
Metsätalouden tutkinto-ohjelma, monimuotototeutus
Metsien käytön moniosaajaksi
Metsätalousinsinöörin tutkinto-ohjelmasta valmistut monenlaisiin metsäalan asiantuntija- ja esimiestehtäviin. Saat monipuolisen kuvan metsistä ekosysteeminä ja uusiutuvana luonnonvarana. Metsätalousinsinöörin keskeisiä osaamisalueita ovat metsien ja metsäluonnon hoito, puunhankinta, metsävaratiedon hallinta sekä metsänomistajien kanssa vuorovaikutuksessa toimiminen.
Opinnoissa saat valmiuksia myös metsien mittaukseen, arviointiin ja metsäsuunnitteluun, paikkatieto-osaamiseen sekä neuvonta-, markkinointi- ja liiketoimintaosaamiseen. Henkilökohtainen opintosuunnitelma mahdollistaa sen, että voit muokata omaa tutkintoasi omien tavoitteidesi mukaisesti. Opiskelemme paljon pienryhmissä. Metsäopiskelijoista hitsautuukin opintojen aikana sanavalmiita ja aktiivisia osaajia. Metsistä saatavien monenlaisten hyötyjen merkitys korostuu tulevaisuudessa, ja alan osaajille on kysyntää.

Lue Hannakaisa Seppälän opiskelijatarina
Ajankohtaisia uutisia
Koulutuksen tavoitteena on tuottaa sinusta osaaja metsätalouden asiantuntija- ja esimiestehtäviin. Metsätalousinsinöörinä
- suunnittelet metsien hoitotoimenpiteitä
- keräät ja hyödynnät metsävaratietoa
- toimit puukaupassa ja neuvot metsänomistajia
- teet puunkorjuun suunnitelmia
- ohjaat puunkorjuuta ja puutavarakuljetuksia.
Metsätalousinsinööriltä edellytetään vahvan metsäosaamisen lisäksi hyviä vuorovaikutustaitoja, yritystalouden tuntemusta sekä kykyä työskennellä niin itsenäisesti kuin myös tiimin jäsenenä.
Opetuskieli on suomi. Kansainvälisiin opiskelijavaihtoihin tarjottavissa opintojaksoissa opetuskieli voi olla suomen lisäksi myös englanti.
Metsätalouden koulutuksessa perehdyt metsään ekosysteeminä sekä opit suunnittelemaan ja toteuttamaan metsätalouden toimenpiteitä ja arvioimaan niiden onnistumista. Opit mittaamaan ja arvioimaan puustotietoja, hyödyntämään paikkatietoa ja tekemään metsänhoitoon ja puunhankintaan liittyviä suunnitelmia ja ratkaisuja. Tutustut metsänomistukseen liittyviin kysymyksiin ja opit toimimaan metsänomistajien kanssa. Perehdyt myös metsätalouden yritystoimintaan ja opit projektitoimintaa osana opiskeluasi. Opintoihin sisältyy monipuolisesti niin luokka- kuin maasto-opetustakin. Myös erilaisia työmaa- ja tehdasvierailuja tehdään säännöllisesti opintojen aikana.
Ensimmäisen vuoden opinnoissa saat kuvan metsästä ekosysteeminä ja opit metsänhoidon periaatteet. Tutustut myös puunkorjuun perusasioihin ja opit mihin kaikkeen puuta käytetään ja millaisia vaatimuksia puuraaka-aineelle eri tilanteissa asetetaan.
Toisen vuoden aikana perehdyt tarkemmin puunkorjuuseen ja puunkorjuun suunnitteluun. Myös metsäbioenergia-asiat tulevat tutuksi. Tutustut metsän merkitykseen yhteiskunnassa ja opit käyttämään paikkatietoa. Metsänhoidon taloudelliset näkökulmat ja vaihtoehtoiset ratkaisutavat tulevat myös tutuiksi ja opit päivittämään tilakohtaisen metsäsuunnitelman.
Kolmannen vuoden sisältö painottuu liiketoimintaosaamiseen ja metsänomistajien kanssa toimimiseen. Opit projektitoiminnan periaatteet ja teet yhdessä muutaman muun opiskelijan kanssa työelämälähtöisen projektin osana opintojasi. Kolmannen ja neljännen vuoden välillä sovellat oppimiasi asioita harjoittelujaksolla. Neljännen vuoden aikana syvennät osaamistasi puunhankinnan, metsänhoidon sekä toiminta- ja tietojärjestelmien osalta. Neljäntenä vuonna teet myös opinnäytetyön.
Monimuoto-opiskelussa perinteistä luokkaopetusta on vähän ja pääpaino on opiskelijan itsenäisellä opiskelulla.
Tutkinnon laajuus on 240 opintopistettä ja se on tarkoitus suorittaa neljässä vuodessa. Jos sinulla on paljon soveltuvaa aiempaa metsälan kokemusta ja aiempia korkeakouluopintoja, voi tutkinnon suorittaa noin 3 vuodessa. Opintoihin sisältyy monipuolisesti niin luokka- kuin maasto-opetustakin. Monimuoto-opiskelussa perinteistä luokkaopetusta on vähän ja pääpaino on opiskelijan itsenäisellä opiskelulla. Lähiopetuspäiviä on muutaman viikon välein, yleensä perjantaisin ja lauantaisin. Lisäksi etäopetusta on verkossa joinakin arki-iltoina.
