Hyppää pääsisältöön
Haku

Windows-tietokoneen pikaohje

Tampereen yliopisto ja TAMK

TUNI-tietokone

TUNI-tietokoneympäristö on korkeakouluyhteisön yhteinen Windows-tietokoneiden hallintaympäristö, johon henkilökunnan tietokoneet sekä opiskelijoiden käyttöön tarkoitetut tietokoneet mm. tietokoneluokissa on liitetty. Lisätietoa sivulla Tietokoneen ylläpito.

Tämä sivu koskee henkilökunnan käyttöön tarkoitettuja TUNI-ympäristön tietokoneita.

Tietokoneelle kirjautuminen

Kirjaudu tietokoneelle TUNI-sähköpostiosoitteellasi. Kirjautumisikkunassa tiedät, että olet kirjautumassa TUNI-ympäristöön, kun ikkunassa lukee TUNI tai ad.tuni.fi.

Windows 10 -kirjautumisikkuna: 

tuni-kirjautumisikkuna

Windows 11-kirjautumisikkuna:

Kuva windows 11 kirjautumisikkunasta.

Kaksivaiheinen tunnistus

Kaksivaiheinen tunnistus on käytössä korkeakouluyhteisön sähköisissä palveluissa.

Lue lisää Kaksivaiheisesta tunnistuksesta

Tiedostojen tallennus

Tietokoneella sinulla on käytettävissä seuraavat tallennuspaikat:

Henkilökohtaiset tallennustilat
Näihin tiedostoihin on pääsy vain omalla tunnuksellasi.  

 • OneDrive for Business (Microsoft 365 -pilvipalvelu) 
 • P-asema - käyttö kampusalueen ulkopuolella vaatii TUNI VPN-yhteyden  
 • Lisätietoa Henkilökohtaisista tallennustiloista 


Ryhmätallennustilat
Sinulle näkyvät ne TUNI Groups -ryhmät ja ryhmähakemistot, joihin sinulla on oikeus.

 • TUNI Groups -ryhmät (Microsoft 365 -pilvipalvelu)
  Ensisijainen projektitiedostojen tallennuspaikka
  Lisätietoa TUNI Groups -ryhmistä  
 • S-asema/Ryhmähakemistot - käyttö kampusalueen ulkopuolella vaatii TUNI VPN-yhteyden. Asemalla näkyy sisältöä vain, jos sinulla on oikeudet johonkin projektikansioon.
  Lisätietoa Ryhmähakemistoista

Tietojen tallennus tietokoneen paikalliselle levylle, kuten Documents-kansioon tai työpöydälle, ei ole suositeltavaa, koska ne eivät ole varmuuskopioinnin piirissä. Poikkeuksena tähän on, jos olet ottanut käyttöön työpöydän, Documents- ja Pictures-kansioiden ohjauksen OneDriveen. Tällöin niiden sisältö kopioituu OneDriveen, joka toimii varmuuskopiona. Toiminto löytyy napsauttamalla kuvaruudun alanurkan OneDrive-kuvaketta hiiren kakkospainikkeella ja valitsemalla Settings - Back up.

Lisätietoa eri tallennuspaikkojen vaihtoehdoista on sivulla Tallennustilan valinta.

Näytön lukitus ja virranhallinta

TUNI-tietokoneen näyttö lukittuu, jos tietokonetta ei käytetä 15 minuuttiin. Jos tarvitset poikkeuksen tähän oletusasetukseen, ota yhteys IT Helpdeskiin.

Virranhallinta-asetukset on määritelty peruskäyttäjille sopiviksi. Jos haluat muuttaa itse asetuksia sopivammiksi. 

 • Avaa Käynnistä-valikosta Software Center (kirjoita hakukenttään "software center").
 • Valitse Options - Power Management - Do not apply power settings from my IT department to this computer.

Tämän jälkeen voit itse asettaa haluamasi viranhallinta-asetukset Control Panelin Power Settings -valikosta.

Ohjelmistojen asennus

TUNI-tietokoneella on valmiiksi asennettuna joukko perusohjelmistoja, kuten Microsoft Office -työpöytäohjelmistot ja Edge-selain. 

Suositellut ohjelmistot työ-, opetus- ja tutkimuskäyttöön on kuvattu  Digityökalut-sivujen  sipulimalleissa. Saatavilla oleva ohjelmistot löydät Ohjelmistolistalta sekä oman koneen Software Centeristä.  Software Centerin voit käynnistää Käynnistä-valikosta (kirjoita hakukenttään "software center"). Lisäksi osa ohjelmista on asennettavissa Microsoft Storesta. Lisätietoja ohjelmien asennuksesta itsepalveluna löytyy sivulta Ohjelmiston asennus itsepalveluna

Jos tarvitset uuden ohjelmiston, jota ei ole ohjelmistolistalla, lue ohjeet sivulta Uuden ohjelmiston hankinta. Huomioi, että ohjeet koskevat myös sellaisia ilmaisohjelmistoja, joita ei ole lueteltu ohjelmistolistalla.

