
Business Finland on myöntänyt kuudelle tutkimusorganisaatiolle ja yhdeksälle yritykselle tutkimusrahoituksen kahdeksi vuodeksi kestävien ja vähähiilisten voimalaiteratkaisujen kehittämiseksi tutkimusvaiheesta konkreettisiksi sovelluksiksi.
Tutkimusorganisaatiot ja yritykset kehittävät lupaavimmista ja innovatiivisimmista voimalaiteteknologioista uusia vähähiilisiä tuotteita. Näin varmistetaan, että meriliikenne ja työkoneet yltävät vuoden 2035 kasvihuonekaasupäästöjen säännöksiin. Pitkällä aikavälillä tavoite saavutetaan kehittämällä molemmille sektoreille yhteinen teknologian kehittämissuunnitelma, jonka avulla myös vuoden 2050 vaatimukset voidaan täyttää.
Merkittävimpiä teknisiä tuloksia odotetaan nopeakäyntiseltä vetymoottoriratkaisulta sekä uraauurtavalta keskinopealta monipolttoainemoottorilta, joka hyödyntää uutta reaktiivisuudella hallittavaa puristussytytystä (RCCI). Tutkimuksessa paneudutaan myös edistyksellisen pakokaasujen jälkikäsittelyn, hybridivoimalaitteiden ja ennustavan voimansiirron hallinnan kehittämiseen. Kokonaisuus muodostaa ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävän liiketoimintamallin.
Tampereen yliopiston osuus hankkeessa on tutkia työkoneiden sähköistämistä. Lisäksi teemme käytännön kokeita omalla hybridipyöräkuormaajallamme. Teemme tiivistä yhteistyötä mm. Suomen johtaviin moottorivalmistajiin kuuluvien Agco Powerin ja Wärtsilän kanssa sekä muiden tutkimuslaitosten kanssa.
Partnerit
Vaasan yliopisto, Aalto yliopisto, LUT-yliopisto, Tampereen yliopisto, Åbo Akademi, Teknologian tutkimuskeskus VTT
Yhteistyötahot
ACGO Power Oy, Wärtsilä Oyj, Meyer Turku Oy, Proventia Oy, Dinex Finland Oy, Bosch Rexroth Oy, Napa Oy, Geyser Batteries Oy, APUGenius Oy
Yhteyshenkilö
Kalevi Huhtala
professori (emeritus), hydraulitekniikka

Innovatiivisen hydrauliikan ja automatiikan tutkimusryhmä IHA
IHA tekee poikkitieteellistä tutkimusta hydraulisen tehonsiirtoautomaation parissa yhdistämällä teorian ja käytännön yhteistyössä teollisuuden kanssa.