Hyppää pääsisältöön

Terveiset tyylikurssilta – Nätyn ja Teakin yhteisellä kurssilla barokkia ja minimalismia, romantiikkaa ja realismia!

Julkaistu 23.11.2023
Tampereen yliopisto
Tyylikurssi teatterimontussa - barokki, kuvassa näyttelijöitä valkoisissa korkeissa perukeissa
Näyttämön tyylikaudet ja oma tyyli -maisterikurssi toteutui 6 - 17.11.2023 Tampereen yliopiston Nätyn ja Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun TeaKin yhteistyönä jo kolmannen kerran. Ensimmäinen kurssiviikko oli Nätyn tiloissa Tampereella ja toinen viikko Helsingissä TeaKilla. Tampereella opiskelijat perehtyivät barokkiin ja minimalismiin.

 

Näty tyylikurssi teatterimontussa, barokki

 

Tänä vuonna TeaKin valo-, ääni- ja lavastusohjelmien opiskelijat eivät valitettavasti päässeet mukaan, joten kurssi toteutui ohjaaja-, dramaturgi- ja näyttelijäopiskelijoiden kesken. Mukana oli lopulta 24 opiskelijaa seitsemästä eri koulutusohjelmasta:  Näyttelijäntaiteen maisteriopiskelijoita Nätyltä sekä TeaKin suomen- ja ruotsinkielisistä ohjelmista, ohjaaja- ja dramaturgiopiskelijoita sekä Vertailevan dramaturgian ja esitystutkimuksen ohjelman CDPR:n (Comparative Dramaturgy and Performance Research) opiskelijoita TeaKista sekä neljä ohjauksen opiskelijaa Oslon Kunsthøgskolen KHIOsta.  

Kurssin vastuuopettajina toimivat Saana Lavaste (TeaK) ja Davide Giovanzana (Näty). Dramaturgian professori Mads Thygesen Oslosta, teatteritaiteen professori Pauliina Hulkko, esittävien taiteiden historian lehtori Jukka von Boehm sekä teatterintutkija Niko Suominen pitivät hienoja ja inspiroiva luentoja. Tekijänäkökulmaa toivat ohjaajat Sinna Virtanen ja Jussi Sorjanen, jotka vierailivat kertomassa Versailles-esityksestään, sen barokkityylistä ja  valmistamisprosessista.  (Versailles sai ensi-iltansa Viirus-teatterissa 21.10.2022.)

Kurssi oli monikielinen. Käytännössä kaikille yhteinen kieli oli englanti, mutta demoissa kuultiin ainakin suomea, ruotsia, englantia, unkaria, tsekkiä ja ranskaa.  

Opiskelijat työskentelivät neljässä työryhmässä tehden kussakin viisi luonnosta neljästä eri tyylilajista: kaksi barokkidemoa, sekä yhden minimalismia, yhden romantiikkaa ja yhden realismia tutkivan demon.  
 

Opiskelijoiden monikielisyys, heidän erilaiset taustansa ja näkökulmansa yhdistettynä teoreettisen opetuksen ja lattiatyöskentelyn jatkuvaan vuorotteluun tekivät kurssista varsinaisen kiihdyttämön, jossa opittiin yhtä paljon historiallisista tyylilajeista kuin taiteellisesta ryhmätyöstä. 

Erityisenä kohokohtana on mainittava yhteistyö Tampereen ammattikorkeakoulun muusikko-opiskelijoiden kanssa, jotka säestivät jousikvartettona teatteriopiskelijoiden kokeiluja ja barokkidemoja kolmen päivän ajan.  

Tyylikurssilla Teatterimontussa oli soittamassa TamKin muusikoita

 

Teksti:
Saana Lavaste
Ohjaajantaiteen professori 
Teatterikorkeakoulu 
Uniarts Helsinki

Kuvat:
Jonne Renvall
Valokuvaaja
Tampereen yliopisto

Näty tyylikurssina teatterimontussa, barokki