Hyppää pääsisältöön

Alumnimme Harri Ojala: Business Tampereen operatiivisen johtajan missiona on tuoda Tampereen seudulle kasvua

Julkaistu 17.11.2022
,
päivitetty 7.3.2024
Tampereen yliopisto
Alumni_tarina_Harri
Business Tampereen operatiivisen johtajan Harri Ojalan urapolkua on ohjannut jo opiskeluajoista lähtien intohimo auttaa yrityksiä kasvamaan ja menestymään. Tampereen yliopistosta hallintotieteen maisteriksi valmistuneen Harrin vastuulla on työssään löytää asiakkaiden kanssa ne kriittiset tekijät, joilla saavutetaan uutta kilpailuetua. Tämä tehtävä vaatii paitsi vankkaa finanssiosaamista ja yritysmaailman ymmärrystä, usein myös samanaikaisesti myynnillistä ja inhorealistista mentaliteettia.

Business Tampere antaa nostetta kaupunkiseudun yrityksille

Harri Ojalan työnantaja, Business Tampere, on Tampereen kaupunkiseudun kuntien omistama elinkeino- ja kehitysyhtiö, joka edistää investointeja ja luo houkuttelevaa ympäristöä kestävälle liiketoiminnalle. Yhtiön tehtävänä on myös auttaa yrityksiä löytämään oikeat kumppanit ja kasvumahdollisuudet Tampereen seudulla ja kansainvälisesti. Se tarjoaa yritysten käyttöön asiantuntijoidensa osaamisen liittyen yritystoiminnan kehittämiseen, sijoittamiseen ja kansainvälistymiseen.

Harri on työskennellyt Business Tampereessa vuodesta 2018 lähtien. Aiemmin investointien ja kansainvälisen toiminnan johtajana ja nyt operatiivisena johtajana työskentelevän Harrin omakin toimenkuva on varsin monipuolinen. Yhtenä tärkeänä osa-alueena on suuren asiantuntijayksikön johtaminen.

– Olen tiimistäni hyvin ylpeä, ja olemme kuluneiden vuosien aikana saaneet hyvää muutosta aikaan Tampereen kaupunkiseudulla. Yksi tärkeä kohokohta oli esimerkiksi lentoyhtiö airBalticin uuden kotikentän avaaminen Tampere-Pirkkalaan. Globaaleilla kulkuyhteyksillä on uskomattoman suuri merkitys paikallisten yritysten liiketoimintaan, Harri toteaa.

Harri Ojala kokee olevansa unelmatyössä, sillä mikään ei ole hänelle kiinnostavampaa kuin ymmärtää erilaisia bisneksiä ja niiden kilpailukykytekijöitä. Hän kertoo tuntevansa etuoikeutta saadessaan ajaa työkseen suomalaisen teollisuuden, korkean teknologian ja erilaisten tietointensiivisten alojen asiaa.

– Yksi Business Tampereen ja myös asiakaskuntamme keskeisen tärkeistä kumppaneista on yliopisto. Keskustelen useamman kerran viikossa yliopiston ihmisten kanssa, ja monella tiimistäni on myös vahvaa yliopistotaustaa. Lisäksi teemme yhteistyötä kaupunkiseutumme vahvojen osaamisalueiden ympärillä, esimerkiksi kuvantamisteknologiaan, fotoniikkaan, mikrosirukehitykseen ja autoteollisuuden murrokseen liittyen, Harri toteaa.

Yritysten liiketoiminnan kasvun ohella Harrin omakin tiimi on vuosien aikana kasvanut, sillä hänen aloittaessaan tehtävässä porukka oli kooltaan puolta pienempi. Kuluneet vuodet ovat olleet varsin vauhdikkaat, ja laaja toimialue on pitänyt Harrin kiireisenä. Lisämotivaatiota työhön antaa se, että hän saa tehdä sitä nimenomaan Tampereen kaupunkiseudulla.

– En haluaisi tehdä vastaavaa hommaa missään muualla. Tampere on loistavasti positioitunut kaupunki, ja olemme selkeästi profiloitumassa kansainvälisenä kasvukeskuksena. On hienoa olla mukana luomassa kasvua, ja osaltaan myös nauttia siitä. Kehitys on juuri nyt voimakasta. Edessä häämöttävistä haasteistakin huolimatta elämme kasvun aikaa, Harri toteaa.

