
Kauppatieteiden perusopintoja, avoin yliopisto-opetus
Laajuus
5-30 opHakuaika
Hinta
Kampus
Kaupunki
Tiedekunta tai osaamisyksikkö
Opetuksessa käytettävät kielet
Koodi
Koulutusala
Sisällön kuvaus
Kauppatieteiden perusopinnot koostuvat kunkin kauppatieteiden tutkinto-ohjelman opintosuunnan johdantojaksoista.
Osaamistavoitteet
Kauppatieteiden perusopinnot suoritettuaan opiskelijalla on
laaja-alainen yleiskuva kauppatieteistä ja niiden tutkimuskohteena
olevista ilmiöistä. Opiskelija tuntee kauppatieteiden erikoistumisalat
ja niiden merkityksen yritysten ja muiden organisaatioiden sekä
yhteiskunnan kannalta. Opiskelija tuntee kauppatieteiden
erikoistumisalojen peruskäsitteet ja tieteelliset lähtökohdat.
Opiskelijalla on valmiudet jatkaa opintojaan kauppatieteellisten
aineopintojen parissa.
Lisätiedot
Kauppatieteiden perusopinnot 30 op koostuu kuudesta kurssista, joista jokainen on laajuudeltaan 5 op.
Opetus järjestetään etäopetuksena. Kurssista riippuen tentit voidaan järjestää joko Moodle-tenttinä tai sähköisenä Exam-tenttinä, joka on suoritettavissa Tampereella, Seinäjoella tai Porissa.
Kokonaisuuteen (30 op) kuuluvat kurssit on suoritettavissa lukuvuoden 2021-2022 aikana avoimessa yliopistossa alla olevan mukaisesti. Jokaisella kurssilla on oma sisäinen aikataulunsa, jota tulee noudattaa.
Opintojaksokohtaista lisätietoa,
Syksyllä 2021 opetettavat kurssit (linkistä tarkempiin tietoihin)
- KAT.TAL.101 Taloustieteen perusteet 5 op: luennot etäopetuksena syksyllä 2021, I -periodissa. Luennot striimataan ja tallennetaan. Kolme tenttimahdollisuutta, viimeinen joulukuussa 2021. Tenttimismuoto tarkentuu.
- KAT.YRVE.101 Johdatus oikeusjärjestykseen 5 op: kurssi on suoritettavissa osallistumalla I -periodin online-kurssiin tai verkkokurssina 31.5.2022 saakka:
1) KAT.YRVE.101 Online-kurssi (luento-opetus etäopetuksena) päiväaikaan syksyllä 2021 I -periodissa. Luennot striimataan ja tallennetaan, luentotallenteet tulevat saataville Moodleen. Muukin
kurssiaineisto tulee kattavasti saataville Moodleen. Etätentti.
2) KAT.YRVE.101 Verkkokurssi avoinna II-IV -periodeissa. Luennot ovat saatavissa tallenteina Moodlessa.
Myös muu kurssiaineisto (mm. harjoitukset ja kurssikirja) on saatavissa
Moodlessa. Kurssi on tentittävissä kerran kuukaudessa etätentissä 18.8.2022 saakka. - KAT.LASK.101 Laskentatoimen perusteet 5 op: Kurssi toteutetaan verkkokurssina syksyllä 2021 II-periodissa. Luennot saatavissa tallenteina Moodlessa. Kurssi päättyy lopputenttiin (etätenttinä).
Tarkat tenttipäivätiedot ja muut kurssiin liittyvät aikataulut
ilmoitetaan kurssin alussa.
Keväällä 2022 opetettavat kurssit KAT.JOHT.101 Yrityksen johtamisen perusteet 5 op: verkkokurssi avautuu keväällä 2022 III -periodissa. Itsenäisesti suoritettava verkkokurssi Moodlessa (luentotallenteet). Kurssin voi suorittaa omassa tahdissaan myöhemmin erikseen ilmoitettavana aikana keväällä 2022. Kurssi koostuu tehtävistä ja
sähköisestä lopputentistä (Exam-tentti).KAT.MARK.101 Markkinoinnin perusteet 5 op: verkkokurssi keväällä 2022 III-IV -periodeissa. Myös kesäkurssi 1.6.-31.7.2022. Kurssi rakentuu eri teemoista, jotka sisältävät ko. teeman videoluennot, luentomateriaalit, ajankohtaiset mediapoiminnat ja muun aineiston. Teemat voi suorittaa myös omassa aikataulussaan kurssin aukioloaikana. Harjoitustyö palautetaan Moodlessa ja lopputentti suoritetaan sähköisessä tenttijärjestelmässä, kurssialustalla erikseen ilmoitettaviin päivämääriin mennessä. Kurssin alussa aloitusluento verkossa (ilm. myöhemmin).
- KAT.VRH.101 Johdanto
riskienhallintaan ja vakuuttamiseen 5 op: verkkokurssi keväällä 2022 III-IV -periodeissa. Huom! Suoritettavissa 31.7.2022 saakka.Kurssi koostuu useasta teemasta, niiden videoluennoista, kirjallisesta lisämateriaalista ja harjoitustenteistä, jotka valmistavat kurssin lopputenttiin. Tentin tiedot päivitetään myöhemmin.
