
Tietojenkäsittelyn tutkinto-ohjelma

Ohjelmoinnin osaajana pääset luomaan uutta
Tietojenkäsittelyn tutkinto-ohjelmasta valmistut tradenomiksi erilaisiin ohjelmointi- ja tietojenkäsittelytehtäviin. Suuri osa opiskelijoista suuntautuu palveluliiketoiminta-alalle, missä voi toteuttaa erilaisia ohjelmistoja, mobiilisovelluksia ja muita digitaalisia palveluita. Voit opiskella myös pelialan erityisosaajaksi, jolloin työnkuva voi olla peliohjelmoija, -graafikko tai -tuottaja.
Digitalisaatio muokkaa yhteiskuntaa ja liike-elämää, minkä seurauksena palveluita suunnitellaan uudelleen. Se haastaa kyseenalaistamaan nykyisin käytössä olevat toimintatavat ja innovoimaan uusia, entistä toimivampia ja käyttäjälähtöisempiä palveluita. Tutkinto-ohjelmassa annamme tähän valmiudet painottamalla käytännönläheistä työskentelyä, projekti- ja tiimityötaitoja ja asiakkaiden kanssa toimimista. Ohjelmoinnin osaajana pääset keskelle tätä muutosta, luomaan uutta ja tekemään merkityksellistä työtä, joka vaikuttaa kaikkeen ja kaikkiin.

TAMK Games Academy

Ajankohtaisia uutisia
TAMKiSTA 31.12.2020 valmistuneet
ArtikkeliTiedoteKorkeakouluTampereen ammattikorkeakouluJulkaistuPauliina Levo: Yrittäjyyden opinnoissa parasta on innostunut ilmapiiri
KokemuksiaKorkeakouluTampereen ammattikorkeakouluJulkaistu Updated onTuuli-Elina Ruuskanen: Koulutus toi yrityksellemme kasvua ja näkyvyyttä
KokemuksiaKorkeakouluTampereen ammattikorkeakouluJulkaistu Updated on
Koulutustyyppi
Tutkintonimike
Suunniteltu kesto
Koulutuksen laajuus
Kaupunki
Opiskelumuoto
Tietojenkäsittelyn tutkinto-ohjelmassa hankit kattavan ohjelmointiosaamisen. Keskeisiä opiskelumenetelmiä ovat tiimi- ja projektioppiminen. Voit suuntautua opinnoissasi ohjelmistotuotantoon, pelituotantoon tai ICT-yrittäjyyteen, joka toteutetaan yhteistyössä TAMKin Proakatemian kanssa. Pelituotannon opintosuunnan opinnoista yksi vuosi toteutetaan englanninkielisenä osana TAMK Games Academya.
Tietojenkäsittelyn koulutuksesta valmistut tradenomiksi, joka on aloitteellinen, yhteistyökykyinen ja itseään aktiivisesti kehittävä ICT-alan asiantuntija. Sinulla on erinomaiset edellytykset sijoittua osaamistasi vastaaviin työtehtäviin joko ICT-alan yrityksiin tai muihin tieto- ja viestintäteknologiaa hyödyntäviin organisaatioihin.
Lue lisää osoitteissa proakatemia.fi ja gamesacademy.fi.
Opetuskieli on suomi. Pelituotannon (Game Production) opintosuunnan opinnoista yksi vuosi toteutetaan englanninkielisenä TAMK Games Academy:ssa.
Ohjelmointitaito on opintosuunnasta riippumatta ammatillista ydinosaamista. Käyttäjäkeskeisen ja teknisen suunnittelun, tietoturvallisuuden ja testauksen hallitseminen on tärkeää osana tuotteen, palvelun tai järjestelmän elinkaarta.
Opetus toteutetaan moduuleissa, joissa core-osaaminen yhdistyy valittuihin teemoihin: projekti- ja palveluliiketoiminnan kehittämiseen sekä monialaisuuteen.
Työskentely tapahtuu tiimeissä, ja se on tavoitteellista, suunnitelmallista ja tehokasta. Tiimeissä tuetaan toisia ja rakennetaan avointa ja kannustavaa ilmapiiriä. Opinnoissa erilaisuutta arvostetaan ja se nähdään voimavarana.
Vuorovaikutuksen lähtökohtana on kyky ja halu vastavuoroiseen viestintään ja yhdessä toimimiseen. Viestintä voi olla suullista tai kirjallista, kasvokkain tai sähköisesti tapahtuvaa, sisällöllisenä painopisteenä monimuotoinen organisaatioviestintä.