Tunneälyä ja integriteettiä

Harri Ojala on koulutustaustaltaan hallintotieteen maisteri, ja hänen pääaineenaan yliopistossa oli finanssihallinto. Sivuaineina hän opiskeli muun muassa laskentatointa, kuntataloutta ja yritysjohtamista. Lisäksi hänellä oli entuudestaan suoritettuna kansainvälisen kaupan alempi korkeakoulututkinto.

Vaikka Harrin uran pääpaino Business Tampereella ja sitä ennen kauppakamarilla on ollut yrityselämässä, hän näkee myös julkisen sektorin ymmärtämisestä olleen todella suuri etu. Myös nykyisessä tehtävässä hän on paljon tekemisissä kuntatalouden kanssa.

– Olin verrattain varttunut aloittaessani yliopistossa 24-vuotiaana, ja olin ollut silloin jo monta vuotta työelämässä. Yliopistotutkintoni oli kaiken kaikkiaan loistava paketti taloutta ja johtamista, makroa ja mikroa, julkista ja yksityistä. Finanssihallinnossa erityisen hyvää oppia oli investointilaskenta, jota on hyvä ymmärtää monissa yhteyksissä yritysten parissa työskennellessä, Harri kertoo.

Yliopistotutkintoni oli kaiken kaikkiaan loistava paketti taloutta ja johtamista, makroa ja mikroa, julkista ja yksityistä.

Harri Ojala, operatiivinen johtaja, Business Tampere

Opintojen jatkaminenkin oli valmistumisen jälkeen suunnitelmissa, ja Harri hakeutui tohtoriopintoihin. Kurssiopinnot tuli suoritettua ja väitöskirjaakin oli koossa noin 150 sivua.

– Väikkäri meni jäihin oikeastaan samalla sekunnilla kun aloitin johtajana, sillä työtuntien määrä räjähti käsiin. Väitöskirjan teko on raakaa työtä eikä kapasiteetti riittänyt enää siihen. Perhe- ja työelämän yhteensovittamisessa on riittänyt tarpeeksi haastetta. Toivon kuitenkin, että pystyn jatkamaan väitöskuviotakin joskus lähivuosina, Harri toteaa.

Nykyisille opiskelijoille Harrilla on muutama vinkki. Ensinnäkin hän kannustaa kaikkia tarttumaan tilaisuuteen opiskella ulkomailla ja samalla myös haastamaan itseään. Vaikka sosiaalinen puoli jäisikin siltä ajalta surimmaksi anniksi, kokemus myös aidosti sivistyttää ja erilaiseen ympäristöön lähtö kehittää joka tapauksessa ihmisenä. Näin kävi Harrille itselleenkin Sveitsin-vaihdossa.

Toisekseen Harri puhuu erilaisiin töihin hakeutumisen puolesta – myös epämukavuusalueelle. Palkan suuruus ei määritä sitä, kuinka paljon joku työ voi kehittää ihmisenä, vaan tavalla tai toisella kaikki kokemukset viisastuttavat.

Kolmantena tärkeänä asiana Harri näkee tunnetaidot.

Tunneäly ja integriteetti ovat avainasemassa työelämässä. Niitä ei voi ostaa, mutta kehittää voi kyllä. Tiedolliset asiat ovat aina omaksuttavissa ja niissä työ myös opettaa tekijäänsä.

Harri Ojala, operatiivinen johtaja, Business Tampere

– Tunneäly ja integriteetti ovat avainasemassa työelämässä. Niitä ei voi ostaa, mutta kehittää voi kyllä. Tiedolliset asiat ovat aina omaksuttavissa ja niissä työ myös opettaa tekijäänsä.

 

INFOLAATIKKO

Kuka: Harri Ojala

Työ: Business Tampereen operatiivinen johtaja (COO)

Tutkinto: Hallintotieteiden maisteri (finanssihallinto, laskentatoimi, kuntatalous ja yritysjohtaminen)

Muuta: Toiminut myös eri yritysten hallituksissa, myös puheenjohtajan roolissa, ja kokee hallitustyön yhtä aikaa inspiroivaksi, maadoittavaksi ja opettavaiseksi. Vastuu on kova, vaikka kyseessä ei ole suoranainen palkkatyö.

Sitaatti: ”Investointityössä on kyse yrityksille merkittävistä, joskus tulevaisuutta määrittävistä päätöksistä. Meidän tehtävämme on ohjata ja vauhdittaa työtä, mutta ilman varsinaista päätöksentekovaltaa. Siksi on opittava hyväksymään myös pettymyksiä. Lopputulos ei aina korreloi tehdyn työn ja oman onnistumisen kanssa.”

 

Teksti: Tiina Leivo
Kuva: Jonne Renvall

Tutustu muihin alumnitarinoihin