Hyppää pääsisältöön

Alumnimme Maria Kultanen: Biotekniikan DI tavoittelee monipuolista ja merkityksellistä kansainvälistä uraa

Julkaistu 5.12.2019
,
päivitetty 28.2.2024
Tampereen yliopisto
Lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunta
Maria Kultanen, jolla on pitkät ruskeat hiukset ja vihreä neulepaita katsoo vasemmalle yläviistoon.
Kuva: Jonne Renvall, Tampereen yliopisto
Punkalaitumelta ponnistanut ja vuonna 2018 biotekniikan diplomi-insinööriksi Tampereen teknillisestä yliopistosta valmistunut Maria Kultanen on aina tuntenut itsensä pieneksi maailmanparantajaksi. Hän oletti uransa löytyvän ympäristöasioiden parista, mutta sattuma johdattikin hänet terveysalalle.

Nyt Maria kehittää työkseen liiketoimintaa ja yhteistyökumppanuuksia tanskalaislähtöisessä lääkealan yrityksessä Novo Nordiskissa. Marian tähtäimessä on monipuolinen ja kansainvälinen ura merkityksellisten asioiden parissa.

Valmistumisensa jälkeen Maria työskenteli muutamia vuosia terveysteknologia-alan startupissa tuotekehityksen ja kansainvälisten laboratorioiden perustamisen parissa. Maria päätyi aikoinaan kyseiseen startupiin, kun hänen LinkedIn-profiilinsa herätti yrityksen edustajan huomion.

Vuonna 2021 Maria päätti hypätä alle 100 hengen startupista yli 50 000 työntekijän globaaliin lääkealan yritykseen Novo Nordisk Suomeen tekemään lihavuuden hoidosta saavutettavampaa. Tälläkin kertaa työpaikasta otettiin yhteyttä kiinnostavan LinkedIn-profiilin perusteella.

– Vaikka olen vaihtanut työpaikkaa ja toimialaa, työni tavoite on pysynyt pitkälti samana. Missiona on edelleen mahdollistaa kroonisten sairauksien ehkäisy ja hoito paremmin, Maria kertoo.

Vaikka olen vaihtanut työpaikkaa ja toimialaa, työni tavoite on pysynyt pitkälti samana. Missiona on edelleen mahdollistaa kroonisten sairauksien ehkäisy ja hoito paremmin.

Maria Kultanen, Business Development Manager, Novo Nordisk Farma

Maria on yksi harvoista Suomen Novo Nordiskin diplomi-insinööritaustaisista työntekijöistä. Valtavirrasta poikkeava tausta yhdistettynä paloon työskennellä juuri kroonisten sairauksien parissa on kuitenkin osoittautunut erinomaiseksi yhdistelmäksi. Erilaisesta tavasta ajatella on iloa etenkin silloin, kun tähtäimessä on kehittää kumppanuuksia ja hoidon rakenteita uusiin terapia-alueisiin.

Laajat mahdollisuudet sivuaineilla

Maria haki aikanaan opiskelemaan teknilliselle yliopistolle, koska hän oli kiinnostunut ympäristöasioista ja biologiasta. Biotekniikassa toteutuivat molemmat puolet, ja se tarjosi paitsi teoreettista ymmärrystä ilmiöistä myös käytännön sovellusmahdollisuuksia.

Opintojen loppuvaiheessa Maria suuntautui pääaineessaan ympäristöbiotekniikkaan, ja sivuaineikseen hän valitsi pitkän pohdinnan ja pienen kriiseilynkin jälkeen teollisuustalouden ja turvallisuustekniikan.

– Tavoitteenani oli saada sivuaineista laaja-alaisia eväitä sekä tekniselle että bisnespuolelle, ja näillä sivuaineilla se toteutuikin hyvin. Mutta silloisiin valintoihini vaikuttivat kieltämättä myös käytännön syyt. Olin opintojeni loppuvuosina ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja, ja se rajasi ajankäytöllisesti pois esimerkiksi intensiivistä laboratoriotyötä vaatineet oppiaineet, Maria kertoo.