Projektiosaamiseen kuuluu projektityömallien tunteminen, projektien suunnittelu ja hallinta, projektitiimin roolien ja tehtävien ymmärtäminen, asiakaskontaktien hoitaminen, projektinhallintatyökalut, dokumentointi sekä versioiden, muutosten ja laadun hallinta.
Opinnoilla ja ohjauksella tuetaan aktiivisuuden ja itseohjautuvuuden kehittymistä. Verkostot työelämään syntyvät jo opintojen aikana.
Opintojaksotarjonta ja sisältökuvaukset löytyvät opinto-oppaasta.
Haku opintosuuntaan tapahtuu ensimmäisen vuoden jälkeen.
Kunakin vuonna tarjolla olevat opintosuunnat löytyvät TAMKin opinto-oppaasta.
Tutkinnon laajuus on 210 opintopistettä. Tutkinnon suorittaminen kestää 3,5 vuotta.
Koulutus muodostuu seuraavasti: perus- ja ammattiopinnot (150 op), vapaasti valittavat opinnot (15 op), harjoittelu (30 op), opinnäytetyö (15 op).
Opiskelu edellyttää aktiivisuutta ja päivittäistä läsnäoloa lähiopetuksessa, ohjauksessa ja oppimisessa.
Opinnäytetyö on opintoihin kuuluva itsenäinen opintosuoritus. Sen laajuus on 15 opintopistettä. Opinnäytetyön tavoitteena on kehittää ja osoittaa valmiutesi soveltaa tietojasi ja taitojasi ammattiopintoihin liittyvässä käytännön asiantuntijatehtävässä. Opinnäytetöiden aiheet ovat lähes aina työelämän tarpeista lähteviä. Harjaannut itsenäiseen tiedonhankintaan ja tiedon kriittiseen analyysiin, ongelmanratkaisu-, päättely- ja argumentaatiotaitoihin, työkäytäntöjen tutkimiseen ja kehittämiseen sekä selkeään kirjalliseen ja suulliseen viestintään.
Opinnäytetyön tasolliset vaatimukset on esitetty eurooppalaisessa tutkintojen ja osaamisen viitekehyksessä (EQF, tasot 6 ja 7). Opinnäytetyötä ohjeistetaan myös ammattikorkeakoulun tutkintosäännössä.
Työllisyystilanne alalla on hyvä, ja moni opiskelija työllistyy jo opintojen aikana. Voit työllistyä erilaisiin esimies-, suunnittelu-, myynti- ja asiantuntijatehtäviin ICT-alalla tietotekniikkaa tuottavissa ja käyttävissä yrityksissä. Koska tietotekniikkaa sovelletaan lähes kaikilla työelämän osa-alueilla, voit halutessasi suuntautua melkein mille tahansa alalle tietoteknisiin asiantuntijatehtäviin. Tehtävänimikkeitä voivat olla esimerkiksi Software Developer, Network Specialist, Fullstack Developer, ICT architect, Frontend Developer, Service Architect, ICT Service manager, Web Developer, System Specialist, Game Developer, Visual Designer, Game Artist, Dev Ops Specialist, 3D Modeler, Team Leader, Business Lead, UI Designer tai XR Software Developer.
Voit hakeutua ICT-alan asiantuntijatehtäviin, joiden vaatimuksena on alempi korkeakoulututkinto.
TAMKin opiskelijana voit suorittaa osan tutkinnostasi ulkomailla yhteistyökorkeakouluissamme, joita on yli 300 yhteensä yli 50 maassa. Voit myös hankkia itsellesi harjoittelupaikan mistä tahansa maasta. TAMKissa kansainvälisen ilmapiirin takaavat sadat ulkomaalaiset tutkinto- ja vaihto-opiskelijat eri puolilta maailmaa. Muita keinoja hankkia kieli- ja kulttuuriosaamista ovat kieliopinnot, ulkomaalaisten opiskelijoiden tuutorointi, ystäväperhetoiminta, englanninkieliset opintojaksot ja kansainväliset hankkeet ja projektit.
Tietojenkäsittelyn koulutus tekee yhteistyötä paikallisten yritysten, muiden oppilaitosten ja toimijoiden kanssa. Yhteistyö linkittyy opintojaksoihin, projekteihin, harjoitteluun, opinnäytetöihin sekä tutkimus- ja kehityshankkeisiin.