Metsätalouden opinnoissa perehdyt metsään ekosysteeminä, opit suunnittelemaan, toteuttamaan metsätalouden toimenpiteitä sekä arvioimaan niiden onnistumista. Opit mittaamaan ja arvioimaan puustotietoja, hyödyntämään paikkatietoa, tekemään metsänhoitoon ja puunhankintaan liittyviä suunnitelmia ja ratkaisuja. Tutustut metsänomistukseen liittyviin kysymyksiin ja opit toimimaan metsänomistajien kanssa. Perehdyt myös metsätalouden yritystoimintaan ja opit projektitoimintaa osana opiskeluasi.
Tutkinnon rakenne on seuraava:
- perus- ja ammattiopinnot 183 op
- harjoittelu 30 op
- opinnäytetyö 15 op
- vapaasti valittavat opinnot 12 op
Teet työelämälähtöisen opinnäytetyön (15 op) neljäntenä opiskeluvuotenasi tai mahdollisesti jo hieman aiemmin. Opinnäytetyön avulla osoitat, kuinka osaat soveltaa tietojasi ja taitojasi metsätalouden alaan liittyvässä tutkimus- tai kehittämistehtävässä. Opinnäytetyön tekemisessä tarvitset tiedonhankintataitoja, oman työn raportoinnin osaamista sekä taitoa työskennellä tavoitteellisesti ja itsenäisesti.
Metsätalousinsinöörinä voit toimia esimerkiksi metsien hoidon suunnittelijana ja toteuttajana, metsävaratiedon kerääjänä, suunnittelu- ja esimiestehtävissä puun ostossa, korjuussa ja kaukokuljetuksessa sekä metsänomistajien neuvonnassa.
Vastavalmistuneena työllistyt usein aluksi projektiluonteisiin tehtäviin. Metsätalousinsinööreille sopivia työpaikkoja on niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla esimerkiksi metsäteollisuusyrityksissä, metsänhoitoyhdistyksissä, Suomen metsäkeskuksessa ja Metsähallituksessa. Voit toimia myös itsenäisenä metsäpalveluyrittäjänä.
Opintojesi aikana sinulla on mahdollisuus lähteä opiskelijavaihtoon ulkomaille. Vaihto ei pidennä opiskeluaikaasi, vaan saat hyväksiluettua ulkomaisessa korkeakoulussa suorittamasi opinnot osana tutkintoasi. Suositeltavin ajankohta pitkään vaihtoon lähdölle on kolmantena opiskeluvuotena.
Metsätalouden koulutuksella on paljon yhteistyötä paikallisten ja alueellisten metsäorganisaatioiden kanssa. Työelämän edustajat käyvät pitämässä vierailuluentoja, ja opintojaksojen yhteydessä tehdään vierailuja yrityksiin. Projektiopintojen ja opinnäytetöiden aiheet saadaan pääsääntöisesti työelämästä. Metsäorganisaatioissa on vuosittain paikkoja harjoittelijoille, ja harjoittelu on pääsääntöisesti palkallista. Tampereen ammattikorkeakoulun sisällä yhteistyötä tehdään eri tutkinto-ohjelmien kanssa.
Metsätalouden koulutus on mukana erilaisissa yhteistyöhankkeissa. Näissä hankkeissa pyritään saamaan työtehtäviä myös opiskelijoille. Opiskelija saa työstään projektissa joko opintopisteitä tai joissakin tapauksissa palkkaa.
Kun olet suorittanut metsätalousinsinöörin tutkinnon, voit hakea luonnonvara-alan ylempään ammattikorkeakoulututkintoon tai yliopistoon metsäalan maisteritutkintoon.
Ari Vanamo
LehtoriAlta löydät tähän koulutukseen liittyvät hakuväylät ja valintaperusteet. Perehdythän sinulle soveltuvan hakukohteen valintaperusteisiin huolellisesti ennen hakemista.
Mikäli sinulla on kysyttävää liittyen hakemiseen, voit ottaa yhteyttä TAMKin hakijapalveluihin. Koulutuksen sisältöön liittyvissä kysymyksissä, voit ottaa yhteyttä tutkintovastaava Ari Vanamoon, ari.vanamo(at)tuni.fi.
Hae korkeakoulujen syksyn yhteishaussa
- Yleinen hakukelpoisuus korkeakouluopintoihin
- Opiskelijavalinta tehdään AMK-valintakokeen, ylioppilaiden todistusvalinnan tai ammatillisen tutkinnon suorittaneiden todistusvalinnan perusteella
Näytä
Yleinen hakukelpoisuus korkeakouluopintoihin. Katso lisätietoja sivulta Hakukelpoisuus AMK-tutkintoon.
Tutkinto-ohjelmaan valitaan 30 opiskelijaa. Ensikertalaisille varataan 80 % aloituspaikoista kustakin valintatapajonosta. Lisätietoja ensikertalaiskiintiöstä Opintopolusta: Ensikertalaiskiintiö.
Opiskelijavalinta tehdään valintakokeen, ylioppilaiden todistusvalinnan tai ammatillisen tutkinnon suorittaneiden todistusvalinnan perusteella.
