Hyppää pääsisältöön

Päivi Mäkelä: Johtoryhmästä huippuryhmä – johtoryhmä onnistuu yhdessä

Julkaistu 14.9.2023
,
päivitetty 12.10.2023
Tampereen yliopisto

Elämme ajassa, jossa sattuu ja tapahtuu kaiken aikaa. Asioita tulee tilaamatta ja yllättäen eikä rauhan tyyssijoja, joissa tuulisi lempeästi taida enää olla missään. Epidemia-aika ja aika sen jälkeen on yllättänyt – osan meistä iloisesti tuoden lisää mahdollisuuksia, mutta varsin monia myös monenlaisilla huolilla. Huolta siitä, selviämmekö tästä ja jos kyllä, niin miten. Tarvitaan uusia lääkkeitä, kun vanhat johtamisen osaltakaan eivät enää välttämättä tepsi hyvin. 

Samaan aikaan kun puhutaan itseohjautuvuudesta ja yhteisöohjautuvuudesta pitää johtaa entistä enemmän ja kaksin käsin mutta uudella tavalla. Johtaminen on entistä enemmän palvelufunktio, joka luo puitteet työn tekemiselle, näyttää suuntaa ja mahdollistaa. Hyvä johtaminen auttaa ihmisiä johtamaan itse itseään. Hyvä johtaminen ei ole ryöstöviljelyä vaan pitkäjänteistä puitteiden ylläpitämistä ja luomista kasvulle ja kukoistukselle. 

Muutoksen johtaminen on muutosta myös johtajuudessa 

Mitä se uusi on juuri meillä, mikä muuttuu ja miten, ovat kysymyksiä, joiden äärelle on hyvä pysähtyä yksin ja yhdessä. Yksi tärkeimpiä paikkoja pysähtymiselle on johtoryhmä. Kun ympäristö on muutoksessa myös johtoryhmän ja johtoryhmäläisten pitää olla muutoksessa eli miettiä, miten organisaation kalleimmasta foorumista saadaan paras irti. Johtoryhmä mallintaa organisaation johtamiskulttuurin. Jos kulttuuria halutaan muuttaa, muutoksen on hyvä lähteä liikkeelle johtoryhmästä ja johtoryhmäläisistä. Millaisia huippuryhmät ovat ja mitkä voisivat olla meidän askeleemme huippuryhmäksi, ovat kysymyksiä, jotka kaipaavat yhdessä rakennettuja vastauksia.

Teksti: Päivi Mäkelä

Kiinnostuitko? Jos kyllä, laita viestiä paivi.makela [at] tuni.fi (paivi[dot]makela[at]tuni[dot]fi), niin avaamme sinulle valmennuksen etenemisen polkua.