
Rakennusarkkitehdin tutkinto-ohjelma
Rakennussuunnittelija ja rakennetun ympäristön monipuolinen asiantuntija
Rakennusarkkitehdin tutkinto-ohjelmasta saat monipuoliset valmiudet toimia rakennussuunnittelijana ja asiantuntijana rakennetun ympäristön suunnittelun eri tehtävissä. Valmistuttuasi voit työskennellä esimerkiksi suunnittelutoimistossa, rakennusliikkeessä, pientaloteollisuudessa tai viranomaistehtävissä.
Opit tuntemaan ja soveltamaan suunnittelu- ja projektiosaamista, rakennus- ja talotekniikkaa, energiatehokasta suunnittelua sekä asiakaslähtöistä toimintaa. Ensimmäisen vuoden jälkeen tunnet rakentamisen ja rakennusalan perusteet, ymmärrät arkkitehtuurisuunnittelun lähtökohdat ja tavoitteet sekä hallitset suunnittelun perustyökalut. Myöhemmin perehdyt asuntosuunnitteluun ja julkiseen rakentamiseen, runkojärjestelmiin, rakenneosiin ja rakennusfysiikkaan sekä energiatalouteen. Perehdyt BIM-mallinnuksen hyödyntämiseen suunnittelualojen yhteensovittamisessa sekä korjausrakentamisessa. Osaamisesi täydentyy rakennusterveyden opinnoilla sekä energiatehokkuuteen tai korjausrakentamiseen liittyvillä syventävillä projekteilla.

Rakennusarkkitehdin koulutus valmistaa työelämään

Rakennusarkkitehtikoulutus on mainio ponnahduslauta rakennusalalle
Ajankohtaisia uutisia
Rakennusarkkitehdin tutkinto-ohjelma antaa monipuoliset valmiudet toimia rakennussuunnittelijana ja asiantuntijana rakennetun ympäristön suunnitteluun liittyvissä tehtävissä. Opit tuntemaan ja soveltamaan suunnittelu- ja projektiosaamista, rakennus- ja talotekniikkaa, energiatehokkaan suunnittelun periaatteita sekä asiakaslähtöistä toimintaa.
Projektimuotoinen työskentely ja tietomallipohjainen suunnittelu (BIM) ovat keskeisiä toimintatapoja rakennusarkkitehdin opinnoissa. Osaamisesi syvenee opintojen viimeistelyvaiheessa uudis- tai korjausrakentamisen suunnitteluun. Kansainvälinen yhteistyö täydentää opintojasi.
Ammattiala edellyttää luovuutta ja kolmiulotteista hahmotuskykyä. Opintoihin kuuluu visuaalisen ja esteettisen ilmaisun sekä havainnointikyvyn kehittämistä.
Opetuskieli on suomi. Joitakin opintojaksoja ja teemoja voidaan toteuttaa englanniksi. Projektiopinnoissa saattaa olla englanninkielisiä ryhmiä.
Ensimmäisen opintovuoden jälkeen tunnet rakentamisen ja rakennusalan perusteet ja tunnistat keskeiset rakennusalan toimijat. Ymmärrät arkkitehtuurisuunnittelun lähtökohdat ja tavoitteet, hallitset suunnittelun perustyökalut ja osaat perusasioita rakennustekniikasta. Luonnontieteelliset ja tietotekniset taitosi antavat perustan jatko-opinnoille. Sinulla on tuntumaa projektimuotoiseen opiskeluun.
Toisen vuoden jälkeen tunnet asuntosuunnittelun ja pientalojen rakennussuunnittelun periaatteet. Osaat laatia rakennuspiirustuksia ja tehdä 3D-mallinnuksia sekä suunnitelmien visualisointia. Tunnet runkojärjestelmät ja kantavien rakenteiden sekä vaipan rakenneosat. Hallitset rakennusfysiikan, rakennusainekemian ja energiatalouden keskeiset asiat. Projektimuotoinen opiskelu on keskeisesti mukana opinnoissa.
Kolmannen opiskeluvuoden jälkeen sinulla on valmiudet toimia sekä asuinkerrostalojen että liike- ja toimistorakennusten suunnittelutiimissä. Tunnet rakennusten teknisten järjestelmien ja BIM-mallinnuksen perusteet sekä suunnitelmien yhteensovittamisen periaatteet. Sinulla on käsitys yhdyskuntasuunnittelun ja korjausrakentamisen perusteista. Osaat käyttää tuotemallinnusta ja visualisointia luontevana osana suunnittelutyötäsi.
Neljäntenä opintovuonna sovellat aiemmin oppimaasi suunnitteluosaamista projektityöskentelyssä ja opinnäytetyössä. Täydennät ja syvennät osaamistasi projektinhallinnassa ja pääsuunnittelijan tehtävissä sekä korjausrakentamisessa ja yhdyskuntasuunnittelussa.
