
Sosionomin tutkinto-ohjelma, monimuotototeutus
Päämääränä parempi yhteiskunta
Sosionomin työn tavoitteena on lisätä ihmisten ja yhteisöjen hyvinvointia. Sosionomina edistät sosiaalista osallisuutta ja yhdenvertaisuutta sekä estät huono-osaisuutta. Sosiaalialalla kohdattavat ilmiöt ja ongelmat ovat laaja-alaisia ja monimuotoisia.
Sosionomi työskentelee muun muassa varhaiskasvatuksen, lastensuojelun, aikuissosiaalityön, vanhustyön, mielenterveys- ja päihdetyön sekä vammaistyön alueilla. Yhteiskunnan monikulttuuristuminen edellyttää sosionomeilta kielitaitoa ja erilaisten kulttuurien ymmärtämistä.
Omilla valinnoillasi voit suunnitella urapolkuasi ja hankkia laaja-alaisen osaamisen lisäksi erityisosaamista eri tehtäväalueilla. Voit myös valita varhaiskasvatuksen opintoja siten, että saat pätevyyden toimia varhaiskasvatuksen sosionomina. Sosionomina työllistyt monipuolisiin sosiaalialan tehtäviin sekä julkiselle että yksityiselle sektorille ja järjestöjen palvelukseen.

Lue, mitä Tuomas kertoo kokemuksistaan Opiskelijalähettiläät-blogissa
Ajankohtaisia uutisia
Saat taidot yhteiskunnallisesti vaikuttavaan työhön, jonka tavoitteena on lisätä ihmisten ja yhteisöjen hyvinvointia muuttuvassa yhteiskunnassa. Sosiaalialan ilmiöiden ja asiakastyön ohella tutkinto-ohjelma tarjoaa muun muassa palvelujärjestelmäosaamista, tutkimuksellista kehittämis- ja innovaatio-osaamista sekä kriittistä ja osallistavaa yhteiskuntaosaamista. Opintoihin kuuluu yksilö- ja ryhmätyöskentelyä, yhteisötyöskentelyä sekä virtuaalisisa opintoja. Alan opiskelua, harjoittelua ja työtä ohjaavat asiakaslähtöisyys, reflektiivisyys ja eettisyys.
Sosionomina edistät sosiaalista osallisuutta ja yhdenvertaisuutta sekä estät huono-osaisuutta. Alalla kohdattavat ilmiöt ja ongelmat ovat laaja-alaisia ja monimutkaisia. Sosionomina sinulta edellytetään luovuutta sekä tutkivaa ja kehittävää otetta omaan työhösi. Sosionomi työskentelee muun muassa varhaiskasvatuksen, lastensuojelun, aikuissosiaalityön, vanhustyön, mielenterveys- ja päihdetyön sekä vammaistyön alueilla. Monikulttuurisuustyö sekä yhteiskunnan monikulttuuristuminen yleisesti edellyttävät sosionomeilta kielitaitoa ja kulttuurisensitiivistä työotetta.
Voit valita varhaiskasvatukseen ja sosiaalipedagogiikkaan suuntautuneet vähintään 60 opintopisteen laajuiset opinnot. Tutkinto sisältää kelpoisuuden toimia varhaiskasvatuslain tarkoitetussa varhaiskasvatuksen sosionomin tehtävässä.
Opetuskielenä on pääsääntöisesti suomi, mutta opetussuunnitelmaan sisältyy myös englanninkielistä opetusta.
Ensimmäisen vuoden teemana on sosionomin tavoitelähtöinen työ. Opiskelijana ymmärrät sosiaalialan työn yhteiskunnalliset tehtävät ja eettisen perustan. Kehityt käyttämään erilaisia asiakastyön menetelmiä asiakkaan elämänhallinnan, osallisuuden, hyvinvoinnin ja arjen tukemiseksi.
Toisen vuoden teemana ovat sosiaalialan ilmiöt, sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmäosaaminen ja eettinen asiakastyö. Opinnoissa alkavat vaihtoehtoiset modulit, joiden avulla voit kehittää erityisosaamistasi ja suunnitella omaa urapolkuasi. Harjoittelussa sinulle muodostuu edistynyttä, teoreettisesti perusteltua osaamista.