TAMKin tutkinto-opiskelijana sinulla on mahdollisuus valita opintoja myös Tampereen yliopiston tarjonnasta henkilökohtaisen opintosuunnitelmasi mukaisesti. Tämän ristiinopiskelun kautta voit osallistua yliopiston opintojaksoille, yhteisiin projekteihin ja rakentaa näin yksilöllistä osaamistasi. Voit myös suorittaa opintoja muissa ammattikorkeakouluissa kansallisen opintotarjonnan kautta.
Kun sinulle on kertynyt tutkinnon suorittamisen jälkeen kolme vuotta alan työkokemusta, voit hakea ylempään AMK-tutkintoon, esimerkiksi tietojärjestelmäosaamisen koulutukseen. Tutkinto antaa hakukelpoisuuden myös soveltuviin yliopiston maisteriohjelmiin.
Alta löydät tähän koulutukseen liittyvät hakuväylät ja valintaperusteet. Perehdythän sinulle soveltuvan hakukohteen valintaperusteisiin huolellisesti ennen hakemista. Mahdollisen siirtohaun ja avoimen väylän haun valintaperusteet julkaistaan keväällä 2021.
Mikäli sinulla on kysyttävää liittyen hakemiseen, voit ottaa yhteyttä TAMKin hakijapalveluihin. Koulutuksen sisältöön liittyvissä kysymyksissä, voit ottaa yhteyttä tutkintovastaava Toni Männistöön, toni.mannisto(a)tuni.fi.
Hae korkeakoulujen yhteishaussa
Korkeakoulujen kevään 2021 toinen yhteishaku
Hakuaika 17.-31.3.2021 klo 15.00
- Yleinen hakukelpoisuus ammattikorkeakouluopintoihin
- Opiskelijavalinta tehdään AMK-valintakokeen, ylioppilaiden todistusvalinnan tai ammatillisen tutkinnon suorittaneiden todistusvalinnan perusteella
Tutkinto-ohjelmaan on yleinen hakukelpoisuus ammattikorkeakouluopintoihin. Lisätietoja sivulla Hakukelpoisuus AMK-tutkintoon.
Tutkinto-ohjelmaan valitaan yhteensä 90 opiskelijaa. Ensikertalaisille varataan 80 % tutkinto-ohjelman aloituspaikoista kustakin valintatapajonosta. Löydät lisätietoja ensikertalaiskiintiöstä Opintopolusta: Ensikertalaiskiintiö.
Opiskelijavalinta tehdään AMK-valintakokeen, ylioppilaiden todistusvalinnan tai ammatillisen tutkinnon suorittaneiden todistusvalinnan perusteella. Yhteishaun aloituspaikat jaetaan valintatapoihin seuraavasti:
Tradenomi (AMK), Tietojenkäsittely, päivätoteutus | Kevät 2021 |
Valintatapa | Aloituspaikat |
|
37 |
|
17 |
|
36 |
Jos mahdollista, sinulle lasketaan valintapisteet kaikilla valintatavoilla ja voit tulla valituksi millä tahansa valintatavalla.
Yhteishaun aloituspaikat täytetään seuraavassa järjestyksessä:
- Ylioppilaiden todistusvalinta
- Ammatillisen perustutkinnon suorittaneiden todistusvalinta
- AMK-valintakoe
Valintatapa: Ylioppilaiden todistusvalinta
Opiskelijavalinta tehdään ylioppilastutkinnon arvosanoista saatavien pisteiden perusteella. Ylioppilastutkinnon perusteella tehtävässä todistusvalinnassa pisteytetään viisi ainetta. Äidinkieli, matematiikka ja vieras/toinen kotimainen kieli huomioidaan kaikilta nämä aineet kirjoittaneilta. Tämän lisäksi huomioidaan kaksi parasta pisteitä tuottavaa ainetta (reaaliaineet/vieras kieli). Reaaliaineissa huomioidaan vain vuonna 2006, ja sen jälkeen suoritetut ainereaalit. Pisteytystaulukko löytyy kohdasta Pisteytys.
Todistusvalinnat tehdään YTL:n rekisterissä olevien arvosanojen pohjalta. Ylioppilastutkintoon ennen 1990 valmistuneet hakijat lataavat ylioppilastodistuksensa hakemuksensa liitteeksi 7.4.2021 kello 15.00 mennessä. Todistusvalinnassa ovat mukana keväällä 2021 valmistuvat hakijat, joiden ylioppilastutkinto on valmis ja arvosanatiedot ovat YTL:n rekisterissä 18.5.2021 mennessä.
