
Varhaiskasvatus, Kasvatuksen ja yhteiskunnan tutkimuksen maisteriohjelma
Varhaiskasvatuksen alalle osaavia asiantuntijoita
Kasvatustieteen maisterin tutkintoon johtavissa varhaiskasvatuksen maisteriopinnoissa saat valmiudet asiantuntijuutta edellyttäviin varhaiskasvatuksen koulutus-, suunnittelu- ja kehittämistehtäviin, tutkimukseen, varhaiskasvatusorganisaatioiden ohjaukseen, hallintoon ja johtajuuteen. Varhaiskasvatuksen työllisyysnäkymät ovat hyvät.
Opinnoissa syvennät oppimisen ja kasvatuksen asiantuntijuuttasi. Saat vahvan teoreettisen pohjan ymmärtää ja tehdä kasvatus-, opetus- ja koulutusalan tutkimusta sekä kehittää ja arvioida ammattialaasi tieteellisesti. Opinnoissa tuetaan jatkuvalle oppimiselle rakentuvaa tieteellistä ja ammatillista kehittymistäsi sekä kehitetään yhteiskunnallisen, kulttuurisen ja kriittisen ajattelusi valmiuksia.
Kasvatustieteen maisterin tutkintoon sisältyy kasvatustieteiden sisällöllisiä ja metodologisia opintoja, pro gradu -tutkielma sekä harjoittelu. Tutkintoon sisältyy myös vapaasti valittavia opintoja, jotka ovat työmarkkinoille sijoittumisen ja asiantuntijuuden kannalta olennaisia.
Sinulle on tarjolla Tampereen korkeakouluyhteisön laaja opetustarjonta. Tutkinnon aikana voit suorittaa opintoja myös kansainvälisessä opiskelijavaihdossa. Sinulla on mahdollisuus hakeutua suorittamaan aikuiskoulutuksen opettajan pedagogiset opinnot.
Tervetuloa varhaiskasvatuksen maisteriopintoihin!

Koulutustyyppi
Tutkintonimike
Suunniteltu kesto
Koulutuksen laajuus
Kaupunki
Kampus
Kasvatustieteen maisterin tutkinnon suoritettuaan opiskelija
- osaa toimia tutkivana ja kriittisenä asiantuntijana tukien ja johtaen yksilöiden, yhteisöjen ja organisaatioiden oppimista ja kehittymistä sekä itsenäisesti että osana moniammatillisia yhteisöjä
- osaa tehdä perusteltuja eettisiä valintoja ja edistää yhdenvertaisuutta ammatillisessa toiminnassaan
- ymmärtää kasvatus-, opetus ja koulutusalan tutkimusta sekä osaa kehittää ja arvioida ammattialaansa tutkimukseen perustuen
- osaa kehittää ja syventää asiantuntijaidentiteettiään
- osaa muodostaa kasvatustieteiden ja yhteiskunnan kannalta mielekkäitä tutkimusongelmia, etsiä ja analysoida tutkimusaineistoja sekä raportoida tulokset hyvien tieteellisten käytäntöjen mukaisesti,
- ymmärtää oppimiseen ja kasvatukseen vaikuttavia yhteiskunnallisia ja globaaleja ilmiöitä laaja-alaisesti
Kasvatustieteen maisterin tutkintoon johtavat kasvatuksen ja yhteiskunnan tutkimuksen maisteriohjelma on suunnattu hakijoille, jotka haluavat syventää oppimisen ja kasvatuksen asiantuntijuuttaan. Maisteriohjelma soveltuu myös ammatillisen koulutuksen kentällä toimiville opettajille, henkilöstön kehittäjille ja muille aikuis- ja ammattikasvatuksen asiantuntijoille. Opinnot tarjoavat tieteelliseen tutkimukseen perustuvaa kasvatustieteiden ylintä opetusta. Opetus tukee opiskelijoiden jatkuvalle oppimiselle rakentuvaa tieteellistä ja ammatillista kehittymistä sekä kehittää yhteiskunnallisen, kulttuurisen ja kriittisen ajattelun valmiuksia.
Tutkintoon sisältyy kasvatustieteiden sisällöllisiä ja metodologisia opintoja, pro gradu -tutkielma sekä harjoittelu. Näiden lisäksi opiskelija suorittaa vapaasti valittavia opintoja, jotka ovat työmarkkinoille sijoittumisen ja asiantuntijuuden kannalta olennaisia.
Kasvatustieteen maisterin tutkinto (120 op) sisältää seuraavat opinnot:
Kasvatustieteiden syventävät opinnot 85 op
Vapaasti valittavat opinnot 35 op
Tutustu tarkemmin opetussuunnitelmaan tästä linkistä.
Varhaiskasvatuksen opiskelijoiden on mahdollista hakeutua aikuiskoulutuksen opettajan pedagogisiin opintoihin erillisessä haussa opintojen aikana.
