Hyppää pääsisältöön

ACElife - Haitalliset lapsuudenkokemukset elämänkulussa

Tampereen yliopisto
Projektin kesto1.10.2022–30.9.2025
KärkialueTerveys, Yhteiskunta

ACElife tuottaa pitkittäisiin rekisteriaineistoihin perustuvaa tutkimusta ACE-kokemusten piirteistä ja vaikutuksista yksilön myöhempään elämään, arvioi laajasti nykyisten käytäntöjen ja palveluiden vaikuttavuutta sekä sitä, miten lapsen kaltoinkohtelun eri muotoja tunnistetaan palvelujärjestelmissä.

Hanke jakautuu viiteen työpakettiin: 
TP1: Haitallisia lapsuudenkokemuksia ennustavat sosiaaliset tekijät ja näiden kokemusten seuraukset
TP2: Lastensuojelun vaikuttavuus
TP3: Haitalliset lapsuudenkokemukset ja rikosprosessi
TP 4: Vanhemmuuden tuki ja kolmannen sektorin työ lapsuuden haitallisten kokemusten ehkäisyssä
TP 5: Vuorovaikutuksen yhdenvertaisuuden ja osallisuuden koordinointi
 

Tausta

Moni lapsi kokee lapsuutensa aikana haitallisia asioita, kuten laiminlyöntiä, väkivaltaa tai vanhempien liiallista päihteiden käyttöä tai mielenterveysongelmia. Kansainvälisessä tutkimuskirjallisuudessa tällaiset kokemukset on nimetty käsitteellä Adverse Childhood Experience (ACE). Kokemuksilla on osoitettu olevan pitkäkestoisia vaikutuksia niin fyysiseen, psyykkiseen kuin sosiaaliseenkin hyvinvointiin. Siksi niitä on tärkeä ehkäistä.

Tavoite ja tehtävät

Hankkeen tärkein tavoite on turvata yhdenvertaiset tulevaisuuden mahdollisuudet lapsille, joilla on haitallisia lapsuudenkokemuksia.

Vaikuttavuus

ACElife lisää ymmärrystä suomalaislasten ACE-kokemuksista ja niiden seurauksista sekä antaa hyvinvointialueille, kunnille ja kolmannen sektorin toimijoille vaikuttavia välineitä lasten turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Lisäksi tavoitteena on lasten osallisuuden ja lapsen oikeuksien nykyistä parempi toteutuminen niin tutkimuksessa kuin käytännön palveluiden suunnittelussa.

Rahoituslähde

Strateginen tutkimus (STN)

Partnerit

Tampereen Yliopisto
Helsingin yliopisto
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Itä-Suomen yliopisto
 

Yhteistyötahot

Poliisihallitus, sosiaali- ja terveysministeriö, oikeusministeriö, Ensi- ja turvakotien liitto, Helsingin kaupunki, lapsiasiavaltuutettu, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Lastensuojelun Keskusliitto, Osallisuuden aika ry sekä SOS-Lapsikylä.