Kansainvälisellä ylioppilastutkinnolla hakevat ovat samassa valintatapajonossa suomalaisella ylioppilastutkinnolla hakevien kanssa. IB-, EB- ja RP-tutkinnon suorittaneet ilmoittavat arvosanansa hakemuksella ja lataavat tutkintotodistuksensa hakemuksen liitteeksi 7.4.2021 kello 15.00 mennessä. Kevätlukukaudella kansainväliseen ylioppilastutkintoon valmistuvien todistusvalinta tehdään 7.4. mennessä ilmoitettujen tietojen pohjalta ja on ehdollinen, kunnes valittujen todistukset on tarkastettu.
Mikäli aloituspaikkoja jää täyttämättä siirretään vapaaksi jääneet paikat valintakoejonoon.
Vähimmäispisteet
Vähimmäispistemäärä ylioppilaiden todistusvalinnassa on 80 pistettä. Vähimmäispistemäärällä tarkoitetaan pistemäärää, joka hakijan tulee vähintään saada viiden aineen yhteen lasketuista pisteistä voidakseen tulla valituksi.
Kynnysehdot
Todistusvalinnan kynnysehtona on, että hakija on kirjoittanut ylioppilaskirjoituksissa matematiikan lyhyenä tai pitkänä ja saanut siitä hyväksytyn arvosanan. Kynnysehto tarkoittaa tietyn aineen ja/tai arvosanan kohdalle asetettua vaatimusta, joka hakijan tulee täyttää voidakseen tulla valituksi.
Tasasijasäännöt
Mikäli viiden aineen tuottama yhteispistemäärä on kahdella tai useammalla hakijalla sama, ratkaistaan hakijoiden paremmuusjärjestys seuraavien tasasijasääntöjen mukaan:
- Hakutoivejärjestys
- Yo-arvosanat:
- Äidinkieli
- Matematiikka
- Vieras kieli/toinen kotimainen kieli
- Arvonta
Valintatapa: Ammatillisen perustutkinnon suorittaneiden todistusvalinta
Opiskelijavalinta tehdään ammatillisen perustutkinnon perusteella tehtävällä todistusvalinnalla. Kaikilta hakijoilta lasketaan kolmen yhteisen tutkinnon osan arvosanojen ja tutkinnon painotetun keskiarvon tuottama yhteispistemäärä (enimmäispistemäärä 150 pistettä). Pisteytystaulukot löytyvät kohdasta Pisteytys. Todistusvalinnassa huomioidaan ammatilliset perustutkinnot, joista hakija on valmistunut 1.8.2015 tai sen jälkeen. Näyttötutkintona suoritettua ammatillista perustutkintoa ei huomioida todistusvalinnassa.
Painotettu keskiarvo lasketaan tutkinnon osien ja yhteisten tutkinnon osien osa‐alueiden numeeristen arvosanojen perusteella osaamispisteillä painotettuna. Jakajana toimii joko tutkinnon laajuus tai opiskelijan yksilöllinen tutkinnon laajuus, riippuen onko tutkinto suoritettu ennen vai jälkeen 1.1.2018.
Ammatilliseen perustutkintoon 1.8.2015-31.12.2016 välisenä aikana valmistuneet hakijat ilmoittavat yhteishaun hakulomakkeella perustutkinnon yhteisten tutkinnon osien arvosanat sekä perustutkinnon painotetun keskiarvon. Hakija liittää tällöin myös todistuskopion hakemuksen liitteeksi 7.4.2021 kello 15.00 mennessä.
Vuoden 2017 ja sitä uudempien ammatillisten perustutkintojen osalta todistusvalinnat tehdään KOSKI-tietovarannossa olevien tietojen pohjalta. Todistusvalinnassa ovat mukana keväällä 2021 valmistuvat hakijat, joiden perustutkinto on valmis ja arvosanatiedot on tallennettu KOSKI-palveluun 18.5.2021 mennessä. Tarkastathan etukäteen, että tutkintosi tiedot löytyvät Oma Opintopolun KOSKI-palvelusta, ja ole yhteydessä omaan ammatilliseen oppilaitokseen mahdollisissa puutteissa ammatillisen tutkintosi tiedoissa.
Mikäli aloituspaikkoja jää täyttämättä siirretään vapaaksi jääneet paikat valintakoejonoon.
