
Tekniikan alan lyhyt väylä
Opintojen tavoitekesto
Laajuus
Hakuaika
Hinta
Kampus
Kaupunki
Opetuksessa käytettävät kielet
Koulutusala
Opetustapa
Tekniikan alan lyhyt väylä
Näytä
Tiedot koskevat lukuvuoden 2022-2023 väyläopintoja. Lukuvuoden 2023-2024 tiedot päivitetään kesäkuussa 2023. Hakuaika lukuvuoden 2023-2024 väyläopintoihin on 31.7.2023 - 13.8.2023.
Väyläopinnot soveltuvat sinulle, joka haluat hakea myöhemmin tutkinto-opiskelijaksi. Väyläopinnot mittaavat soveltuvuutta ja kiinnostusta alalle, opiskelukykyä ja motivaatiota tutkinnon suorittamiseen. Lyhyen väylän opinnot on tarkoitettu suomenkielisiin tekniikan kandidaatin ja diplomi-insinöörin (TkK + DI) tutkinto-ohjelmiin tutkinto-opiskelijoiksi haluaville.
Väylän opinnot tulee suorittaa yhden lukuvuoden aikana. Valinnassa huomioidaan opintosuoritukset, jotka näkyvät opintorekisterissä 15.6.2023 mennessä. Suoritettuaan opintojaksot vähintään erikseen määrätyllä painotetulla keskiarvolla opiskelija voi hakea tutkinto-opiskelijaksi. Lyhyen väylän kautta voi hakeutua tutkinto-opiskelijaksi kaikkiin DI-hakukohteisiin. Väyläopinnot voi sisällyttää tutkintoon. Lyhyttä väylää suorittamaan voidaan hyväksyä enintään 120 opiskelijaa. Opiskelijat valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Vain hakuaikana väylälle hakeneet ja opinnot hyväksytysti suorittaneet opiskelijat voivat tulla valituiksi tutkinto-opiskelijaksi avoimen väylän kautta.
Kun haet tutkinto-opiskelijaksi lyhyen väylän kautta keväällä 2023, hakukohteet ja niihin hyväksymiseen vaadittava opintomenestys ovat:
Hakukohde ja vaadittu keskiarvoraja väyläopinnoille
- Automaatiotekniikka, teknisten tieteiden koulutus 3,5/5
- Bioteknologian ja biolääketieteen tekniikan koulutus 4,0/5
- Konetekniikka, teknisten tieteiden koulutus 3,5/5
- Matemaattisten aineiden DI-opettajankoulutus, tekniikan ja luonnontieteiden koulutus 4,0/5
- Materiaalitekniikka, teknisten tieteiden koulutus 3,5/5
- Rakennustekniikan koulutus 3,5/5
- Sähkötekniikka, tieto- ja sähkötekniikan koulutus 3,0/5
- Teknis-luonnontieteellinen, tekniikan ja luonnontieteiden koulutus 4,0/5
- Tietojohtaminen, teknis-taloudellinen koulutus 3,5/5
- Tietotekniikka, tieto- ja sähkötekniikan koulutus 3,0/5
- Tuotantotalous, teknis-taloudellinen koulutus 4,5/5
- Ympäristö-, energia- ja biotekniikka, tekniikan ja luonnontieteiden koulutus 3,5/5
Tiedot koskevat lukuvuoden 2022-2023 väyläopintoja. Lukuvuoden 2023-2024 tiedot päivitetään kesäkuussa 2023.
Suoritettavat opintojaksot lukuvuonna 2022-2023, yhteensä 20 op:
Kaikille pakolliset opintojaksot:
- MATH.APP.111 Analyysin peruskurssi, 5 op
- MATH.MA.140 Vektorit ja matriisit, 5 op
Lisäksi valittava kaksi seuraavista:
- FYS.101 Yliopistofysiikka I, 5 op
- KEM.120 Insinöörikemia, 5 op
- COMP.CS.100 Ohjelmointi 1: Johdatus ohjelmointiin, 5 op
- MATH.APP.160 Differentiaali- ja integraalilaskenta, 5 op
- MATH.APP.210 Johdatus todennäköisyyslaskentaan ja tilastolliseen päättelyyn, 5 op
Tutkinto-ohjelmakohtaiset mahdolliset omat suositukset:
Osassa tutkinto-ohjelmista on mahdollista vaihtaa yksi väylän valinnaisista vaihtoehdoista yhteen substanssiopintojaksoon. Vaihto rajaa pois mahdollisuuden tulla hyväksytyksi muihin tutkinto-ohjelmiin, elleivät myös kyseisen ohjelman väylävaatimukset täyty. Vaihtamista ei siis suositella, jos opiskelija ei väyläopintoja aloittaessaan tiedä, mihin tutkinto-ohjelmaan on hakemassa.
- Tutkinto-ohjelmakohtainen suositus Bioteknologian ja biolääketieteen tekniikan koulutukseen: BBT.004 Bioteknologia nyt ja tulevaisuudessa, 5 op
- Tutkinto-ohjelmakohtainen suositus Materiaalitekniikka, teknisten tieteiden koulutukseen: MSE.100 Materiaaliopin perusteet 1, 5 op
HUOM! Osa kursseista on tarjolla maksuttomasti FITechin kautta. Opiskeluoikeus näille kursseille haetaan FITechin sivujen kautta.
Jos kaipaat tukea matematiikan opiskeluun, suosittelemme osallistumaan MATH.APP.010 Johdatus yliopistomatematiikkaan -opintojaksolle. Huomaathan, että kurssi on vapaaehtoinen, eikä sillä voi korvata väylään sisältyviä opintojaksoja.
