
Teknologiaosaamisen johtamisen ylempi tutkinto-ohjelma
Teknologia-alan johto- ja asiantuntijatehtäviin
Myös teknologia-alalla on kysyntää osaamisen johtamiselle. Perinteinen tekninen suunnittelu ja suorittaminen ovat muuttumassa tietotyön suuntaan, mikä edellyttää jatkuvaa uudistumista. Kilpailukykyiset teknologiayritykset tarvitsevat insinöörikoulutuksen saaneita asiantuntijoita esimiehiksi ja johtajiksi, jotka kykenevät ohjaamaan organisaatiota uudistumisessa.
Teknologiaosaamisen johtamisen ylemmän tutkinto-ohjelman tavoitteena on varustaa sinut johtamaan asiantuntijatyötä teknologiayrityksissä ja muissa teknologiaosaamista käyttävissä organisaatioissa.
Erityisinä tavoitteina on antaa sinulle valmiudet:
- tekniikan ammattilaisten ja tekniikan osaamisen johtamiseen
- tuotekehityksen ja innovaatioiden johtamiseen
- talouden johtamiseen
- projektien hallintaan
- kansainvälisiin työympäristöihin
- oman esimieskäyttäytymisen kehittämiseen

YAMK-tutkintotodistus toi työelämääni lisää vakuuttavuutta

Opinnot olivat loistava tapa laajentaa työelämän osaamista

Opiskelu onnistuu myös etänä – vaikka toiselta puolelta maapalloa

Teknologia-alan johtotehtäviin valmistavassa ylemmässä tutkinto-ohjelmassa työelämälähtöisyys on viety pitkälle. Koulutus on räätälöity täysin työnantajien toiveiden mukaisesti.
Teknologiaosaamisen johtamisen ylempi tutkinto-ohjelma on suunnattu insinööreille, jotka tarvitsevat työtehtävissään tekniikan alan liiketoiminnan ja johtamisen osaamista. Tutkinnon tavoitteena on kouluttaa sinut johtamaan osaamista ja liiketoimintaa teknologiayrityksissä sekä muissa teknologiaosaamista käyttävissä organisaatioissa. Erityisenä tavoitteena on tarjota valmiudet tekniikan ammattilaisten ja tekniikan osaamisen johtamiseen.
Teknologiaosaamisen johtamiseen kuuluvat tuotekehityksen ja innovaatioiden johtaminen, talouden johtaminen, projektien hallinta, kansainväliset työympäristöt sekä oman johtamiskäyttäytymisen kehittäminen. Osaamisen johtaminen on organisaation osaamispääoman vaalimista ja sen kasvattamista.
Opetus on pääosin suomeksi. Opiskelumateriaalit ovat lähes yksinomaan englannin kielellä. Osa vierailuluennoista on englanniksi.
Tutkinto-ohjelman keskeisimpiä sisältöjä ovat:
- toimeksiantajalle tehtävä kehittämistehtävä, jonka sisältö vaihtuu opiskelijan tilanteen mukaan
- toiminta teknologiaprojekteissa, -neuvotteluissa ja -sopimusten teossa
- osaamisen johtaminen teknologiainnovaatiossa
- motivaation aikaansaaminen ja ylläpitäminen teknologiatyössä
- talouden hallinta teknologiaympäristössä
Insinöörin pohjakoulutuksella tutkinto on laajuudeltaan 60 opintopistettä. Opinnot voi suorittaa 1 vuodessa työn ohessa. Lähiopiskelua on joka toinen perjantai kello 12.15 alkaen ja lauantaisin koko päivän. Rakennusmestarin pohjakoulutuksella tutkinto on laajuudeltaan 90 opintopistettä. Opinnot tällöin kestävät 1,5 vuotta sisältäen 30 op rakennustekniikan lisäopintoja.
Opinnot koostuvat seuraavasti: syventävät ammattiopinnot (25 op), vapaasti valittavat opinnot (5 op), rakennusmestarin lisäopinnot (30 op) sekä opinnäytetyönä suorittamasi teknologiaosaamisen johtamisen kehittämistehtävä (30 op).