Kolmannen vuoden teemana on sosiaalialan tutkiva kehittäminen, monimotoisessa toimintaympäristöissä työskentely sekä työyhteisö-, johtamis- ja yrittäjyysosaaminen. Tämän vuoden aikana suunnittelet ja toteutat osallisuutta edistäviä TAMKin strategialähtöisiä projekteja sekä muita työelämäprojekteja. Opetukseen integroidaan kansainvälisyysosaamista, tutkivaa kehittämistä sekä yrittäjyysosaamista. Laadit työelämälähtöisen opinnäytetyön, joka osoittaa kykysi kehittävään ja tutkivaan työotteeseen. Ammattikorkeakoulun alueellinen vaikuttamistehtävä liittyy usein opinnäytetyöhön. Osaat toimia sosiaalialan monissa työtehtävissä, joissa edellytetään tavoitteellista asiakkaiden tai asiakasryhmien ohjaamista myös vaativissa ja monimutkaisissa tilanteissa sekä toimintaympäristöissä.
Kolmannen lukuvuoden alusta lähtien voit suuntautua hyvinvointiyrittäjyyteen hakemalla Proakatemian koulutuspolulle. Hyvinvointialojen Proakatemiassa opiskellaan monialaisessa fysioterapeutti- ja sosionomiopiskelijoiden muodostamassa tiimissä valmentajan johdolla. Opetussuunnitelman osaamistavoitteet ovat samat kuin muilla sosionomiopiskelijoilla.
Neljännen vuoden teemana on sosionomi ammatillisena toimijana. Valmistut siirtymään valmiina sosionomina työelämään. Teet syksyn aikana lähijohtamisen harjoittelun ja soveltavan, kehittävän harjoittelun työurasi kannalta sopivassa paikassa. Sosiaalialan osaamistavoitteista vaativimmat tavoitteet liittyvät eettiseen osaamiseen, jolloin olet sisäistänyt sosiaalialan arvot ja ammattieettiset periaatteet ja sidoutut toimimaan niiden mukaisesti.
Sosionomin tutkinto-ohjelmassa voi valita varhaiskasvatukseen ja sosiaalipedagogiikkaan suuntautuneita opintoja.
Tutkinnon laajuus on 210 opintopistettä. Opintojen keskimääräinen suoritusaika on 3,5 vuotta. Opinnot toteutetaan monimuoto-opintoina erilaisia opetusmenetelmiä ja autenttisia oppimisympäristöjä hyödyntäen. Yksi opintopiste on keskimäärin 27 tuntia opiskelijan työtä.
Koulutus sisältää perus- ja ammattiopinnot, vapaasti valittavat opinnot, harjoittelun ja opinnäytetyön.
Opetussuunnitelma sisältää vaihtoehtoisia opintoja, joista voit valita kaksi opintojaksoa:
- varhaiskasvatus- ja päivähoito
- lastensuojelu
- lapsi- ja perhelähtöinen työ
- nuoriso- ja aikuissosiaalityö
- ikäihmiset ja senioripalvelut
- päihde- ja mielenterveystyö
- vammaistyö
- yrittäjyysosaaminen.
- International Studies and Multicultural Social Work
Opinnäytetyön avulla asiantuntijuutesi kehittyy ja laajenee. Teet opinnäytetyön yhdessä työelämän kanssa ja se osoittaa valmiutesi soveltaa tietojasi ja taitojasi käytännön asiantuntijatehtävissä. Opinnäytetyö harjoittaa sinua toimimaan tutkimuseettisen periaatteiden mukaisesti työelämää ja sosiaalialan työtä kehittäen.
Sosionomi (AMK) -tutkinnon suorittaneena työllistyt monipuolisiin sosiaalialan tehtäviin sekä julkiselle että yksityiselle sektorille ja järjestöjen palvelukseen. Sosionomit työllistyvät varhaiskasvatuksen sosionomeiksi, lastensuojelun tehtäviin sekä monenlaisiin sosiaaliohjaajan tehtäviin eri sosiaalipalveluihin kuten vanhustyöhön, mielenterveys-, päihde- ja kriisityöhön, monikulttuuriseen työhön sekä vammaistyöhön ja kuntoutukseen. Sosionomina voit sijoittua myös johto- ja esimiestehtäviin sekä erilaisiin projekti- ja työelämän kehittämistehtäviin. Laaja-alainen tehtäväkenttä tarjoaa runsaasti erikoistumismahdollisuuksia.
