
Sosiaali- ja terveysalan monitieteiset opinnot, avoin yliopisto-opetus
Laajuus
5-60 opHinta
Kampus
Kaupunki
Tiedekunta tai osaamisyksikkö
Opetuksessa käytettävät kielet
Koodi
Koulutusala
Sisällön kuvaus
Sosiaali- ja terveysalan monitieteiset opinnot koostuvat kolmesta moduulikokonaisuudesta.
Hyvinvointipalveluiden toimintaympäristö
Asiakkuus ja osallisuus
Hyvinvointipalvelujen johtaminen ja kehittäminen
Osaamistavoitteet
Sosiaali- ja terveysalan monitieteiset opinnot suoritettuaan opiskelijaon syventänyt osaamistaan ja asiantuntijuuttaan valintansa mukaan
hyvinvointipalveluiden kansallisista ja globaaleista
toimintaympäristöistä, asiakkuuden, osallisuuden tai käyttäjän
näkökulmista palveluihin, hyvinvointipalvelujen johtamisen ja
kehittämisen keskeisistä kysymyksistä tai sosiaali- ja terveysalan
projektiosaamisen eri tasoilla.
Lisätiedot
SOTE.011 Sosiaali-, terveys- ja työpolitiikka 5op
SOTE.013 Ammatillisen vuorovaikutuksen perusteet 5op
STY.202 Sosiaali- ja terveysoikeus 5op
VI.130 Viestintä, terveys ja hyvinvointi 5op
STY.104 Sosiaali- ja terveyspalvelujen ja kuntoutuksen toimintaympäristö 5 op
SOTE.021 Eletty hyvinvointivaltio: yksilö ja palvelujärjestelmä ennen ja nyt 5op
SOTE.022 Palvelut, arki ja elämänkulku 5op
HAL.HATI.321 Governing Hybrid Organisations 5op
Osa toteutuksista julkaistaan myöhemmin lukuvuoden aikana. Muutokset mahdollisia.
Eletty hyvinvointivaltio: yksilö ja palvelujärjestelmä ennen ja nyt, 5 op
Näytä
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa tarkastella hyvinvointivaltiota arjen näkökulmasta, elettynä hyvinvointivaltiona, ja hahmottaa erilaisia lähestymistapoja asiakkaan ja sote-palvelujärjestelmän kohtaamisen tarkasteluun. Opiskelija osaa tarkastella asiakkaan ja järjestelmän kohtaamista yhteiskunnallisena ja historiallisesti muuttuvana ilmiönä. Opiskelijalla on valmiudet arvioida nykyistä sote-järjestelmää ja sen tulevaisuutta aiemman kehityksen pohjalta.
ja palvelujärjestelmän kohtaamisten tarkastelu erilaisissa terveyden- ja
sosiaalihuollon instituutioissa. Erilaisiin aineistoihin ja lähestymistapoihin
perustuva pitkän aikavälin tarkastelu hyvinvointivaltion kohtaamisesta ja
kokemisesta ihmisten arjessa.
Tarkemmat ohjeet ja kirjalistan esseesuoritusta varten saa kurssin vastuuhenkilöiltä.
Yleinen asteikko, 0-5
Ammatillisen vuorovaikutuksen perusteet, 5 op
Näytä
Opintojakson suoritettuaan opiskelija tuntee ammatillisen vuorovaikutuksen perusteita ja erityispiirteitä sekä osaa havainnoida ja eritellä niihin liittyviä tekijöitä. Opiskelija tunnistaa ryhmävuorovaikutukseen liittyviä ilmiöitä. Hän ymmärtää avoimen ja luottamusta synnyttävän ilmapiirin merkityksen vuorovaikutuksessa ja tietää keinoja tukea myönteistä ilmapiiriä ja osaa antaa rakentavaa palautetta. Opiskelija ymmärtää ammattilaisen vastuut vuorovaikutustilanteissa, osaa reflektoida omaa toimintaansa ja soveltaa tietoa omalla alalla.
