Hyppää pääsisältöön

Päivi Mäkelä: Muutos ei kysy lupaa, se tulee vaan

Julkaistu 8.11.2019
,
päivitetty 2.8.2023
Tampereen yliopisto
Origamijoutsenia roikkuu naruissa
Elämä on arvaamatonta. Koska tahansa voi tapahtua jotain hyvää. Eeva Kilpi

Elämä on täynnä muutoksia: osa odotettuja ja toivottuja, osa tilaamatta tulevia ja hämmentäviäkin. Työn muutoksista moni on sellaisia, joihin emme kiinnitä isommin huomiota, ne vain menevät omalla painollaan. Tulee uusia työvälineitä ja tapoja tehdä, me vain tartumme niihin ammattitaidolla ja homma jatkuu. Osa muutoksista tulee iholle ja voi viedä pitkäänkin voimavarojamme. Kun muutos herättää tunteita, voimme välillä itsekin yllättyä sekä omista että työkaverien reaktioista.

Eilinen oli ja meni – huominen on erilainen kuin tämä päivä

Muutostilanteissa meitä voi auttaa se, että tunnustamme tosiasiat: tulevaisuus ei ole nykyhetken jatke. Tällä hetkellä väite on täyttä totta kuntakentässä: ympäristö on monenlaisessa muutoksessa, kuntien tehtäviä mietitään, talous on tiukilla ja paljon osaajia on jäämässä eläkkeelle lähivuosina. Kun maailma ympärillä muuttuu ja haastaa, silloin on tärkeää trimmata omaa toimintaa niin, että haasteisiin pystytään vastaamaan ja ollaan elinvoimaisina olemassa myös tulevina vuosina. Nyt ollaan etsikon ajassa, jolloin toimintaa kannattaa uudistaa. Nyt se on mahdollista tehdä itse omin voimin.

Tolkku löytyy yhdessä puhumalla

Ihmisen mieli on sellainen, että me haluamme nähdä kaikella mikä tapahtuu / tehdään mielekkyyden. Meidän on vaikea motivoitua pieneenkään ponnisteluun, jos emme ymmärrä, miksi asiaan pitää tarttua. Muutoksen ykkösasioita onkin miettiä mitä hyötyä muutoksesta on, mitä hyvää se voi tuoda tullessaan. Työntekijänä meille ei riitä, että mieli on kohdillaan ”ison kuvan” eli koko kunnan osalta, vaan mielekkyys pitää löytää omassa työyhteisössä ja omaan työhön liittyen. Miten se voi tapahtua? Puhumalla asiasta omalla porukalla sekä oman esihenkilön johdolla että työkaverien kesken. Vastausta kannattaa hakea yhdessä ainakin kysymyksiin: mikä meidän työssämme muuttuu ja miten muuttuu? Mitä teemme jatkossa toisin? Tärkeää on tunnistaa myös se, mikä ei muutu.

Muutostilanteissa herää paljon kysymyksiä: siis kysy ja ole muutenkin aktiivinen. Kysymyksesi voi olla sellainen, että se vie asioita eteenpäin. Muutoksessa on usein paljon huhuja. On hyvä miettiä oma kantansa huhuihin. Olenko huhuilla maiskuttelija ja vien niitä eteenpäin vai päätänkö, että en omalta osaltani toimi negatiivisena puskaradiona?

Usko siihen, että uuteen kannattaa kurkottaa

Muutoksessa me tarvitsemme etukenoa eli katsetta eteenpäin ja luottamusta siihen, että elämä kantaa, niin kuin se on kantanut tähänkin asti. Vähän niin kuin mäkihyppääjä hyppyrin nokalla. Meidän kannattaa tällätä päähän silmälasit, joilla näemme tulevaisuuteen ja tunnistamme sieltä mahdollisuudet, joita kohti voimme sitten porukalla painella.