Osasta opintojaksoja on tarjolla useita eri toteutuksia lukuvuoden aikana. Voit valita itsellesi sopivimman toteutusmuodon ja ajankohdan.
Matematiikan kursseissa MATH.APP.111 Analyysin peruskurssi ja MATH.MA.140 Vektorit ja matriisit ei ole muuta pakollista läsnäoloa kampuksella kuin tentit. Vaikka kursseilla ei ole pakollista läsnäoloa vaativia opetustilaisuuksia, niin liveopetusta ja ohjausta pääsääntöisesti on tarjolla livenä Teams:ssä/Zoomissa. Syksyn kurssit ovat tarjolla maksuttomina FITechin kautta.
COMP.CS.100 Ohjelmointi 1: Johdatus ohjelmointiin -kurssi on tehtävissä ilman läsnäoloa, paitsi Exam-tentti joka vaatii läsnäolon kampuksella. Kurssi on jatkuvasti käynnissä, joten sen voi aloittaa joustavasti lukuvuoden aikana. Varaathan kurssin suorittamiseen kuitenkin riittävästi aikaa. Kurssi tarjolla FITechin kautta.
KEM.120 Insinöörikemia on tarjolla keväällä ja kurssi on verkkototeutus lukuun ottamatta muutamaa läsnäolokertaa. Insinöörikemian kurssin voi tarvittaessa suorittaa kokonaan etänä, tapaamiskerroista on tarjolla myös korvaavat tehtävät.
FYS.101 Yliopistofysiikka 1 -kurssin voi suorittaa etänä lukuun ottamatta tenttiä ja laboratoriotöitä, jotka vaativat läsnäoloa. Syksyn fysiikan kurssin laboratoriotyöt on suositeltavaa tehdä vasta 2. periodin aikana tai myöhemmin.
MATH.APP.160 Differentiaali- ja integraalilaskenta ja MATH.APP.210 Johdatus todennäköisyyslaskentaan ja tilastolliseen päättelyyn -kursseilla opintoihin sisältyy Exam-tentti, joka vaatii läsnäoloa kampuksella. Ei muuta pakollista läsnäoloa vaativaa opetusta.
Matematiikan kurssien suositeltu suoritusjärjestys on:
1. MATH.APP.111 Analyysin peruskurssi, 5 op (kaikille pakollinen kurssi)
2. MATH.MA.140 Vektorit ja matriisit, 5 op (kaikille pakollinen kurssi)
3. MATH.APP.160 Differentiaali- ja integraalilaskenta, 5 op (valinnainen kurssi)
4. MATH.APP.210 Johdatus todennäköisyyslaskentaan ja tilastolliseen päättelyyn, 5 op (valinnainen kurssi)
Osa kursseista on tarjolla maksuttomasti FITechin kautta. Opiskeluoikeus näille kursseille haetaan FITechin sivujen kautta.
Haku varsinaiseksi tutkinto-opiskelijaksi tapahtuu Tampereen yliopiston avoimen väylän haun hakuaikana 15.3. - 30.3.2023 klo 15, Opintopolussa, www.opintopolku.fi. Vaaditut opintojaksot on suoritettava yhden lukuvuoden (2022–2023) aikana. Valinnassa huomioidaan opintosuoritukset, jotka näkyvät opintorekisterissä 15.6.2023 mennessä. Tutkinto-opiskelijaksi voidaan valita opiskelija, joka on suorittanut väyläopinnot vaaditussa ajassa (yksi lukuvuosi) ja tutkinto-ohjelmien vaatimusten mukaisesti.
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä koulutuksen opiskelijaksi vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta Tampereen yliopistossa.
Tutkinto-oikeuden myöntämisessä noudatetaan Tampereen yliopiston tutkintosääntöä ja yliopiston yhteisiä valintaperusteita. Väylältä voidaan hyväksyä tutkinto-opiskelijaksi henkilö, jolla ei ole tutkinto-oikeutta diplomi-insinöörikoulutukseen Tampereen yliopistossa.
Meidät tavoittaa sähköpostitse avoin.tau [at] tuni.fi
Lisätietoa avoimessa opiskelusta verkkosivuillamme tuni.fi/avoinyliopisto
Tiedot koskevat lukuvuoden 2022-2023 väyläopintoja. Lukuvuoden 2023-2024 tiedot päivitetään kesäkuussa 2023. Hakuaika lukuvuoden 2023-2024 väyläopintoihin on 31.7.2023 - 13.8.2023.
Hakuaika lukuvuoden 2022-2023 lyhyelle väylälle oli 1.8.-14.8.2022. Haku alkaa klo 10.00. Hakukohde löytyy hakulomakkeelta hakuaikana Näin haet avoimiin yliopisto-opintoihin –sivulta. Voit etsiä lyhyen väylän pudotusvalikoista esim. toteutuksen nimi -kohdasta: Tekniikan alan lyhyt väylä 2022-2023 tai Tiedekunnan nimellä: Väyläopinnot.
Yhteystiedot: avoin.tau [at] tuni.fi
Lyhyttä väylää suorittamaan voidaan hyväksyä enintään 120 opiskelijaa. Hakijat valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Hyväksytyille lähetetään tarkempia ohjeita opintojen valinnasta, maksamisesta ja ilmoittautumisesta.
Maksettuasi opintomaksun ilmoittautumisesi on sitova. Jos keskeytät opintosi, maksuja ei palauteta eikä niitä voi siirtää seuraaville lukuvuosille. Lue lisää perumisehdoista.