Sinulla on mahdollisuus suorittaa täydentäviä opintojaksoja rakennustekniikan, talotekniikan ja rakennusalan työnjohdon tutkinto-ohjelmassa. Rakennusarkkitehdin tutkinto-ohjelmassa ei ole opintosuuntavaihtoehtoja.
Opintojen laajuus on 240 op ja ne kestävät 4 vuotta. Opiskelu on kokoaikaista.
Rakennusarkkitehtikoulutuksen opinnot tähtäävät monipuoliseen tekniikan, rakennustekniikan ja arkkitehtuurin osaamiseen. Voit valita opintoja myös muista rakentamiseen liittyvistä koulutuksista. Suuntaavissa opinnoissa on tarjolla monialaisesti järjestettäviä kokonaisuuksia.
Osaaminen muodostuu opintojen aikana perus- ja ammattiopinnoista (180 op), vapaasti valittavista opinnoista (15 op), harjoittelusta (30 op) ja opinnäytetyöstä (15 op). Opiskelu ja harjoittelu muodostavat nousujohteisen kokonaisuuden.
Neljäntenä opintovuonna teet työelämälähtöisen opinnäytetyön. Opinnäytetyön avulla osoitat, kuinka osaat soveltaa tietoja ja taitoja arkkitehtuurin alaan liittyvässä käytännön asiantuntijatehtävässä. Opinnäytetyön teossa hyödynnät tiedonhankkimistaitojasi, oman työsi raportointiosaamista ja tavoitteellista työskentelytaitoa.
Rakennusarkkitehti (AMK) voi työskennellä esimerkiksi suunnittelu- ja konsulttitoimistossa, rakennusliikkeessä, pientaloteollisuudessa tai rakennusmateriaalituotannon parissa. Muita uramahdollisuuksia ovat rakennuttajapuolen eri tehtävät, suunnittelun ohjaus ja sekä viranomaistaho. Opinnot antavat perustan ja kelpoisuuden maankäyttö- ja rakennuslain määräämään vaativan suunnitteluokan rakennus- ja pääsuunnittelijan tehtäviin.
Rakennusarkkitehdin (AMK) -tutkinto antaa kelpoisuuden maankäyttö- ja rakennuslain määräämään vaativan suunnitteluluokan rakennus- ja pääsuunnittelijan tehtäviin. Valmis rakennusarkkitehti (AMK) pystyy osoittamaan pätevyytensä, kun vaadittava työkokemus on täynnä.
TAMKin opiskelijana voit suorittaa osan tutkinnostasi ulkomailla TAMKin yhteistyökorkeakouluissa, joita on yli 300 yhteensä yli 50 maassa. Voit myös hankkia harjoittelupaikan mistä tahansa maasta. TAMKissa kansainvälisen ilmapiirin takaavat sadat ulkomaalaiset tutkinto- ja vaihto-opiskelijat eri puolilta maailmaa. Muita keinoja hankkia kieli- ja kulttuuriosaamista ovat kieliopinnot, ulkomaalaisten opiskelijoiden tuutorointi, ystäväperhetoiminta, englanninkieliset opintojaksot ja kansainväliset hankkeet sekä projektit.
Rakennusarkkitehdin tutkinto-ohjelma on rakennettu siten, että opinnoissa on mahdollista hyödyntää muiden rakentamiseen liittyvien koulutusten opintorakenteita. TAMK muodostaa rakentamisen kouluttamisen kokonaisuuden, jossa on koulutustarjontaa suunnittelusta, toteutuksesta, rakennusten yllläpidosta ja hallinnosta. Lisäksi talotekniikan tutkinto-ohjelmaa pystytään hyödyntämään rakennusarkkitehdin koulutuksessa. Opinnoissa hyödynnetään projektioppimista, jossa yhdistyvät rakennusalan eri tutkinto-ohjelman osaamistavoitteet samassa rakennusprojektissa.
TAMKin tutkinto-opiskelijana sinulla on mahdollisuus valita opintoja myös Tampereen yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston tarjonnasta henkilökohtaisen opintosuunnitelmasi mukaisesti. Tämän ristiinopiskelun kautta voit osallistua yliopistojen opintojaksoille, yhteisiin projekteihin ja rakentaa näin yksilöllistä osaamistasi. Voit myös suorittaa opintoja muissa ammattikorkeakouluissa kansallisen opintotarjonnan kautta.
Tutkimuksen painopisteenä on soveltavan arkkitehtuurin havainnollistaminen ja tietomallinnuksen hyödyntäminen arkkitehtuurissa. Koulutus on rakennettu siten, että tietomallien osaaminen ja hyödyntäminen on olennainen osa sekä koulutusta että soveltavaa tutkimusta.