Kasvatuksen ja yhteiskunnan tutkimuksen maisteriohjelmasta valmistuneet suuntautuvat koulutuksensa mukaisesti opetuksen, koulutussuunnittelun, aikuiskoulutuksen tai tutkimuksen tehtäviin. Opinnot antavat valmiudet kasvaa maailman ja kasvatuksen ymmärtäjäksi ja oppimisen tukijaksi.
Kasvatusalan koulutus toimii läheisessä yhteistyössä työelämän organisaatioiden kanssa. Kasvatusalan tutkinto valmistaa monenlaisiin ammatteihin ja opiskelija pääsee opintojensa aikana tutustumaan ja harjoittelemaan erilaisiin työ- ja organisaatiokulttuureihin. Varhaiskasvatuksen opinnoissa ohjatut harjoittelujaksot ovat keskeinen osa opintoja. Ne tarjoavat opiskelijalle työelämän oppimisympäristön ja mahdollisuudet monipuoliseen kehittämis- ja kokeilutoimintaan.
Kasvatustieteellisen alan työllisyysnäkymät ovat hyvät.
Kasvatustieteen maisterin tutkinnon suorittanut on kelpoinen kasvatus-, opetus- tai henkilöstöalan tehtäviin, joiden vaatimuksena on ”soveltuva ylempi korkeakoulututkinto”.
Mikäli opiskelijan maisterin tutkintoon sisältyy opettajan pedagogiset opinnot, se tuottaa laaja-alaisen pedagogisen kelpoisuuden.
Kansainvälisyys kuuluu oleellisesti kasvatus- ja opetusalan opiskeluun. Monikulttuurisen osaamisen merkitys kasvaa tulevaisuudessa. On suositeltavaa, että opiskelija liittää opintoihinsa kansainvälistä opetusta, vaihtojakson ulkomaisessa korkeakoulussa tai suorittaa mahdollisuuksien mukaan kansainvälisen opetus- tai työharjoittelun. Tampereen yliopiston kansainvälistymisohjelman mukaan tutkintoon voi sisällyttää kansainvälistymiskokonaisuuden (vähintään 20 opintopistettä). Kokonaisuuteen voi liittää eri tiedekuntien sisällöllisiä opintoja.
Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnan opetustarjontaan sisältyy tiedekunnan omille opiskelijoille ja vaihto-opiskelijoille suunnattua englanninkielistä opetusta.
Yliopistomme opiskelijana sinulla on mahdollisuus valita kursseja myös Tampereen ammattikorkeakoulun tarjonnasta. Tämän ristiinopiskelun kautta voit osallistua kursseille, yhteisiin projekteihin ja rakentaa yksilöllistä osaamistasi.
Ristiinopiskelun ajatus on auttaa opiskelijoitamme rakentamaan joustavia ja yksilöllisiä opintopolkuja. Tampereen korkeakouluyhteisössä läsnä olevana tutkinto-opiskelijana voit näin hankkia lisää osaamista myös toisesta korkeakoulusta.
Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnan tavoitteena on tehdä tieteellisesti merkittävää ja kiinnostavaa tutkimusta. Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunta on kannustava ja yhteiskunnan muutosta tutkiva oppimis- ja tiedeyhteisö, johon kuuluvat sekä henkilöstö että opiskelijat. Opetus ja opiskelu on tutkimusperustaista. Opinnäytteet kytketään tiedekunnan painopistealueisiin ja käynnissä olevien tutkimusryhmien toimintaan. Opintosuoritusten lisäksi opiskelijoita pyritään integroimaan julkaisutoimintaan.
Kasvatuksen ja yhteiskunnan tutkimuksen maisteriohjelma tuottaa jatko-opintokelpoisuuden kasvatustieteen tai filosofian tohtorin tutkintoon. Tutustu tarkemmin kasvatuksen ja yhteiskunnan tohtoriohjelmaan tästä linkistä.
Alta löydät tähän koulutukseen liittyvät hakuväylät ja valintaperusteet. Perehdythän sinulle soveltuvan hakukohteen valintaperusteisiin huolellisesti ennen hakemista. Mikäli sinulla on kysyttävää, voit ottaa yhteyttä Tampereen yliopiston hakijapalveluihin.
Hae yhteishaussa
- Haku soveltuvan korkeakoulututkinnon suorittaneille
Näytä
Suoraan ylempään korkeakoulututkintoon ovat hakukelpoisia hakijat,
- jotka ovat suorittaneet kasvatustieteen kandidaatin tutkinnon varhaiskasvatuksen opettajan / lastentarhanopettajan koulutuksessa tai ovat suorittamassa ko. tutkintoa. Tutkintotodistus tulee olla toimitettuna Tampereen yliopiston hakijapalveluihin kohdassa Valintaperusteet ilmoitettuun ajankohtaan mennessä.
