Suoraan diplomi-insinöörin tutkintoon valitut opiskelijat valitsevat syventymisvaihtoehtonsa tutkinnon alussa, usein jo hakuvaiheessa.
Ympäristö- ja energiatekniikan DI-tutkinnon syventymisvaihtoehtoja on viisi:
Ympäristötekniikka
Ympäristötekniikan syventymiskohde antaa monipuoliset valmiudet erilaisiin teollisuuden ja yhdyskuntien suunnittelu-, käyttö- ja tutkimustehtäviin. Voit painottaa opintojasi vedenhankinnan ja jätevesien käsittelyn tai jätehuollon ja kiertotalouden suuntaan - tai voit perehtyä syvällisemmin ilmansuojelun tai pilaantuneen ympäristön kunnostamisen tehtäviin. Tampereen yliopiston tarjoamat monipuoliset vapaasti valittavat opintokokonaisuudet tukevat omaa kiinnostustasi. Ympäristötekniikan opetuksen keskipisteenä ovat kiertotalous ja kestävä kehitys.
Energia- ja biojalostustekniikka
Energia- ja biojalostustekniikan opetus koostuu energian tuotantojärjestelmien perusteista sekä niiden nykyisistä ja tulevista käytännön voimalaitossovelluksista. Syventymistä voidaan painottaa erilaisin kurssivalinnoin esimerkiksi perinteisen voimalaitostekniikan, biojalostuksen tai polttotekniikan alueille. Koulutus antaa vahvan osaamispohjan energiantuotannon suunnitteluun ja hallintaan sekä energiajärjestelmien ja -talouden tuntemukseen. Biojalostus tässä kokonaisuudessa painottuu energiatuotteisiin (sähkö ja lämpö) sekä kemikaaleihin (polttoaineet, lääkkeiden raaka-aineet). Kestävät energiatuotannon muodot ovat opetuksen ja tutkimuksen keskeinen painopiste.
Industrial Biotechnology and Synthetic biology
Syventävät opinnot keskittyvät vastaamaan tulevaisuuden biotekniikan globaaleihin haasteisiin. Keskeinen teema on uusien bioprosessitekniikoiden kehittäminen, DNA-tasolta aina laitostasolle saakka. Voit erikoistua bioteknisten menetelmien kehittämiseen ja soveltamiseen eri kohteissa: jätevesien ja jätteiden käsittelyssä, saastuneen maaperän ja pohjaveden kunnostuksessa tai ympäristöystävällisessä biotuotannossa, jossa soluja optimoidaan ja uudelleen ohjelmoidaan DNA tasolla käyttämällä uusimpia synteettisen biologian menetelmiä. Valmistuneella on valmiudet jatkaa tutkijan uralle tai toimia bioprosessien asiantuntijatehtävissä.
Kemia
Kemian syventävissä opinnoissa painotetaan kokeellisen kemian ja aineen rakenteen ja ominaisuuksien tuntemista sekä teollisten prosessien kemiallisen taustan ymmärtämistä. On myös mahdollista keskittyä syvälliseen kemialliseen analytiikkaan tai uusien materiaalien valmistukseen. Kemian sovellusalue on laaja. Valmistunut voi työskennellä esimerkiksi vihreiden luonnonvaroja säästävien synteesiprosessien parissa, selvittää aurinkokennojen rakenteita tai keskittyä syvälliseen aineen rakenteen ja vuorovaikutusten ymmärtämiseen. Valmiilla diplomi-insinöörillä on vahva osaaminen edistää puhdasta tuotantoa ja ehkäistä erilaisia terveys- ja ympäristöriskejä sekä valmiudet jatkaa tutkijan uralle.
Turvallisuustekniikka
Turvallisuustekniikan avulla estetään ihmisiin, ympäristöön ja omaisuuteen kohdistuvia suuronnettomuuksia ja hallitaan uuden teknologian riskejä. Opinnoissa yhdistyvät turvallisuuden ja riskien analysointi, turvallisuustekniikan kehittäminen sekä turvallisuuden johtaminen. Opetuksessa yhdistetään tieteen uusin tutkimustieto ja työelämän käytännön ongelmien ratkaiseminen.
Tampereen yliopisto on Suomen ainoa yliopisto, jossa turvallisuustekniikkaa ja siihen liittyvää johtamista voi opiskella syventymiskohteena. Ainutlaatuisen ja monipuolisen opetuksen ansiosta valmistuneet sijoittuvat hyvin työelämän erilaisiin asiantuntija- ja johtotehtäviin.
Turvallisuuden ammattilaisena sinulla on mahdollisuus vaikuttaa ihmisten ja ympäristön hyvinvointiin, terveyteen ja turvallisuuteen.