Vuorovaikutuksen perusrakenteet, institutionaalinen vuorovaikutus, vuorovaikutus moniammatillisessa yhteistyössä ja erilaisissa ammatillisissa konteksteissa. Tunteiden merkitys ammatillisessa vuorovaikutuksessa ja työelämässä sekä haastavissa asiakastilanteissa. Opintojakson läpäisevinä teemoina työntekijän jaksaminen, institutionaaliset tavoitteet ja niiden merkitys sekä asiakkaan aseman rakentuminen ammatillisessa vuorovaikutuksessa.
Kirjallisuus
Kivinummi, J. & Alatupa, S. (2016). Kun ei suju: Selviytymisopas haastaviin asiakastilanteisiin. Jyväskylä: PS-kustannus.
Mönkkönen, K. (2018). Vuorovaikutus asiakastyössä: Asiakkaan kohtaaminen sosiaali- ja terveysalalla. Helsinki: Gaudeamus
Yleinen asteikko, 0-5
Sosiaali- ja terveysoikeus, 5 op
Näytä
Opiskelija tuntee sosiaali- ja terveysoikeuden sekä toimeentuloturvan keskeisen sisällön ja ymmärtää näiden alojen aseman ja tehtävät oikeusjärjestyksen kokonaisuudessa. Opiskelija ymmärtää oikeudellisen ajattelun perusteet ja osaa itsenäisesti tulkita ja soveltaa sosiaali- ja terveydenhuollon sekä toimeentuloturvan normeja.
Oikeudellisen ajattelun perusteet, sosiaali- ja terveydenhuollon sekä toimeentuloturvan lainopillinen argumentaatio ja oikeudellisen ratkaisutoiminnan sisältö ja luonne.
Sosiaaliset oikeudet, sosiaali- ja terveydenhuollon sekä toimeentuloturvan periaatteet, hyvän hallinnon periaatteet, sosiaali- ja terveydenhuollon sekä toimeentuloturvan paikka oikeusjärjestyksessä, sosiaali- ja terveydenhuollon sekä toimeentuloturvan rakenteellinen ja toiminnallinen kokonaisuus, sosiaali- ja terveydenhuoltoa sekä toimeentuloturvaa koskevat oikeudelliset kysymykset, kansainvälinen sosiaaliturva (EU-normit ja kansainväliset sopimukset).
Etukäteinen ja jälkikäteinen oikeusturva. Julkisuus- ja salassapito sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä toimeentuloturvassa.
Esitiedot
Suositellaan sosiaalityön perusopintojen suorittamista.
Suositellut esitiedot
- Sosiaalityön perusopinnot, STY-P01, 25op
Yleinen asteikko, 0-5
Sosiaali-, terveys- ja työpolitiikka, 5 op
Näytä
Opintojakson suoritettuaan opiskelija on perehtynyt sosiaali-, terveys- ja työpolitiikan sekä näitä koskevan talouden keskeisiin kysymyksenasetteluihin ja käsitteisiin. Opiskelija osaa eritellä etuus- ja palvelujärjestelmän tehtävät hallinnon ja toimintakäytäntöjen osalta. Opiskelija osaa arvioida erilaisia tapoja järjestää yhteiskuntapolitiikka. Hän osaa tarkastella ja visioida etuus- ja palvelujärjestelmää, niiden hallintoa ja toimivuutta hyvinvoinnin ja terveyden tuottajina. Opiskelija osaa tunnistaa näihin järjestelmiin sisältyviä eettisiä kysymyksiä sekä ymmärtää niiden poliittisen, neuvoteltavan ja muuttuvan luonteen.
Sosiaali-, terveys- ja työpolitiikan ja niitä koskevan talouden käsitteet. Sosiaali-, terveys- ja työpolitiikan instituutioiden piirteet ja muutos. Etuus- ja palvelujärjestelmän tehtävät hallinnon ja toimintakäytäntöjen osalta sekä järjestelmää koskevat eettiset näkökohdat.