TAI
- joilla on suoritettuna AMK-tutkinto (sosionomi), joka antaa kelpoisuuden varhaiskasvatuksen opettajan tehtäviin tai ovat suorittamassa ko. tutkintoa. Lisäksi edellytetään yliopistossa suoritetut kasvatustieteiden/kasvatustieteen/aikuiskasvatuksen perusopinnot (väh. 25 op) ja aineopinnot (väh. 35 op). Opintokokonaisuuksien tulee olla koottuna (erillinen todistus tai rekisteriote, jossa näkyy kokonaisuuden kokonaisarvosana ja koonti). Tutkintotodistus tulee olla toimitettuna Tampereen yliopiston hakijapalveluihin kohdassa Valintaperusteet ilmoitettuun ajankohtaan mennessä.
Maisteriohjelma kuuluu SORA-lainsäädännön piiriin.
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä maisteriohjelman opiskelijaksi yhteishaussa vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta.
Koulutukseen valitaan noin 30 opiskelijaa. Kiintiötä ei ole velvoitetta ottaa täyteen.
Valinta tehdään harkinnanvaraisesti hakemusasiakirjojen perusteella. Opiskelijavalinnassa otetaan huomioon edeltävän kasvatustieteen kandidaatin / AMK-tutkinnon (sosionomi) opintomenestys, muut opinnot ja työkokemus.
Hakijan tulee liittää hakemusasiakirjojensa yhteyteen kirjallinen perustelu (motivaatiokirje) tutkinnon tarpeellisuudesta. Kirjallisessa perustelussa tarkastellaan:
- hakijan suuntautuneisuutta ensisijaisesti varhaiskasvatuksen maisteriopintoihin
- omaan urasuunnitelmaan esittämiä perusteluja ja niiden jäsentyneisyyttä
- kuvausta kehittävästä työotteesta
Valintakriteereiden täyttyminen ei sinällään riitä hyväksytyksi tulemiseen, vaan hakijoista valitaan ansioituneimmat. Valinnassa huomioidaan tiedekunnan ja ohjelman resurssit.
Mikäli valinnan perusteena oleva tutkinto on vielä hakuajan päättyessä kesken, hakijalle ilmoitetaan ehdollisesta valinnasta. Valinta vahvistetaan, mikäli tutkinto on valmis ja tutkintotodistus toimitettu Tampereen yliopiston hakijapalveluihin 15.7.2022 klo 15.00 mennessä.
Maisterin tutkintoon hyväksytyiltä voidaan edellyttää täydentävien opintojen suorittamista. Mahdollisten täydentävien opintojen tarve katsotaan tapauskohtaisesti tiedekunnassa vasta opintojen alettua.
Hakukohde on mukana korkeakoulujen kevään toisessa yhteishaussa ja siihen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Hakija voi hakea yhteensä kuuteen hakukohteeseen. Hakukohteista enintään kolme voi olla Tampereen yliopiston pelkästään ylempään korkeakoulututkintoon johtavia koulutuksia. Katso lisätietoja yleisistä hakuohjeista.
Hakijan on liitettävä hakemukseensa muun muassa todistuksia aiemmin suoritetuista opinnoista. Tarkista liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt. Maisteriohjelmaan hakiessasi sinun tulee toimittaa hakemuksen liitteeksi:
- Kopio aiemman (alemman) korkeakoulututkintosi virallisesta tutkintotodistuksesta. Jos tutkintosi on suoritettu ulkomailla, sinun tulee toimittaa kopio tutkintotodistuksen virallisesta käännöksestä suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, jos todistusta ei ole myönnetty yhdellä näistä kielistä
- Kopio tutkintotodistukseesi liittyvästä virallisesta opintosuoritusotteesta sekä kopio sen virallisesta käännöksestä, jos alkuperäinen ei ole suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi
- Motivaatiokirje
Lisäksi sinua voidaan pyytää todentamaan suomen kielen taitosi erillisellä liitteellä. Liitäthän hakemuksellesi myös mahdollisten erillisten opintojesi opintosuoritusotteet. Keskeneräisellä tutkinnolla hakevien tulee liittää hakemukselleen väliaikainen suoritusote. Valinnassa huomioidaan sellaiset opintosuoritukset, jotka näkyvät liitteiden palautuspäivämäärään (6.4.2022 klo 15:00) mennessä toimitetussa opintosuoritusotteessa. Tarkista liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle. Mikäli tutkintosi valmistuu hakukeväänä, otathan huomioon lopullisen tutkintotodistuksen ja opintosuoritusotteen toimittamisen ohjeet ja päivämäärän. Katso lisätietoja sivulta liitteet maisteri- ja YAMK-ohjelmiin.
Opiskelupaikkansa peruuttaneen tilalle valitaan varasijajärjestyksessä seuraava hakija, mikäli hakukelpoisia hakijoita on. Hakija voi tarkistaa mahdollisen varasijansa kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Mikäli tässä hakukohteessa jää paikkoja täyttämättä, voidaan paikat siirtää täytettäväksi tiedekunnan toisessa siirtohaun tai korkeakoulujen yhteishaun hakukohteessa.
Valinnan tulokset julkaistaan viimeistään 8.7.2022. Kaikkia yhteishakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.