Syventävissä ammattiopinnoissa kartutat teknologiaosaamisen johtamiseen liittyviä tietoja ja taitoja. Vapaasti valittavilla opinnoilla voit lisätä osaamistasi kehittämistehtäväsi tai ammatillisten erityistarpeidesi mukaisesti. Voit valita vapaasti valittavia opintoja koulutuksen omasta, tekniikan yhteisistä tai muista TAMKin ja muiden korkeakoulujen vapaasti valittavien opintojen tarjonnasta.
Opinnot ovat tarjolla myös etäopetuksena, joten voit suorittaa koko tutkinnon etäopetuksen kautta.
Tutustu opintojaksojen sisältöön tutkimalla opetussuunnitelmaa.
Opinnäytetyö on kehittämistehtävä. Se pitää sisällään menetelmäopintoja, seminaareja, kirjoituksen ohjausta ja kehittämistehtävästä kirjoitettavan artikkelin julkaisemisen.
Saat hyvät valmiudet oman toimialasi vaativiin päällikkötehtäviin. Myös tuotekehityksen ja innovaatioiden johtamiseen, talouden johtamiseen, projektien hallintaan, kansainvälisiin työympäristöihin sekä oman johtamiskäyttäytymisen kehittämiseen tarvitaan osaavia insinöörejä.
Tutkintonimike on insinööri (ylempi AMK), kansainvälisessä käytössä Master of Engineering. Tutkinto tuottaa saman kelpoisuuden julkiseen virkaan tai tehtävään kuin ylempi korkeakoulututkinto.
Teknologiaosaamisen johtamisen koulutuksessa luennoi vierailevia ulkomaalaisia asiantuntijoita.
TAMK on tehnyt laajaa ja monipuolista yhteistyötä yritysten kanssa koulutuksen suunnittelussa ja kehittämisessä. Opetukseen sisältyy lukuisia yrityselämän case-tyyppisiä vierailuluentoja, jotka yhdistävät teorian käytäntöön. Teemme opetuksessa ja kehittämistehtävän ohjauksessa yhteistyötä muiden tamperelaisten korkeakoulujen kanssa käyttäen opettajina ja ohjaajina alan parhaita osaajia.
TAMKin tutkinto-opiskelijana sinulla on mahdollisuus valita opintoja myös Tampereen yliopiston tarjonnasta henkilökohtaisen opintosuunnitelmasi mukaisesti. Tämän ristiinopiskelun kautta voit osallistua yliopiston opintojaksoille, yhteisiin projekteihin ja rakentaa näin yksilöllistä osaamistasi. Voit myös suorittaa opintoja muissa ammattikorkeakouluissa kansallisen opintotarjonnan kautta.
Ylempi ammattikorkeakoulututkinto tuottaa muodollisesti samat jatko-opintomahdollisuudet kuin yliopistossa suoritettu ylempi korkeakoulututkinto.
Marko Mäkilouko
Yliopettaja, tuotantotalousAlta löydät tähän koulutukseen liittyvät hakuväylät ja valintaperusteet. Perehdythän sinulle soveltuvan hakukohteen valintaperusteisiin huolellisesti ennen hakemista.
Mikäli sinulla on kysyttävää liittyen hakemiseen, voit ottaa yhteyttä TAMKin hakijapalveluihin. Koulutuksen sisältöön liittyvissä kysymyksissä, voit ottaa yhteyttä tutkintovastaava Marko Mäkiloukoon, marko.makilouko(at)tuni.fi.
Hae korkeakoulujen yhteishaussa
- Pohjakoulutusvaatimuksena on insinöörin korkeakoulututkinto, rakennusmestari (AMK) -tutkinto, ammatillisen korkea-asteen insinööri tai pelastusalan päällystötutkinto (AMK) tai vastaava ulkomainen korkeakoulututkinto.
- Työkokemusvaatimuksena on 24 kuukautta tekniikan alan työkokemusta, joka on kertynyt haussa käytettävän tutkinnon jälkeen.
- Opiskelijavalinta tehdään valintatehtävän perusteella.
Näytä
Pohjakoulutusvaatimus
Hakukelpoisuuden antaa insinöörin korkeakoulututkinto, rakennusmestari (AMK) -tutkinto, ammatillisen korkea-asteen insinööri tai pelastusalan päällystötutkinto (AMK) tai vastaava ulkomainen korkeakoulututkinto.
