Hyppää pääsisältöön

Kapucu ja Sharma luonnontieteiden ja tekniikan tutkijatohtoreiksi

Julkaistu 13.5.2020
Tampereen yliopisto
kuvassa pihlajanlehtiä muistuttavia kasvin lehtiä
Tutkijatohtorit Emre Kapucu ja Vipul Sharma Lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnasta ovat saaneet Suomen Akatemian tutkijatohtorin rahoituksen.

Akatemian luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta myönsi rahoituksen kaikkiaan 43 tutkijatohtorille. Toimikunta käytti rahoitukseen lähes 11 miljoonaa euroa. Rahoituksen sai noin 15 prosenttia hakijoista. Rahoitetuista tutkijoista noin 28 prosenttia oli naisia, ja hakijoista heitä oli 30 prosenttia.

In vitro -malli Parkinsonin tautiin

Emre Kapucu kehittää tutkimuksessaan Parkinsonin taudin in vitro -mallin.

Parkinsonin tauti on toiseksi yleisin neurodegeneratiivinen sairaus, johon ei ole parantavaa hoitoa. Tauti etenee tyypillisesti huonontaen potilaan elämänlaatua merkittävästi. Uusien, varhaisten tautia ennakoivien biomarkkereiden tunnistaminen on ensisijaista diagnosoinnin aikaistamiseksi ja uusien hoitomuotojen kehittämiseksi.

In vitro -malli kehitetään yhdistäen tautispesifisiä soluja, mikrofluidistiikkaa ja mikroelektrodihilamatriiseja. Mallissa tutkitaan sekä hermosolujen viejähaarakkeiden eli aksonien tason että hermoverkkotason muuttunutta toiminnallisuutta suhteuttaen se taudin etenemiseen.

Projekti tuottaa uusia innovatiivisia teknologioita Parkinsonin taudin kehittymisen tutkimuksiin ja aikaisten biomarkkereiden tunnistamiseen. Tutkimuksen päätavoitteena on edistää uusien hoitomuotojen kehittämistä.

Luonnon inspiroimaa venyvää, taipuisaa ja biohajoavaa elektroniikkaa

Vipul Sharman tutkimuksessa valmistetaan biohajoavista polymeereistä erittäin venyvää elektronista ihoa erilaisilla nanovalmistustekniikoilla. Tällainen elektroninen iho ei jätä jälkeensä jätettä ja sitä voidaan käyttää terveyden tarkkailussa ja muissa kodin elektroniikkalaitteissa.

Tutkimuksessa valmistetaan biohajoavaa, venyvää ja taipuisaa elektroniikkaa. Inspiraation lähteenä ovat monet luonnon lehdet, jotka ovat ainutlaatuisen pintarakenteensa ansiosta venyviä ja taipuisia.

Elektroniikan käytön kasvaessa sen hävittämisestä on tullut globaali ongelma. Samanaikaisesti elektroniikkaa, erityisesti taipuvaa ja venyvää elektroniikkaa, sisällytetään yhä enemmän lääkintälaitteisiin, muotiin, hyvinvointimittareihin ja muihin kannettaviin sovelluksiin.

Suomen Akatemian tiedote 12.5.

Kuva: Jonne Renvall