ensimmäistä opiskelupaikkaa hakeville varataan diplomi-insinöörikoulutuksen hakukohteissa 70 % aloituspaikoista. Olet ensikertalainen, jos
- sinulla ei ole yhteishaun hakuajan loppuun mennessä suoritettua Suomen koulutusjärjestelmän mukaista ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoa ja
- et ole ottanut vastaan opiskelupaikkaa ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoon johtavasta koulutuksesta, joka on alkanut syksyllä 2014 tai sen jälkeen (koskee myös siirtohakuja).
Diplomi-insinöörikoulutuksen hakukohteiden valintakoepaikkakunnat ovat Espoo, Jyväskylä, Lappeenranta, Oulu, Tampere, Turku ja Vaasa. Voit itse valita, millä paikkakunnalla osallistut valintakokeeseen. Koepaikkakunta valitaan hakulomakkeella ja valinta on sitova.
Rauhanturvajoukoissa palvelevat voivat osallistua DI-kokeeseen ulkomailla, mikäli koe on mahdollista järjestää samanaikaisesti kuin Suomessa ja kokeen valvonta voidaan hoitaa virkatyönä.
DI-valintakoe järjestetään keväällä 2022 tiistaina 31.5.2022 klo 10-14 Tampereen yliopiston Hervannan kampuksella. Kampuksen osoite: Korkeakoulunkatu 7, 33720 Tampere.
Salijaot julkaistaan noin viikkoa ennen valintakokeita DIA-yhteisvalinnan nettisivuilla.
(Tietoja päivitetty 7.3.2022.)
Jos tarvitset lisäaikaa tai muita yksilöllisiä järjestelyjä valintakokeeseen, tulee sinun hakea yksilöllisiä järjestelyitä viimeistään 6.4.2022 klo 15.00. DI-kokeen yksilöllisiä järjestelyjä haetaan DIA-yhteisvalinnan koordinaation kautta, lisätietoja DIA-yhteisvalinnan nettisivuilta.
Hakukohde kuuluu Diplomi-insinööri ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalintaan.
DIA-yhteisvalinnan hakukohteisiin haetaan korkeakoulujen kevään toisessa yhteishaussa korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Hakija voi hakea yhteensä kuuteen hakukohteeseen. Katso lisätietoja yleisistä hakuohjeista.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle mahdollisesti esitetyt liitepyynnöt.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle mahdollisesti esitetyt liitepyynnöt. Lisätietoa tarvittavista liitteistä löydät DIA-yhteisvalinnan nettisivuilta.
Opiskelupaikkansa peruuttaneen tilalle valitaan asianomaisessa valintajonossa (pois lukien kilpailumenestysvalinta) varasijajärjestyksessä seuraava hakija ensikertalaisille varatut paikat huomioiden, mikäli vuosittainen sisäänottomäärä ei ole ylittynyt.
Mikäli aloituspaikkoja jää jommassakummassa valintatapajonossa täyttämättä, voi yliopisto siirtää täyttämättä jääneet paikat toiseen valintatapajonoon niin, että kaikki hakukohteen aloituspaikat saadaan täytettyä.
Todistusvalinnan ja kilpailumenestysvalinnan osalta tulokset pyritään julkaisemaan ennen valintakoetta, kuitenkin viimeistään 30.5.2022. Muutoin valinnan tulokset julkaistaan viimeistään 8.7.2022. Kaikkia yhteishakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.
Hae siirtohaussa
- Haku on tarkoitettu toisista suomalaisista yliopistoista kandidaattivaiheessa siirtyville
- Haku on tarkoitettu Tampereen yliopiston sisällä kandidaattivaiheessa muilta aloilta DI-koulutukseen siirtyville
Näytä
Tekniikan alan hakukohteisiin ovat siirtohaussa hakukelpoisia Tampereen yliopistossa alaa vaihtavat opiskelijat sekä muista suomalaisista yliopistoista siirtyvät opiskelijat, joilla on voimassa oleva opiskeluoikeus alempaan korkeakoulututkintoon soveltuvalta alalta. Soveltuvat alat määritellään hakukohdekohtaisesti.
