Hyppää pääsisältöön

Koneistuksen mestarit

Julkaistu 20.3.2020
,
päivitetty 23.3.2023
Tampereen yliopisto
Koneistuslaite_kuva jonne renvall
Tampereen yliopiston Jatkuvan oppimisen palvelut on saanut olla mukana toteuttamassa Pirkanmaan koneistuksen mestarit -ohjelmaa.

Koulutus kestää yli vuoden ja kehittää 13 koulutuspäivän aikana osallistujien osaamista koneistuksesta. Kolmen koulutuspäivän aikana olemme tuoneet näkyviin Tampereen yliopiston osaamista koneistuksesta, robotiikasta, hionnasta ja mittauksesta.

 - Tavoitteemme on tarjota kokeneille koneistuksen osaajille uusinta tietoa eri teknologioista sekä niiden tarjoamista mahdollisuuksista kehittää omaa ja organisaation osaamista yhä kilpailukykyisemmäksi, kuvaa ohjelman tavoitteita projektipäällikkö Mari Vuolle.

Pirkanmaan koneistuksen mestareiden opintoihin sisältyy tietopuolisen opetuksen ohella myös tutustumista yliopiston tutkimusympäristöihin ja laitteisiin sekä näkymää siihen, kuinka työstämisessä saavutetaan uuden tiedon avulla parempaa tarkkuutta ja suorituskykyä. Työstettävien kappaleiden tarkkuusvaatimuksien yhä kasvaessa, kappalegeometrioiden monipuolistuessa ja lastuttavien materiaalien kehittyessä täytyy koneistukseen kiinnittää yhä enemmän huomiota. Erityisesti viisiakselisten työstökoneiden ohjelmoitavuuteen, lämpötilanhallintaan ja kalibrointiin tulee panostaa. Digitaaliset konemallit nopeuttavat monimutkaisten kappaleiden valmistusketjua. Ainetta lisäävän valmistuksen (AM) myötä näiden tyypillisten monimuotoisten ja hankalasti lastuttavien osien työstäminen lisääntyy, joten myös terämateriaalien ja lastuamisarvojen valinta hankaloituu.

- Myös työstettävien kappaleiden ja lastuavien työkalujen kiinnittämiseltä vaaditaan enemmän tarkkuutta ja mukautumiskykyä, kuvaa muutosta lehtori Jouko Kiviö.

Materiaalia lisäävä valmistus tarjoaa uusia mahdollisuuksia myös perinteisten koneistuksen ja työstömenetelmien rinnalle: laserteknologian hyödyntäminen avaa uusia näkymiä niin makro- kuin mikrosovelluksissa.  Molempien teknologioiden avulla voidaan tehdä ympäristön ja ihmisen kannalta kestävämpiä ja parempia ratkaisuja.

- Erityisesti metallien suorakerrostus ja keraaminen 3D-tulostus ovat yliopistollamme tutkimuksen keskiössä, kuvailee tutkimuspäällikkö Jorma Vihinen.

Tampereen yliopistolla ja sen tutkimukselle on merkittävä rooli suomalaisen ja pirkanmaalaisen valmistavan teollisuuden kilpailukyvyn kehittämisessä. Yliopisto tarjoaa myös portin kone- ja automaatioalan kansainväliseen huippututkimukseen: parhaillaan menossa oleva ÄVE-hanke keskittyy älykkäiden suunnittelu- ja valmistusmenetelmien kehittämiseen tutkimuksen ja koulutuksen keinoin.

Toivotammekin yritykset tervetulleiksi hyödyntämään yliopiston osaamista haettaessa uusia ratkaisuja omaan tuotantoon ja sen kehittämiseen.

Kirjoittaja: Saila Leivo
Kuva: Jonne Renvall


Olisiko sinun organisaatiollasi tarvetta tarpeisiinne räätälöityyn koulutukseen?

Lue lisää osaamisen kehittämisestä ja räätälöitävistä koulutuksista!