Sosiaalihuollon tehtävien kelpoisuusehdot määrittää 1.3.2016 voimaan astunut Laki sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista (817/2015). Lakia sovelletaan kaikkiin hallinnonaloihin: kuntiin, valtioon, yrityksiin ja järjestöihin. Tutkinto antaa pätevyyden myös varhaiskasvatuksen sosionomin tehtävään, jos tutkinto sisältää vähintään 60 opintopistettä varhaiskasvatuksen ja sosiaalipedagogiikan opintoja.
Sosionomin tutkinto valmistaa ammattihenkilöitä sekä julkisen että yksityisen sektorin sosiaalialan asiantuntemusta vaativiin työtehtäviin, esimerkiksi sosiaalihuollon erilaisiin ohjaus- ja kasvatustehtäviin sekä julkisen ja yksityisen sektorin palveluyksiköiden johto- ja esimiestehtäviin.
Tulet työskentelemään monikulttuurisissa työ- ja toimintaympäristössä. TAMKin opiskelijana voit suorittaa osan tutkinnostasi ulkomailla yhteistyökorkeakouluissamme. Voit myös hankkia itsellesi harjoittelupaikan mistä tahansa maasta. TAMKissa kansainvälisen ilmapiirin takaavat sadat ulkomaalaiset tutkinto- ja vaihto-opiskelijat eri puolilta maailmaa.
Työelämän toimijoiden ja sidosryhmien kanssa toteutetaan yhteisiä hankkeita ja kehittämisprojekteja. Opiskelussa suositaan oikeita oppimisympäristöjä.
TAMKin tutkinto-opiskelijana sinulla on mahdollisuus valita opintoja myös Tampereen yliopiston tarjonnasta henkilökohtaisen opintosuunnitelmasi mukaisesti. Tämän ristiinopiskelun kautta voit osallistua yliopiston opintojaksoille, yhteisiin projekteihin ja rakentaa näin yksilöllistä osaamistasi. Voit myös suorittaa opintoja muissa ammattikorkeakouluissa kansallisen opintotarjonnan kautta.
Sinulla on mahdollisuus hakeutua suorittamaan ammattikorkeakoulussa ylempi ammattikorkeakoulututkinto, kun sinulle on kertynyt kaksi vuotta alan työkokemusta tutkinnon suorittamisen jälkeen. TAMK järjestää sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille täydennyskoulutusta ja koulutusta ylempään ammattikorkeakoulututkintoon.
Myös yliopisto-opinnot ovat mahdollisia.
Outi Wallin
OsaamispäällikköAlta löydät tähän koulutukseen liittyvät hakuväylät ja valintaperusteet. Perehdythän sinulle soveltuvan hakukohteen valintaperusteisiin huolellisesti ennen hakemista.
Mikäli sinulla on kysyttävää liittyen hakemiseen, voit ottaa yhteyttä TAMKin hakijapalveluihin. Koulutuksen sisältöön liittyvissä kysymyksissä, voit ottaa yhteyttä osaamispäällikkö Outi Walliiniin, outi.wallin(at)tuni.fi.
Hae korkeakoulujen syksyn yhteishaussa
- Rajattu pohjakoulutusvaatimus
- Opiskelijavalinta tehdään ylioppilaiden todistusvalinnan, ammatillisen perustutkinnon suorittaneiden todistusvalinnan tai AMK-valintakokeen perusteella.
Näytä
Hakukohteeseen on käytössä rajattu pohjakoulutusvaatimus.Voit hakea koulutukseen, jos sinulla on jokin seuraavista tutkinnoista:
- sosiaali- ja terveysalan perustutkinto tai vastaava aikaisempi kouluasteen tutkinto
- lapsi- ja perhetyön perustutkinto tai vastaava aikaisempi kouluasteen tutkinto
- nuoriso- ja vapaa-ajanohjauksen perustutkinto tai vastaava aikaisempi kouluasteen tutkinto
- kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto
- sosiaali-, terveys- tai kasvatusalan opistoasteen tutkinto (poistunut Suomen koulutusjärjestelmästä 1990-luvulla)
- sosiaalihuoltajatutkinto (alempi yhteiskuntatieteellisen korkeakoulututkinto)
- sosionomi (AMK) -tutkinto, johon ei ole sisältynyt 60 op varhaiskasvatuksen pedagogisia opintoja
- yhteisöpedagogi (AMK)
- kuntoutuksen ohjaaja (AMK)
Sosiaali- ja terveysalalle hakevan terveydentilan ja toimintakyvyn tulee olla sellainen, että hän kykenee opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin ja harjoitteluun. Lisätietoja sivulla Hakukelpoisuus AMK-tutkintoon.