Tampereen yliopistossa diplomi-insinöörikoulutuksessa jo opiskelevat opiskelijat hakevat tutkinto-ohjelman tai opintosuunnan vaihtoa toiseen diplomi-insinöörikoulutukseen erillisellä sisäisellä menettelyllä.
Siirtohakua suositellaan ensimmäisen tai toisen opiskeluvuoden aikana, kun alemman tutkinnon suoritusaikaa on riittävästi jäljellä. Mikäli hakijan alempi korkeakoulututkinto on jo valmis tai valmistumassa hakukeväänä, tulee hänen hakea suoraan maisteriohjelmaan.
Hakijalle myönnetään siirrossa samantasoinen opiskeluoikeus kuin se oikeus, jonka perusteella hän hakee siirtoa.
Siirto-opiskelijoihin ei sovelleta yhden opiskelupaikan sääntöä. Siirtohaussa hyväksytyn tulee luopua aiemmasta opiskeluoikeudestaan, kun hän ottaa siirtohaussa tarjotun opiskelupaikan vastaan.
Katso tarkemmat ohjeet sivulta siirtohaun hakukelpoisuus
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä siirtohaun hakukohteessa opiskelijaksi vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta.
Siirtohaun hakukohteeseen valitaan enintään 5 opiskelijaa. Varattua kiintiötä ei ole velvoitetta ottaa täyteen.
Valinta tapahtuu aikaisempien opintojen perusteella harkinnanvaraisesti ilman valintakoetta vähimmäisvaatimukset täyttäneistä hakijoista. Valintakriteereiden täyttyminen ei sinällään riitä hyväksytyksi tulemiseen, vaan hakijoista valitaan ansioituneimmat.
Opiskeluoikeuden siirtämisen edellytyksenä on, että opiskelijalla on riittävästi opintoaikaa jäljellä tutkinnon suorittamiseksi. Opintoajan riittävyyttä arvioitaessa otetaan huomioon:
-alkuperäisestä opinto-oikeudesta jäljellä oleva opintoaika
-haettavaan tutkintoon sisällytettävissä olevat opintosuoritukset
-arvio siitä, pystyykö hakija suorittamaan tutkintoon vaadittavat opinnot jäljellä olevana opintoaikana (kandidaattitutkinnon tavoitteellinen suoritusaika)
Arvioinnin tueksi hakijalta vaaditaan hakuvaiheessa alustava henkilökohtainen opintosuunnitelma (HOPS).
Tekniikan kandidaatintutkinto sisältää aina matemaattis-luonnontieteellisiä opintoja. Kyseisten opintojen osuus tutkinnosta vaihtelee tutkinto-ohjelmittain. Siirtohaussa soveltuvuutta arvioitaessa kiinnitetään erityistä huomiota matemaattis-luonnontieteellisten opintojen määrään tutkinnossa, jonka perusteella hakija hakee siirtoa.
Siirron perusteena olevan opiskeluoikeuden mukaisten suoritettujen opintojen tulee kaikissa tekniikan alan hakukohteissa olla vähintään 55 op/lukuvuosi. Valinnassa voidaan ottaa huomioon opinnot, joista hakija on saanut suoritusmerkinnän ja liittänyt hakemukselleen todenteen 15.6.2022 mennessä.
Soveltuvien pohjatutkintojen alat ja vaadittu vähimmäiskeskiarvovaatimus määritellään hakukohdekohtaisesti. Opintojen painotettu keskiarvo huomioidaan pyöristämättömänä kahden desimaalin tarkkuudella. Vain opintojaksot, joista on numeroarvosana, otetaan huomioon keskiarvon laskennassa.