Kynnysehdot
Kynnysehtona on matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen oltava vähintään arvosana 3 (asteikko 1-5) tai arvosana 2 (asteikolla 1-3). Kynnysehto tarkoittaa tietyn aineen ja/tai arvosanan kohdalle asetettua vaatimusta, joka hakijan tulee täyttää voidakseen tulla valituksi.
Vähimmäispisteet
Vähimmäispistemäärä ammatillisen tutkinnon todistusvalinnassa on 70 pistettä. Vähimmäispistemäärällä tarkoitetaan pistemäärää, joka hakijan tulee vähintään saada viiden aineen yhteen lasketuista pisteistä voidakseen tulla valituksi. Mikäli aloituspaikkoja jää täyttämättä siirretään vapaaksi jääneet paikat valintakoejonoon.
Tasapistesäännöt
Mikäli kolmen yhteisen tutkinnon osan arvosanojen ja tutkinnon painotetun keskiarvon tuottama yhteispistemäärä on kahdella tai useammalla hakijalla sama, ratkaistaan hakijoiden paremmuusjärjestys seuraavien tasasijasääntöjen mukaan:
- Hakutoivejärjestys
- Tutkinnon painotettu keskiarvo
- Tutkinnon yhteisten osien arvosanat:
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
- Arvonta
Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, sinun tulee todentaa suomen kielen taitosi, jotta voit tulla valituksi suomenkieliseen koulutukseen tutkinto-opiskelijaksi todistusvalinnalla. Lue lisää nettisivulta Suomen kielen taitovaatimukset TAMKissa.
Valintatapa: AMK-valintakoe
Hakukohde käyttää AMK-valintakoetta, joka on ammattikorkeakoulujen yhteinen digitaalinen valintakoe. Valintakokeesta kerrotaan tarkemmin kohdassa Valintakoe.
Tasasijasäännöt
Hakijat asetetaan tasapistetilanteessa paremmuusjärjestykseen seuraavin perustein:
- hakutoivejärjestys
- arvonta
Ylioppilastutkinnon perusteella tehtävä todistusvalinta
Ylioppilastutkinnon perusteella tehtävässä todistusvalinnassa pisteytetään viisi ainetta. Äidinkieli, matematiikka ja vieras/toinen kotimainen kieli huomioidaan kaikilta nämä aineet kirjoittaneilta. Tämän lisäksi huomioidaan kaksi parasta pisteitä tuottavaa ainetta (reaaliaineet/vieras kieli). Reaaliaineissa huomioidaan vain vuonna 2006, ja sen jälkeen suoritetut ainereaalit.
Todistusvalinnat tehdään YTL:n rekisterissä olevien arvosanojen pohjalta. Ylioppilastutkintoon ennen 1990 valmistuneet hakijat lataavat ylioppilastodistuksensa hakemuksensa liitteeksi 7.4.2021 kello 15.00 mennessä. Todistusvalinnassa ovat mukana keväällä 2021 valmistuvat hakijat, joiden ylioppilastutkinto on valmis ja arvosanatiedot ovat YTL:n rekisterissä 18.5. mennessä. Syksyllä ylioppilastutkintoon valmistuvat eivät ole mukana todistusvalinnassa.
Kansainvälisellä ylioppilastutkinnolla hakevat ovat samassa valintatapajonossa suomalaisella ylioppilastutkinnolla hakevien kanssa. IB-, EB- ja RP-tutkinnon suorittaneet ilmoittavat arvosanansa hakemuksella ja lataavat tutkintotodistuksensa hakemuksen liitteeksi 7.4.2021 kello 15.00 mennessä. kevätlukukaudella kansainväliseen ylioppilastutkintoon valmistuvien todistusvalinta tehdään 7.4. mennessä ilmoitettujen tietojen pohjalta ja on ehdollinen, kunnes valittujen todistukset on tarkastettu.
Mikäli aloituspaikkoja jää täyttämättä siirretään vapaaksi jääneet paikat valintakoejonoon.
Ylioppilastutkinnon perusteella tehtävässä todistusvalinnassa pisteytetään viisi ainetta. Äidinkieli, matematiikka ja vieras/toinen kotimainen kieli huomioidaan kaikilta nämä aineet kirjoittaneilta. Tämän lisäksi huomioidaan kaksi parasta pisteitä tuottavaa ainetta (reaaliaineet/vieras kieli) (taulukko 1). Reaaliaineissa huomioidaan vain vuonna 2006 tai sen jälkeen suoritetut ainereaalit.
Enimmäispistemäärä 198 pistettä.
