Hyppää pääsisältöön

Medianomiopiskelija Arttu Järvinen on vuoden stand up -tulokas

Julkaistu 28.10.2022
Tampereen ammattikorkeakoulu
Medianomiopiskelija ja koomikko Arttu Järvinen.
Arttu Järvisen stand up -esitysten aiheet kumpuavat oman elämän havainnoista.
Tampereen ammattikorkeakoulussa käsikirjoittamista opiskeleva Arttu Järvinen palkittiin vuoden stand up -tulokkaana. Suomen Stand Up Clubin kutsukilpailu järjestettiin Helsingin Apollo-klubilla 21.10.

Komedia kiinnosti Arttu Järvistä jo hyvin nuorena. Ensimmäisen stand up -keikkansa hän veti 16-vuotiaana. 

– Muistan katsoneeni stand upia jo lapsena, kun Club act!one -ohjelma tuli televisiosta. 14-vuotiaana halusin kirjoittaa humoristisen Kuinka selviydyt murrosiästä -kirjan. Pari vuotta myöhemmin päädyin menemään sen sisällön kanssa lavalle tuskastuneena kustantajien kyvyttömyyteen tunnistaa neroutta. 

Järvisen medianomin opinnot Tampereen ammattikorkeakoulussa ovat loppusuoralla. Hänen mielestään stand up -komiikan tekeminen on hyvä verkostoitumisen väline ja eduksi komediakirjoittajan töitä hakiessa. Hän on saanut kaikki harjoittelupaikkansa esiintymisten kautta. 

– Paras kokemani keikka oli yksi ensimmäisistä open mic -keikoistani Huurupiilossa. Stand up -koomikko Anitta Ahonen tuli samana iltana testailemaan juttuja syöpäkokemuksistaan. Parhaimmissa esityksissä tapahtuu jotain ainutlaatuista yhden illan taikaa, joka pääsee ihon alle. 

Esitysten aiheet kumpuavat oman elämän havainnoista. 

– Stand up -komiikan tekeminen on vähän kuin laulun kirjoittamista. Sitä kirjoittelee kaikki havainnot ja hassut jutut ylös ja koettaa saada rakennettua niistä jotain fiksua ja hauskaa. Minua kiinnostaa tosi paljon eksistentialismi. Kaikki on aika absurdia, jos pitää mielessä, miten lyhyt elämä on. 

Järvinen haaveilee, että voisi tulevaisuudessa tehdä työtä niin komiikan kuin käsikirjoittamisen alalla. 

– Toivoisin että minulla olisi tulevaisuudessa tosi paljon rahaa! Siten voisin rauhassa toteuttaa molempia uravalintojani. 

Vuoden stand up -tulokkaan tittelin ovat aiemmin voittaneet esimerkiksi Ismo Leikola, Krisse Salminen, Matti Patronen ja Lasse Oikarinen. Tänä vuonna kilpailun tuomaristossa olivat muun muassa koomikko ja toimittaja Jukka Lindström sekä näyttelijä Joonas Nordman.  

Kilpailun finalistit nähdään keväällä kiertueella ympäri Suomen. 

Teksti: Emmi Suominen
Kuva: Veikka Aasla