Hyppää pääsisältöön

Avoimen väylän haku

Jos olet jo suorittanut haluamasi alan opintoja avoimina yliopisto- tai ammattikorkeakouluopintoina, voit hakea opintojesi perusteella tutkinto-opiskelijaksi.

Ajankohtaista kevään 2024 avoimen väylän hausta

Yliopistojen avoimen väylän haku alkaa 13.3.2024 klo 8.00 ja päättyy 27.3.2024 klo 15.00.

 • Haussa ovat mukana hakukohteet, joihin voi hakea avoimen yliopiston opintojen perusteella. Poikkeuksena kasvatusalan yhteisvalinnan hakukohteet, jotka ovat mukana korkeakoulujen kevään 2024 toisessa yhteishaussa.
 • Voit hakea kuuteen eri hakukohteeseen, jotka on laitettava hakulomakkeella mieluisuusjärjestykseen. Näistä enintään kaksi voi olla Tampereen yliopiston hakukohteita. Valitset ensimmäiseksi hakutoiveeksi sen hakukohteen, mihin haluat päästä eniten. Sinulle tarjotaan vain yhtä opiskelupaikkaa hakukohteesta, jonka priorisoit hakulomakkeella korkeimmalle ja johon valintamenestyksesi riittää.
 • Valintaperusteet vaihtelevat yliopistoittain ja hakukohteittain. Yliopistoilla on myös erilaisia liitepyyntöihin liittyviä toimitustapoja ja aikatauluja. Jos haet eri yliopistojen hakukohteisiin, sinulla voi olla erilaisia liitepyyntöjen määräaikoja. Lue ja tutustu hakukohteiden valintaperusteisiin Opintopolku.fi -palvelussa.
   

Yliopistot julkaisevat avoimen väylän hakukohteiden tuloksia eri aikoihin, kuitenkin viimeistään pe 4.7.2024. Opiskelupaikka on otettava vastaan viimeistään 11.7.2024 klo 15.00.

Muistathan, että voit ottaa vastaan vain yhden paikan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta eli jos esimerkiksi saat opiskelupaikan sekä toisessa yhteishaussa että yliopistojen avoimen väylän haussa, voit ottaa vain jommankumman paikan vastaan.

Hakuaika ja liitteiden toimittaminen

Hakuaika kevät 2024

13.3.-27.3.2024 klo 15.00 

Liitteiden toimittaminen

31.5.2024 klo 15.00 mennessä

Ennen hakemista

Koulutuksesta riippuen voit hakea, jos olet suorittanut

 • Ennalta määritellyt ns. väyläopinnot vaadituin kriteerein
 • Valintaperusteissa määritellyn määrän opintoja

Osiossa Näin haet avoimen väylän haussa on kuvattu hakumenettely ja osiosta Hakukelpoisuus avoimen väylän haussa näet tarkemmin, voitko hakea opiskelijaksi tämän haun kautta.

Näin haet avoimen väylän haussa

Avoimen väylän haussa hakeminen edellyttää, että olet suorittanut joko erikseen määritellyt ns. väylä- tai polkuopinnot tai valintaperusteissa määritellyn määrän avoimia opintoja vaadituin kriteerein. Tämän jälkeen voit hakea opintojesi perusteella tutkinto-opiskelijaksi seuraavasti:

 1. Perehdy vielä sen hakukohteen valintaperusteisiin ja -prosessiin, johon aiot hakea.
 2. Täytä hakulomake Avoimen väylän haun hakuaikana 13.3.-27.3.2024 klo 15.00 mennessä osoitteessa Opintopolku.fi.
 3. Jos hakulomake pyytää sinua lataamaan liitteitä, lataa pyydetyt liitteet hakulomakkeelle ohjeiden mukaisesti määräaikaan mennessä (katso kohta "Liitteet avoimen väylän haussa" alla).
 4. Seuraa sähköpostiasi ja Oma Opintopolku –palvelua säännöllisesti.
 5. Ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolku –palvelussa ja ilmoittaudu lukuvuodelle.

Hakukohteet avoimen väylän haussa

Kaikkiin koulutuksiin ei voi hakea lainkaan avoimien korkeakouluopintojen perusteella. Mikäli haku on mahdollinen, siitä on kerrottu koulutuksen hakuohjeissa.

Hakeutumisesta suorittamaan tarvittavia väyläopintoja löydät tietoa avoimen yliopiston sivuilta.