Hakukohdekohtaiset valintaperusteet
Hakukohteessa Ympäristö- energia- ja biotekniikka soveltuvat pohjatutkinnot ja vaaditut vähimmäiskeskiarvorajat määritellään seuraavasti:
Soveltuvien pohjatutkintojen alat (yliopistotutkinnot): luonnontieteet, tekniikka
Opintojen keskiarvo vähintään (yliopistotutkinnot): 3,0/5
Hakukohteeseen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Siirtohaun kautta valituksi tulleen opiskelijan on luovuttava siirron perusteena olevasta opinto-oikeudestaan ottaessaan opiskelupaikan vastaan. Tampereen yliopiston siirtohaun hakukohteet ovat mukana yliopistojen yhteisessä siirtohaussa, jossa ei ole valtakunnallista hakukohdemäärärajoitusta. Huomioithan, että hakukohteista enintään kaksi voi olla Tampereen yliopiston siirtohaun hakukohteita. Katso lisätietoja siirtohaun yleisistä hakuohjeista.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt. Tekniikan alan siirtohaussa sinun tulee liittää hakemukseesi:
- Ajan tasalla oleva opintosuoritusote
- Opiskelutodistus, josta käy ilmi opintojesi alkamisajankohta sekä käyttämäsi läsnä ja poissaolokaudet (opintojesi alkamisajankohdasta lähtien)
- Motivaatiokirje
- Henkilökohtainen opintosuunnitelma (HOPS). Kirjoita vapaamuotoinen ensimmäinen versio hakukohteen alustavasta henkilökohtaisesta opintosuunnitelmasta (HOPS), jossa sijoitat aiemmat opintosi osaksi kandidaattiohjelman rakennetta. Tekniikan tutkintojen tutkintovaatimukset löydät koulutuksittain opinto-oppaasta.
Lisäksi sinua voidaan pyytää todentamaan suomen kielen taitosi erillisellä liitteellä.
Valinnassa voidaan ottaa huomioon opinnot, joista hakija on saanut suoritusmerkinnän ja liittänyt hakemukselleen todenteen 15.6.2022 mennessä. Hakuvaiheessa tulee toimittaa suoritusote, jota on mahdollisuus täydentää 15.6.2022 saakka lataamalla päivitetty suoritusote omalle hakulomakkeelle. Vastuu otteen toimittamisesta ajallaan on hakijalla. Mikäli liitettä ei ladata hakemukselle määräaikaan mennessä, valinta tehdään aiemmin toimitetun suoritustuotteen perusteella. Tarkista liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle. Katso lisätietoja sivulta liitteet siirtohaussa.
Hakukohteessa ei ole varasijamenettelyä.
Siirtohaun tulokset julkistetaan viimeistään 8.7.2022. Kaikkia siirtohakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.
Hae avoimen väylän haussa
- Haku avoimen yliopiston tekniikan väyläopinnot suorittaneille
Näytä
Tämän hakukohteen kautta voi hakea lukuvuonna 2021-2022 Tampereen yliopiston avoimen yliopiston tekniikan alan lyhyellä tai pitkällä väylällä opiskeleva, joka suorittaa määritellyt väyläopinnot vaadituin kriteerein määräaikaan (15.6.2022) mennessä.
Hakukelpoisuuden tuottavien väyläopintojen pariin hakeudutaan vuosittain erikseen määriteltyinä hakuaikoina. Lisätietoa tekniikan alan väyläopinnoista ja väylälle hakeutumisesta löytyy Avoimen yliopiston sivuilta.
Katso tarkemmat ohjeet avoimen väylän hausta sivulta hakukelpoisuus.
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä avoimen väylän hakukohteessa opiskelijaksi vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta.
Kaikki ehdot täyttävät hyväksytään.