Metsätalousinsinööri (AMK), monimuotototeutus |
|
Valintatapa |
Aloituspaikat |
|
18 |
|
9 |
|
3 |
Jos mahdollista, sinulle lasketaan valintapisteet kaikilla valintatavoilla ja voit tulla valituksi millä tahansa valintatavalla.
Yhteishaun aloituspaikat täytetään seuraavassa järjestyksessä:
- Ammatillisen tutkinnon suorittaneiden todistusvalinta
- Ylioppilaiden todistusvalinta
- AMK-valintakoe
Valintatapa: AMK-valintakoe
AMK-valintakoe muodostuu seuraavista osioista:
Kaikille aloille yhteiset osiot
- Päätöksentekotaidot (kuuluu kaikille)
- Kieli- ja viestintätaidot (kuuluu kaikille)
Kaikille aloille yhteisten osioiden lisäksi AMK-valintakoe sisältää seuraavat alakohtaiset osiot
- Matemaattiset taidot
Tasasijasäännöt
Hakijat asetetaan tasapistetilanteessa paremmuusjärjestykseen seuraavin perustein:
- hakutoivejärjestys
- arvonta
Valintatapa: Ylioppilaiden todistusvalinta
Opiskelijavalinta tehdään ylioppilastutkinnon perusteella tehtävällä todistusvalinnalla. Lisätietoja kohdassa Pisteytys.
Kynnysehdot
Todistusvalinnan kynnysehtona on, että hakija on kirjoittanut ylioppilaskirjoituksissa äidinkielestä vähintään arvosanan cum laude approbatur (C). Kynnysehto tarkoittaa tietyn aineen ja/tai arvosanan kohdalle asetettua vaatimusta, joka hakijan tulee täyttää voidakseen tulla valituksi.
Todistusvalinnassa ei ole vähimmäispistevaatimusta. Mikäli aloituspaikkoja jää täyttämättä, siirretään vapaaksi jääneet paikat valintakoejonoon.
Tasasijasäännöt
Mikäli viiden aineen tuottama yhteispistemäärä on kahdella tai useammalla hakijalla sama, ratkaistaan hakijoiden paremmuusjärjestys seuraavien tasasijasääntöjen mukaan:
- Hakutoivejärjestys
- Yo-arvosanat:
- Äidinkieli
- Matematiikka
- Vieras kieli/toinen kotimainen kieli
- Arvonta
Valintatapa: Ammatillisen perustutkinnon suorittaneiden todistusvalinta
Opiskelijavalinta tehdään ammatillisen perustutkinnon perusteella tehtävällä todistusvalinnalla. Lisätietoja kohdassa Pisteytys.
Kynnysehdot
Kynnysehtona on viestintä- ja vuorovaikutusosaamisesta oltava vähintään arvosana 3 (asteikko 1-5) tai arvosana 2 (asteikolla 1-3).
Todistusvalinnassa ei ole vähimmäispistevaatimusta. Mikäli aloituspaikkoja jää täyttämättä siirretään vapaaksi jääneet paikat valintakoejonoon.
Tasapistesäännöt
Mikäli kolmen yhteisen tutkinnon osan arvosanojen ja tutkinnon painotetun keskiarvon tuottama yhteispistemäärä on kahdella tai useammalla hakijalla sama, ratkaistaan hakijoiden paremmuusjärjestys seuraavien tasasijasääntöjen mukaan:
- Hakutoivejärjestys
- Tutkinnon painotettu keskiarvo
- Tutkinnon yhteisten osien arvosanat:
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
- Arvonta
Suomen kielen taitovaatimukset todistusvalinnassa
Jos äidinkielesi ja koulusivistyskielesi on muu kuin suomi ja tulet valituksi suomen kieliseen koulutukseen tutkinto-opiskelijaksi todistusvalinnalla, sinun tulee todentaa suomen kielen taitosi, jotta voit aloittaa opintosi. Lue lisää nettisivulta Suomen kielen taitovaatimukset TAMKissa.
Ilmoittautuminen
Syksyn AMK-valintakoe järjestetään 26.-29.10.2020 välisenä aikana. Hakiessasi hakukohteeseen, joka käyttää AMK-valintakoetta, osallistut kokeeseen yhtenä näistä päivistä. Ilmoittaudut valintakokeeseen valitsemalla hakuaikana hakulomakkeelta itsellesi sopivan ajan ja paikan tarjolla olevista vaihtoehdoista. Tarjolla olevat vaihtoehdot täyttyvät ilmoittautumisjärjestyksessä. Valinta on sitova eikä sitä voi muuttaa hakuajan jälkeen.
Valintakokeeseen valmistautuminen
Teet AMK-valintakokeen omalla kannettavalla tietokoneellasi valvotusti ammattikorkeakoulun tiloissa. Teet valintakokeen yhdellä suorituskerralla riippumatta siitä, kuinka monta osiota kuuluu sinun valintakokeeseesi. Tarvitset kokeessa vaatimukset täyttävän kannettavan tietokoneen. Tutustu ennen kokeeseen osallistumista ohjeisiin ammattikorkeakoulujen yhteisellä nettisivulla www.ammattikorkeakouluun.fi sekä TAMKin syksyn 2020 valintakokeiden nettisivulla.