Perusopinnoissa ei vaadita edeltäviä opintoja.
Osa kursseista tentitään sähköisessä Exam -tentissä. Exam -sähköisen tentin opiskelijan ohjeet. Exam-tenttitiloihin päästäksesi tarvitset yliopiston kulkuluvan.
Johdatus oikeusjärjestykseen, 5 op
Näytä
Opiskelija tuntee oikeudellisen sääntelyn merkityksen yhteiskunnallisen päätöksenteon ytimessä ja julkisen vallan käyttöä sekä yritysten ja yksilöiden toimintaa ohjaavana ilmiönä. Opiskelija tuntee keskeiset oikeudelliset peruskäsitteet ja rakenteet sekä eri oikeudenalat ja niiden väliset suhteet. Opiskelija tuntee keskeiset oikeuslähteet ja oikeudellisten ongelmien ratkaisemiseen peruslähtökohdat. Opiskelija tuntee julkisoikeuden, vero-oikeuden ja yritysjuridiikan pääpiirteet ja näiden oikeudenalojen keskeiset käsitteet. Opiskelijalla on valmiudet opintojen jatkamiseen kaikilla johtamisen ja talouden tiedekunnan oikeudellisten oppiaineiden perusteet -kursseilla.
- Oikeustieteiden opetus ja opiskelu Tampereen yliopistossa
- Oikeuden merkitys yhteiskunnallisen päätöksenteon ytimessä
- Oikeuden merkitys julkista valtaa, yrityksiä ja yksilöitä ohjaavana ilmiönä
- Suomen oikeusjärjestys, sen rakenne ja systematiikka sekä keskeiset käsitteet
- Suomen oikeusjärjestyksen suhde kansainväliseen oikeuteen ja EU-oikeuteen
- Oikeustiede ja erilaiset tavat lähestyä oikeutta tieteen keinoin
- Eri oikeudenalat ja niiden väliset suhteet
- Oikeudellisten ongelmien ratkaisemisen peruslähtökohdat – oikeuslähteet ja oikeuslähdeoppi
- Yritysjuridiikan ja vero-oikeuden pääpiirteitä ja keskeiset käsitteet
- Julkisoikeuden pääpiirteitä ja keskeiset käsitteet
1. Johdatus oikeusjärjestykseen, toim. Pekka Nykänen, 2019 tai uudempi painos
2. Muu opettajien vuosittain osoittama materiaali.
Yleinen asteikko, 0-5
Yrityksen johtamisen perusteet, 5 op
Näytä
Opiskelija tunnistaa yrityksen johtamisen laaja-alaisuuden, monimuotoisuuden ja -tulkintaisuuden. Opiskelija osaa tarkastella yrityksen johtamista ja sen toimintaympäristöä ihmisten, tiimien ja organisaatioiden sekä liiketoiminnan, sidosryhmien, strategian ja kestävyyden näkökulmista. Lisäksi opiskelija osaa jäsentää ja ilmaista oppimansa asiat kirjallisesti selkeinä kokonaisuuksina.
Yrityksen johtamisen, liiketoimintaosaamisen ja arvonmuodostuksen keskeiset kysymykset; yritysten, toimialojen ja liiketoimintaekosysteemien rakenteellinen kehittyminen ja painottuminen Suomessa ja globaalisti; johtamisen ajattelutavat; erilaiset organisaatiomuodot ja organisaatioiden toiminta.
Luentototeutus:
- Luennoitsijoiden luentoaineistot ja tukimateriaalit
Itsenäinen toteutus:
- Viitala R & Jylhä, E (2019) Johtaminen. Keskeiset käsitteet, teoriat ja trendit. Edita.
- Muu ilmoitettu materiaali.
Yleinen asteikko, 0-5
Johdanto riskienhallintaan ja vakuuttamiseen, 5 op
Näytä
Opiskelija tuntee riskien, riskienhallinnan ja vakuutustoiminnan peruskäsitteet sekä teoriapohjan. Opiskelija ymmärtää yksityis- ja sosiaalivakuutuksen periaatteet, erot sekä rajapinnat. Opiskelija tuntee riskin vakuutuskelpoisuuden edellytykset ja ymmärtää vakuutusten käyttökelpoisuuden ja mahdollisuudet erilaisten vahinko- ja henkilöriskien hallintakeinona. Lisäksi opiskelija ymmärtää vakuutusliiketoiminnan erityispiirteet, ansaintalogiikan ja lainsäädännölliset vaatimukset.
Opintojaksolla käsitellään seuraavia aiheita:
- Riskien, riskienhallinnan sekä yksityis- ja sosiaalivakuuttamisen peruskäsitteet ja kausaliteetit
- Riskienhallinnan ja vakuutustoiminnan merkitys yksilön, yritysten ja yhteiskunnan näkökulmista
- Vakuutuslainsäädännön asettamat vaatimukset vakuutustoiminnalle
- Vakuutussopimuksen juridinen ja taloudellinen luonne
- Vakuutuksen erityispiirteet riskienhallinnan keinona, tuotteena ja palveluna
Opettajan erikseen ilmoittama materiaali.