Sihto, Marita; Palosuo, Hannele; Topo, Päivi; Vuorenkoski, Lauri; Leppo, Kimmo (2013) Terveyspolitiikan perusta ja käytännöt. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. http://www.julkari.fi/handle/10024/104409
Sinclair, Stephen (2016) Introduction to Social Policy Analysis: Illuminating Welfare. Bristol: Policy Press. TAI Greve, Bent (2018) Social and Labour Market Policy. The Basics. Taylor & Francis.
Havakka, Pauliina, Niemelä, Mikko & Uusitalo, Hannu (toim.) (2017) Sosiaalivakuutus. 2. uudistettu painos. Helsinki: FinVa.
Taimio, Heikki (toim.) (2015) Hyvinvointivaltio 2010-luvulla – mitä kello on lyönyt? Raportteja 30. Helsinki: Palkansaajien tutkimuslaitos. http://www.labour.fi/tutkimusjulkaisut/raportteja/raportteja-30/
Yleinen asteikko, 0-5
Palvelut, arki ja elämänkulku, 5 op
Näytä
Opintojakson suoritettuaan opiskelija hahmottaa sosiaali- ja terveyspalvelut osana ihmisten arkea ja elämänkulkua. Opiskelija ymmärtää, että sosiaali- ja terveyspalveluja on tärkeä tutkia ja arvioida ihmisten arkisten kokemusten, asiakkuuden ja elämänkulun näkökulmista. Opiskelija tunnistaa sosiaali- ja terveyspalveluihin ja niiden muutokseen liittyviä osallisuuden ja kansalaisten tasa-arvon kysymyksiä
Sosiaali- ja terveyspalveluiden kokonaisuuden arviointi arjen, asiakkuuden ja elämänkulun näkökulmista. Sosiaali- ja terveyspalvelujen muuttuva ja monisyinen kokonaisuus ja sen yhteydet kansalaisten yhteiskunnallisen osallisuuden ja tasa-arvon kysymyksiin.
Kirjatentissä suoritetaan kolme teosta seuraavista, joista kaksi ensimmäistä (1. ja 2.) ovat pakollisia. Kolmannen voi valita teoksista 3.-6.
1. Vanessa May (ed.) (2011) Sociology of personal life. Palgrave Macmillan.
JA
2. Mary Larkin (2013) Health and Well-Being Across the Life Course. SAGE
JA
--------
- Aaltonen, Berg &
Ikäheimo (2015) Nuoret luukulla. Kolme näkökulmaa syrjäytymiseen ja
nuorten asemaan palvelujärjestelmässä. Nuorisotutkimusverkosto
TAI
- Hoppania ym. (2016) Hoivan
arvoiset. Vaiva yhteiskunnan ytimessä. Gaudeamus TAI Pirhonen &
Pietilä (2015) Patient, resident, or person. Recognition self in long-term care for
older people, Journal of Aging Studies. 35:95–103..
TAI
- Jokinen (2010) Aikuisten
arki. Gaudeamus.
TAI
- Forsberg &
Ritala-Koskinen (2018) Monen kodin lapset. Lasten monipaikkainen asuminen
ja sosiaalityö. Gaudeamus.
Yleinen asteikko, 0-5
Johtaminen ja moniammatillisuus, 5 op
Näytä
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa tunnistaa johtamisen periaatteet ja perustehtävät sekä ymmärtää johtajana kasvamisen merkityksen osana muuttuvia ja moniammatillisia toimintaympäristöjä.
Opintojaksolla tarkastellaan johtamisen periaatteita ja perustehtäviä sekä johtajana kasvamisen merkitystä osana muuttuvia ja moniammatillisia toimintaympäristöjä.
Vuokko Niiranen, Riitta Seppänen-Järvelä ja Merja Sinkkonen (2010) Johtaminen sosiaalialalla. Helsinki: Gaudeamus.
