Hyppää pääsisältöön

Hyödynnä kirjoittajamaksujen alennuksia 

Julkaistu 21.10.2020
Tampereen korkeakouluyhteisö
Open Access viikko 2020
Välittömän avoimuuden voi toteuttaa parhaiten julkaisemalla avoimesti open access- tai hybridi-lehdessä. Avoimeen julkaisemiseen liittyy usein erillinen kirjoittajamaksu (APC). Tampereen yliopiston tutkijana voit julkaista artikkelin avoimena kirjoittajamaksutta tai maksamalla alennetun kirjoittajamaksun.  Kirjoittajamaksualennukset koskevat myös TAMKin ja Taysin henkilökuntaa. 

Kirjoittajamaksualennukset perustuvat joko FinELib-konsortion neuvottelemiin aineistosopimuksiin tai Tampereen yliopiston kirjaston suoraan muutaman kustantajan kanssa tekemiin sopimuksiin. Kirjoittajamaksualennus on muodoltaan joko prosentuaalinen tai mahdollisuus julkaista artikkeli kirjoittajamaksutta.  Alennuksia on mahdollista saada muun muassa American Chemical Societyn, BioMed Centralin, MDPI:n, SAGEn, Taylor & Francisin ja Wileyn lehtien kirjoittajamaksuihin. Sopimusneuvotteluita tänä vuonna käydään muuna muassa IEEE:n, Elsevierin, Emeraldin ja Springerin kanssa. Neuvotteluiden etenemistä on mahdollista seurata FinElibin sivustolta: http://finelib.fi/neuvottelut/ 

Voimassa olevia alennuksia kirjoittajamaksuihin voit seurata Avoimen julkaisemisen oppaastamme. Osa alennuksista voi olla käytettävissä vain alkuvuodesta, koska etuisuuksia on käytettävissä organisaatiotasolla vain tietty määrä vuotta kohden esim. IEEE, Emerald ja Wiley. Alennukset koskevat artikkelin vastuukirjoittajaa.  

Muistilista vastuukirjoittajalle alennuksen saamiseksi:   

1. Selvitä avoimen julkaisemisen oppaastamme (linkki oppaaseen: https://libguides.tuni.fi/avoin-julkaiseminen/alennukset) , minkälaisia etuja ja alennuksia on saatavilla eri ku stantajilla.   

2. Jos olet valinnut jo lehden, tarkasta, kuuluuko se alennuksen piiriin. Tarkasta samalla mikä on alennuksen voimassaoloaika, onko ilmaisia artikkeleita mahdollista saada loppuvuodesta vai ovatko alennukset loppuneet.   

3. Tutustu huolellisesti edun ehtoihin ja submittointiohjeisiin. Tarkasta tarvitaanko submittauksessa erillinen alennuskoodi ja miten se on mahdollista saada tai luoda.   

4. Huomioi etuun vaikuttavat asiat:     

  • Vastuukirjoittajan affiliaatio (Tampereen yliopisto, TAMK tai Tays)   
  • Käytä tuni.fi-sähköpostiosoitetta submittoidessasi artikkelia   
  • Etu voi kohdistua vain tiettyihin artikkelityyppeihin   
  • Pyydä tarvittaessa alennuskoodi koskee vain Wolters/Kluweria (oa [at] tuni.fi (oa[at]tuni[dot]fi))   

5. Mikäli kustantaja pyytää erillistä affiliaation vahvistusta (Esim. BioMed Central), ota yhteyttä meihin.   

6. Tutustu etukäteen Creative Commons -lisensseihin. Joudut valitsemaan CC-lisenssi n tehdessäsi kustannussopimusta.   

7. Varmista ajoissa rahoitus kirjoittajamaksulle, jos avoin julkaiseminen ei ole tutkijalle maksutonta.   

8. Muista reagoida kustantajan lähettämiin sähköposteihin ja toimia ohjeiden mukaisesti, jotta saat alennuksen tai ilmaisen artikkelin.   

9. Alennuksen saaminen jälkikäteen on usein mahdotonta.   

Avoimen julkaisemisen kirjoittajamaksuihin on mahdollista saada syksyllä 2020 tukirahoitusta tietyin ehdoin. Tampereen yliopistossa apurahatutkijana työskentelevät voivat hakea APC-tukirahoitusta julkaisun kirjoittajamaksun (article processing charge, APC) maksamiseen, kun julkaisu hyväksytään julkaistavaksi 1.9.-31.12.2020. Lisää tietoa tukirahoituksesta ja hakulomake löydät täältä: 
https://libguides.tuni.fi/apc-tukirahoitus 

Kysy avoimesta julkaisemisesta tai kirjoittajamaksuista: oa [at] tuni.fi (oa[at]tuni[dot]fi) 

Avoimen tieteen opas ja kirjoittajamaksualennukset 
https://libguides.tuni.fi/avoin-julkaiseminen/alennukset