Tutkinto-ohjelmaan valitaan yhteensä 36 opiskelijaa. Ensikertalaisille varataan 80 % kustakin valintatapajonosta. Löydät lisätietoja ensikertalaiskiintiöstä Opintopolusta: Ensikertalaiskiintiö.
Opiskelijavalinta tehdään ylioppilaiden todistusvalinnan, ammatillisen tutkinnon suorittaneiden todistusvalinnan tai AMK-valintakokeen perusteella.
Sosionomi (AMK), monimuotototeutus | Syksy 2021 |
Valintatapa | Aloituspaikat |
|
4 |
|
18 |
|
14 |
Valintatapa: Ylioppilaiden todistusvalinta
Ylioppilastutkinnon perusteella tehtävässä todistusvalinnassa pisteytetään viisi ainetta. Äidinkieli, matematiikka ja vieras/toinen kotimainen kieli huomioidaan kaikilta nämä aineet kirjoittaneilta. Tämän lisäksi huomioidaan kaksi parasta pisteitä tuottavaa ainetta (reaaliaineet/vieras kieli) (taulukko 1). Reaaliaineissa huomioidaan vain vuonna 2006 tai sen jälkeen suoritetut ainereaalit.
Todistusvalinnat tehdään YTL:n rekisterissä olevien arvosanojen pohjalta. Ylioppilastutkintoon ennen 1990 valmistuneet hakijat lataavat ylioppilastodistuksensa hakemuksensa liitteeksi 22.9.2021 kello 15.00 mennessä. Todistusvalinnassa ovat mukana keväällä 2021 valmistuvat hakijat, joiden ylioppilastutkinto on valmis ja arvosanatiedot ovat YTL:n rekisterissä 22.9.2021 mennessä. Syksyllä 2021 ylioppilastutkintoon valmistuvat eivät ole mukana todistusvalinnassa. Pisteytystaulukko löytyy ammattikorkeakouluun.fi-sivustolta: Ammattikorkeakoulujen todistusvalinta.
Mikäli aloituspaikkoja jää täyttämättä siirretään vapaaksi jääneet paikat valintakoejonoon.
Vähimmäispisteet
Vähimmäispistemäärä ylioppilaiden todistusvalinnassa on 90 pistettä. Vähimmäispistemäärällä tarkoitetaan pistemäärää, joka hakijan tulee vähintään saada viiden aineen yhteen lasketuista pisteistä voidakseen tulla valituksi.
Muutoin todistusvalinnassa ei ole erillisiä kynnysehtoja.
Tasasijasäännöt
Mikäli viiden aineen tuottama yhteispistemäärä on kahdella tai useammalla hakijalla sama, ratkaistaan hakijoiden paremmuusjärjestys seuraavien tasasijasääntöjen mukaan:
- Hakutoivejärjestys
- Yo-arvosanat:
- Äidinkieli
- Matematiikka
- Vieras kieli/toinen kotimainen kieli
- Arvonta
Suomen kielen taitovaatimukset todistusvalinnassa
Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, sinun tulee todentaa suomen kielen taitosi, jotta voit tulla valituksi suomenkieliseen koulutukseen tutkinto-opiskelijaksi todistusvalinnalla. Lue lisää nettisivulta Suomen kielen taitovaatimukset TAMKissa.
Valintatapa: Ammatillisen perustutkinnon suorittaneiden todistusvalinta
Ammatillisen perustutkinnon perusteella tehtävässä todistusvalinnassa hakijoilta lasketaan kolmen yhteisen tutkinnon osan arvosanojen ja tutkinnon painotetun keskiarvon tuottama yhteispistemäärä (enimmäispistemäärä 150 pistettä). Todistusvalinnassa huomioidaan ammatilliset perustutkinnot, joista hakija on valmistunut 1.8.2015 tai sen jälkeen. Näyttötutkintona suoritettua ammatillista perustutkintoa ei huomioida todistusvalinnassa. Ammatillisessa todistusvalinnassa ovat mukana hakijat, jotka ovat valmistuneet ammatilliseen perustutkintoon välillä 1.8.2015 – 13.10.2021.