Suomenkielinen lyhyt väylä
Väylän opintojaksot tulee suorittaa vaaditulla keskiarvolla yhden lukuvuoden (2021-2022) aikana, jotta voi tulla valituksi tutkinto-opiskelijaksi väylältä Tampereen yliopiston kevään 2022 avoimen väylän haussa. Valinnassa huomioidaan opintosuoritukset, jotka näkyvät opintorekisterissä 15.6.2022 mennessä. Keskiarvo on opintopisteillä painotettu opintojaksojen arvosanojen pyöristämätön keskiarvo, ellei toisin mainittu hakukohteen vaatimuksissa.
Vaadittu opintomenestys hakukohteessa Ympäristö-, energia- ja biotekniikka, tekniikan ja luonnontieteiden koulutus
Vaadittu keskiarvoraja väyläopinnoille: 3,5/5
Suoritettavat opintojaksot lukuvuonna 2021-2022:
MATH.APP.111 Analyysin peruskurssi, 5 op
MATH.MA.140 Vektorit ja matriisit, 5 op
Valittava kaksi seuraavista:
FYS.101 Yliopistofysiikka I, 5 op
KEM.120 Insinöörikemia, 5 op
COMP.CS.100 Ohjelmointi 1: Johdatus ohjelmointiin, 5 op
MATH.APP.160 Differentiaali- ja integraalilaskenta, 5 op
MATH.APP.210 Johdatus todennäköisyyslaskentaan ja tilastolliseen päättelyyn, 5op
Yhteensä 20 op
Suomenkielinen pitkä väylä
Väylälle hyväksyttävät opinnot 40 op tulee suorittaa vaaditulla keskiarvolla. Opintojen suorittamiselle ei ole aikarajaa, mutta vaadittujen opintojen tulee olla suoritettuna kevään 2022 aikana, jotta voi tulla valituksi tutkinto-opiskelijaksi väylältä Tampereen yliopiston kevään 2022 avoimen väylän haussa. Valinnassa huomioidaan opintosuoritukset, jotka näkyvät opintorekisterissä 15.6.2022 mennessä. Keskiarvo on opintopisteillä painotettu opintojaksojen arvosanojen pyöristämätön keskiarvo, ellei toisin mainittu hakukohteen vaatimuksissa.
Vaadittu opintomenestys hakukohteessa Ympäristö-, energia- ja biotekniikka, tekniikan ja luonnontieteiden koulutus
Vaadittu keskiarvoraja väyläopinnoille: 3,5/5
Suoritettavat opinnot:
Väyläopintoja tulee suorittaa 40 op siten, että opintoihin sisältyy vähintään 20 opintopistettä haettavaan tekniikan kandidaattiohjelmaan kuuluvia matematiikan perus- tai aineopintoja. Myös muiden opintojen tulee olla kyseiseen kandidaattiohjelmaan hyväksyttäviä opintoja. Muiden opintojen määrää tai laatua ei ole rajattu.
Siirtymäohjeistus:
Ennen lukuvuotta 2019-2020 väyläopinnot aloittaneiden osalta matematiikan perusopintojen vähimmäismäärä on 19 op.
Hakukohteeseen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Tampereen yliopistoon voi hakea avoimen väylän haun kautta enintään kahteen hakukohteeseen. Katso lisätietoja avoimen väylän haun yleisistä hakuohjeista.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt.
Tampereen yliopiston tekniikan alan väyliltä tutkinto-opiskelijaksi hakevan ei tarvitse toimittaa opintosuoritusotetta suorittamistaan opinnoista, vaan suoritukset tarkistetaan suoraan opintorekisteristä. Valinnassa huomioidaan opintosuoritukset, jotka näkyvät opintorekisterissä 15.6.2022 mennessä.
Sinua voidaan pyytää todentamaan suomen kielen taitosi erillisellä liitteellä.
Hakukohteessa ei ole varasijamenettelyä.
Avoimen väylän haun tulokset julkistetaan viimeistään 8.7.2022. Kaikkia hakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.