Hyppää pääsisältöön

Proakatemia tarjosi kasvupaikan kolmelle yrittäjäperheen tyttärelle – ”Saimme vanhemmiltamme neuvon seurata omannäköisiämme polkuja”

Julkaistu 12.1.2022
,
päivitetty 21.1.2022
Tampereen ammattikorkeakoulu
Tahlo_TAMK
Tahlon yrittäjäperheen tyttäret Sanna ja Johanna ovat valmistuneet tradenomeiksi Tampereen ammattikorkeakoulun Proakatemian yksiköstä. Nuorin tytär Helena on seurannut sisartensa jalanjälkiä ja opiskelee nyt myös yrittäjyyden ja tiimijohtamisen AMK-tutkintokoulutuksessa.

Sanna, Johanna ja Helena Tahlon mukaan yrittäjältä vaaditaan hyvää sopeutumiskykyä, jotta hän pystyy tekemään ketterästi muutoksia omassa toiminnassaan. Myös niin sanotut pehmeät taidot ovat tärkeitä. Yrittäjyystaidot ovat heidän mielestään myös elämäntaitoja. Kodistaan saamansa kannustuksen rohkaisemina sisarukset ovat yhtä mieltä siinä, että yrittäjältä vaaditaan sisua, jaksamista, yritteliäisyyttä, mielikuvitusta ja hyviä vuorovaikutustaitoja Tärkeintä on kuitenkin intohimo työtä kohtaan.

Sanna Tahlo: ”En osaa kuvitella työtä, jossa en voisi olla osana tiimiä”

Sanna Tahlo valmistui Proakatemiasta tradenomiksi vuonna 2020. Tällä hetkellä hänen työpaikkansa on HUBS, Tampereen korkeakoulun yrittäjähenkisten opiskelijoiden yhteisö. HUBS tarjoaa vapaavalintaisia opintojaksoja TAMKin ja Tampereen yliopiston opiskelijoille. 

”Vanhempamme ovat maatalousyrittäjiä. Perheeseemme kuuluu vanhempiemme lisäksi me kolme sisarusta. Perheemme on lämmin, läheinen ja huumorintajuinen. Tapaamme usein.

Minua on kannustettu tekemään juuri niin kuin itse parhaaksi koen ja tavoittelemaan sitä, mikä milloinkin tuntuu tärkeältä. Lukion jälkeen opiskelin sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon ja työskentelin sen jälkeen ammatillisen erityisopetuksen parissa. Minulle tärkeintä työssä, vapaa-ajassa ja elämässä ovat ihmiset. Se on näkynyt opiskelu- ja uravalinnoissani.

Toimin tuottajana HUBSilla. Työhöni kuuluu myös valmentaminen. Työhöni on kuulunut esimerkiksi Sprint Innovation Festival -tapahtuman toteutus ja HUBSin Growth Hackers -opiskelijatiimin valmentaminen.

Oli mahtavaa päästä osaksi HUBSin tiimiä. Se työskentelee samojen teemojen ympärillä, joita opiskelin Proakatemian aikana. Teen myös satunnaisia tunteja ja auttelen Tahlo Ventures -yrityksessä, jota sisareni Johanna pyörittää.

Johanna vinkkasi minua hakemaan Proakatemialle jo silloin, kun aloitin sosiaali- ja terveysalan opinnot. Yhtenä aamuna, kun kävelin Tampereella työpaikalleni, mieleeni tuli ajatus siitä, että haluan vielä jotain lisää, jotain uutta. Vaikka pidin työstäni, hain Proakatemialle ja pääsin opiskelemaan.

Ilman Proakatemian polkua ja omaa tiimiämme Hurmaa, en olisi ikinä uskaltanut tehdä asioita, joita olen tehnyt. Olen kasvanut, oppinut ja ylittänyt itseni monin eri tavoin. Matkustin esimerkiksi kaksi kertaa Brasiliaan. Ensimmäisen kerran 2019 työskentelemään kolmeksi kuukaudeksi monikulttuuriseen Lapassion-hankkeeseen opiskelijan roolissa ja uudelleen 2020 samaan hankkeeseen valmentajan rooliin. Tiiminä kehityimme ja onnistuimme monin tavoin. Hurmasta kasvoi perhe.

Parhaita onnistumisia ja ilon pirskahteluja ovat olleet ne, kun olemme onnistuneet yhdessä tiimin kanssa. Oma yrittäjyystaipaleeni alkoi 2018 helmikuussa, kun Proakatemian tiimimme Hurman kanssa perustimme yhteisen osuuskunnan. Liiketoimintamme keskittyi muun muassa tapahtumatuotantoon, valmentamiseen ja markkinointiin. Hienoja hetkiä ovat olleet ne, kun on voinut nostaa ensimmäistä kertaa itse itselleen palkkaa tai kun on saanut sovittua yhteistyön asiakkaan kanssa. 

Koen tiimin erittäin tärkeäksi. Vaikka jokaisella on eri asioita vastuullaan, ympärilläni on tiimi, joka tukee ja auttaa, ja siitä olen äärimmäisen kiitollinen.”

