Opiskelijavalinta tehdään valintakokeen, ylioppilaiden todistusvalinnan tai ammatillisen tutkinnon suorittaneiden todistusvalinnan perusteella.
Metsätalousinsinööri (AMK), monimuotototeutus
|
|
Valintatapa
|
Aloituspaikat
|
|
18
|
- Ylioppilaiden todistusvalinta
|
9
|
- Ammatillisen perustutkinnon suorittaneiden todistusvalinta
|
3
|
Jos mahdollista, sinulle lasketaan valintapisteet kaikilla valintatavoilla ja voit tulla valituksi millä tahansa valintatavalla.
Yhteishaun aloituspaikat täytetään seuraavassa järjestyksessä:
- Ammatillisen tutkinnon suorittaneiden todistusvalinta
- Ylioppilaiden todistusvalinta
- AMK-valintakoe
Valintatapa: AMK-valintakoe
Hakukohde käyttää AMK-valintakoetta, joka on ammattikorkeakoulujen yhteinen digitaalinen valintakoe. Lisätietoja kohdasta Valintakoe.
AMK-valintakoe muodostuu seuraavista osioista:
Kaikille aloille yhteiset osiot
- Päätöksentekotaidot (kuuluu kaikille)
- Kieli- ja viestintätaidot (kuuluu kaikille)
Kaikille aloille yhteisten osioiden lisäksi AMK-valintakoe sisältää seuraavat alakohtaiset osiot
Tasasijasäännöt
Hakijat asetetaan tasapistetilanteessa paremmuusjärjestykseen seuraavin perustein:
- hakutoivejärjestys
- arvonta
Valintatapa: Ylioppilaiden todistusvalinta
Opiskelijavalinta tehdään ylioppilastutkinnon perusteella tehtävällä todistusvalinnalla. Lisätietoja kohdassa Pisteytys.
Kynnysehdot
Todistusvalinnan kynnysehtona on, että hakija on kirjoittanut ylioppilaskirjoituksissa äidinkielestä vähintään arvosanan cum laude approbatur (C). Kynnysehto tarkoittaa tietyn aineen ja/tai arvosanan kohdalle asetettua vaatimusta, joka hakijan tulee täyttää voidakseen tulla valituksi.
Todistusvalinnassa ei ole vähimmäispistevaatimusta. Mikäli aloituspaikkoja jää täyttämättä, siirretään vapaaksi jääneet paikat valintakoejonoon.
Tasasijasäännöt
Mikäli viiden aineen tuottama yhteispistemäärä on kahdella tai useammalla hakijalla sama, ratkaistaan hakijoiden paremmuusjärjestys seuraavien tasasijasääntöjen mukaan:
- Hakutoivejärjestys
- Yo-arvosanat:
- Äidinkieli
- Matematiikka
- Vieras kieli/toinen kotimainen kieli
- Arvonta
Valintatapa: Ammatillisen perustutkinnon suorittaneiden todistusvalinta
Opiskelijavalinta tehdään ammatillisen perustutkinnon perusteella tehtävällä todistusvalinnalla. Lisätietoja kohdassa Pisteytys.
Kynnysehdot
Kynnysehtona on viestintä- ja vuorovaikutusosaamisesta oltava vähintään arvosana 3 (asteikko 1-5) tai arvosana 2 (asteikolla 1-3).
Todistusvalinnassa ei ole vähimmäispistevaatimusta. Mikäli aloituspaikkoja jää täyttämättä siirretään vapaaksi jääneet paikat valintakoejonoon.
Tasapistesäännöt
Mikäli kolmen yhteisen tutkinnon osan arvosanojen ja tutkinnon painotetun keskiarvon tuottama yhteispistemäärä on kahdella tai useammalla hakijalla sama, ratkaistaan hakijoiden paremmuusjärjestys seuraavien tasasijasääntöjen mukaan:
- Hakutoivejärjestys
- Tutkinnon painotettu keskiarvo
- Tutkinnon yhteisten osien arvosanat:
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
- Arvonta
Suomen kielen taitovaatimukset todistusvalinnassa
Jos äidinkielesi ja koulusivistyskielesi on muu kuin suomi ja tulet valituksi suomen kieliseen koulutukseen tutkinto-opiskelijaksi todistusvalinnalla, sinun tulee todentaa suomen kielen taitosi, jotta voit aloittaa opintosi. Lue lisää nettisivulta Suomen kielen taitovaatimukset TAMKissa.