Hyppää pääsisältöön

Alumnimme Maria Mattila: Monipuolinen kokemus ja ennakkoluuloton asenne vievät työelämässä eteenpäin

Julkaistu 13.12.2021
,
päivitetty 13.12.2021
Tampereen yliopisto
Maria Mattilan kuva
Maria Mattila on aina tarttunut rohkeasti työhön ja erilaisiin tilaisuuksiin. Monipuolinen kokemus ja ennakkoluuloton asenne ovat kuljettaneet lapualaista Mariaa työelämässä eteenpäin. Hän on kansainvälisellä urallaan nähnyt erilaisia työkulttuureita ja asenteita sekä päässyt kehittämään työtä ja toimintoja aina koneenkäyttäjien arjesta johtoportaan kokouksiin.

Maria opiskeli Tampereen yliopistossa 1990-luvulla slaavilaista filologiaa eli venäjän kieltä, sivuaineina Marialla oli monipuolisesti yritysjuridiikkaa, markkinointia ja julkisoikeutta. Maria opiskeli myös puolan kielestä perusopinnot.

 Opiskeluaikanani meille slaavilaisen filologian opiskelijoille oli pakollisena suorittaa joko tsekin tai puolan kielen alkeiskurssi. Minä valitsin puolan ja olen valintaani tyytyväinen. Puolassa on paljon suomalaisia yrityksiä ja olen itsekin työskennellyt siellä pitkiä aikoja. Yhteensä voisin laskea, että tein Ruukki Construction Oy:n aikaan noin 2,5 vuotta töitä ulkomailla, Maria kertaa.

Yksi asia johtaa usein toiseen

Marian työura alkoi kesätöillä Atrian ruokatehtaalla Nurmossa toimiston puolella. Ensimmäinen varsinainen työpaikka valmistumisen jälkeen löytyi kotiseudulta Etelä-Pohjanmaalta kuljetusliikkeestä. Maria sai yrityksessä tehdä monipuolisia tehtäviä.

 Kun siirryin kuljetusliikkeestä Ruukki Constructionille, silloiselle Rannila Steelille, otin vastaan paikan, joka ei ihan vastannut koulutustani, mutta sain mahdollisuuden käyttää venäjän kieltä. Yksi asia johtaa usein toiseen ja vähitellen sain lisää vastuuta ja siirryin aina vaativimpiin tehtäviin.

 Työni oli kansainvälistä, vedin tuotannon kehittämistä muun muassa Venäjällä ja Puolassa ja minua koulutettiin yrityksen sisällä ymmärtämään teknisiä prosesseja. Oli helpompi opettaa minulle tuotannon tehostamiseen tähtäävien lean ja six sigma -projektien maailma kuin opettaa tekniikan asiantuntijoille venäjän kieli, Maria miettii.

Kahdeksan opettavaisen ja antoisan vuoden jälkeen Maria siirtyi Ruukilta perhevetoiseen teknologiayritykseen.

 Kun aikaisemmin olin työskennellyt suuryrityksessä, pääsin Lumikko Oy:ssa tekemään töitä teknologiapalkitussa perheyrityksessä, jossa työskenteli parisenkymmentä ihmistä. Lumikossa vierähti reilut seitsemän vuotta. Työ opetti ketterää ja joustavaa otetta, työkuva oli laaja ja monipuolinen.

 Nykyinen työnantajani on Componenta Manufacturing Oy ja toimin tuotannon ja prosessien kehittämistehtävissä. Matkapäiviä kertyy enää satunnaisesti ja nekin kotimaan matkoja.

Parhaana asioina Maria pitää työssään sitä, että näkee oman kätensä jäljet ja työn tulokset.

 Tärkeää minulle on myös se, että saan työskennellä hyvin erilaisten ihmisten kanssa. Minulla on projekteissa mukana työntekijöitä eri puolilta prosessia, niin johtajia kuin tuotannon työntekijöitä. Kaikilla on annettavaa ja omat tärkeät näkemyksensä, Maria tiivistää.

Jääkö teollisen tuotannon tehokkaalle virittäjälle aikaa omiin harrastuksiin?

- Kolmen nuoren äitinä arki pyöriin perheen ympärillä. Tyttärellä on hevonen ja tämä hevostyttö opiskelee parhaillaan kauppatieteitä Tampereen yliopistossa, joten hevosen hoito on aika paljon vastuullani. Kuljettelen myös kotona asuvia lapsia harrastuksiin. Aika aikaansa kutakin ajattelen, nyt mennään näin, naurahtaa Maria.

Nuorille uraa ja opiskeluja pohtiville Maria haluaa korostaa kielten opiskelun merkitystä.

- Kieliä kannattaa opiskella, muutakin kuin englantia. Uskon myös siihen, että kun panostaa asioihin, jotka todella kiinnostavat, niin työ kantaa hedelmää. Muistelen edelleen opiskeluvuosia Tampereella lämmöllä, kaupunki on todella mukava asua ja opiskella.

Tutustu muihin alumnitarinoihin

Kuva: Pasi Ahola
Teksti: Minna Puntila