Hyppää pääsisältöön

Kuvauspaikkajärjestäjien osaajapulaan haetaan ratkaisua - myös pääkaupunkiseudulle oma koulutus

Julkaistu 10.12.2021
Tampereen ammattikorkeakoulu
Nainen ja mies seisovat joulukuusen vieressä ja hymyilevätKuvauspaikkajärjestäjiksi opiskelevat Tiina Lehtonen ja Heikki Kiiski ovat jo kokeneita media-, kulttuuri- ja tapahtuma-alan konkareita. Kuva: Saara Lehtonen
Kansainväliset elokuva- ja tv-tuotantoyhtiöt ovat kiinnostuneita Suomesta. Nyt on tärkeää vahvistaa alalla tarvittavaa osaamista, sillä Suomesta on rakentumassa kansainvälisesti uskottava ja varteenotettava tuotantoympäristö. Tampereella käynnissä oleva kuvauspaikkajärjestäjän koulutus saa toivottua jatkoa Helsingissä.

Tarve työvoimalle on valtakunnallinen ja pääkaupunkiseudulla kaikkein suurin. Saamme tänne maailmanluokan tuotantoja, kun meillä on tarjota riittävästi osaamista ja näyttöä onnistumisista. Tällainen koulutus on ainutlaatuista ja maailmanlaajuisestikin varsin harvinaista herkkua, lehtori Kai Salonen Tampereen ammattikorkeakoulun Liiketalous ja media -osaamisyksiköstä iloitsee.

Koulutusta järjestetään myös Uudellamaalla

Tampereen koulutuskonsepti on osoittautunut toimivaksi malliksi. Seuraavaksi koulutus alkaa Helsingissä Uudenmaan ELY-keskuksen rahoittamana.

Koulutus on vahvasti työelämälähtöinen ja sisältää niin ammattiopintoja kuin ura- ja yrittäjyysvalmennustakin. Lisäksi puolet neljän kuukauden mittaisesta koulutuksesta kuluu työharjoittelussa alan yritysten tuotannoissa.

Ensimmäisen toteutuksen koulutuksesta ovat järjestäneet Tampereen ammattikorkeakoulun ja Tampereen yliopiston Tree – Jatkuvan oppimisen palvelut sekä Tampereen seudun ammattiopisto Tredu. Koulutus on ollut Pirkanmaan ELY-keskuksen rahoittamaa työvoimakoulutusta työttömille tai työttömyysuhan alaisille henkilöille.

Tampereella koulutuksen toteutus on edellyttänyt muun muassa TAMKin, Film Tampereen, Yleisradion, alan yritysten sekä valtakunnallisten ja paikallisten tuotantoyhtiöiden yhteistyötä.

Tekemällä oppimista, osaamisen päivittämistä ja verkostojen rakentamista

Kuvauspaikkajärjestäjän koulutuksen opiskelijat Tiina Lehtonen ja Heikki Kiiski ovat opinnoissaan jo loppusuoralla. Koulutukseen valituilla opiskelijoilla on jo alalla vaadittava media-, kulttuuri- tai tapahtuma-alan perusosaaminen hallussa.

Molemmilla opiskelijoilla on monipuolista kokemusta alalta. Lehtonen on viimeiset vuodet tehnyt tapahtuma- ja ohjelmatuottajan työtä muun muassa Tampere-talossa ja kaupallisella puolella kauppakeskuksissa. Kiiski puolestaan on toiminut media-alalla kymmenisen vuotta ja opiskellut valokuvaajan ammattitutkinnon lisäksi videokuvaamista ja tuottamista sekä toiminut opettajana valokuvauksen parissa.

Lehtonen on parhaillaan harjoittelussa Ylellä tuotantojärjestäjän tehtävissä. Hän on osallistunut sekä suoriin lähetyksiin että nauhoituksiin heti ensimmäisestä harjoittelupäivästään alkaen. Pikku Kakkosen tuotantojärjestäjän assistentintyön jälkeen hän siirtyi tuotantojärjestäjäksi Nenäpäivään ja sitten Kulttuurigaalaan. Seuraavaksi on vuorossa lasten- ja nuortenohjelma Galaxin Pallo.

Kiiski on harjoittelun aikana toiminut enimmäkseen kuvauspaikkojen etsijänä. Näillä näkymin hänelle on avautumassa mahdollisuus toimia myös järjestäjäassistenttina ensi keväänä kuvattavassa lastenelokuvassa ja syksyllä kuvattavassa tieteiselokuvassa.

Molemmille koulutus on avannut uusia mahdollisuuksia ja tuonut uutta osaamista.

Olemme saaneet ammattitaitoisilta elokuva-alan konkareilta paljon tärkeää tietoa. Kannattaa kuunnella kouluttajia ja kysellä paljon. Koulutuksesta saa enemmän irti, jos on heti alusta pitäen oma-aloitteinen ja aktiivinen myös verkostojen rakentamisessa ja oman osaamisen päivittämisessä, he vinkkaavat tuleville opiskelijoille.

Ammattiopintojen lisäksi koulutukseen sisältyy myös ura- ja yrittäjyys­valmennusta. Saimme loistavat eväät muun muassa Fanny Heinoselta av-alan työelämätaitoja ja uravalmennusta koskien, molemmat kehuvat.

Pääkaupunkiseudulla järjestettävään kuvauspaikkajärjestäjän täydennyskoulutukseen voi hakea Uudenmaan TE-palvelujen kautta. Haku on auki 2.1.2022 asti.

 

Lisätietoa

Johanna Koivulampi-Howard, asiakkuuspäällikkö, Tree-Jatkuvan oppimisen palvelut, Tampereen ammattikorkeakoulu, p. 040 6671 731, johanna.koivulampi-howard [at] tuni.fi ()

Kai Salonen, lehtori, Liiketalous ja media, Tampereen ammattikorkeakoulu, p. 050 3562 842, kai.salonen [at] tuni.fi

Linkki koulutuksen sivulle https://www.tuni.fi/fi/tule-opiskelemaan/kuvauspaikkajarjestajan-taydennyskoulutus

Linkki hakemukseen https://koulutukset.te-palvelut.fi/kt/702099?searchPhrase=kuvauspaikka&announced=0&sort=1

Linkki aiempaan uutiseen: Kuvauspaikkajärjestäjille on kysyntää kansainvälistyvällä alalla | Tampereen korkeakouluyhteisö (tuni.fi)

 

Teksti: Arja Lundan

Kuva: Saara Lehtonen TAMK