Hyppää pääsisältöön
Karttapallo tason päällä kirjastossa.

Suomen kielen opiskelu - SIMHE

Tällä sivulta löydät tietoa kielitaitovaatimuksista, kielikoulutuksista sekä itsenäisestä suomen kielen opiskelusta.

Kielitesti

Tämän kielitestin avulla voit testata omaa suomen kielen sanastosi määrää eli arvioida, kuinka paljon sanoja tiedät suomen kielessä. Testiä voi käyttää kuka tahansa. Testin sanat ovat sellaisia yleisiä suomen kielen sanoja, joita kaikki tarvitsevat. Sanat ovat yleiskielisiä, ja ne ovat perusmuodossa. Siksi testi toimii hyvin vain, jos sinulla on kokemusta suomen kielen lukemisesta ja kirjoittamisesta. Testi sopii erityisesti aikuisille kielenkäyttäjille, jotka harkitsevat korkeakouluopintoja. 

Tee kielitesti

Jos saat tasolla 3 monta kertaa yli 90 % vastauksista oikein, sinun sanaston määrä ja kielitaitosi todennäköisesti riittävät korkeakouluopintojen aloittamiseen. Silloinkin tarvitaan paljon tukea ja itsenäistä työtä kielen oppimisessa. Sen jälkeen voit tehdä myös tasot 4 ja 5. Niistä näet, kuinka helppoa korkeakouluopiskelu sinulle luultavasti on. Mitä paremmat tulokset saat tasoilla 4 ja 5, sitä helpompaa opiskelu suomen kielellä olisi sinulle. 

Jos saat tasolla 3 vähemmän kuin 90 % oikein, sinun sanastosi ja kielitaitosi ei mahdollisesti vielä riitä korkeakouluopiskeluun. Sen jälkeen voit kokeilla alempia tasoja 1 ja 2. Niistä näet, kuinka hyvin tunnet helpompaa sanastoa. Jos et saa tasoilla 1 ja 2 yli 90 %:in tuloksia, sinun kannattaa vielä odottaa ja harjoitella kielenkäyttöä muualla, ennen kuin kannattaa aloittaa korkeakouluopinnot. 

Kielitestiä kehitetään koko ajan. Anna palautetta kielitestin toimivuudesta.

Kielitaitovaatimukset korkeakoulussa

Kun haet korkeakouluun tutkinto-opiskelijaksi, sinua saatetaan vaatia todentamaan suomen kielen taitosi. 

Suomen kielitaitovaatimukset Tampereen yliopistossa

Suomen kielitaitovaatimukset todistusvalinnassa TAMKissa

Jos haet ammattikorkeakouluun pääsykokeella, niin silloin sinun ei tarvitse todistaa erikseen kielitaitoasi. Pääsykoe testaa suomen kielen osaamistasi.

Tarvitset suomen kielen taitoa myös opiskelussa ja työelämässä. Kehitä suomen kielen taitoasi jatkuvasti. Kun olet korkeakoulussa opiskelijana, niin sinä saat tukea suomen kielen oppimiseen.

Syksyn 2022 kielikurssit:

Nämä suomi toisena kielenä -kurssit on tarkoitettu henkilöille, jotka ovat kielitaidon tasoilla B1-B2. 

Voit osallistua kurssille, jos:

  • olet Tampereen korkeakouluyhteisön (yliopisto ja ammattikorkeakoulu) opiskelija
  • suunnittelet hakemista korkeakouluun opiskelijaksi.

Kurssit ovat SIMHE:n asiakkaille maksuttomia.

Suomen kielen kirjoittaminen (3 opintopistettä)

Kurssilla kirjoitetaan suomenkielisiä tekstejä erilaisista opiskeluun ja työhön liittyvistä aiheista. Kurssin avulla opiskelija selviytyy paremmin kirjoittamistehtävistä. 

Kurssi alkaa 12.9.2021. Opetus on etäopetusta verkossa. Suomen kielen taitotasosi pitää olla vähintään C1. Maksimiosallistujamäärä 10 opiskelijaa.

 

Suomen kielen keskustelukurssi (1 opintopiste)

Kurssilla keskustellaan suomeksi ajankohtaisista asioista. Tutustutaan suomenkielisiin mediateksteihin ja kasvatetaan sanavarastoa. 

Ensimmäinen kurssi alkaa 15.9.2022 klo 14. Opetus on etäopetusta verkossa. Suomen kielen taitotasosi pitää olla vähintään B1.
 

Toinen kurssi alkaa 26.10.2022. Kurssi kokoontuu keskiviikkoisin klo 15-16.  Opetus on etäopetusta verkossa. Suomen kielen taitotasosi pitää olla vähintään B1.

Kysy lisää ja ilmoittaudu: marja.oksanen [at] tuni.fi

 

Suomen kielen tekstin ymmärtäminen (2 opintopistettä)

Kurssilla harjoitellaan tekstin ymmärtämistä. Opit erilaisia lukustrategioita, jotka ovat hyödyllisiä, kun luet erilaisia tekstejä suomeksi.

Kurssi alkaa 26.9.2022. Opetus on etäopetusta verkossa. Suomen kielen taitotasosi pitää olla vähintään B2. Maksimiosallistujamäärä 10 opiskelijaa.

 

 

Itsenäinen suomen kielen opiskelu

Suomen kieltä kannattaa opiskella aktiivisesti. Itsenäiseen suomen kielen opiskeluun löytyy paljon materiaalia eri verkkosivuilta. Kirjastoista löytyy paljon selkokielisiä kirjoja. Olemme alle koonneet muutamia vinkkejä, mistä voit etsiä kursseja tai opiskella suomea itsenäisesti kotona.