Yksilölliset järjestelyt valintakokeessa
Yksilöllisistä järjestelyistä on kerrottu kohdassa Yksilölliset järjestelyt valintakokeessa.
Opiskelijavalinnan yksilöllisillä järjestelyillä tarkoitetaan käytännön järjestelyjä valintakoetilanteessa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi liikuntaesteiden poistaminen, rauhallinen koetila, laajempi kirjoitustila, lisäaika, apuvälineiden käyttö tai muu vastaava järjestely. Näillä järjestelyillä on tarkoitus huolehtia siitä, että yksilöllisiä järjestelyjä valintakoetilanteessa tarvitsevat hakijat ovat yhdenvertaisessa asemassa muiden hakijoiden kanssa. Lisätietoja yksilöllisistä järjestelyistä ja niiden hakemisesta.
Lisätietoja hakemisesta saat sivulta Näin haet yhteishaussa.
Hakemusliitteet
Jos todistat hakukelpoisuutesi jollakin seuraavista, todistuskopioiden tulee olla ladattuna hakulomakkeelle 23.9.2020 kello 15.00 mennessä:
- Kopio ennen vuotta 1990 suoritetusta ylioppilastutkinnosta
- Kopio lukion päättötodistuksesta (jos haet pelkällä lukion päättötodistuksella ilman ylioppilastutkintoa)
- Kopio ennen vuotta 2017 suoritetusta ammatillisesta perustutkinnosta sekä ennen vuotta 2018 suoritetusta ammatti- tai erikoisammattitutkinnosta
- Kopio ulkomaisesta tutkintotodistuksesta tai ennakkoarvio 2020 valmistuvasta tutkinnosta sekä kopio ulkomaisen tutkintotodistuksen virallisesta käännöksestä suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, jos todistusta ei ole kirjoitettu yhdellä näistä kielistä
- Kopio European Baccalaureate Diplomasta tai ennakkoarvio 2020 valmistuvasta tutkinnosta
- Kopio International Baccalaureate Diplomasta (IB Certificate ei riitä) tai ennakkoarvio (predicted grades tai vastaava) 2020 valmistuvasta tutkinnosta
- Kopio Reifeprüfung- tai DIA-tutkintotodistuksesta sekä Suomessa suoritetun tutkinnon vastaavuustodistuksesta tai ennakkoarvio 2020 valmistuvasta tutkinnosta
- Mahdollisesta pakolaisstatuksesta kertovan viranomaispäätöksen voi toimittaa postitse TAMKin hakijapalveluihin 23.9.2020 kello 15.00 mennessä.
Tämän lisäksi jos äidinkielesi on muu kuin suomi, sinun tulee ladata TAMKin todistusvalintoja varten hakulomakkeelle jokin suomen kielen todentavista todistuksista 23.9.2020 kello 15.00 mennessä. Hyväksyttävät liitteet löydät täältä: Suomen kielen taitovaatimukset todistusvalinnassa TAMKissa.
Katso tarkemmat tiedot liitteiden toimittamisesta: Liitteet yhteishaussa.
Opiskelemaan valittujen todistuskopiot
Jos tulet valituksi TAMKiin, etkä ole vielä liittänyt kopioita hakemuksellesi, lataa haussa käyttämiesi koulutodistusten kopiot hakemuksellesi tai toimita linkki Koski-palveluun annettujen ohjeiden mukaisesti viimeistään 7.12.2020 kello 15.00 tai hyväksymisilmoituksessa annettuun päivämäärään mennessä. Poikkeuksena tähän ovat syksyllä 2020 valmistuvat, joiden tulee toimittaa todistuskopio 28.12.2020 kello 15.00 mennessä. Suomalaisesta ylioppilastutkinnosta ei tarvitse lähettää kopiota, jos olet suorittanut tutkinnon 1989 jälkeen. Suomalaisesta ammatillisesta tutkinnosta tulee toimittaa todistuskopio, jos olet suorittanut tutkintosi ennen vuotta 2018, eikä tutkintoasi täten löydy Oma opintopolun Omat opintosuoritukseni-palvelusta.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut valinnan perusteena olevat todistukset. Kopioiden lisäksi TAMK tarkistaa valituksi tulleiden alkuperäiset todistukset opintojen alkaessa. TAMK voi purkaa valinnan, jos et toimita todistuksia määräajassa tai jos olet antanut virheellisiä, valintaan vaikuttavia tietoja.
Katso tarkemmat tiedot: Näin otat opiskelupaikan vastaan.
Valinnan tulokset
Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan Oma Opintopolku-palvelussa viimeistään 27.11.2020. Voit tarkistaa tilanteesi kirjautumalla palveluun esimerkiksi verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Kaikille hakijoille lähetetään myös sähköinen tuloskirje. Jos tulet valituksi TAMKiin, saat lisäksi sähköpostilla tiedon ja toimintaohjeet.
Jos sinulla on kysyttävää valintakokeen, ennakkotehtävän tai valintatehtävän kokonaispisteistä ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk(a)tuni.fi.
Kun saat opiskelupaikan,
- saat tiedon paikasta sähköpostitse siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet ilmoittanut hakulomakkeella.
- löydät omat valintatietosi myös Oma Opintopolusta
- ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolussa ja ilmoittaudu läsnä tai poissa olevaksi opiskelijaksi.