Hakukelpoisuuden antavan suomalaisen tutkinnon on oltava suoritettuna niin, että lopullinen tutkintotodistuksen kopio on ladattu hakemukselle viimeistään 15.7.2022 kello 15.00.
Jos olet pakolainen tai pakolaiseen rinnastettavassa asemassa, etkä voi todistaa tutkintoasi asiakirjoin, TAMK voi kutsua sinut valintakokeeseen tai ottaa huomioon määräaikaan mennessä toimittamasi ennakkotehtävän. Sinulla tulee olla pakolaisstatuksesta kertova viranomaispäätös (turvapaikkapäätös tai oleskelulupa suojelun perusteella).
Lue lisää kohdasta ”Liitteet”.
Työkokemusvaatimus
Hakukelpoisuuteen vaaditaan vähintään 24 kuukautta alan työkokemusta, joka on kertynyt lopullisen korkeakoulututkintotodistuksen myöntämispäivästä alkaen 31.7.2022 mennessä.
Työkokemuksen tulee olla tekniikan alalta.
TAMK hyväksyy työkokemukseksi myös aiemmin Suomessa suoritetun opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinnon jälkeen hankitun työkokemuksen. Myös tässä tapauksessa työkokemusta tulee olla vähintään 24 kuukautta ja sen tulee olla tekniikan alalta.
Lue lisää kohdasta ”Työkokemus”.
Tutkinto-ohjelmaan valitaan 30 opiskelijaa.
Opiskelijavalinta tehdään valintatehtävän pisteiden perusteella. Valintatehtävästä voit saada enimmillään 100 pistettä. Tehtävästä on saatava vähintään 40 pistettä, jotta voit tulla valituksi koulutukseen.
Hakijat asetetaan tässä valintavassa tasapistetilanteessa paremmuusjärjestykseen seuraavin perustein:
- hakutoivejärjestys
- ylitäyttö
Lue lisää kohdasta ”Valintakoe''.
Hakukelpoisuuteen vaaditaan vähintään 24 kuukautta alan työkokemusta, joka on kertynyt lopullisen korkeakoulututkintotodistuksen myöntämispäivästä alkaen 31.7.2022 mennessä. Työkokemuksen tulee olla tekniikan alalta.
Ammattikorkeakoulu hyväksyy työkokemukseksi myös aiemmin Suomessa suoritetun opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinnon (tutkinto voi olla miltä koulutusalalta tahansa) jälkeen, ennen korkeakoulututkintoa hankitun työkokemuksen. Myös tässä tapauksessa työkokemusta tulee olla vähintään 24 kuukautta ja sen tulee olla tekniikan alalta.
Työkokemus tulee todentaa työtodistuksin. Työtodistuksesta tulee ilmetä mm. työsuhteen alkamis- ja päättymispäivä, työnantajan yhteystiedot, työtehtävät ja osa-aikatyön kohdalla työtunnit. Todistus tulee olla allekirjoitettu ja päivätty. Mikäli työsuhde jatkuu edelleen, työnantajalta tulee pyytää allekirjoitettu ja päivätty väliaikainen työtodistus.
Yrittäjyys hyväksytään työkokemukseksi, jos siitä on todistus, joka osoittaa, että hakija on tai on ollut YEL- tai MYEL-vakuutettu (YEL=yrittäjäeläkevakuutus, MYEL= viljelijöiden, metsätilallisten, kalastajien ja poronhoitajien sekä heidän perheenjäsentensä työeläkevakuutus). Ulkomainen yrittäjyys todistetaan vastaavin virallisin dokumentein.
Käsi- ja taideteollisuusalalla, viestintä- ja kuvataidealalla, teatteri- ja tanssialalla ja musiikkialalla työkokemuksen asemesta voidaan vaatia vastaavan pituinen taiteellinen toiminta, joka osoitetaan esim. portfoliolla (Laki 932/2014).