Painotettu keskiarvo lasketaan tutkinnon osien ja yhteisten tutkinnon osien osa‐alueiden numeeristen arvosanojen perusteella osaamispisteillä painotettuna. Jakajana toimii joko tutkinnon laajuus tai opiskelijan yksilöllinen tutkinnon laajuus, riippuen onko tutkinto suoritettu ennen vai jälkeen 1.1.2018. Ohjeita painotetun keskiarvon laskemiseen löydät osoitteesta ammattikorkeakouluun.fi.
Ennen 1.1.2018 valmistuneiden perustutkintojen tutkinnon painotetun keskiarvon laskemisessa laajuus katsotaan opiskelijan yksilöllisen tutkinnon laajuuden mukaisesti, esimerkiksi 190 osp. 1.1.2018 jälkeen valmistuneiden keskiarvoon lasketaan numeeriset arvosanat tutkinnon osaamispistemäärällä (180 osp) painotettuna.
Ammatilliseen perustutkintoon 1.8.2015–31.12.2016 välisenä aikana valmistuneet hakijat ilmoittavat yhteishaun hakulomakkeella perustutkinnon yhteisten tutkinnon osien arvosanat sekä perustutkinnon painotetun keskiarvon. Hakija liittää tällöin myös todistuskopion hakemuksen liitteeksi 22.9.2021 kello 15.00 mennessä.
Vuoden 2017 ja sitä uudempien ammatillisten perustutkintojen osalta todistusvalinnat tehdään KOSKI-tietovarannossa olevien tietojen pohjalta. Todistusvalinnassa ovat mukana keväällä 2021 valmistuvat hakijat, joiden perustutkinto on valmis ja arvosanatiedot on tallennettu KOSKI-palveluun 13.10.2021 mennessä.
Mikäli aloituspaikkoja jää täyttämättä siirretään vapaaksi jääneet paikat valintakoejonoon.
Vähimmäispisteet
Vähimmäispistemäärä ammatillisen perustutkinnon suorittaneiden todistusvalinnassa on 100 pistettä. Vähimmäispisteet tarkoittavat pistemäärää, joka hakijan tulee vähintään saada voidakseen tulla valituksi.
Muutoin todistusvalinnassa ei ole erillisiä kynnysehtoja.
Tasapistesäännöt
Mikäli kolmen yhteisen tutkinnon osan arvosanojen ja tutkinnon painotetun keskiarvon tuottama yhteispistemäärä on kahdella tai useammalla hakijalla sama, ratkaistaan hakijoiden paremmuusjärjestys seuraavien tasasijasääntöjen mukaan:
- Hakutoivejärjestys
- Tutkinnon painotettu keskiarvo
- Tutkinnon yhteisten osien arvosanat:
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
- Arvonta
Suomen kielen taitovaatimukset todistusvalinnassa
Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, sinun tulee todentaa suomen kielen taitosi, jotta voit tulla valituksi suomenkieliseen koulutukseen tutkinto-opiskelijaksi todistusvalinnalla. Lue lisää nettisivulta Suomen kielen taitovaatimukset TAMKissa.
Valintatapa: AMK-valintakoe
Hakukohde käyttää AMK-valintakoetta, joka on ammattikorkeakoulujen yhteinen digitaalinen valintakoe. Valintakokeesta kerrotaan tarkemmin kohdassa Valintakoe.
Tasasijasäännöt
Hakijat asetetaan tasapistetilanteessa paremmuusjärjestykseen seuraavin perustein:
- hakutoivejärjestys
- arvonta
Ylioppilastutkinnon perusteella tehtävä todistusvalinta
Ylioppilastutkinnon perusteella tehtävässä todistusvalinnassa pisteytetään viisi ainetta. Äidinkieli, matematiikka ja vieras/toinen kotimainen kieli huomioidaan kaikilta nämä aineet kirjoittaneilta. Tämän lisäksi huomioidaan kaksi parasta pisteitä tuottavaa ainetta (reaaliaineet/vieras kieli). Reaaliaineissa huomioidaan vain vuonna 2006, ja sen jälkeen suoritetut ainereaalit.
Todistusvalinnat tehdään YTL:n rekisterissä olevien arvosanojen pohjalta. Ylioppilastutkintoon ennen 1990 valmistuneet hakijat lataavat ylioppilastodistuksensa hakemuksensa liitteeksi 22.9.2021 kello 15.00 mennessä. Syksyllä 2021 ylioppilastutkintoon valmistuvat eivät ole mukana todistusvalinnassa.
