Hyppää pääsisältöön

Mobilisoiduksi sairaanhoitajaksi valmistunut Ulla Lehtonen: ”Opiskelu oli todella mukavaa ja käytännönläheistä”

Julkaistu 1.10.2020
,
päivitetty 10.2.2021
Tampereen ammattikorkeakoulu
mibilisoitu sairaanhoitaja kuva
Treestä valmistui juuri ensimmäinen joukko mobilisoituja sairaanhoitajia. Ulla Lehtonen kertoo, millainen koulutus oli, ja mitä poikkeuksellisena aikana opiskelusta jäi ryhmälle käteen.

Mobilisoitu sairaanhoitaja on itsenäisesti liikkuva sairaanhoitaja tai ensihoitaja, jolla on yleissairaanhoitajaa vahvempi osaaminen potilaan hoidon tarpeen arvioinnissa. Hän voi tarpeen mukaan esimerkiksi aloittaa tarvittavat hoitotoimenpiteet kotona tai ohjata potilaan sopivien terveys- tai sosiaalipalveluiden pariin.

Treen ensimmäinen mobilisoitujen sairaanhoitajien koulutus päättyi juuri. Ensimmäisen ryhmän mukana valmistunut Ulla Lehtonen keksi alun perin kollegan vinkistä hakea mukaan koulutukseen. Kollega haki itse myös mukaan samaan koulutukseen. Opiskelemaan lähteminen kannatti:

– Opiskelu oli todella mukavaa ja käytännönläheistä. Ryhmässä oli ympäri Suomea hoitoalan ihmisiä eri aloilta ja meistä nivoutui hyvä ryhmä, Ulla kertoo.

Mobilisoidun sairaanhoitajan opinnot kestävät vuoden ajan ja ovat 30 opintopisteen laajuiset. Vuoteen mahtuu sekä lähi- että verkko-opiskelua, luentoja, seminaareja, simulaatioita, työpajoja ja kehittämistehtävä. Koska kyseessä on laaja opintokokonaisuus, päätti Ulla raivata arkeensa kunnolla aikaa sen suorittamiseen.

– Itse jäin näiden opintojen ajaksi opintovapaalle ja se oli hyvä päätös. Tällä tavalla sain todella hyvin sovitettua opinnot ja muun elämän yhteen.

Koronaepidemia vaikutti jonkin verran myös mobilisoidun sairaanhoitajan opintoihin, ja joitakin lähiopiskelupäiviä jouduttiin siirtämään keväältä 2020 syksylle. Ullaa se ei haitannut, sillä tällä tapaa keväälle jäi enemmän aikaa keskittyä kehittämistehtävän tekemiseen.

Mobilisoidulle sairaanhoitajalle olisi terveyskeskuksessa käyttöä

Terveydenhoidon kentällä mobilisoidun sairaanhoitajan toimenkuva voi muun muassa täyttää kotihoidon ja ensihoidon väliin jäävää harmaata aluetta. Mobilisoitu sairaanhoitaja voi esimerkiksi toimia kotihoidon tukena silloin, kun potilaan vointi tarvitsee tarkempaa hoidon tarpeen arviointia, mutta kyseessä ei ole ensihoidon kutsumista vaativa hengenhätä.

Mobilisoitujen sairaanhoitajien ydinosaamista on siis asiakkaan tai potilaan tilanteen kokonaisvaltainen arvioiminen. Heillä on myös laaja ymmärrys sosiaali- ja terveysalan toimintaverkostosta ja valmius ohjata ihminen sopivan palvelun piiriin.

Ulla Lehtonen ei itse toimi tällä hetkellä mobilisoituna sairaanhoitajana, vaan on päivystävä sairaanhoitaja perusterveydenhuollossa. Mobilisoidun sairaanhoitajan opinnot olivat hänelle joka tapauksessa antoisat; aivan erityisesti simulaatioharjoitukset ja EKG-sydänfilmiin ja näytteenottoon liittyvät opinnot jäivät mieleen kiinnostavina sisältöinä.

Hän on kuitenkin pohtinut, että esimerkiksi terveysasemilla voisi olla käyttöä mobilisoidulle sairaanhoitajalle.

– Tällöin potilaan ei välttämättä tarvitsisi tulla paikan päälle terveysasemalle, vaan hänen asioitaan voisi hoitaa hänen kotonaan, Ulla toteaa.

Ilmoittaudu mukaan koulutukseen.

Oletko kiinnostunut täydennyskoulutuksista?

Tutustu tarjontaamme ja hae mukaan.