Hyppää pääsisältöön

Copilot

Tampereen yliopisto ja TAMK

Microsoft Copilot (entinen Bing Chat Enterprise) on keskusteleva tekoälysovellus (tekoälychat, vastaava kuin ChatGPT, kielimallina GPT-4 ja kuvamallina DALL-E 3). Copilot osaa hakea tietoja myös suoraan internetistä ja osaa luoda sanallisen kuvailun perusteella kuvia. Copilot on käytettävissä henkilökunnalla ja täysi-ikäisillä opiskelijoilla.

Tekoälyavusteinen keskustelusovellus on hyödyllinen tukiäly esimerkiksi tiedon tiivistämisessä ja analysoimisessa, ideoinnissa, suunnittelussa, vertailuissa, tekstisisältöjen tuottamisen ja muokkaamisen apuna, ohjelmoinnin apuna, kielen kääntämisessä ja kuvien luomisessa.

Miten Microsoftin Copilot -työkalut eroavat?

TyökaluKuvausKäyttäjätKäyttöönotto
Copilot (TUNI-tunnuksella)Keskusteleva tekoälysovellus (tekoälychat, vastaava kuin ChatGPT)

Henkilökunta: Kyllä

Opiskelijat: Kyllä, täysi-ikäisyys vaaditaan käyttöehtojen vuoksi

Sisältyy Tampereen korkeakouluyhteisön M365-lisensseihin.

Muista kirjautua TUNI-tunnuksella, muuten käytät turvattomampaa ilmaisversiota. Käytettävissä osoitteessa copilot.microsoft.com tai Edge-nettiselaimen sivupalkin kautta. 

Tietosuoja ja tietoturva oleellisesti parempi kuin tekoälychattien ilmaisversioissa (esim. ChatGPT, Copilot ilman TUNI-tunnusta, Gemini)

Copilot for Microsoft 365Tekoälyavustaja kaikkiin Microsoft 365 -sovelluksiin kuten Word, Outlook, Teams jne. Lisäksi tuki Copilot Studiolla toteutetuille plugineille.

Henkilökunta: Lisämaksullinen

Opiskelijat: Ei

Lisämaksullinen, kustannukset maksaa yksikkö, jolle lisenssi hankitaan: n. 30€/kk/käyttäjä. Suomi on nyt tuettu kieli 05/2024 alkaen. Ota yhteyttä: it-helpdesk [at] tuni.fi
Copilot (ilmainen kuluttajaversio)Keskusteleva tekoälysovellus (tekoälychat, vastaava kuin ChatGPT)Kuka tahansa: Saatavilla vain yksityiseen käyttöön, henkilökohtainen Microsoft-tunnus saatetaan vaatia laitteesta ja nettiselaimesta riippuen.

Ilmainen kenelle tahansa. 

HUOM! Tietosuoja ja tietoturva oleellisesti heikompi kuin Copilot TUNI-tunnuksella.

Ota Copilot (TUNI-tunnuksella) käyttöön

Microsoft Copilot Edge-nettiselaimessa.
  • Copilot (entinen Bing Chat Enterprise) on käytettävissä TUNI-tunnuksella henkilökunnalla ja täysi-ikäisillä opiskelijoilla. Opiskelijoille Copilot tuli käytettäväksi 03/2024 alkaen.
  • Perustoiminnot toimivat kaikilla yleisesti käytetyillä nettiselaimilla (Edge, Chrome, Firefox, Safari), mutta Copilot-sivupalkki lisätoimintoineen on käytettävissä vain Edge-selaimessa, joten ainakin henkilökunnalle suositellaan Edge-selaimen käyttöä.
  • Mene osoitteeseen copilot.microsoft.com ja kirjaudu TUNI-tunnuksella tai varmista sivun yläreunasta, että olet kirjautuneena TUNI-tunnuksella eli yläreunassa on näkyvissä TUNI-sähköpostiosoitteesi ja "Suojattu" (Protected) -merkintä.
  • Jos haluat käyttää Edge-nettiselaimen Copilot-sivupalkkia, napsauta Edgessä oikeasta yläkulmasta sinistä Copilot-painiketta. Varmista, että "Suojattu" (Protected) -merkintä näkyy. Jatkossa TUNI-tunnuksella kirjautuneena ollessa nopein ja monipuolisin käyttötapa on suoraan Edge-nettiselaimen oikeassa yläkulmassa näkyvän Copilot-painikkeen kautta.
  • Lue vielä alta sovelluksen tietosuojasta ennen käytön aloittamista.