Kansainvälisellä ylioppilastutkinnolla hakevat ovat samassa valintatapajonossa suomalaisella ylioppilastutkinnolla hakevien kanssa. IB-, EB- ja Suomessa suoritetun RP-tutkinnon suorittaneet ilmoittavat arvosanansa hakemuksella ja lataavat tutkintotodistuksensa hakemuksen liitteeksi 22.9.2021 kello 15.00 mennessä. Syksyllä 2021 kansainväliseen ylioppilastutkintoon valmistuvat eivät ole mukana todistusvalinnassa.
Mikäli aloituspaikkoja jää täyttämättä siirretään vapaaksi jääneet paikat valintakoejonoon.
Enimmäispistemäärä 198 pistettä.
Ylioppilastodistuksen pisteytystaulukot ja pistelaskuri löydät ammattikorkeakouluun.fi sivustolta: Ammattikorkeakoulujen todistusvalinta.
Ammatillisen perustutkinnon perusteella tehtävä todistusvalinta
Kaikilta hakijoilta lasketaan kolmen yhteisen tutkinnon osan arvosanojen ja tutkinnon painotetun keskiarvon tuottama yhteispistemäärä (enimmäispistemäärä 150 pistettä). Ammatillisessa todistusvalinnassa ovat mukana hakijat, jotka ovat valmistuneet ammatilliseen perustutkintoon välillä 1.8.2015 – 13.10.2021. Näyttötutkintona suoritettua ammatillista perustutkintoa ei huomioida todistusvalinnassa.
Ammatilliseen perustutkintoon 1.8.2015-31.12.2016 välisenä aikana valmistuneet hakijat ilmoittavat yhteishaun hakulomakkeella perustutkinnon yhteisten tutkinnon osien arvosanat sekä perustutkinnon painotetun keskiarvon. Hakija liittää tällöin myös todistuskopion hakemuksen liitteeksi 22.9.2021 kello 15.00 mennessä.
Vuoden 2017 ja sitä uudempien ammatillisten perustutkintojen osalta todistusvalinnat tehdään KOSKI-tietovarannossa olevien tietojen pohjalta. Todistusvalinnassa ovat mukana syksyllä 2021 valmistuvat hakijat, joiden perustutkinto on valmis ja arvosanatiedot on tallennettu KOSKI-palveluun 13.10.2021 mennessä.
Painotettu keskiarvo lasketaan tutkinnon osien ja yhteisten tutkinnon osien osa‐alueiden numeeristen arvosanojen perusteella osaamispisteillä painotettuna. Jakajana toimii joko tutkinnon laajuus tai opiskelijan yksilöllinen tutkinnon laajuus, riippuen onko tutkinto suoritettu ennen vai jälkeen 1.1.2018.
Ohjeet painotetun keskiarvon laskemiseen (enimmäispistemäärä 90 p) ja ammatillisen perustutkinnon pisteiden laskemiseen (enimmäispistemäärä 60 p) löydät ammattikorkeakouluun.fi sivuilta: Ammattikorkeakoulujen todistusvalinta. Samalta sivulta löydät myös pistelaskurin helpottamaan todistuspisteiden laskemista.
Kansainvälisten ylioppilastutkintojen perusteella tehtävä todistusvalinta
Kansainvälisellä ylioppilastutkinnolla hakevat ovat samassa valintatapajonossa suomalaisella ylioppilastutkinnolla hakevien kanssa. Todistusvalinnassa pisteytetään viisi ainetta. Äidinkieli, matematiikka ja vieras/toinen kotimainen kieli huomioidaan kaikilta nämä aineet kirjoittaneilta. Tämän lisäksi huomioidaan kaksi parasta pisteitä tuottavaa ainetta (reaaliaineet/vieras kieli). EB/IB/Suomessa suoritetun RP/DIA-tutkinnon aineet rinnastetaan suomalaiseen yo-tutkintoon. Syksyllä kansainväliseen ylioppilastutkintoon valmistuvat eivät ole mukana todistusvalinnassa.
Enimmäispistemäärä 198 pistettä.
Kansainvälisten ylioppilastutkintojen pisteytystaulukot löydät ammattikorkeakouluun.fi-sivustolta: Ammattikorkeakoulujen todistusvalinta.
Hakukohde käyttää AMK-valintakoetta, joka on ammattikorkeakoulujen yhteinen digitaalinen valintakoe.