- lähetä kopiot haussa käyttämistäsi todistuksista hakijapalveluihin saamiesi ohjeiden mukaisesti.
- tutustu uuden opiskelijan sivuihin.
Varasijavalinta
Varasijalla olevia hyväksytään koulutukseen järjestyksessä sitä mukaa, kun paikkoja vapautuu. Etukäteen on mahdotonta tietää, kuinka monta hakijaa tullaan hyväksymään varasijalta. Paikkoja vapautuu esimerkiksi silloin, kun aiemmin hyväksytyt hakijat tulevat hyväksytyiksi ylempiin hakutoiveisiinsa tai eivät ota saamaansa opiskelupaikkaa vastaan. Jos tulet hyväksytyksi varasijalta saat tiedon sähköpostitse hakulomakkeella ilmoittamaasi osoitteeseen, joten muista seurata sähköpostiasi.
Varasijavalinta päättyy viimeistään 15.12.2020. Varasijavalinta voidaan myös päättää hakukohdekohtaisesti ennen tätä, jos uusia opiskelijoita ei enää valita varasijoilta koulutukseen.
Opiskelijavalinnan tulosten oikaisu
Jos opiskelijavalinnassa ja valintaperusteiden soveltamisessa on mielestäsi tapahtunut virhe, voit vaatia siihen kirjallisesti oikaisua. Valintakokeen, ennakkotehtävän tai valintatehtävän kokonaispisteistä ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk(a)tuni.fi.
Ellei asia tällöin selviä, tee kirjallinen oikaisupyyntö TAMKin tutkintolautakunnalle 14 vuorokauden kuluessa opiskelijavalinnan tuloksen julkistamisesta eli yhteishaussa viimeistään 11.12.2020 kello 15.00.
Lisätietoja tulosten julkaisusta ja oikaisumenettelystä.
Hae avoimen väylän erillishaussa
Valinta avoimien korkeakouluopintojen perusteella.
Näytä
Kun olet suorittanut avoimessa ammattikorkeakoulussa ja/tai avoimessa yliopistossa vähintään 50 opintopistettä, voit hakea Avoimen väylän erillishaussa tutkinto-opiskelijaksi TAMKiin. Avoimessa ammattikorkeakoulussa tai avoimessa yliopistossa suoritettujen opintojen tulee olla haettavaan tutkintoon soveltuvia. Missä tahansa avoimessa ammattikorkeakoulussa tai avoimessa yliopistossa suoritetut opinnot hyväksytään.
- Jos opinnot on tehty TAMKin avoimessa AMKissa, 50 opintopistettä tulee olla suoritettuna lukukauden loppuun mennessä (31.7./31.12.)
- Muiden ammattikorkeakoulujen avoimen AMKin opintojen tai avoimen yliopiston opintojen tulee olla suoritettuna hakuajan päättymiseen mennessä.
Avoimen AMKin tai avoimen yliopiston opintosuoritukset voivat olla pääsääntöisesti korkeintaan kymmenen vuotta vanhoja.
Hakukohteen sisäänottomäärä Avoimen väylän erillishaussa on 0-3 opiskelijaa. Hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen hakukohteen valintaperusteiden mukaisesti. Lopulliseen opiskelemaan valittavien määrään vaikuttaa valintaperusteissa mainittujen valintaan vaikuttavien tekijöiden lisäksi se, miten asianomaisella vuosikurssilla tai opiskelijaryhmässä on tilaa. Korkeakoululla ei ole velvollisuutta ottaa ilmoitettua määrää opiskelijoita, jos valintakelpoisia ei ole riittävästi tai opiskelijaryhmään ei mahdu ilmoitettua määrää.
Opiskelijavalintaan vaikuttavat avoimessa ammattikorkeakoulussa ja/tai avoimessa yliopistossa suoritettujen opintojen vastaavuus TAMKin opetussuunnitelmaan, opintomenestys ja mahdollinen haastattelu. Opiskelijavalintaan vaikuttaa suoritettujen opintojen keskiarvo. Opintomenestys arvioidaan painotetun keskiarvon perusteella niistä arvosanoista, jotka ovat selvillä hakuajan loppuun mennessä. Hakijalla tulee olla riittävä kielitaito opetuskielessä. Opiskelijavalinnan edellytyksenä on, että vuosikurssilla/opiskelijaryhmässä on tilaa.
Hakijat asetetaan tarvittaessa paremmuusjärjestykseen seuraavin perustein:
- Suoritettujen opintojen vastaavuus voimassa olevaan TAMKin opetussuunnitelmaan
- Avoimen AMKin ja/tai avoimen yliopiston opintomenestys
- Mahdollinen haastattelu
Opiskeluoikeus tutkintoon johtavaan koulutukseen myönnetään seuraavan lukukauden alusta alkaen. Kun otat avoimen väylän erillishaussa saamasi opiskelupaikan vastaan, ilmoittaudut läsnä olevaksi opiskelijaksi alkavalle lukuvuodelle.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut ammattikorkeakouluopintoihin valituilta valintaan vaikuttaneet avoimen AMKin ja/tai avoimen yliopiston opintosuoritukset ja muut mahdolliset hakukelpoisuusvaatimukset.
Ammattikorkeakoulu voi purkaa valinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei ole suorittanut vaadittua opintopistemäärää määräaikaan mennessä.
