Hyppää pääsisältöön
Haku

Python TUNI Windows -tietokoneilla

Tampereen yliopisto ja TAMK

Python on ohjelmointikieli, jota opetetaan mm. ohjelmoinnin peruskursseilla. Lisäksi sitä käytetään laajasti tieteellisessä laskennassa ja tutkimuksessa. Pythoniin on saatavilla paljon laajennuksia eli kirjastoja. Sopivan asennustavan valinta riippuu Pythonin käyttötarpeesta.

Näillä ohjeilla saat Pythonin käyttöösi TUNI Windows -tietokoneilla. Katso erilliset ohjesivut Pythonin käyttöönottoon TUNI Mac- tai TUNI Linux -tietokoneilla.

Python-perusasennus

Tietokoneluokkien ja muiden opetustilojen Windows-tietokoneille on asennettu Python-peruspaketti sekä joihinkin luokkiin Python-koodieditori PyCharm. Sama paketti on saatavilla myös henkilökunnan tietokoneille. Peruspaketti on tarkoitettu ensisijaisesti ohjelmointikurssien opettajia varten. Sen versio päivittyy samassa tahdissa kuin tietokoneluokkien asennukset.

Tähän perusasennukseen on mahdollista asentaa itse lisäkirjastoja. Osaavat käyttäjät voivat hyödyntää komentoa pip.

Huom! Käytä lisäkirjastojen asennuksessa parametria --user, jotta kirjastot asentuvat omalle tunnuksellesi! Tällöin ne eivät sotkeudu tietohallinnon keskitettyjen asennusten kanssa. Tätä komentoa myös opiskelijat voivat hyödyntää opetustilojen tietokoneilla.

Esimerkki uuden kirjaston asennuksesta pip-komennolla: pip install --user kirjaston_nimi

Jos haluat työtietokoneellesi tämän Python-perusasennuksen ja PyCharmin, etsi Software Centeristä paketit ”Python” ja ”PyCharm” ja asenna ne.

TUNI Windows Huoleton työtietokoneilla tarvitset Software Centeristä asennettavan "Applocker - DevApps" ohjelman, ennen kuin voit käyttää pip-komennolla asennettuja lisäkirjastoja.

Lisäkirjastot opetuksen tarpeisiin

Opettajien pyynnöistä opetustilojen tietokoneille on asennettu joukko Pythonin lisäkirjastoja. Sama kirjastopaketti on asennettavissa myös henkilökunnan tietokoneille. Tärkeimmät pakettiin sisältyvät kirjastot on lueteltu ohjelmistolistan Python-sivulla.

Jos asennat tämän kirjastopaketin tietokoneellesi, huomaa että jatkossa paketti päivittyy säännöllisesti siinä tahdissa, missä sitä päivitetään opetustilojen tietokoneille. Tällainen päivitys poistaa tietokoneelta kaikki muut kirjastot, jotka on asennettu järjestelmänlaajuisesti eli ylläpito-oikeuksilla. Kirjastoja, jotka on asennettu pip-komennon user-parametrilla, ei poisteta.

Jos haluat työtietokoneellesi tämän kirjastopaketin, etsi Software Centeristä paketti ”Python Studentlab Libraries” ja asenna se.

Jos Software Centerissä olevien pakettien päivityskäytännöt eivät sovi sinulle, suosittelemme monipuolisempaa asennustapaa, ks. alla.

Monipuolisempi Python-asennus: Anaconda ja Miniconda

Kun on tarve monipuoliselle Python-ohjelmointiympäristölle TUNI Windows -tietokoneella, se sinun kannattaa asentaa itse. Tällöin saat valita itse tarvitsemasi version ja kirjastot, ja voit päivittää ne itse valitsemallasi aikataululla. Sinun vastuullasi on kuitenkin se, että kaikki tietoturvapäivitykset asennetaan viipymättä.

Suosittelemme tällaiseen tarpeeseen Python-jakeluja Anaconda ja Miniconda. Niissä molemmissa lisäkirjastoja hallitaan conda -komennolla. Anaconda sisältää valmiiksi suuren joukon tutkimuksessa käytettyjä kirjastoja. Miniconda on pienikokoinen Python-asennus, johon asennat vain ne kirjastot, joita tarvitset. Lisätietoja näiden eroista on sivulla: https://docs.conda.io/projects/conda/en/latest/user-guide/install/download.html#anaconda-or-miniconda

Valintasi mukaisen asennuspaketin voi ladata osoitteista:

Kun käynnistät Anacondan tai Minicondan asennuspaketin (exe-tiedoston), käynnistä se tavallisilla käyttäjän oikeuksilla ja kun asennusohjelma kysyy teetkö asennusta vain itsellesi vai järjestelmänlaajuisesti, valitse ”Just Me (recommended)”.

Älä käytä asentamiseen ylläpito-oikeuksia, vaikka sinulla sellaiset olisi. Lisäkirjastojen asennukset ja päivitykset toimivat helpoiten, kun Python-asennus on käyttäjäkohtainen.

Ohjelmisto on käytettävissä TUNI Windows-työtietokoneella, kun se on asennettu siihen polkuun, mitä asennusohjelma ehdottaa oletuksena, ja lisäksi Software Centeristä on asennettu “Applocker - DevApps” -sovellus

IT Helpdesk
0294 520 500
it-helpdesk [at] tuni.fi (it-helpdesk[at]tuni[dot]fi)
helpdesk.tuni.fi

Julkaistu: 30.4.2021
Päivitetty: 3.5.2024