Rakennusarkkitehdin tutkinto-ohjelmassa tehdään tutkimusprojekteja ja opinnäytetöitä, jotka liittyvät monipuolisesti useaan TAMKin strategiseen painopistealueeseen.
Voit hakea rakennusalan ylempiin ammattikorkeakoulututkintoihin, kun sinulle on kertynyt tutkinnon jälkeen vähintään kaksi vuotta alan työkokemusta. Rakennusarkkitehdin ylempää AMK-tutkintoa ei vielä ole Suomessa (2019). Yliopistojen arkkitehtuurin maisteriohjelmiin on mahdollista hakea portfoliohaulla sekä Suomessa että ulkomailla. Myös teknillisten yliopistojen rakennustekniikan opinnot ovat mahdollisia.
Minna Nyström-Järvinen
Lehtori
Alta löydät tähän koulutukseen liittyvät hakuväylät ja valintaperusteet. Perehdythän sinulle soveltuvan hakukohteen valintaperusteisiin huolellisesti ennen hakemista.
Mikäli sinulla on kysyttävää liittyen hakemiseen, voit ottaa yhteyttä TAMKin hakijapalveluihin. Koulutuksen sisältöön liittyvissä kysymyksissä, voit ottaa yhteyttä tutkintovastaava Minna Nyström-Järviseen, minna.nystrom-jarvinen(at)tuni.fi.
Hae siirtohaussa
Näytä
Voit hakea siirtohaussa, jos opiskelet suomalaisessa korkeakoulussa ja haluat vaihtaa voimassa olevan opiskeluoikeutesi
- saman tai läheisen alan opintoihin toiseen korkeakouluun tai
- saman alan tai läheisen alan opintoihin omassa korkeakoulussa. Saman alan opintoihin haet siirtoa, jos opinnot johtavat eri tutkintoon.
TAMKiin voit hakea siirtoa, jos sinulla on voimassa oleva opiskeluoikeus toisen ammattikorkeakoulun rakennusarkkitehtikoulutuksessa ja riittävä määrä opintoja käytettyyn opiskeluaikaan nähden.
Tutkinto-ohjelmaan on siirtohaussa varattu 4 opiskelupaikkaa.
Opiskeluoikeus
Kun haet siirtoa, nykyinen opiskeluoikeutesi päättyy edellisessä korkeakoulussa ja saat uuden opiskeluoikeuden hakemaasi korkeakouluun. Opiskeluoikeus määrittyy uuden tutkinnon mukaan. Tutkinnon tavoitteellisesta opiskeluajasta vähennetään se aika, jonka olet jo käyttänyt aloittamasi tutkinnon suorittamiseen. Tähän tutkinnonsuorittamisaikaan lasketaan läsnä- ja poissaoloajat, jotka olet käyttänyt siirron perusteena olevan opiskeluoikeuden mukaiseen opiskeluun.
Opiskeluoikeus päättyy ja uusi alkaa, kun otat opiskelupaikan vastaan. Riippumatta siitä, mikä opiskeluoikeutesi on nykyisessä korkeakoulussa, TAMKissa saat opiskeluoikeuden AMK-tutkintoon johtaviin opintoihin. Uusi opiskeluoikeus alkaa kevään haussa 1.8.2019. Menetät aiemman opiskeluoikeuden edellisen lukukauden päättyessä. Kun otat siirto-opiskelupaikan vastaan, menetät mahdollisen ensikertalaisuus-statuksesi.
Opiskelijavalinta
Opiskelijavalintaan vaikuttavat opintojen soveltuvuus TAMKin opetussuunnitelmaan ja opintomenestys. Opiskelijavalintaan voivat vaikuttaa myös esittämäsi perustelut siirron tarpeelle. Sinulla tulee olla riittävä kielitaito opetuskielessä. Siirron saamisen edellytyksenä on, että vuosikurssilla/opiskelijaryhmässä on vapaita opiskelupaikkoja.
Opiskelijavalintaan vaikuttavat seuraavat perusteet:
- vuosikurssilla/opiskelijaryhmässä on tilaa
- kertyneet opinnot voidaan lukea hyväksi TAMKin opetussuunnitelman mukaisesti
- hakijan opintomenestys
- hakijalle on kertynyt riittävästi opintoja opiskeluaikaan nähden; ensimmäisen lukuvuoden jälkeen 45 opintopistettä.
- hakijan antamat perustelut
Opiskeluoikeus myönnetään seuraavan lukukauden alusta alkaen. Kun otat siirtohaussa saamasi opiskelupaikan vastaan, ilmoittaudut läsnä olevaksi opiskelijaksi alkavalle lukuvuodelle.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut koulutukseen valitun edellisessä korkeakoulussa suorittamat opintosuoritukset. Ammattikorkeakoulu voi purkaa opiskelijavalinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei toimita läsnäolotodistusta tai opintosuoritusotetta TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Hakemuksen hylkäämisen syyt
- Vuosikurssilla/opiskelijaryhmässä ei ole vapaita paikkoja.