Hakukelpoisuus avoimen väylän haussa

Koulutuksesta riippuen voit hakea tutkinto-opiskelijaksi avoimen väylän haussa jos olet suorittanut

 • Ennalta määritellyt ns. väyläopinnot vaadituin kriteerein
 • Valintaperusteissa määritellyn määrän opintoja vaadituin kriteerein

Tarkemmat tiedot hakukelpoisuudesta ja vaadittavista opinnoista sekä valintakriteereistä saat hakukohteen valintaperusteista. Kaikkiin koulutuksiin ei ole mahdollista hakea avoimien opintojen perusteella.

Huomaathan myös, että mikäli haet Tampereen yliopiston avoimen väylän hakukohteeseen opiskelijaksi, sinua voidaan pyytää todentamaan suomen kielen taitosi hakukohteesta riippuen. Tarkemmat tiedot löydät hakukohteiden valintaperusteista.

Jos olet Tampereen yliopiston nykyinen tai entinen tutkinto-opiskelija, huomaa, että yliopiston tutkintosäännöstä johtuen uuden opiskeluoikeuden myöntämiseen liittyy rajoituksia. Lue lisää tutkintosäännön rajoituksista opiskeluoikeuden myöntämiseen

Liitteet avoimen väylän haussa

Kun haet tutkinto-opiskelijaksi Avoimen väylän haussa Tampereen yliopistoon, hakulomake voi pyytää sinua toimittamaan liitteeksi mm. opintosuoritusotteen tai motivaatiokirjeen.

Tarkemmat tiedot sinulta mahdollisesti vaadittavista liitteistä löydät hakukohteen valintaperusteista ja hakulomakkeelta.

Kevään 2024 avoimen väylän haussa voit ladata liitteitä Tampereen yliopiston hakukohteissa 31.5.2024 klo 15.00 asti.

Huomaathan, että sinulta voidaan tarvittaessa pyytää alkuperäinen tai virallisesti oikeaksi todistettu kappale hakudokumentistasi nähtäväksi, mikäli tulet hyväksytyksi (ja tämän takia voit saada ilmoituksen ehdollisesta valinnasta). Lue tarkemmista ohjeista ja määräajoista sivulta ehdollisesti hyväksytyille

Hakemuksellesi liittämässäsi opintosuoritusotteessa tulee olla oppilaitoksen virallinen leima ja/tai oppilaitoksen edustajan allekirjoitus. Opiskelijaksi valittavien hakijoiden opintosuoritusten arvosanatiedot varmennetaan sähköisesti korkeakoulujen valtakunnallisesta tietovarannosta (VIRTA). Jos tietoja ei ole Virrassa (esim. ulkomailla tehdyt suoritukset), opiskelijaksi ehdollisesti hyväksytyn tulee esittää alkuperäiset todistukset ennen opintojen aloittamista.

Kokonaismerkintä

Joissakin hakukohteissa edellytetään kokonaismerkintää tietyistä opinnoista (esim. perusopintojen 25 op:n kokonaisuudesta).

Kun olet suorittanut kaikki johonkin tiettyyn opintokokonaisuuteen vaadittavat opintojaksot, voit hakea opintosuoritusotteellesi erillisen merkinnän siitä, että olet suorittanut kyseisen opintokokonaisuuden. Yksittäisten opintojaksojen lista ei ole valintaperusteissa edellytettävä opintokokonaisuus. Kokonaismerkintää ei anneta automaattisesti, vaan sinun pitää itse pyytää sitä siitä oppilaitoksesta, jossa olet opintosi suorittanut.
 

Näin valmistelet ja lataat liitteet hakulomakkeelle

Lataa sinulta vaaditut liitteet sähköiselle hakulomakkeelle Opintopolku.fi:ssä seuraavasti:

 • Skannaa vaadittavan dokumentin kaikki sivut molemmin puolin tai ota niistä hyvälaatuiset kuvat. Varmista, että kuvista saa kunnolla selvää.
 • Yhden liitteen maksimikoko on 1GB. Lataa tiedostosi PDF-, JPG- tai PNG-muodossa.
 • Kokoa samaan kokonaisuuteen liittyvät sivut yhteen tiedostoon. Esimerkiksi opintosuoritusote tulisi olla yksi tiedosto, joka sisältää useita sivuja.
 • Nimeä tiedostot muodossa sukunimi_etunimi_dokumentti, esim. sukunimesi_etunimesi_opintosuoritusote.
 • Lataa tiedostot hakulomakkeelle määräaikaan mennessä. Seuraa sähköpostiasi ja varaudu täydentämään liitteitäsi pyydettäessä (huomaa myös roskapostikansio!)

Myöhässä saapuvia liitteitä ei huomioida.