- Hakija ei ole suorittanut vaadittua tutkintoa tai työkokemusta ei ole kertynyt riittävästi määräaikaan mennessä (rajatuissa hakukohteissa).
- Hakija ei toimita opintosuoritusotetta/-otteita TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Hakemuksen hylkäämisen syyt
- Opintojen etenemiseen soveltuvassa ryhmässä ei ole vapaita opiskelupaikkoja.
- Suoritetut opinnot eivät vastaa riittävässä määrin kyseisen tutkinto-ohjelman tutkintotavoitteisiin.
- Hakijan opintomenestys ei riittänyt valintaan.
- Hakijan kielitaito opetuskielessä ei ole riittävä.
- Substanssinäyte ja/tai haastattelu on hylätty (rajatuissa hakukohteissa).
- Hakija ei ole toimittanut pyydettyjä liitteitä määräaikaan mennessä.
Haastattelut pidetään tarvittaessa viikolla 23. TAMK kutsuu haastatteluun joko sähköpostitse tai puhelimitse. Haastattelu voidaan tehdä myös virtuaaliyhteyden avulla tai puhelimitse.
Lisätietoja hakemisesta saat sivulta Avoimen väylän haku.
Hakemusliitteet
Opintosuoritusote/-otteet
- Lataa hakemukselle opintosuoritusote tai -otteet avoimessa ammattikorkeakoulussa ja/tai avoimessa yliopistossa suorittamistasi opinnoista 16.5.2022 kello 15.00 mennessä. Avoimessa ammattikorkeakoulussa ja/tai avoimessa yliopistossa suorittamiesi opintojen tulee olla haettavaan tutkintoon soveltuvia.
Liitteiden tulee olla korkeakoulusi varmentamia (niissä tulee olla sähköinen allekirjoitus tai korkeakoulusi leima ja esimerkiksi virkailijan tai opinto-ohjaajan allekirjoitus).
Opiskelemaan valittujen liitteet
Opintosuoritusote
- Kun olet saanut opiskelupaikan, lataa lopullinen ajantasainen opintosuoritusote hakemukselle 31.7.2022 kello 15.00 mennessä.
Liitteiden tulee olla korkeakoulusi varmentamia (niissä tulee olla sähköinen allekirjoitus tai korkeakoulusi leima ja esimerkiksi virkailijan tai opinto-ohjaajan allekirjoitus).
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut ammattikorkeakouluopintoihin valituilta valintaan vaikuttaneet avoimen AMKin ja/tai avoimen yliopiston opintosuoritukset ja muut mahdolliset hakukelpoisuusvaatimukset. TAMK voi purkaa valinnan, jos et toimita todistuksia määräajassa tai jos olet antanut virheellisiä, valintaan vaikuttavia tietoja.
Valinnan tulokset
Tiedotamme opiskelijavalinnan tuloksesta kaikille hakijoille sähköpostitse. Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan Oma Opintopolussa viimeistään 28.6.2022. Voit tarkistaa tilanteesi kirjautumalla palveluun esimerkiksi verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Jos tulet valituksi TAMKiin, saat sähköpostilla tiedon valinnasta ja tarkemmat toimintaohjeet opintojen aloittamisesta.
Jos sinulla on kysyttävää opiskelijavalinnasta, ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi.
Kun saat opiskelupaikan,
- sinulle tiedotetaan asiasta siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet ilmoittanut hakulomakkeella.
- löydät omat valintatietosi myös Oma Opintopolusta.
- ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolussa ja ilmoittaudu läsnä olevaksi opiskelijaksi määräaikaan mennessä.
- toimita ajantasainen opintosuoritusote hakijapalveluihin saamiesi ohjeiden mukaisesti.
- tutustu uuden opiskelijan sivuihin.
Huom! Voit ottaa vastaan samana lukukautena (1.8.-31.12. tai 1.1.-31.7.) alkavasta koulutuksesta vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan. Lisätietoa saat sivulta Yhden korkeakoulupaikan säännös.
Sinun pitää ottaa opiskelupaikka vastaan annettuun määräaikaan mennessä (31.7.2022 kello 15.00), sillä muuten menetät paikan. Opiskelupaikan vastaanottaminen on sitova, etkä voi enää myöhemmin peruuttaa tai muuttaa sitä. Sitova vastaanotto peruuttaa automaattisesti kaikki muut hakutoiveet.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut valituilta valintaan vaikuttaneet avoimen AMKin opintosuoritukset ja/tai avoimen yliopiston suoritukset ja muut mahdolliset hakukelpoisuusvaatimukset.
Ammattikorkeakoulu voi purkaa valinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei ole suorittanut vaadittua opintopistemäärää määräaikaan mennessä.
- Hakija ei ole suorittanut vaadittua tutkintoa tai työkokemusta ei ole kertynyt riittävästi määräaikaan mennessä.
- Hakija ei toimita opintosuoritusotetta/-otteita tai muita vaadittuja asiakirjoja TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Sosiaali- ja terveysalalla opiskelijavalinta voidaan purkaa myös seuraavista syistä:
- Hakijaa ei voida pitää sosiaali- ja terveysalan koulutukseen terveydentilaltaan sopivana.
- Hakija on jättänyt kertomatta terveydentilaansa liittyviä asioita.