Tietosuoja ja tietoturva

Copilotilla ei saa käsitellä henkilötietoja tai luottamuksellisia tietoja. Sisäisten tietojen käsittely on sallittua. Katso tiedon eri tasot ja esimerkit: avoin-sisäinen-luottamuksellinen-salainen

Copilot ei kuulu ainakaan toistaiseksi Microsoftin EU Data Boundary -palveluihin. Tekoälylle käsiteltäväksi annettavat tiedot voidaan hetkellisesti lähettää salattuna EU-alueen ulkopuolella sijaitseviin palvelinkeskuksiin tekoälyn antaman vastauksen muodostamiseksi. 

Copilotilla käsiteltävät tiedot eivät tallennu tekoälylle eikä tiedoilla kouluteta tekoälyä. Lisäksi tekoälyn kanssa käydyn keskustelun viestit tuhoutuvat automaattisesti keskusteluistunnon päätyttyä. Katso lisätiedot Copilotin tietosuojasta

Edellä mainitut turvaominaisuudet ovat oleellinen ero ilmaisiin keskusteleviin tekoälysovelluksiin verrattuna (esim. ChatGPT, Copilotin kuluttajaversio ja Google Gemini).

Pikaohje

Käytä Copilotia kuin mitä tahansa chat-sovellusta. Kirjoita tekstisyöte (prompt) ja tekoäly vastaa antamaasi tekstisyötteeseen. 

Suhtaudu kriittisesti tekoälyn vastauksiin. Tekoälyn vastaukset voivat sisältää virheitä ja jopa täysin väärää tietoa.

Tarkemmat käyttöohjeet Microsoftin sivuilta

Enhance teaching and learning with Microsoft Copilot (tunnin pikakoulutus opetuskäyttöön)

Käyttövinkit

Tekoälyn eri vastaustyylit

Voit vaihdella tekoälyn vastaustyyliä tarkasta luovaan. Luovat vastaukset ovat yleensä pisimpiä, mutta voivat sisältää enemmän virheitä.

Verkkosivun tai PDF-tiedoston sisällön käsittely tekoälyn avulla

Käyttämällä Edge-nettiselaimen Copilot-painiketta, voit antaa tekoälylle luvan käsitellä pyynnöstäsi nettiselaimen aktiivisessa välilehdessä näkyvää sisältöä, esim. verkkosivun sisältöä tai PDF-tiedostoa.

Tarkista ensin Copilot-sivupalkin asetukset:

  • Napsauta Edge-nettiselaimessa Copilot-painiketta
  • Napsauta avautuvasta Copilot-sivupalkista kolmea pistettä ja valitse ”Ilmoitus- ja sovellusasetukset” (”Notification and App settings”)
  • Aktivoi tarvittaessa asetus ”Salli minkä tahansa verkkosivun tai PDF-tiedoston käyttö” (”Allow access to any webpage or PDF”). Huomaa, että asetus jää pysyvästi aktiiviseksi, jos et erikseen ota sitä myöhemmin pois päältä.

Avaa verkkosivu tai avaa selaimessa PDF-tiedosto ja tee pyyntö tekoälylle esimerkiksi seuraavasti: ”Avoinna olevasta sivusta: Tee 50 sanan yhteenveto”.

Kuvien luominen tekstikuvauksen avulla

Voit luoda tekoälyn avulla myös kuvia. Tee pyyntö tekoälylle esimerkiksi seuraavasti: "Luo kuva: Kuvassa on vanha koira, joka haistelee vihreää nurmea. Tyyli realistinen."

Katso lisää Tampereen korkeakouluyhteisön tekoälyvinkkejä

Lisätiedot

Teknisissä ongelmissa voit olla yhteydessä IT Helpdeskiin, mutta laajempaa käytön tukea tekoälyn hyödyntämiseksi ei ole tarjolla. Seuraa aiheen koulutustarjontaa ja ohjeistusta intrasta.

IT Helpdesk
0294 520 500
it-helpdesk [at] tuni.fi (it-helpdesk[at]tuni[dot]fi) 
helpdesk.tuni.fi

Julkaistu: 5.10.2023
Päivitetty: 18.6.2024