Työkokemus lasketaan täysinä kuukausina. Osa-aikatyön tunnit muunnetaan kokoaikaiseksi niin, että 150 tuntia tai 20 vähintään 7 tunnin työpäivää vastaa yhtä kuukautta. Työkokemuksen ei tarvitse olla yhtäjaksoista eikä saman työnantajan palveluksessa hankittua. Rinnakkaisista työsuhteista voi saada työkokemuspisteitä vain päätoimista työskentelyä vastaavan määrän.
Varusmiespalvelusta, naisten vapaaehtoista asepalvelusta, siviilipalvelusta tai hoitovapaata ei lasketa työkokemukseksi.
Valintatehtävän ohjeet julkaistaan helmikuussa 2022 verkkosivulla TAMKin ennakko- ja valintatehtävät ja valintakokeiden ennakkoaineistot. Valintatehtävä tulee palauttaa annettujen ohjeiden mukaisesti 6.4.2022 kello 15.00 mennessä. Opiskelijavalinnassa otetaan huomioon vain valintatehtävät, jotka on palautettu määräaikaan mennessä.
Valintatehtävä koostuu kahdesta osiosta:
- kehittämistehtävän kuvaus
- opiskeluajan ajankäytön suunnittelu
Valintatehtävän osana on kehittämistehtävä, jonka tavoitteena tulee olla työelämän kehittäminen ja sen tulee osoittaa valmiutta itsenäiseen vaativaan asiantuntijatyöhön. Valintatehtävällä tulee olla toimeksiantaja viimeistään opintojen aikana. Se tehdään omalle työnantajalle, muulle toimeksiantajalle, omalle yritykselle tai muusta työelämän tutkimisen ja kehittämisen tarpeesta lähtien. Valintatehtävän tulee liittyä tutkinto-ohjelman sisältöön ja tavoitteisiin. Valintaan vaikuttava valintatehtävä on henkilökohtainen ja se tulee laatia itsenäisesti.
Valintatehtävästä voit saada enintään 100 pistettä. Alin hyväksyttävä pistemäärä on 40 pistettä.
Valintatehtävän tulos on voimassa kyseisen haun ajan.
Valintakoeyhteistyö
Tämä hakukohde ei ole mukana valintakoeyhteistyössä. Valintatehtävän tulos hyväksytään vain kyseiseen hakukohteeseen.
Lisätietoja hakemisesta saat sivulta Näin haet maisteri- ja YAMK-ohjelmiin.
Valinta- tai ennakkotehtävä
Valintatehtävä tulee palauttaa valintatehtävän ohjeen mukaisesti 6.4.2022 kello 15.00 mennessä. Poikkeuksena kulttuuri- ja musiikkialan hakukohteet, joilla valinta- tai ennakkotehtävän palautuksen viimeinen päivä on 30.3.3022.
Hakukohteiden valintatehtävien ohjeet löydät kootusti verkkosivulta TAMKin ennakko- ja valintatehtävät ja valintakokeiden ennakkoaineistot.
Hakemusliitteet
Seuraavien todistuskopioiden tulee olla ladattuna hakemukselle 6.4.2022 kello 15.00
- Työtodistukset hakukelpoisuuden antavan tutkinnon jälkeisestä alan työkokemuksesta (vähintään 24 kk) Lue lisää työtodistuksen vaatimuksista ”työkokemus” osion alta.
- Ulkomailla suoritettu tutkinto (todistuskopiot virallisine käännöksineen)
- Mahdollinen opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinto
- Mahdollinen pakolaisstatuksesta kertova viranomaispäätös (turvapaikkapäätös tai oleskelulupa suojelun perusteella) tulee toimittaa postitse TAMKin hakijapalveluihin
Suomalaisella korkeakoulututkinnolla hakevan tulee liittää hakuaikana hakemukselle linkki korkeakoulututkinnon tietoihin Oma Opintopolun Omat opintosuoritukseni -palveluun. Linkin tulee olla voimassa 2.8.2022 saakka.
Käännökset
Mikäli alkuperäinen työ- tai tutkintotodistus on annettu muulla kielellä kuin suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, on hakijan ladattava siitä kopio virallisen kielenkääntäjän suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi tekemästä käännöksestä yhteishaun hakulomakkeelle. Käännöksessä tulee olla kääntäjän nimi, allekirjoitus ja leima.
