Hyppää pääsisältöön

Mediatutkijoiden tapaamisesta tulossa laajin Suomessa pidetty virtuaalikonferenssi

Julkaistu 31.3.2020
Tampereen yliopisto
Kaarle Nordenstreng/ Kuva: Jonne Renvall
Kaarle Nordenstreng sanoo, että Tampere säilyy mediatutkijoiden heinäkuun konferenssin pitopaikkana, vaikka istunnot pidetäänkin virtuaalisesti eivätkä osanottajat saavu Tampereelle fyysisesti.
Koronaviruksen vuoksi Pekingistä Tampereelle siirretty maailman mediatutkijoiden konferenssi heinäkuun puolivälissä on päätetty muuttaa verkossa pidettäväksi online-konferenssiksi.

Konferenssin järjestelytoimikunnan puheenjohtaja, emeritusprofessori Kaarle Nordenstreng arvioi, että tilaisuudesta tulee luultavasti laajin Suomessa koskaan järjestetty tieteellinen virtuaalikonferenssi.

Digitaalinen tulevaisuus oli nimetty konferenssin teemaksi jo ennen kuin tieto koronaviruksesta muutti myös konferenssin järjestelyt digitaalisiksi.

Pekingin konferenssiin oli alustavasti tulossa 1800 tutkijaa, joista tuhatkunta ehti vahvistaa osallistumisensa myös heinäkuun kokoontumiseen Tampereella. Nyt Nordenstreng odottaa, että Tampereen virtuaalikonferenssi keräisi 500–1000 osallistujaa jopa 80 maasta. Osallistujamäärä selviää vasta huhtikuun loppupuolella, kun lopulliset vahvistustiedot tulevat.

Koordinaattori Kristiina Tuokko Tampereen yliopiston kongressitoimistosta kertoo, että mediatutkijoiden konferenssi on Tampereelle suunnitelluista suurin, joita koronan aiheuttamat muutokset koskevat. Seuraavaksi suurin on hallinnon tutkijoiden huhtikuun lopulle suunnittelema konferenssi. Muut kevään konferenssit ovat alle 500 osanottajan suuruisia. Syksyksi on valmisteltu noin 2000 osallistujan biotieteilijöiden konferenssia, mutta lopullista päätöstä sen kohtalosta odotetaan vielä.

Tuokon laskujen mukaan Tampereelle suunnitelluista kevään ja ensi kesän konferensseista on koronan vuoksi jo kaksi päätetty siirtää virtuaalisiksi, kolme harkitsee ja kaksi on kokonaan peruttu. Kuusi konferenssia siirtyy syksyyn tai ensi vuoteen, kolme ei ole vielä tehnyt päätöstä. Syksyn konferensseja valmistellaan toistaiseksi normaalisti.

– Nämä peruutukset ja siirrot tarkoittavat meille noin tuhannen osallistumismaksun palauttamista. Kaikkiin ei ollut vielä ilmoittautuminen auki, joten maksupalautukset eivät onneksi koske kaikkia kevään ja kesän konferenssien noin 4500 osanottajaa. Peruutusmaksuissa ovat yliopiston ulkopuoliset tahot tulleet hyvin vastaan, Tuokko kertoo.

Tampereen nimissä virtuaalisesti

Mediatutkijoiden IAMCR (International Association for Media and Communication Research) on kansainvälinen järjestö, johon kuuluu lähes 3000 jäsentä 102 eri maasta.

Heinäkuun konferenssi pidetään nimellisesti Tampereella, vaikka fyysisesti kaupungissa järjestetään vain avajais- ja päätösistunnot.

– Tampere on eräänlainen Pohjantähti, jonka alla tämä kaikki tapahtuu. Paperit esitetään eri jaostojen paneeleissa, jotka pidetään virtuaalisina, Kaarle Nordenstreng kertoo.

Konferenssiin kuuluu parisataa jaostojen organisoimaa paneelia, joista kussakin on 5–6 esitystä. Jos konferenssi pidettäisiin fyysisesti Tampereella, olisi istunnot hajautettu Tampereen yliopiston ja Tampere-talon saleihin. Nyt istunnot pidetään virtuaalisissa kokoushuoneissa.

Reaaliaikaisen virtuaalikonferenssin yksi ongelma on siinä, että osa osallistujista joutuu seuraamaan esityksiä yöaikaan, koska he asuvat eri aikavyöhykkeellä. Mediatutkijoiden konferenssi on ottanut tämän huomioon siten, että kaikki istunnot eivät vaadi reaaliaikaista yhteyttä. Online papers -istuntoihin paperit laitetaan näytteille pelkkinä teksteinä, joita rekisteröityneet osanottajat voivat kommentoida parin viikon ajan.

Reaaliaikaista läsnäoloa vaativat istunnot kulkevat nimellä Online sessions. Järjestön kolmisenkymmentä jaostoa järjestävät neljän konferenssipäivän aikana omat paneelinsa, joihin sisältyy noin tunnin kestävä keskustelu etukäteen lähetettyjen tieteellisten esitysten pohjalta. Paneelin puheenjohtaja istuu tietokoneen ääressä jossakin päin maailmaa ja vetää reaaliajassa paneelin, jota kaikki asiasta kiinnostuneet voivat seurata.

Konferenssin avausistunto olisi normaalitilanteessa Tampere-talon isossa salissa. Nyt virtuaalikonferenssin avausistunto pidetään Tampereen yliopiston tv-studiossa, jossa on läsnä vain muutama ihminen. Istunto striimataan kuitenkin reaaliaikaisesti järjestön kaikille jäsenille eri puolille maailmaa.

Avausistunnossa esitetään tervehdykset valtiovallan, Tampereen kaupungin ja yliopiston puolesta sekä kiinalaisen ja suomalaisen tutkijan alustukset konferenssin teemasta. Samoin yleisesitykset konferenssin päätteeksi striimataan koko jäsenkunnalle.

Teksti: Heikki Laurinolli
Kuva: Jonne Renvall

Konferenssitilanne Tampereella 31.3.2020:

Virtuaalisiksi siirretyt konferenssit

IAMCR Tampere2020 (International Association for Media and Communication Research) 12.–16.7.2020 https://tampere2020.iamcr.org/

GamiFIN conference, 1.–3.4.2020 https://gamifinconference.com/, odotettiin 60 osallistujaa

International Conference on Localization and GNSS 2.–4.6.2020 https://events.tuni.fi/icl-gnss2020/, odotettiin 70 osallistujaa

Perutut konferenssit

The 24th Annual IRSPM (International Research Society for Public Management) 2020 Conference 22.–24.4.2020 https://events.tuni.fi/irspm2020/, odotettiin 700 osallistujaa

DiGRA 2020 (The Digital Games Research Association) 2.–6.6.2020 https://digra2020.org/, odotettiin 300 osallistujaa

Myös kaksi syksyltä on siirtynyt

10th Conference of the European Association for Behaviour Analysis https://events.tuni.fi/eaba2020/, odotettiin 400 osallistujaa

HATO-päivät 27.–28.8.2020, odotettiin 200 osallistujaa.