
Etiikka ja yhteiskuntafilosofia I, Johdatus etiikkaan, Akvaariotentti
Laajuus
Toteutusaika
Hakuaika
Hinta
Kampus
Kaupunki
Tiedekunta tai osaamisyksikkö
Opetuksessa käytettävät kielet
Koodi
Koulutusala
Opetustapa
Opintojen taso
Johdatus etiikkaan 2 op on osa opintojaksosta FIL.FIA.004 Etiikka ja yhteiskuntafilosofia I 5 op
Opintojakso suoritetaan kirjatenttinä oman aikataulun mukaisesti 31.7.2023 mennessä. Tentti suoritetaan sähköisenä Exam-tenttinä, johon voi varata joustavasti tenttiajan. Tampereen yliopiston sähköisen tentin tilat ovat Tampereella, Porissa ja Seinäjoella. Tentittävä materiaali alla kohdassa Opetusmateriaali.
Opintomaksu 15 e/opintopiste
Kokonaisuudet, joihin opintojakso kuuluu:
Elämänkatsomustieto toisena opettavana aineena 60 op
Yhteiskuntatieteiden tiedekunnan asiantuntijataidon perusteet
Etiikka ja yhteiskuntafilosofia I, 5 op
Näytä
Arviointi tasoilla 1-5
Arvosana 1: Opiskelija on osoittanut pääosin hahmottavansa aihealueen kysymyksenasetteluja ja sisältöjä; Arvosana 3: Opiskelija on osoittanut hallitsevansa aihealueen keskeisten teemojen tärkeimmät sisällöt. Vastauksissa ilmeneviä puutteita voi korvata esimerkiksi jonkin teeman erinomainen hallinta; Arvosana 5: Opiskelija on osoittanut hallitsevansa erinomaisesti aihealueen keskeisten teemojen tärkeimmät sisällöt. Pieniä puutteita vastauksissa voi korvata esimerkiksi erityinen käsiteellinen tarkkuus/oivaltavuus jonkin teeman käsittelyssä.
Opintojakso muodostuu kahdesta osakokonaisuudesta: 1) Johdatus etiikkaan ja 2) Johdatus yhteiskuntafilosofiaan.
Johdatus etiikkaan: Opintojaksolla tarkastellaan erilaisia moraalin perustaa ja ihmisen moraalista perusolemusta koskevia käsityksiä, etiikan ja kulttuurin suhdetta, etiikkaa suhteena toiseen ihmiseen (tai yleisemmin elävään olentoon) sekä etiikan kieltä ja moraalisen järjenkäytön erityispiirteitä. Keskeisiä tarkasteltavia aiheita ovat hyvyyden ja hyvän elämän luonne (onko keskeistä koettu mielihyvä tai onnellisuus, onnistuminen tavoitteissa vai muut seikat kuten ystävyys, viisaus, hyveellisyys jne.?), moraalisesti oikea ja väärä toiminta (erilaiset seurausetiikan ja velvollisuusetiikan muodot) sekä se, onko näihin hyvää ja oikeaa koskeviin moraalisiin kysymyksiin oikeita vastauksia (erityisesti erilaiset objektivismin ja relativismin muodot). Näitä aiheita tarkastellaan soveltamalla niitä eettisesti haastaviin tapauksiin sekä tutustumalla keskeisiin moraalifilosofisiin ajattelijoihin.
Johdatus yhteiskuntafilosofiaan: Yhteiskuntafilosofian osakokonaisuudessa tutustutaan yhteiskuntafilosofian klassikoihin (mm. Hobbes, Hegel, Smith ja Marx) sekä kartoitetaan yhteiskuntafilosofian nykyisiä suuntauksia. Mahdollisia kysymyksiä ovat mm. seuraavat: Onko yhteiskunnan perustana yksilö vai yhteisö (individualismi, liberalismi, kommunitarismi ja totalitarismi)? Kuinka ymmärtää keskeiset yhteiskunnalliset ideaalit (oikeudenmukaisuus, vapaus, tasa-arvo, solidaarisuus)? Mikä on partikulaaristen ryhmien rooli yhteiskunnassa (rotu, sukupuoli, luokka, puolue)? Miten omistamisesta voi puhua filosofisesti (rikkaudesta, köyhyydestä, riistosta, markkinoista ja poliittisesta yhteisöstä)? Mikä on ihminen tutkimuskohteena vs. ihminen poliittisena subjektina? Mitä ovat ympäristö ja tekniikka yhteiskunnallisina kysymyksinä? Mitä on julkisuus rationaalisena debattina vs. julkisuus tiedottamisena? Miten paikalliset yhteisöt jäsentyvät suhteessa globaaliin maailmaan? Mitä on poliittinen talous?
Johdatus etiikkaan
(Valitse vaihtoehto a. tai b.)
a. Pietarinen, Juhani & Poutanen, Seppo 2005. Etiikan teorioita. Helsinki: Gaudeamus.
TAI
b. Suikkanen, Jussi 2014. This is Ethics. An Introduction. Chichester: Wiley-Blackwell. (pp. 1-194.)
Johdatus yhteiskuntafilosofiaan
(Valitse vaihtoehto a. tai b.)
a. Pulkkinen, Tuija 1998. Postmoderni politiikan filosofia (sivut 9-84). Helsinki: Gaudeamus.
JA
Räikkä, Juha (toim.) 2010. Yhteiskuntafilosofia. Kuopio: Unipress.
TAI
b. Christman, John 2002. Social and Political Philosophy. London: Routledge.
Yleinen asteikko, 0-5
- FIL-P02 Filosofian perusopintoja, avoin yliopisto-opetus
- FIL.ET-M02 Elämänkatsomustieto toisena opetettavana aineena, avoin yliopisto-opetus
- SOC-MAP Yhteiskuntatieteiden tiedekunnan asiantuntijataidon perusteet, avoin yliopisto-opetus
Lisätietoja avoimen yliopiston tarjonnasta voi kysyä Tampereen yliopiston opintotoimistosta.
Meidät tavoittaa sähköpostitse avoin.tau [at] tuni.fi
Puhelimitse 0294 520 200
Lisätietoa avoimessa opiskelusta verkkosivuillamme
tuni.fi/avoinyliopisto
Opintoihin haetaan avoimen yliopiston hakupalvelun kautta. Hakulomake ja hakuohjeet ovat Näin haet avoimen yliopiston opintoihin –verkkosivulla.
Osassa opinnoista vaaditaan edeltäviä opintoja. Niistä kerrotaan koulutustietojen Koulutuksen kuvaus -välilehdellä kohdassa esitietovaatimukset.
Kun sinut on hyväksytty opintoihin, tulee sinun ilmoittautua erikseen vielä Sisu-järjestelmässä opintojakson toteutukseen ja esimerkiksi harjoitusryhmään. Saat tästä ohjeet sähköpostiin opiskelupaikan varmistumisen yhteydessä maksettuasi opintomaksun.
Tutustu maksuehtoihin Näin haet avoimen yliopiston opintoihin -verkkosivulla.