Ilmoittautuminen
Syksyn AMK-valintakoe järjestetään 1.-4.11.2021 välisenä aikana. Hakiessasi hakukohteeseen, joka käyttää AMK-valintakoetta, osallistut kokeeseen yhtenä näistä päivistä. Ilmoittaudut valintakokeeseen valitsemalla hakuaikana hakulomakkeelta itsellesi sopivan ajan ja paikan tarjolla olevista vaihtoehdoista. Tarjolla olevat vaihtoehdot täyttyvät ilmoittautumisjärjestyksessä. Valinta on sitova eikä sitä voi muuttaa hakuajan jälkeen.
Valintakokeeseen valmistautuminen
Teet AMK-valintakokeen omalla kannettavalla tietokoneellasi valvotusti ammattikorkeakoulun tiloissa. Teet valintakokeen yhdellä suorituskerralla riippumatta siitä, kuinka monta osiota kuuluu sinun valintakokeeseesi. Tarvitset kokeessa vaatimukset täyttävän kannettavan tietokoneen. Tutustu ennen kokeeseen osallistumista ohjeisiin ammattikorkeakoulujen yhteisellä nettisivulla www.ammattikorkeakouluun.fi sekä TAMKin syksyn 2021 valintakokeiden nettisivulla.
Yksilölliset järjestelyt valintakokeessa
Yksilöllisistä järjestelyistä on kerrottu kohdassa Yksilölliset järjestelyt valintakokeessa.
Opiskelijavalinnan yksilöllisillä järjestelyillä tarkoitetaan käytännön järjestelyjä valintakoetilanteessa/valintakurssilla. Tällaisia voivat olla esimerkiksi liikuntaesteiden poistaminen, rauhallinen koetila, laajempi kirjoitustila, lisäaika, apuvälineiden käyttö tai muu vastaava järjestely. Näillä järjestelyillä on tarkoitus huolehtia siitä, että yksilöllisiä järjestelyjä tarvitsevat hakijat ovat yhdenvertaisessa asemassa muiden hakijoiden kanssa. Huomaathan, että AMK-valintakokeen osalta sinun tulee hakea yksilöllisiä järjestelyjä siihen ammattikorkeakouluun, jonne ilmoittaudut hakulomakkeella AMK-valintakokeeseen. Lisätietoja yksilöllisistä järjestelyistä ja niiden hakemisesta.
Lisätietoja hakemisesta saat sivulta Näin haet yhteishaussa.
Hakemusliitteet
Jos todistat hakukelpoisuutesi jollakin seuraavista, todistuskopioiden tulee olla ladattuna hakulomakkeelle 22.9.2021 kello 15.00 mennessä:
- Kopio ennen vuotta 1990 suoritetusta ylioppilastutkinnosta
- Kopio lukion päättötodistuksesta (jos haet pelkällä lukion päättötodistuksella ilman ylioppilastutkintoa)
- Kopio ennen vuotta 2017 suoritetusta ammatillisesta perustutkinnosta sekä ennen vuotta 2018 suoritetusta ammatti- tai erikoisammattitutkinnosta
- Kopio ulkomaisesta tutkintotodistuksesta tai ennakkoarvio 2021 valmistuvasta tutkinnosta sekä kopio ulkomaisen tutkintotodistuksen ja sen liiteiden virallisesta käännöksestä suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, jos todistusta ei ole kirjoitettu yhdellä näistä kielistä
- Kopio European Baccalaureate Diplomasta tai ennakkoarvio 2021 valmistuvasta tutkinnosta
- Kopio International Baccalaureate Diplomasta (IB Certificate ei riitä) tai ennakkoarvio (predicted grades tai vastaava) 2021 valmistuvasta tutkinnosta
- Kopio Reifeprüfung- tai DIA-tutkintotodistuksesta sekä Suomessa suoritetun tutkinnon vastaavuustodistuksesta tai ennakkoarvio 2021 valmistuvasta tutkinnosta
- Mahdollisesta pakolaisstatuksesta kertovan viranomaispäätöksen voi toimittaa postitse TAMKin hakijapalveluihin 22.9.2021 kello 15.00 mennessä.
Tämän lisäksi jos äidinkielesi on muu kuin suomi, sinun tulee ladata TAMKin todistusvalintoja varten hakulomakkeelle jokin suomen kielen todentavista todistuksista 22.9.2021 kello 15.00 mennessä. Hyväksyttävät liitteet löydät täältä: Suomen kielen taitovaatimukset todistusvalinnassa TAMKissa.
Katso tarkemmat tiedot liitteiden toimittamisesta: Liitteet yhteishaussa.
