Hyppää pääsisältöön

Suursuosion saavuttanut Shaking up Tech laajenee Tampereelle

Julkaistu 4.4.2019
Tampereen yliopisto
Shaking up Tech in 2018. Vuoden 2018 Shaking up Tech -tunnelmia.
Naisia tekniikan alalle rohkaiseva tapahtuma varattiin viime vuonna loppuun reilussa tunnissa. Laajenemisen ansiosta siihen pääsee tänä vuonna osallistumaan yli 400 lukiolaista.

Aalto-yliopisto, Tampereen yliopisto ja LUT-yliopisto järjestävät 10. lokakuuta Shaking up Tech -tapahtuman, jonka tavoitteena on innostaa lukiota käyviä nuoria naisia opiskelemaan tekniikan alaa lukion jälkeen.

Viime vuonna ensimmäistä kertaa järjestetty Shaking up Tech saavutti suursuosion. Reilussa tunnissa loppuun varattu tapahtuma toi Aalto-yliopistoon 200 lukiolaista, ja palautteen perusteella heidän kiinnostuksensa tekniikan aloja kohtaan kasvoi huomattavasti.

Nyt Shaking up Tech laajenee Tampereen yliopistoon ja LUT-yliopistoon.

– Shaking up tech -tapahtuma tuo konkreettisella tavalla esille tekniikan alaa, joka on yksi uuden yliopistomme kolmesta kärkialasta. Nuoret pääsevät paikan päälle Hervannan kampukselle, jossa on paljon nähtävää ja koettavaa, kertoo suunnittelija Päivi Mäkitalo.

Tapahtuma järjestetään kaikissa yliopistoissa samanaikaisesti. Myös tapahtuman rakenne on sama: päivä alkaa tekniikan alalla toimivien naisten puheenvuoroilla ja opiskelijapaneelilla ja jatkuu lounaan jälkeen työpajoilla ja messuilla.

Aalto-yliopiston professori Pauliina Ilmonen nautti Shaking up Techin hyvästä yhteishengestä viime vuoden tapahtumassa puhujakorokkeelta käsin.

– Tekniikan alan monipuolisuus näyttäytyi viimevuotisen tapahtuman puhujissa. Tekniikan ala kantaa moniin eri ammatteihin ja uravalintoihin, olet sitten teoreetikko tai soveltaja. Tärkeää on myös nähdä, että tekniikan alasta kiinnostuneita nuoria naisia on valtavan paljon, Ilmonen sanoo.

Tampereella yhdeksi puhujaksi on jo varmistunut professori ja monikudosmallintamisen huippuyksikön johtaja Minna Kellomäki.

– Lukiolaisten tapahtumat ovat tärkeitä, koska netistä löytää varsin pinnallista tietoa. Aion kertoa lukiolaisille oman monitieteisen huippuyksikkömme toiminnasta, jossa on mukana hyvin monenlaisia osaajia materiaalitekniikan, kuvantamisen, tietojenkäsittelyn ja soluteknologian aloilta, sekä lisäksi kemistejä, solubiologeja ja lääkäreitä, Kellomäki sanoo.

LUT-yliopiston insinööritieteiden dekaani Riina Salmimies on iloinen mahdollisuudesta päästä mukaan kannustamaan ja innostamaan nuoria naisia tekniikan alalle.

– Aihe on todella tärkeä ja paljon esillä. Aalto on hienosti avannut tien sisartapahtumille, Salmimies sanoo.

Suomessa naisopiskelijoita on tekniikan alalla edelleen vain noin 20 prosenttia, ja joissakin koulutusohjelmissa vain joka kymmenes opiskelija on nainen. Tekniikan alan osaajille on kuitenkin Suomessa ja maailmalla jatkuvasti kasvava tarve, ja alalle kannattaa hakeutua kaikkien kiinnostuneiden sukupuolesta riippumatta. Tämä auttaa monipuolistamaan teknologian sisältöjä, jolloin teknologia voi entistä paremmin palvella koko yhteiskuntaa.

Kun liekki syttyy nuorissa naisissa, pystytään aidosti vaikuttamaan meidän kaikkien tulevaisuuteen.

– Tekniikkaa tarvitaan kaikkialla, oli sitten kyse puhtaan veden tuottamisesta maapallolla tai hengitettävästä ilmasta Marsissa. Opiskelu- ja uravalinnoissa kannattaa suuntautua rohkeasti vaikeisiin asioihin – aina kannattaa uskoa kykenevänsä tekemään mitä tahansa, Salmimies sanoo.

Lisätietoa:
Shaking up Tech

Kehityspäällikkö Marja Niemi, 050 430 2084, marja.niemi [at] aalto.fi
Aalto-yliopisto

Suunnittelija Päivi Mäkitalo, 040 198 1488, paivi.makitalo [at] tuni.fi
Tampereen yliopisto

Tutkijatohtori Johanna Naukkarinen, 040 685 3134, johanna.naukkarinen [at] lut.fi
LUT-yliopisto

Teksti: Tiina Aulanko-Jokirinne, Aalto-yliopisto
Kuvat: Mikko Raskinen, Aalto-yliopisto