Rantala, J. - Kivisaari, E.: Vakuutusoppi. Finanssi- ja vakuutuskustannus Finva. 2020.
Yleinen asteikko, 0-5
Markkinoinnin perusteet, 5 op
Näytä
Opintojakson suoritettuaan opiskelija hahmottaa markkinoinnin strategisen ja operatiivisen roolin erilaisissa organisaatioissa. Opiskelija ymmärtää markkinoinnin keskeisten osa-alueiden ominaispiirteet ja peruskäsitteiden sisällöt. Opiskelijalla on kyky arvioida markkinoinnin keskeistä roolia erilaisissa yrityksissä ja organisaatioissa sekä laaja-alaisesti yhteiskunnassa.
Opintojaksolla perehdytään markkinoinnin keskeisiin osa-alueisiin (mm. markkinoinnin johtaminen, kuluttajakäyttäytyminen, digitaalinen markkinointi) ja käsitteisiin kuten markkinoinnin kilpailukeinot, brändi ja asiakkaan kokema arvo.
Kotler, Philip & Keller, Kevin L., Marketing Management, 2009 (tai uudempi), Prentice Hall, Pearson
Lisäksi muu luennoitsijan osoittama materiaali
Yleinen asteikko, 0-5
Taloustieteen perusteet, 5 op
Näytä
Opintojakson suoritettuaan opiskelija tuntee taloustieteellisen ajattelutavan ja peruskäsitteistön ja osaa soveltaa niitä taloudellisten ja yhteiskunnallisten ilmiöiden kuvaamisessa. Opiskelija osaa soveltaa graafista kysyntä-tarjonta -kehikkoa erilaisten markkinoilla tapahtuvien muutosten analysointiin ja selittämiseen. Opiskelija osaa analysoida hyödyke- ja työmarkkinoilla, kuluttajan valinnoissa ja rahoitusmarkkinoilla tapahtuvia muutoksia ja niiden vaikutuksia. Opiskelija tuntee keskeisimmät talouskasvua, suhdannevaihteluita, tuotantomahdollisuuksia ja erikoistumista koskevat taloustieteelliset selitysmallit ja ymmärtää talouspolitiikan, julkisen sektorin toiminnan ja sääntelyn taloustieteelliset perusteet. Kurssin käytyään opiskelija osaa seurata taloutta koskevaa keskustelua ja ymmärtää millaisia vaikutuksia kotimaan ja kansainvälisellä taloudella, markkinamuutoksilla ja talous- ja yhteiskuntapolitiikalla on yritysten ja muiden sektoreiden organisaatioiden toimintaan.
Taloustieteen peruskäsitteistö, markkinatalouden toiminta ja tasapaino sekä talouspolitiikan rooli ja tehtävät.
1. Luennolla ilmoitettu materiaali.
2. Pohjola, Matti (2014, tai uudempi painos): Taloustieteen oppikirja. Sanoma Pro.
3. Krugman, Paul; Wells, Robin & Graddy, Kathryn (2007, tai uudempi painos): Economics. Worth.
Yleinen asteikko, 0-5
Laskentatoimen perusteet, 5 op
Näytä
Opintojakson aihealueet: Laskentatoimen osa-alueet, käsitteet ja periaatteet, tilinpäätösraportoinnin perusteet, kirjanpidon perusteet, tilinpäätöksen laatiminen ja tilinpäätösinformaatio, johdatus rahoitukseen ja johdon laskentatoimeen.
Esitiedot
-1. Ikäheimo, S., Malmi, T. & Walden, R. (2016 painos tai uudempi): Yrityksen laskentatoimi. Saatavana myös e-kirjana.
2. Muu opettajan osoittama materiaali
Yleinen asteikko, 0-5
Lisätietoja avoimen yliopiston tarjonnasta voi kysyä Tampereen yliopiston opintotoimistosta.
Meidät tavoittaa sähköpostitse avoin.tau [at] tuni.fi
Puhelimitse 0294 520 200
Lisätietoa avoimessa opiskelusta verkkosivuillamme
tuni.fi/avoinyliopisto
Näihin perusopintoihin haetaan kursseittain. Hakukohteena ei siten ole esim. kokonaisuutta nimellä "kauppatieteiden perusopinnot".
Kurssien hakuajat löydät avaamalla kohdan Opintojen suorittaminen ja klikkaamalla ko. kurssin nimeä.
Opintoihin haetaan avoimen yliopiston hakupalvelun kautta. Hakulomake ja hakuohjeet ovat Näin haet avoimen yliopiston opintoihin –verkkosivulla.
Perusopintojen kursseissa ei vaadita edeltäviä opintoja.
Kun sinut on hyväksytty opintoihin, sinun tulee ilmoittautua erikseen vielä Sisu-järjestelmässä opintojakson toteutukseen ja esimerkiksi harjoitusryhmään. Saat tästä ohjeet sähköpostiin opiskelupaikan varmistumisen yhteydessä maksettuasi opintomaksun.
Tutustu maksuehtoihin Näin haet avoimen yliopiston opintoihin -verkkosivulla.