Hyppää pääsisältöön

Täydennyskouluttautujan tarina: Työnohjaus muutti tapaa tarkastella ympäristöä ja omaa toimintaa

Julkaistu 1.2.2019
,
päivitetty 9.1.2020
Tampereen ammattikorkeakoulu
“Jos työnohjauksesta tarttuisi tapa katsella maailmaa useammasta näkökulmasta, niin se lisäisi ymmärrystä ja olisi hyvä juttu.”

Raimo Lähteenmaa, teologi ja pappi

Pastori Raimo Lähteenmaalle ihmisten kohtaaminen oli jo entuudestaan työn puolesta hyvin tuttua. Saatuaan itse paljon hyötyä työnohjauksesta, hän innostui laajentamaan omaa osaamistaan täydennyskoulutuksen kautta.

“Pappina olen toiminut sielunhoitajana seurakuntalaisille ja havainnut, kuinka vapauttavaa ihmisille on tulla kuulluksi ja saada oivaltaa uutta. Mietin, voisinko työelämän dynamiikassa ja solmuissa auttaa kokemaan jotain vastaavaa”, hän kertoo.

TAMK EDUn työnohjaajakoulutuksen Lähteenmaa valitsi sen monialaisuuden vuoksi, sillä hän halusi laajemman näkökulman työelämään sekä kehittää osaamistaan juuri yhteisön ohjaamisessa. Lisäksi Tampereelle on Lähteenmaan kotoa Ilmajoelta hyvät kulkuyhteydet.

Moniammatillinen ryhmä toi Lähteenmaan mukaan koulutukseen joukon rikastuttavan erilaisia taustoja ja kokemuksia. Koulutuksen aikana ryhmä pääsi toinen toistaan kannustaen harjoittelemaan ohjaustaitojaan monenlaisissa harjoituksissa.

“Saimme kokeilla yhdessä toiminnallisia menetelmiä: draamaa, kuvailmaisua, musiikkia…”, Lähteenmaa luettelee. “Sain tietysti paljon linkkejä ja polunpäitä alan tutkimuskirjallisuuteen, mutta ilman lähijaksoja ja niiden kehollista ulottuvuutta into olisi varmaan hiipunut.”

Työnohjaajan koulutus toi Lähteenmaalle tutkinnon ja mahdollisuuden suuntautua uudenlaisiin työtehtäviin. Samalla se oli hänelle myös mahdollisuus kasvaa ihmisenä ja ammattilaisena.

“Isoimpana asiana nostan oman näkökulman avartumisen ja ihmisenä kasvamisen. Sanat ”dialogi" ja ”reflektointi" toistuivat usein, mutta käyttöön otettuina ne todella myös vaikuttavat – muuttavat tapaa tarkastella ympäristöä ja itseään”, Lähteenmaa summaa koulutuksen antia.

Hän suositteleekin työnohjaajakoulutusta lämpimästi jokaiselle ihmisten parissa työtä tekevälle ja vuorovaikutuksesta kiinnostuneelle.

“Jos työnohjauksesta tarttuisi tapa katsella maailmaa useammasta näkökulmasta, niin se lisäisi ymmärrystä ja olisi hyvä juttu.”