Opiskelemaan valittujen todistuskopiot
Jos tulet valituksi TAMKiin, etkä ole vielä liittänyt kopioita hakemuksellesi, lataa haussa käyttämiesi koulutodistusten kopiot hakemuksellesi tai toimita linkki Koski-palveluun annettujen ohjeiden mukaisesti viimeistään 3.12.2021 kello 15.00 tai hyväksymisilmoituksessa annettuun päivämäärään mennessä. Suomalaisesta ylioppilastutkinnosta ei tarvitse lähettää kopiota, jos olet suorittanut tutkinnon 1989 jälkeen. Suomalaisesta ammatillisesta tutkinnosta tulee toimittaa todistuskopio, jos olet suorittanut tutkintosi ennen vuotta 2018, eikä tutkintoasi täten löydy Oma opintopolun Omat opintosuoritukseni-palvelusta.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut valinnan perusteena olevat todistukset. Kopioiden lisäksi TAMK tarkistaa valituksi tulleiden alkuperäiset todistukset opintojen alkaessa. TAMK voi purkaa valinnan, jos et toimita todistuksia määräajassa tai jos olet antanut virheellisiä, valintaan vaikuttavia tietoja.
Katso tarkemmat tiedot: Näin otat opiskelupaikan vastaan.
Valinnan tulokset
Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan Oma Opintopolku-palvelussa viimeistään 26.11.2021. Voit tarkistaa tilanteesi kirjautumalla palveluun esimerkiksi verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Kaikille hakijoille lähetetään myös sähköinen tuloskirje. Jos tulet valituksi TAMKiin, saat lisäksi sähköpostilla tiedon ja toimintaohjeet. Opiskelupaikka on otettava vastaan viimeistään perjantaina 3.12.2021 kello 15.00.
Yhteishaussa hakeneiden on mahdollista saada palautetta ennakkotehtävien ja valintakokeiden tuloksista (pl. rakennusarkkitehtien soveltuvuuskokeet). Linkki syksyn 2021 yhteishaun hakukohdekohtaisiin palauteaikoihin ja yhteystahoihin julkaistaan täällä lähempänä hakuaikaa. Jos sinulla on kysyttävää valintakokeen tai ennakkotehtävän kokonaispisteistä ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk(a)tuni.fi.
Kun saat opiskelupaikan,
- saat tiedon paikasta sähköpostitse siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet ilmoittanut hakulomakkeella.
- löydät omat valintatietosi myös Oma Opintopolusta
- ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolussa ja ilmoittaudu läsnä tai poissa olevaksi opiskelijaksi.
- lähetä kopiot haussa käyttämistäsi todistuksista hakijapalveluihin saamiesi ohjeiden mukaisesti.
- tutustu uuden opiskelijan sivuihin.
Varasijavalinta
Varasijalla olevia hyväksytään koulutukseen järjestyksessä sitä mukaa, kun paikkoja vapautuu. Etukäteen on mahdotonta tietää, kuinka monta hakijaa tullaan hyväksymään varasijalta. Paikkoja vapautuu esimerkiksi silloin, kun aiemmin hyväksytyt hakijat tulevat hyväksytyiksi ylempiin hakutoiveisiinsa tai eivät ota saamaansa opiskelupaikkaa vastaan. Jos tulet hyväksytyksi varasijalta saat tiedon sähköpostitse hakulomakkeella ilmoittamaasi osoitteeseen, joten muista seurata sähköpostiasi.
Varasijavalinta päättyy viimeistään 14.12.2021 klo 15. Varasijavalinta voidaan myös päättää hakukohdekohtaisesti ennen tätä, jos uusia opiskelijoita ei enää valita varasijoilta koulutukseen.
Opiskelijavalinnan tulosten oikaisu
Jos opiskelijavalinnassa ja valintaperusteiden soveltamisessa on mielestäsi tapahtunut virhe, voit vaatia siihen kirjallisesti oikaisua. Valintakokeen tai ennakkotehtävän kokonaispisteistä ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk(a)tuni.fi.
Ellei asia tällöin selviä, tee kirjallinen oikaisupyyntö TAMKin tutkintolautakunnalle 14 vuorokauden kuluessa opiskelijavalinnan tuloksen julkistamisesta eli syksyn 2021 yhteishaussa viimeistään 10.12.2021 kello 15.00.
Lisätietoja tulosten julkaisusta ja oikaisumenettelystä.