JA
Pauli
Juuti ja Antti
Vuorela (2015) Johtaminen ja työyhteisön hyvinvointi. Jyväskylä:
PS-kustannus.
JA
Petri Virtanen ja Jari Stenvall (2019) Julkinen johtaminen.
Helsinki: Tietosanoma.
Yleinen asteikko, 0-5
Sosiaali- ja terveyspalvelujen ja kuntoutuksen toimintaympäristö, 5 op
Näytä
Opintojakson suoritettuaan opiskelijalla on tutkimukseen perustuva kokonaiskäsitys sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmästä sekä kuntoutusjärjestelmästä ja näiden kehityslinjoista politiikan, käytännön ja käyttäjän tasoilla. Opiskelija tuntee hyvinvointivaltion toimintaperiaatteet sekä sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmää ohjaavan lainsäädännön ja poliittisen ohjauksen keskeiset periaatteet. Opiskelijalla on ymmärrys sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmästä muuttuvassa toimintaympäristössä. Hän tietää erilaiset palvelujen tuottamisen tavat ja niitä säätelevät talouden reunaehdot. Opiskelijalla on ymmärrys erilaisista sosiaali- ja terveydenhuollon sekä kuntoutuksen toimijoista ja näiden monialaisesta työskentelystä asiakkaiden kanssa. Opiskelija osaa tarkastella palvelujärjestelmän toimintaa asiakkaan näkökulmasta.
Sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmän ja kuntoutuspalvelujen kokonaisuus ja kehityslinjat; kansallinen ja EU-tason sääntely ja ohjaus; palveluiden tuottaminen ja järjestäminen; palvelujen integraatio ja monialainen työskentely; asiakkaan rooli ja asema.
1. Toikko, Timo 2012. Sosiaalipalveluiden kehityssuunnat. Tampere: TUP. (saatavilla sähköisenä)
2. Niemelä, Mikko & Kokkinen, Lauri & Pulkki, Jutta & Saarinen, Arttu & Tynkkynen, Liina-Kaisa (toim.) 2015. Terveydenhuollon muutokset: Politiikka, järjestelmä ja seuraukset. Tampere: TUP. (saatavilla sähköisenä)
3. Ashorn, Ulla& Autti-Rämö, Ilona & Lehto, Juhani & Rajavaara, Marketta (toim.) 2012. Kuntoutus muuttuu – entä kuntoutusjärjestelmä. Helsinki: Kela. (saatavilla sähköisenä)
4. Pohjola, Anneli & Kairala, Maarit & Lyly, Hannu & Niskala, Asta (toim.) 2017. Asiakkaasta kehittäjäksi ja vaikuttajaksi. Tampere: Vastapaino. Sivut 7-81 ja 265-325. (saatavilla sähköisenä)
Yleinen asteikko, 0-5
Lisätietoja avoimen yliopiston tarjonnasta voi kysyä Tampereen yliopiston opintotoimistosta.
Meidät tavoittaa sähköpostitse avoin.tau [at] tuni.fi
Puhelimitse 0294 520 200
Lisätietoa avoimessa opiskelusta verkkosivuillamme
tuni.fi/avoinyliopisto
Opintoihin haetaan avoimen yliopiston hakupalvelun kautta. Hakulomake ja hakuohjeet ovat Näin haet avoimen yliopiston opintoihin –verkkosivulla.
Osassa opinnoista vaaditaan edeltäviä opintoja. Niistä kerrotaan koulutustietojen Koulutuksen kuvaus -välilehdellä kohdassa esitietovaatimukset.
Kun sinut on hyväksytty opintoihin, tulee sinun ilmoittautua erikseen vielä Sisu-järjestelmässä opintojakson toteutukseen ja esimerkiksi harjoitusryhmään. Saat tästä ohjeet sähköpostiin opiskelupaikan varmistumisen yhteydessä maksettuasi opintomaksun.
Tutustu maksuehtoihin Näin haet avoimen yliopiston opintoihin -verkkosivulla.