Teknisen alan opinnoista eväitä sekä generalisteille että spesialisteille

Opintojen alkaessa vuonna 2012 talouden taantuma oli juuri alkamassa, mikä osaltaan synkisti silloisten fuksien tunnelmaa. Monille tuntui vaikealta hahmottaa, miten sinänsä kiinnostavasta pääaineesta leivottaisiin itselle ammatti. Moni oman alansa töihin päätynyt työskentelee nyt esimerkiksi tutkimusryhmissä tai VTT:llä.

Suosittelisin jokaista ennemminkin miettimään, kokeeko olevansa enemmän generalisti vai spesialisti. Haluaako paneutua syvällisesti yksittäisiin asioihin vai kiinnostavatko kokonaisuudet ja laajemmat yhteydet. Teknisen alan opinnot antavat hyvät valmiudet kumpaan tahansa.

Maria Kultanen, Business Development Manager, Novo Nordisk Farma

– Biotekniikan tyyppisellä alalla ei ole tosin ihan yksiselitteistä, mikä lopulta on oman alan työtä. Melkein kaikki työhän on joka tapauksessa soveltavaa. Suosittelisin jokaista ennemminkin miettimään, kokeeko olevansa enemmän generalisti vai spesialisti. Haluaako paneutua syvällisesti yksittäisiin asioihin vai kiinnostavatko kokonaisuudet ja laajemmat yhteydet. Teknisen alan opinnot antavat hyvät valmiudet kumpaan tahansa, Maria toteaa.

Elämässä on opiskelun ja työn lisäksi muutakin

Opiskeluaikaansa Maria muistelee suurella lämmöllä. Vaikka joitain kiinnostavia asioita jäi ajanpuutteen takia tekemättäkin, opetti ylioppilaskunnassa, killassa ja järjestöissä tehty työ muun muassa vastuun kantamista, yhteistyötaitoja ja strategista ajattelua. Opportunistista verkostoitumista Maria ei sen sijaan kannata.

– Uskon ennemminkin, että uusia mahdollisuuksia aukeaa henkilöille, jotka muistetaan auttavaisina, helposti lähestyttävinä ja reiluina. Kampuksella oli ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua valtavaan määrään ihmisiä, joista osa voi olla tulevia kollegoja tai vaikka pomoja, Maria kertoo.

Uskon ennemminkin, että uusia mahdollisuuksia aukeaa henkilöille, jotka muistetaan auttavaisina, helposti lähestyttävinä ja reiluina. Kampuksella oli ainutlaatuinen mahdollisuus tutustua valtavaan määrään ihmisiä, joista osa voi olla tulevia kollegoja tai vaikka pomoja.

Maria Kultanen, Business Development Manager, Novo Nordisk Farma

Kysymykseen siitä, valitsisiko Maria jälkiviisaudella opinnoissaan jotain toisin, hän vastaa kieltävästi. Jos menneisyydessä olisi valinnut jotain toisin, nykyhetkestä jäisi puuttumaan jotain muuta.

– En usko, että kenellekään on olemassa yhtä täydellistä urapolkua. Elämä on ennustamaton, ja siihen kuuluu paljon muutakin kuin pelkkä työ tai opiskelu. Eräs uravalmentaja osuvasti sanoi, että nuoren työntekijän kannattaa kriisitilanteessa piirtää koko työuransa mittainen jana ja sijoittaa itsensä janalla kohtaan, jossa kokee parhaillaan olevansa. Silloin valkenee, kuinka paljon janaa on vielä jäljellä ja kuinka isosti asioita on vielä mahdollista muuttaa. Nykytilanne on totta vain toistaiseksi.

 

Kuka: Maria Kultanen

Tutkinto ja pääaine: diplomi-insinööri, biotekniikka

Valmistumisvuosi: 2018

Tämänhetkinen positio: Business Development Manager, Novo Nordisk Farma

Opiskeluaikaiset yhdistykset: Tampereen teknillisen yliopiston ylioppilaskunta, Tekniikan akateemiset, Biotekniikan kilta Bioner, Uranaisten Opiskelijaseura UrOs

 

Teksti: Tiina Leivo, Anni Ylinen, Maria Kultanen
Kuva: Jonne Renvall

Tutustu muihin alumnitarinoihin