Taulukko 1: Ylioppilastutkintotodistuksen pisteytysmalli
Ammatillisen perustutkinnon perusteella tehtävä todistusvalinta
Kaikilta hakijoilta lasketaan kolmen yhteisen tutkinnon osan arvosanojen ja tutkinnon painotetun keskiarvon tuottama yhteispistemäärä (enimmäispistemäärä 150 pistettä). Ammatillisessa todistusvalinnassa ovat mukana hakijat, jotka ovat valmistuneet ammatilliseen perustutkintoon välillä 1.8.2015 – 18.5.2021. Näyttötutkintona suoritettua ammatillista perustutkintoa ei huomioida todistusvalinnassa.
Ammatilliseen perustutkintoon 1.8.2015-31.12.2016 välisenä aikana valmistuneet hakijat ilmoittavat yhteishaun hakulomakkeella perustutkinnon yhteisten tutkinnon osien arvosanat sekä perustutkinnon painotetun keskiarvon. Hakija liittää tällöin myös todistuskopion hakemuksen liitteeksi 7.4.2021 kello 15.00 mennessä.
Vuoden 2017 ja sitä uudempien ammatillisten perustutkintojen osalta todistusvalinnat tehdään KOSKI-tietovarannossa olevien tietojen pohjalta. Todistusvalinnassa ovat mukana keväällä 2021 valmistuvat hakijat, joiden perustutkinto on valmis ja arvosanatiedot on tallennettu KOSKI-palveluun 18.5.2021 mennessä. Tarkastathan etukäteen, että tutkintosi tiedot löytyvät Oma Opintopolun KOSKI-palvelusta, ja ole yhteydessä omaan ammatilliseen oppilaitokseen mahdollisissa puutteissa ammatillisen tutkintosi tiedoissa.
Ammatillisen perustutkinnon perusteella tehtävässä todistusvalinnassa hakijoilta lasketaan kolmen yhteisen tutkinnon osan arvosanojen (taulukko 2) ja tutkinnon painotetun keskiarvon tuottama yhteispistemäärä (enimmäispistemäärä 150 pistettä) (taulukko 3). Todistusvalinnassa huomioidaan ammatilliset perustutkinnot, joista hakija on valmistunut 1.8.2015 tai sen jälkeen.
Painotettu keskiarvo lasketaan tutkinnon osien ja yhteisten tutkinnon osien osa‐alueiden numeeristen arvosanojen perusteella osaamispisteillä painotettuna. Jakajana toimii joko tutkinnon laajuus tai opiskelijan yksilöllinen tutkinnon laajuus, riippuen onko tutkinto suoritettu ennen vai jälkeen 1.1.2018.
Ennen 1.1.2018 valmistuneiden perustutkintojen tutkinnon painotetun keskiarvon laskemisessa laajuus katsotaan opiskelijan yksilöllisen tutkinnon laajuuden mukaisesti, esimerkiksi 190 osp. 1.1.2018 jälkeen valmistuneiden keskiarvoon lasketaan numeeriset arvosanat tutkinnon osaamispistemäärällä (180 osp) painotettuna.
1.1.2018 jälkeen ammatilliseen perustutkintoon valmistuneilla yhteiset tutkinnon osat arvioidaan hyväksytty/hylätty -asteikolla. Kyseisten osien alla olevat osa-alueet arvioidaan kuitenkin numeerisesti. Näiden perusteella lasketaan pisteytettävät yhteisten tutkinnon osien arvosanat.
Kansainvälisten ylioppilastutkintojen perusteella tehtävä todistusvalinta
Kansainvälisellä ylioppilastutkinnolla hakevat ovat samassa valintatapajonossa suomalaisella ylioppilastutkinnolla hakevien kanssa. Todistusvalinnassa pisteytetään viisi ainetta. Äidinkieli, matematiikka ja vieras/toinen kotimainen kieli huomioidaan kaikilta nämä aineet kirjoittaneilta. Tämän lisäksi huomioidaan kaksi parasta pisteitä tuottavaa ainetta (reaaliaineet/vieras kieli). European Baccalaureate, International Baccalaureate ja Suomessa suoritetun Reifeprûfung/Deutsche Internationale Abitur-tutkinnon aineet rinnastetaan suomalaiseen yo-tutkintoon (taulukot 4-6).
Enimmäispistemäärä 198 pistettä.