Johanna Tahlo:Proakatemian kaltainen opiskelutapa oli minulle täydellinen”

”Ollessani lukioikäisenä Tanskassa nuorten yrittäjyystapahtumassa tutustuin joukkoon proakatemialaisia. Sain heiltä kannustusta hakea Proakatemiaan. Olin hakenut Tampereen yliopistoon lukemaan journalistiikkaa, mutta onneksi kaikki meni lopulta toisin. Tajusin, että Proakatemia voisikin olla minun juttuni.

Ensimmäisenä vuonna TAMKissa tapasin nykyisen yhtiökumppanini Vilma Vestelinin, joka ei ollut ajatellut hakea akatemialle. Kerroin hänelle suunnitelmistani, hän innostui ja haki myös. Perustimme opiskellessamme Projektitoimisto Polte -osuuskunnan ja valmistuttuamme 2014 perustimme osakeyhtiö Hurja Median. Vilman ja muiden sometiimiläisten kanssa päätimme Proakatemialla, että meistä tulee somemarkkinoinnin ammattilaisia. Se ohjasi opintojamme, ja valmistumiseni kynnyksellä oli selvää, että minä ja Vilma jatkaisimme Hurjina strategeina ja perustaisimme oman yrityksen. Hurja Mediassa johdan, tuotan, valmennan ja luon markkinointikokonaisuuksia asiakkaillemme.

Noin 15 vuotta sitten istuimme maatalousyrittäjänä toimivan isäni kanssa keittiön pöydän ääressä ja mietimme, mitä voisimme tehdä, kun pelkkä maa- ja metsätalous ei tulevaisuudessa enää riittäisi elättämään tilalla. Silloin kirposi ajatus matkailuyrittämisestä. Idea jäi muhimaan ja myöhemmin perustimme vanhempieni kanssa majoittamiseen ja elämyksiin keskittyvän Tahlo Ventures Oy:n. Yritys tarjoaa majoitus- ja kokoustiloja, Usvaan unohdettu -pakohuoneen sekä seikkailuja Tahlon tilalla Ylöjärvellä.

Tahlo Venturesilla yrittäjänä johdan myyntiä ja kehitän toimintaa. Teen usein yhteistyötä Proakatemialta valmistuneiden sekä siellä yhä opiskelevien kanssa. Yrittäjänä on helppo luottaa akatemiataustaisiin kumppaneihin, kun heidän kanssaan arvomaailma ja työmoraali usein kohtaavat erinomaisesti.

Proakatemialla sain toteuttaa unelmia ja tehdä oikeasti asioita. Uskon, että opin työelämästä enemmän kuin yhdelläkään avoimen yliopiston luennolla. Kasvatin opiskeluaikoina omia, jo silloinkin laajoja verkostojani ja niistä on ollut paljon hyötyä yrittäjän arjessa. 

Toivon voivani kehittää kumpaakin yritystä siihen suuntaan, että pystyn tarjoamaan palveluita, jotka eivät aina sido omaa työvoimaani, vaan nykypäivän teknologialla voin tarjota osaamistani ja palveluitamme yhä monipuolisimmin tavoin. Ideoita minulla riittää, vain aika rajoittaa.”

Helena Tahlo: ”Proakatemiassa saan kokeilla kaikenlaisia uusia juttuja”

”Olen jo nuoresta asti seurannut isosiskojeni jälkiä, ensin peruskoulusta nuorisovaltuustoon, sieltä Ylöjärven lukion yrittäjyyslinjalle ja sieltä Proakatemialle. En ole ikinä ollut kovin innokas istumaan koulun penkissä luennoilla tai pänttäämässä kokeisiin. Proakatemian opiskelutyyli on vetänyt minua puoleensa ja olen varma, että tänne tulo oli oikea valinta.  

Näen itseni luovana ihmisenä ja sisustaminen on ollut aina minun juttuni. Toivon, että pääsisin tekemään sitä työtä tulevaisuudessa. Minulla on myös uusia mielenkiinnon kohteita, kuten muoti. Näen itseni yrittäjänä ja ihmisenä, joka nauttii työstään ja pystyy työn rinnalla tasapainottelemaan myös muun elämän.  

Proakatemian valintaan vaikutti opiskelutyylin lisäksi sen tarjoama mahdollisuuksien määrä. On mahtavaa, kuinka saan kokeilla kaikenlaisia juttuja erilaisten ihmisten kanssa ja luoda kontakteja. Sain osallistua Proakatemian myyntipäiville, kun olin lukiossa. Se oli silmiä avaava kokemus ja vahvisti ajatusta Proakatemialle hakemisesta. 

Tiimiyrityksessä työskentelyssä tiimillemme haastavinta tähän mennessä on ollut palautteen annon oppiminen, sekä hyvän, että huonon. Tiimimme on kuitenkin ottanut suuren harppauksen tätä kohti ja parantanut nopeassa aikavälissä käytäntöä. Olen varma siitä, että osuuskuntamme tulee seuraavien vuosien varrella kokemaan huipputiimikokemuksia, niin onnistumisien kuin epäonnistumisien kautta. Nämä tulevat vahvistamaan yhteistä luottamusta, kuin tahtoamme toteuttaa uusia ideoita."

 

Kuva: Johanna (vas.), Helena ja Sanna Tahloa yhdistää paitsi opinnot Proakatemiassa, myös vahva intohimo omaa työtään kohtaan.