Opiskelemaan valittujen tutkinto- ja työtodistusten täydentäminen
Mikäli tulet valituksi TAMKiin ja osoitat hakukelpoisuutesi tutkinnolla, joka valmistuu vasta hakuajan päättymisen jälkeen, toimita tarvittavat todistuskopiot TAMKin hakijapalveluihin 15.7.2022 klo 15 mennessä. Haussa käytettävän suomalaisen tutkinnon on oltava suoritettuna niin, että lopullinen tutkintotodistuksen kopio on ladattu hakemukselle viimeistään 15.7.2022 kello 15.00. Tämä ei koske hakukautena valmistuvia ulkomaisen tutkinnon suorittavia hakijoita.
Mikäli hakukelpoisuuden vaatima 24 kk työkokemus täyttyy osaltasi vasta hakuajan päättymisen jälkeen, toimita 15.7.2022 mennessä työtodistukset, jotka osoittavat, että olet kerryttänyt riittävästi työkokemusta. Mikäli työkokemusvaatimus täyttyy osaltasi vasta 15.7.–31.7. välisenä aikana, toimita 15.7. vapaamuotoinen selvitys tilanteestasi ja lopulliset työtodistukset 31.7. mennessä.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut valinnan perusteena olevat todistukset. Kopioiden lisäksi TAMK tarvittaessa tarkistaa valituksi tulleiden alkuperäiset todistukset opintojen alkaessa. TAMK voi purkaa valinnan, jos et toimita todistuksia määräajassa tai jos olet antanut virheellisiä, valintaan vaikuttavia tietoja.
Valinnan tulokset
Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan Oma Opintopolku-palvelussa viimeistään 8.7.2022. Voit tarkistaa tilanteesi kirjautumalla palveluun esimerkiksi verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Kaikille hakijoille lähetetään myös sähköinen tuloskirje.
Jos sinulla on kysyttävää valintakokeen, ennakkotehtävän tai valintatehtävän kokonaispisteistä ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk(a)tuni.fi.
Kun saat opiskelupaikan:
- Saat tiedon paikasta sähköpostitse siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet ilmoittanut hakulomakkeella. Löydät ajankohtaisen valintatilanteen myös Oma Opintopolusta.
- Ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolussa ja ilmoittaudu läsnä tai poissa olevaksi opiskelijaksi. Näet opiskelupaikan vastaanoton määräpäivän Oma Opintopolku -palvelusta.
- Lähetä kopiot haussa käyttämistäsi todistuksista hakijapalveluihin saamiesi ohjeiden mukaisesti.
- Tutustu uuden opiskelijan sivuihin.
Varasijavalinta
Varasijalla olevia hyväksytään koulutukseen järjestyksessä sitä mukaa, kun paikkoja vapautuu. Etukäteen on mahdotonta tietää, kuinka monta hakijaa tullaan hyväksymään varasijalta. Paikkoja vapautuu esimerkiksi silloin, kun aiemmin hyväksytyt hakijat tulevat hyväksytyiksi ylempiin hakutoiveisiinsa tai eivät ota saamaansa opiskelupaikkaa vastaan. Jos tulet hyväksytyksi varasijalta saat tiedon sähköpostitse hakulomakkeella ilmoittamaasi osoitteeseen, joten muista seurata sähköpostiasi.
Varasijavalinta päättyy viimeistään 2.8.2022 klo 15.00. Varasijavalinta voidaan myös päättää hakukohdekohtaisesti ennen tätä, jos uusia opiskelijoita ei enää valita varasijoilta koulutukseen.
Opiskelijavalinnan tulosten oikaisu
Jos opiskelijavalinnassa ja valintaperusteiden soveltamisessa on mielestäsi tapahtunut virhe, voit vaatia siihen kirjallisesti oikaisua. Pyydä ennen oikaisupyyntöä palautetta ennakkotehtävästä tai valintatehtävästä. Hakukohdekohtaiset palautteenantoajat ilmoitetaan TAMKin verkkosivuilla. Ole myös yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk(a)tuni.fi.
Ellei asia tällöin selviä, tee kirjallinen oikaisupyyntö TAMKin tutkintolautakunnalle 14 vuorokauden kuluessa opiskelijavalinnan tuloksen julkistamisesta.