- Hakija on salannut aiemman opiskeluoikeuden peruuttamisen.
Ensikertalaiskiintiö: Kun otat opiskelupaikan vastaan korkeakoulututkintoon johtavasta koulutuksesta Suomessa, sinua ei enää jatkossa katsota ensimmäistä korkeakoulututkintoa hakevaksi hakijaksi. Tämä voi vaikuttaa opiskelijavalinnassa, jos myöhemmin haet suomalaiseen korkeakouluun opiskelijaksi.
Varasijavalinta
Avoimen väylän erillishaussa ei ole käytössä varasijavalintaa.
Opiskelijavalinnan tulosten oikaisu
Jos opiskelijavalinnassa ja valintaperusteiden soveltamisessa on mielestäsi tapahtunut virhe, voit vaatia siihen kirjallisesti oikaisua. Ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi.
Ellei asia tällöin selviä, tee kirjallinen oikaisupyyntö TAMKin tutkintolautakunnalle 14 vuorokauden kuluessa opiskelijavalinnan tuloksen julkistamisesta eli viimeistään 12.7.2022 kello 15.00.
Lisätietoja tulosten julkaisusta ja oikaisumenettelystä.
Hae siirtohaussa
Nykyisen opiskeluoikeuden siirto korkeakoulusta tai tutkinto-ohjelmasta toiseen
Näytä
Voit hakea siirtohaussa, jos opiskelet suomalaisessa korkeakoulussa ja haluat vaihtaa voimassa olevan opiskeluoikeutesi
- saman tai läheisen alan opintoihin toiseen korkeakouluun tai
- saman alan tai läheisen alan opintoihin omassa korkeakoulussa. Saman alan opintoihin haet siirtoa, jos opinnot johtavat eri tutkintoon.
TAMKiin voit hakea siirtoa, jos sinulla on voimassa oleva opiskeluoikeus ja riittävä määrä opintoja käytettyyn opiskeluaikaan nähden; ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen vähintään 45 opintopistettä. Voit hakea siirtoa AMK-tutkintoon johtaviin opintoihin.
Hakukohteen sisäänottomäärä siirtohaussa on 0-3 opiskelijaa. Lopulliseen opiskelemaan valittavien määrään vaikuttaa valintaperusteissa mainittujen tekijöiden lisäksi se, miten asianomaisella vuosikurssilla tai opiskelijaryhmässä on tilaa. Korkeakoululla ei ole velvollisuutta ottaa ilmoitettua määrää opiskelijoita, jos valintakelpoisia ei ole riittävästi tai opiskelijaryhmään ei mahdu ilmoitettua määrää.
Opiskeluoikeus
Kun otat siirtohaussa opiskelupaikan vastaan, opiskeluoikeutesi edellisessä korkeakoulussasi päättyy ja saat uuden opiskeluoikeuden hakemaasi korkeakouluun.
Opiskeluoikeusaika määrittyy uuden tutkinnon mukaan. Tutkinnon tavoitteellisesta opiskeluajasta vähennetään se aika, jonka olet jo käyttänyt aloittamasi tutkinnon suorittamiseen. Tutkinnonsuorittamisaikaan lasketaan läsnä- ja poissaolokaudet, jotka olet käyttänyt siirron perusteena olevan opiskeluoikeuden mukaiseen opiskeluun.
Riippumatta siitä mikä opiskeluoikeutesi on nykyisessä korkeakoulussa, TAMKissa saat opiskeluoikeuden AMK-tutkintoon johtaviin opintoihin. Menetät aiemman opiskeluoikeuden edellisen lukukauden päättyessä. Uusi opiskeluoikeus alkaa hausta seuraavana lukukautena, eli kevään haussa 1.8. ja syksyn haussa 1.1. Kun otat siirtohaussa saamasi opiskelupaikan vastaan, ilmoittaudut läsnä olevaksi opiskelijaksi alkavalle lukuvuodelle. Kun otat siirto-opiskelupaikan vastaan, menetät mahdollisen ensikertalaisuus-statuksesi.
Opiskelijavalinta
Opiskelijavalintaan vaikuttavat seuraavat perusteet:
- Vuosikurssilla/opiskelijaryhmässä on tilaa
- hakijalle kertyneet opinnot soveltuvat TAMKin opetussuunnitelmaan ja voidaan hyväksilukea
- hakijan opintomenestys
- hakijalle on kertynyt riittävästi opintoja opiskeluaikaan nähden; ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen vähintään 45 opintopistettä
- mahdollinen haastattelu
Opiskelijavalintaan voivat vaikuttaa myös hakijan esittämät perustelut siirron tarpeelle. Lisäksi hakijalla on oltava riittävä kielitaito opetuskielessä.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut koulutukseen valitun edellisessä korkeakoulussa suorittamat opintosuoritukset. Ammattikorkeakoulu voi purkaa opiskelijavalinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei toimita läsnäolotodistusta tai opintosuoritusotetta TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Hakemuksen hylkäämisen syyt
- Vuosikurssilla/opiskelijaryhmässä ei ole vapaita paikkoja.
- Suoritetut opinnot eivät sovellu koulutuksen tutkintotavoitteisiin.
- Hakija ei ole edennyt opinnoissaan riittävän hyvin.