Jotta eteenpäin päästään, kaikkien pitää lähteä matkaan eikä kukaan saa olla jarru kokopäivätoimisesti. Se näes tekee matkan raskaaksi muille, jos pitää raahata vastaan hangoittelevaa kaveria oman kantamuksen lisäksi. Toki välillä voi jokaisella olla päiviä, jolloin etukenoon on vaikea asettautua, mieluummin vetäisi vain peiton korviin ja kääntäisi kylkeä. Sekin on mahdollista, mutta vuorotellen ja mielellään harvakseltaan, että päästään eteenpäin.

Maailma luodaan puhumalla. Mistä sitten kannattaa puhua? Kannattaa puhua niistä asioista, jotka voimme itse päättää ja joihin voimme vaikuttaa. Joskus voi tietenkin puhua myös siitä, mitä esimerkiksi ison pomon tai kunnanjohtajan meidän mielestämme pitäisi tehdä. Koska siihen harvemmin voi ainakaan suoraan vaikuttaa, ei asian äärelle kannata jäädä kovin pitkäksi aikaa.

Mitä sinä voit päättää kunnan organisaatiouudistuksessa?

sinun vallassasi on täysin mm. se, miten suhtaudut siihen muutokseen. Se miten suhtaudut, vaikuttaa merkittävästi siihen, miltä sinusta tuntuu, miten voit ja jaksat ja millainen työkaveri olet. Millaisen työkaverin itse haluat? Varmasti jokainen meistä haluaa nähdä ympärillään ihmisiä, jotka ovat hyvillä mielin, tekevät hyvin työnsä ja auttavat ja ottavat tarvittaessa apua vastaan.

Muutokset tuovat mukanaan epävarmuuden kokemuksen lyhyemmäksi tai pidemmäksi aikaa. Se syö voimavaroja. Siksi itsestä ja muista kannattaa pitää hyvää huolta. Lepo, liikkuminen ja ravinnosta huolenpitäminen auttavat. On tärkeää pitää huolta siitä, että elämässä on asioita, joita odottaa ja tekee mielellään.  Myös työssä on tärkeää tunnistaa kaikki se, mikä tuottaa mielihyvää mm. onnistumisen kokemukset vaikka asiakkaiden kanssa. Huomaa hyvät asiat ja auta muitakin huomaamaan. Anna positiivista palautetta aina kuin voit. Jos aamu tuntuu haastavalta saada käyntiin: päätä tästä tulee hyvä päivä.

Muutoksissa tuntuu

Muutokset herättävät meissä tunteita. Tunteiden tehtävä on kertoa meille jotakin ja niiden viestit kannattaa kuunnella, koska silloin saamme tietoa siitä, mitä tarvitsemme ja mikä voisi helpottaa. Jos minua kiukuttaa kertooko se siitä, että minusta tuntuu, että minun työtäni ei arvosteta. Voin miettiä onko se että minua ei arvosteta totta vai vain ajatus, jonka mieleni heikkona hetkenä tuottaa, joka ei pidä paikkaansa. Vai voiko ollakin niin, että minua enemmän kuin kiukuttaa, huolettaa se, että työyhteisömme tulee muuttumaan. Silloin kiukun takana voi olla suru siitä, että voin menettää jotain minulle tärkeää.

Muutostilanteissa tunteet vaihtelevat: välillä tuntuu kuin mentäisiin vuoristoradalla. Asia, joka kannattaa muistaa on se, että tunteet tulevat ja menevät. Vaikka tänään tuntuu kuin olisi maansa myynyt, voi huomenna yllättäin huomata olevansa iloinen kuin peipponen ja päinvastoin. Elämä on tarkoitettu elettäväksi joka päivä. Ja lopulta kun ajattelee, elämän tekee elämänmakuiseksi se, että on erilaisia päiviä. Otetaan kiinni hetkestä ja mennään yhdessä tuulta päin.

Kirjoitus on julkaistu aiemmin Kangasalan kunnan henkilöstölehdessä toukokuussa 2016.

Päivi Mäkelä

Päivi Mäkelä on Tampereen yliopiston kehittämispäällikkö ja vastaa EMBA-ohjelmien valinnaisten opintojen Onnistu ja auta onnistumaan -koulutuksesta ja Yksilöllinen johtajuusvalmennus -coachingista.

Lue lisää koulutuksistamme

Kehity johtajana