Taulukko 4: European Baccalaureate (EB) -tutkinnon pisteytysmalli
Taulukko 5: International Baccalaureate (IB) -tutkinnon pisteytysmalli
Kevään AMK-valintakoe järjestetään touko-kesäkuussa 2021 (tarkat päivät julkaistaan syksyn aikana). Hakiessasi hakukohteeseen, joka käyttää AMK-valintakoetta, osallistut kokeeseen yhtenä näistä päivistä. Ilmoittaudut valintakokeeseen valitsemalla hakuaikana hakulomakkeelta itsellesi sopivan ajan ja paikan tarjolla olevista vaihtoehdoista. Tarjolla olevat vaihtoehdot täyttyvät ilmoittautumisjärjestyksessä. Valinta on sitova eikä sitä voi muuttaa hakuajan jälkeen.
Valintakokeeseen valmistautuminen
Teet AMK-valintakokeen omalla kannettavalla tietokoneellasi valvotusti ammattikorkeakoulun tiloissa. Teet valintakokeen yhdellä suorituskerralla riippumatta siitä, kuinka monta osiota kuuluu sinun valintakokeeseesi. Tarvitset kokeessa vaatimukset täyttävän kannettavan tietokoneen. Tutustu ennen kokeeseen osallistumista ohjeisiin ammattikorkeakoulujen yhteisellä nettisivulla www.ammattikorkeakouluun.fi sekä TAMKin kevään 2021 valintakokeiden nettisivulla (päivitetään ennen hakua).
Yksilölliset järjestelyt valintakokeessa
Yksilöllisistä järjestelyistä on kerrottu kohdassa Yksilölliset järjestelyt valintakokeessa.
Opiskelijavalinnan yksilöllisillä järjestelyillä tarkoitetaan käytännön järjestelyjä valintakoetilanteessa/valintakurssilla. Tällaisia voivat olla esimerkiksi liikuntaesteiden poistaminen, rauhallinen koetila, laajempi kirjoitustila, lisäaika, apuvälineiden käyttö tai muu vastaava järjestely. Näillä järjestelyillä on tarkoitus huolehtia siitä, että yksilöllisiä järjestelyjä tarvitsevat hakijat ovat yhdenvertaisessa asemassa muiden hakijoiden kanssa. Huomaathan, että AMK-valintakokeen osalta sinun tulee hakea yksilöllisiä järjestelyjä siihen ammattikorkeakouluun, jonne ilmoittaudut hakulomakkeella AMK-valintakokeeseen. Lisätietoja yksilöllisistä järjestelyistä ja niiden hakemisesta.
Lisätietoja hakemisesta saat sivulta Näin haet yhteishaussa.
Hakemusliitteet
Jos todistat hakukelpoisuutesi jollakin seuraavista, todistuskopioiden tulee olla ladattuna hakulomakkeelle 7.4.2021 kello 15.00 mennessä:
- Kopio ennen vuotta 1990 suoritetusta ylioppilastutkinnosta
- Kopio lukion päättötodistuksesta (jos haet pelkällä lukion päättötodistuksella ilman ylioppilastutkintoa)
- Kopio ennen vuotta 2017 suoritetusta ammatillisesta perustutkinnosta sekä ennen vuotta 2018 suoritetusta ammatti- tai erikoisammattitutkinnosta
- Kopio ulkomaisesta tutkintotodistuksesta tai ennakkoarvio 2021 valmistuvasta tutkinnosta sekä kopio ulkomaisen tutkintotodistuksen virallisesta käännöksestä suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, jos todistusta ei ole kirjoitettu yhdellä näistä kielistä
- Kopio European Baccalaureate Diplomasta tai ennakkoarvio 2021 valmistuvasta tutkinnosta
- Kopio International Baccalaureate Diplomasta (IB Certificate ei riitä) tai ennakkoarvio (predicted grades tai vastaava) 2021 valmistuvasta tutkinnosta
- Kopio Reifeprüfung- tai DIA-tutkintotodistuksesta sekä Suomessa suoritetun tutkinnon vastaavuustodistuksesta tai ennakkoarvio 2021 valmistuvasta tutkinnosta
- Mahdollisesta pakolaisstatuksesta kertovan viranomaispäätöksen voi toimittaa postitse TAMKin hakijapalveluihin 7.4.2021 kello 15.00 mennessä.
Tämän lisäksi jos äidinkielesi on muu kuin suomi, sinun tulee ladata TAMKin todistusvalintoja varten hakulomakkeelle jokin suomen kielen todentavista todistuksista 7.4.2021 kello 15.00 mennessä. Hyväksyttävät liitteet löydät täältä: Suomen kielen taitovaatimukset todistusvalinnassa TAMKissa.