- Substanssiosaamisen näyte on hylätty.
- Hakija ei ole toimittanut pyydettyjä liitteitä määräaikaan mennessä.
Haastattelut pidetään tarvittaessa viikolla 23. TAMK kutsuu haastatteluun joko sähköpostitse tai puhelimitse. Haastattelu voidaan tehdä myös virtuaaliyhteyden avulla tai puhelimitse.
Lisätietoja hakemisesta saat sivulta Näin haet siirtohaussa.
Hakemusliitteet
Lataa hakemuksellesi 16.5.2022 kello 15.00 mennessä seuraavat liitteet:
- Opiskelutodistus nykyisestä korkeakoulusta
- Todistuksesta tulee selvitä läsnä- ja poissaolokuukaudet.
- Opintosuoritusote
- Opintosuoritusotteen tulee olla ajantasainen.
- Selvitys tulossa olevista opintosuorituksista
- Selvityksestä tulee ilmetä, mitä opintosuorituksia sinulle on tulossa vielä kevään aikana. Valinnassa huomioidaan 31.7.2022 mennessä kertyneet opintosuoritukset.
Liitteiden tulee olla korkeakoulusi varmentamia (niissä tulee olla sähköinen allekirjoitus tai korkeakoulusi leima ja esimerkiksi virkailijan tai opinto-ohjaajan allekirjoitus). Poikkeuksena hakijan selvitys tulossa olevista opintosuorituksista, joka voi olla hakijan itse laatima dokumentti.
Opiskelemaan valittujen liitteet
Opintosuoritusote
- Kun olet saanut opiskelupaikan, lataa hakemuksellesi lopullinen ajantasainen opintosuoritusote 31.7.2022 kello 15.00 mennessä.
- Suomenkielisissä koulutuksissa tarvitsemme opintosuoritusotteen sekä suomen- että englanninkielisenä.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut tutkinto-ohjelmaan valitun edellisessä korkeakoulussa suorittamat opintosuoritukset. Ammattikorkeakoulu voi purkaa opiskelijavalinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei toimita pyydettyjä liitteitä TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Valinnan tulokset
Tiedotamme opiskelijavalinnasta tuloksesta kaikille hakijoille sähköpostitse. Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan Oma Opintopolussa viimeistään 28.6.2022. Voit tarkistaa tilanteesi kirjautumalla palveluun esimerkiksi verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. TAMKiin valituille lähetetään sähköpostilla tieto valinnasta ja tarkemmat toimintaohjeet.
Jos sinulla on kysyttävää opiskelijavalinnasta, ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi.
Kun saat opiskelupaikan,
- saat tiedon paikasta sähköpostitse siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet ilmoittanut hakulomakkeella.
- löydät omat valintatietosi myös Oma Opintopolusta.
- ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolussa ja ilmoittaudu läsnä olevaksi opiskelijaksi.
- toimita ajantasainen opintosuoritusote hakijapalveluihin saamiesi ohjeiden mukaisesti.
- tutustu uuden opiskelijan sivuihin.
Sinun pitää ottaa opiskelupaikka vastaan annettuun määräaikaan mennessä (31.7.2022 klo 15.00), sillä muutoin menetät paikan. Opiskelupaikan vastaanottaminen on sitova, etkä voi enää myöhemmin peruuttaa tai muuttaa sitä.
Sinun tulee ilmoittautua läsnä olevaksi opiskelijaksi seuraavalle lukuvuodelle/-kaudelle. Voit ilmoittautua poissa olevaksi siirron jälkeiselle ensimmäiselle lukuvuodelle vain mikäli
1) suoritat asevelvollisuuslain, siviilipalveluslain tai naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain mukaista palvelua;
2) olet äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaalla; tai
3) oman sairautesi tai vammasi vuoksi olet kykenemätön aloittamaan opintoja.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut valituilta valintaan vaikuttaneet opintosuoritukset ja muut mahdolliset hakukelpoisuusvaatimukset.
Ammattikorkeakoulu voi purkaa valinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei toimita opintosuoritusotetta/-otteita TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Ensikertalaiskiintiö: Kun otat opiskelupaikan vastaan korkeakoulututkintoon johtavasta koulutuksesta Suomessa, sinua ei enää jatkossa katsota ensimmäistä korkeakoulututkintoa hakevaksi hakijaksi. Tämä voi vaikuttaa opiskelijavalinnassa, jos myöhemmin haet suomalaiseen korkeakouluun opiskelijaksi.
Yhden korkeakoulupaikan säännös ei ole voimassa siirtohaussa.
Varasijavalinta
Siirtohaussa ei ole käytössä varasijavalintaa.
Opiskelijavalinnan tulosten oikaisu
Jos opiskelijavalinnassa ja valintaperusteiden soveltamisessa on mielestäsi tapahtunut virhe, voit vaatia siihen kirjallisesti oikaisua. Valintakokeen tai ennakkotehtävän kokonaispisteistä ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi.
Ellei asia tällöin selviä, tee kirjallinen oikaisupyyntö TAMKin tutkintolautakunnalle 14 vuorokauden kuluessa opiskelijavalinnan tuloksen julkistamisesta eli 12.7.2022 mennessä.
Lisätietoja tulosten julkaisusta ja oikaisumenettelystä.