Korkeakouluyhteisö on velvollinen noudattamaan eri ohjelmistojen lisenssiehtoja. Tietohallinnon tehtävänä on varmistaa, että tietokoneille tehdyt asennukset ovat lisenssien ja sopimusten mukaiset.

Ohjelmistojen käyttöä valvotaan ja hallitaan teknisesti Windowsin AppLocker -toiminnolla.

Verkkoyhteydet

Kannettavat tietokoneet liittyvät kampuksilla automaattisesti TUNI-STAFF -langattomaan verkkoon. TUNI-STAFF -verkossa voit mm. käyttää verkkolevyjä P: ja S: , tulostusjonoa ja muita sisäverkon palveluita. Lisätietoa sivulla Langaton verkko TUNI-STAFF.

Pöytätietokoneille ja langatonta verkkoa nopeampaa tai luotettavampaa verkkoyhteyttä työtiloissaan tarvitseville kytketään lankaverkkoyhteys.

VPN-yhteys kampusten ulkopuolelta

Koneella on käytössäsi etäyhteyspalvelu nimeltä TUNI VPN. Voit avata salatun yhteyden yliopiston verkon palveluihin missä tahansa, missä sinulla on internet-yhteys. Voit mm. käyttää verkkolevyjä P: ja S: sekä tulostusjonoa, vaikka et olisikaan TUNI-STAFF -verkon alueella. Suosittelemme VPN-yhteyden käyttämistä tietoturvasyistä esimerkiksi silloin, kun olet ulkopuolisessa verkossa esimerkiksi hotellissa.

Käynnistä VPN-etäyhteyspalvelu:

 • Klikkaa kuvaruudun oikean alanurkan verkkoyhteyskuvaketta
 • Valitse TUNI VPN ja Connect.
 • Syötä TUNI-käyttäjätunnuksesi ja salasana sitä kysyttäessä.

Lisätietoa sivulla Etäkäyttö ja VPN.

Tulostaminen

Tietokoneelle on valmiiksi asennettu SecurePrint -niminen tulostusjono, joka vie tulostustyösi korkeakoulun tulostuspalveluun. Voit ottaa tulostustyön ulos miltä tahansa korkeakouluyhteisön tulostimelta. Lisätietoa sivulla Tulostaminen ja kopiointi.

Haittaohjelmien torjunta

Tietokoneelle on valmiiksi asennettuna haittaohjelmien torjuntaohjelmisto Microsoft Defender, jossa on automaattisesti suojaus- ja päivitystoiminnot päällä.

Jos huomaat tietokoneellasi ilmoituksen virustartunnasta tai muuta epäilyttävää toimintaa, irrota tietokone verkosta ja ota yhteys IT Helpdeskiin mahdollisimman pian.

Erityisarpeet, joita peruspalvelu ei kata

Tutkijoilla ja opettajilla on usein sellaisia tarpeita tietokoneillaan, joita yllä kuvatut perustoiminnot eivät täytä. Perustellusta syystä sinun on mahdollista mm. saada lisäoikeuksia omassa työkäytössäsi olevalle TUNI-tietokoneelle. Tällöin otat itsellesi enemmän vastuuta tietokoneen tietoturvasta ja ylläpidosta.

Windows-tietokoneiden lisäksi Tietohallinto ylläpitää myös Apple Mac-tietokoneita ja Linux-tietokoneita.

Ota erityistarpeisiisi liittyen yhteyttä IT Helpdeskiin.

Windows oletusohjelmien muuttaminen

Katso Microsoftin ohje.

Windows-tietokoneiden päivitysten aikataulu

Kuukausittaiset Windowsin ja Officen tietoturvapäivitykset julkaistaan asennettavaksi TUNI Windows-tietokoneille joka kuun 3. tiistaita edeltävänä maanantaina klo 12 aamupäivällä, jonka jälkeen käyttäjälle näytetään päivitysilmoituksia säännöllisesti.

Voit asentaa päivitykset itse Software Centeristä. Suosittelemme, että asennat päivitykset mahdollisimman pian, oman aikataulusi puitteissa.

Päivitysten asentamisen takaraja on saman viikon keskiviikko klo 12 aamupäivällä, jonka jälkeen asennus tapahtuu automaattisesti.

Tietokone on käytettävissä päivitysten asennuksen aikana normaalisti, mutta Office-sovellukset (esim. Word, Excel, Teams) sulkeutuvat päivityksen ajaksi.

Päivitysten asentamisen jälkeen tietokone on käynnistettävä uudelleen mahdollisimman pian. Voit lykätä käynnistystä torstaipäivään klo 12 saakka, jonka jälkeen tietokone käynnistyy uudelleen automaattisesti.

Windows-koneille voidaan jaella myös isompia käyttöjärjestelmän tai Officen versiopäivityksiä tästä poikkeavilla aikatauluilla. 

IT Helpdesk
0294 520 500
it-helpdesk [at] tuni.fi (it-helpdesk[at]tuni[dot]fi)
helpdesk.tuni.fi

Julkaistu: 7.6.2019
Päivitetty: 8.5.2024