Hyppää pääsisältöön

Alumnimme Emmiina Lehtonen: Kokkileikit lapsena olivat enne tulevasta ammatista

Julkaistu 12.10.2021
,
päivitetty 2.6.2023
Tampereen ammattikorkeakoulu
Emmiina Lehtonen istuu pöydän takana ja hymyilee kameralle
Vuoden alumniksi valittu Emmiina Lehtonen ei ole ihan tavallinen ravintola-alan ammattilainen. Kuinka moni alan ihmisistä on kilpaillut Jeunes Chefs Rôtisseurs MM-kilpailuissa, sijoittuen palkintopallille? Tai on valittu Suomen Nuoreksi kokiksi? Kuinka monella on kansainvälisen tason työkokemusta? Emmiinalla on kaikkea tätä: monipuolinen työ- ja opiskelukokemus sekä takana useita alan kilpailuja, jotka ovat siivittäneet hänen matkaansa yrittäjäksi.

Kun muut opiskelijat keittelivät makaronia opiskelijabokseissaan, taikoi Emmiina risotosta gourmetruokaa. Ruokabravuurina se on säilynyt hänellä edelleen. Nyt hän suunnittelee ruokareseptejä ja valokuvaa ruokia elintarvikealan yrityksille omassa yrityksessään.

Lapsuudessa mielipuuhaa olivat ravintola- ja kokkileikit, kun muut tytöt leikkivät perinteisiä kotileikkejä. TET-harjoitteluun Emmiina hakeutui ravintolaan, jossa hän sitten sai vahvistuksen oman alan löytämiselle. Matka jatkui kohti jatko-opintoja TAMKiin ja Tampereelle, Emmiinan suosikkikaupunkiin.  

Ravintola-alan uudistaja jo opintojen aikana

Emmiina on hyvä esimerkki ravintola-alan uudistajasta jo opiskeluaikana. Hän teki opinnäytetyönä Catering Studiolle tuotteistetun hyöteisruokamenun. Tutkimukseen kuului Emmiinan järjestämä maistelutilaisuus hyönteisruoka-annoksista. Hyönteisruoka oli tuolloin vasta hiljattain laillistettu Suomessa.

– Aiheeni jakoi tuolloin mielipiteitä, hän toteaa. 

Muutama vuosi on jo vierähtänyt, ja hyönteisruokabuumi on rauhoittunut. Mutta Emmiina toteuttaa uudenlaista ajattelu- ja työskentelytapaa tälläkin hetkellä: suunnittelee reseptejä elintarvike-alan yrityksille. Työssään hän kirjoittaa ja valokuvaa paljon.

– Restonomiopinnot opettavat koko alasta todella kokonaisvaltaisesti. Tämä on hyödyttänyt minua erityisesti yritykseni perustamisessa. Opinnäytetyön teko valmensi minua nykyiseen työhöni, joka sisältää paljon kirjoittamista.

Emmiinan mielestä ammattikorkeakouluopinnot antavat monipuoliset lähtökohdat hotelli- ja ravintola-alalle ja tarjoavat yllättäviäkin tilaisuuksia.  

– TAMKin ansiosta olen saanut aivan huikeita mahdollisuuksia! Olin työharjoittelussa kolmen Michelin-tähden ravintolassa Maaemossa Oslossa, työharjoittelussa yhden tähden ravintolassa Chef & Sommelierissa Helsingissä ja vaihto-opinnoissa Etelä-Koreassa Kyung Hee Universityssä. Pääsin myös vuoden Nuori Kokki SM- ja MM-kilpailuihin.

Yksinkertaisuus ja ekologisuus kannattavat ruoanlaitossakin

Emmiina suhtautuu ruoan valmistukseen yksinkertaisella ohjeella.

– Haluan tehdä vähän parempaa ruokaa helposti. Ruoanlaitossani kulmakiviä ovat laadukkaat satokauden raaka-aineet ja selkeät maut raaka-aineen omaa makua korostaen, hän täsmentää.

Kysyttäessä säästövinkkejä opiskelijaelämän pyörittämiseen, saa Emmiinalta monta hyvää vinkkiä.

– Valitse kaupassa sesongin kasviksia ja hyödynnä punalaputetut tuotteet. Suosi kirpputorituotteita uusien tuotteiden sijaan. Sen lisäksi, että kirpputoriostaminen on palkitsevaa, se on myös ekologista.

Restonomiopinnoista haaveilevia Emmiina kehottaa seuraamaan unelmiaan ja hakemaan rohkeasti.

– Jos en olisi koskaan lähtenyt ammattikorkeakouluun, olisi urapolkuni aivan erilainen. Tamkilaisuus merkitsee minulle mahdollisuutta tavoitella unelmia ja tukea tavoitteiden saavuttamisessa, hän iloitsee.


Linkki Emmiinan omille kotisivuille https://emmiinalehtonen.fi/

 

Teksti: Kukka-Maaria Korko

Kuva: Jaakko Saarilampi

Video: Jaakko Saarilampi ja Saara Lehtonen

 

Linkki muihin alumnitarinoihin