Katso tarkemmat tiedot liitteiden toimittamisesta: Liitteet yhteishaussa.
Opiskelemaan valittujen todistuskopiot
Jos tulet valituksi TAMKiin, etkä ole vielä liittänyt kopioita hakemuksellesi, lataa haussa käyttämiesi koulutodistusten kopiot hakemuksellesi tai toimita linkki Koski-palveluun annettujen ohjeiden mukaisesti viimeistään 16.7.2021 kello 15.00 tai hyväksymisilmoituksessa annettuun päivämäärään mennessä. Suomalaisesta ylioppilastutkinnosta ei tarvitse lähettää kopiota, jos olet suorittanut tutkinnon 1989 jälkeen. Suomalaisesta ammatillisesta tutkinnosta tulee toimittaa todistuskopio, jos olet suorittanut tutkintosi ennen vuotta 2018, eikä tutkintoasi täten löydy Oma opintopolun Omat opintosuoritukseni-palvelusta.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut valinnan perusteena olevat todistukset. Kopioiden lisäksi TAMK tarkistaa valituksi tulleiden alkuperäiset todistukset opintojen alkaessa. TAMK voi purkaa valinnan, jos et toimita todistuksia määräajassa tai jos olet antanut virheellisiä, valintaan vaikuttavia tietoja.
Katso tarkemmat tiedot: Näin otat opiskelupaikan vastaan.
Valinnan tulokset
Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan Oma Opintopolku-palvelussa viimeistään 9.7.2021. Voit tarkistaa tilanteesi kirjautumalla palveluun esimerkiksi verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Kaikille hakijoille lähetetään myös sähköinen tuloskirje. Jos tulet valituksi TAMKiin, saat lisäksi sähköpostilla tiedon ja toimintaohjeet. Opiskelupaikka on otettava vastaan viimeistään keskiviikkona 16.7.2021 kello 15.00.
Yhteishaussa hakeneiden on mahdollista saada palautetta ennakkotehtävien ja valintakokeiden tuloksista (pl. rakennusarkkitehtien soveltuvuuskokeet). Pääset tästä linkistä kevään yhteishaun hakukohdekohtaisiin palauteaikoihin ja yhteystahoihin. Jos sinulla on kysyttävää valintakokeen tai ennakkotehtävän kokonaispisteistä ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk(a)tuni.fi.
Kun saat opiskelupaikan,
- saat tiedon paikasta sähköpostitse siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet ilmoittanut hakulomakkeella.
- löydät omat valintatietosi myös Oma Opintopolusta
- ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolussa ja ilmoittaudu läsnä tai poissa olevaksi opiskelijaksi.
- lähetä kopiot haussa käyttämistäsi todistuksista hakijapalveluihin saamiesi ohjeiden mukaisesti.
- tutustu uuden opiskelijan sivuihin.
Varasijavalinta
Varasijalla olevia hyväksytään koulutukseen järjestyksessä sitä mukaa, kun paikkoja vapautuu. Etukäteen on mahdotonta tietää, kuinka monta hakijaa tullaan hyväksymään varasijalta. Paikkoja vapautuu esimerkiksi silloin, kun aiemmin hyväksytyt hakijat tulevat hyväksytyiksi ylempiin hakutoiveisiinsa tai eivät ota saamaansa opiskelupaikkaa vastaan. Jos tulet hyväksytyksi varasijalta saat tiedon sähköpostitse hakulomakkeella ilmoittamaasi osoitteeseen, joten muista seurata sähköpostiasi.
Varasijavalinta päättyy viimeistään 2.8.2021. Varasijavalinta voidaan myös päättää hakukohdekohtaisesti ennen tätä, jos uusia opiskelijoita ei enää valita varasijoilta koulutukseen.
Opiskelijavalinnan tulosten oikaisu
Jos opiskelijavalinnassa ja valintaperusteiden soveltamisessa on mielestäsi tapahtunut virhe, voit vaatia siihen kirjallisesti oikaisua. Valintakokeen tai ennakkotehtävän kokonaispisteistä ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk(a)tuni.fi.
Ellei asia tällöin selviä, tee kirjallinen oikaisupyyntö TAMKin tutkintolautakunnalle 14 vuorokauden kuluessa opiskelijavalinnan tuloksen julkistamisesta eli yhteishaussa viimeistään 23.7.2021 kello 15.00.
Lisätietoja tulosten julkaisusta ja oikaisumenettelystä.