- Suoritetut opinnot eivät sovellu koulutuksen tutkintotavoitteisiin.
- Hakija ei ole edennyt opinnoissaan riittävän hyvin.
- Substanssiosaamisen näyttö on hylätty.
- Hakija ei ole toimittanut pyydettyjä liitteitä määräaikaan mennessä.
Lisätietoja hakemisesta saat sivulta Näin haet siirtohaussa.
Hakemusliitteet
Lataa hakemuksellesi 23.5. kello 15.00 mennessä seuraavat liitteet:
- Opiskelutodistus nykyisestä korkeakoulusta
- Todistuksesta tulee selvitä läsnä- ja poissaolokuukaudet.
- Opintosuoritusote
- Opintosuoritusotteen tulee olla ajantasainen.
- Selvitys tulossa olevista opintosuorituksista
- Selvityksestä tulee ilmetä, mitä opintosuorituksia sinulle on tulossa vielä kevään aikana. Valinnassa huomioidaan 31.7. mennessä kertyneet opintosuoritukset.
Kaikkien liitteiden tulee olla korkeakoulusi varmentamia (niissä tulee olla korkeakoulusi leima ja esimerkiksi virkailijan tai opinto-ohjaajan allekirjoitus).
Opiskelemaan valittujen liitteet
Opintosuoritusote
- Kun olet saanut opiskelupaikan, toimita lopullinen ajantasainen opintosuoritusote TAMKin hakijapalveluihin 15.8. kello 15.00 mennessä.
- Suomenkielisissä koulutuksissa tarvitsemme opintosuoritusotteen sekä suomen- että englanninkielisenä.
Valinnan tulokset
Tiedotamme opiskelijavalinnasta tuloksesta kaikille hakijoille sähköpostitse. Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan Oma Opintopolussa viimeistään 28.6.2019. Voit tarkistaa tilanteesi kirjautumalla palveluun esimerkiksi verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Jos tulet valituksi TAMKiin, saat sähköpostilla tiedon valinnasta ja tarkemmat toimintaohjeet.
Jos sinulla on kysyttävää valintakokeen tai ennakkotehtävän kokonaispisteistä ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi.
Kun saat opiskelupaikan,
- saat tiedon paikasta sähköpostitse siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet ilmoittanut hakulomakkeella.
- löydät omat valintatietosi myös Oma Opintopolusta.
- ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolussa ja ilmoittaudu läsnä olevaksi opiskelijaksi.
- toimita ajantasainen opintosuoritusote hakijapalveluihin saamiesi ohjeiden mukaisesti.
- tutustu uuden opiskelijan sivuihin.
Varasijavalinta
Siirtohaussa ei ole käytössä varasijavalintaa.
Opiskelijavalinnan tulosten oikaisu
Jos opiskelijavalinnassa ja valintaperusteiden soveltamisessa on mielestäsi tapahtunut virhe, voit vaatia siihen kirjallisesti oikaisua. Valintakokeen tai ennakkotehtävän kokonaispisteistä ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi.
Ellei asia tällöin selviä, tee kirjallinen oikaisupyyntö TAMKin tutkintolautakunnalle 14 vuorokauden kuluessa opiskelijavalinnan tuloksen julkistamisesta eli viimeistään 12.7.2019 kello 15.00.
Lisätietoja tulosten julkaisusta ja oikaisumenettelystä.
Hae korkeakoulujen yhteishaussa
- Yleinen hakukelpoisuus ammattikorkeakouluopintoihin
- Opiskelijavalinta tehdään rakennusarkkitehtien soveltuvuuskokeen sekä AMK-valintakokeen, ylioppilaiden todistusvalinnan tai ammatillisen tutkinnon suorittaneiden todistusvalinnan perusteella
Näytä
Tutkinto-ohjelmaan on yleinen hakukelpoisuus ammattikorkeakouluopintoihin. Lisätietoja sivulla Hakukelpoisuus AMK-tutkintoon.
Tutkinto-ohjelmaan valitaan 30 opiskelijaa. Ensikertalaisille varataan 80 % aloituspaikoista kustakin valintatapajonosta. Löydät lisätietoja ensikertalaiskiintiöstä Opintopolusta: Ensikertalaiskiintiö.
Opiskelijavalinta tehdään soveltuvuuskokeen sekä AMK-valintakokeen, ylioppilaiden todistusvalinnan tai ammatillisen tutkinnon suorittaneiden todistusvalinnan perusteella. Yhteishaun aloituspaikat jaetaan valintatapoihin seuraavasti:
Rakennusarkkitehti (AMK), päivätoteutus | Kevät 2021 |
Yhteishaun aloituspaikat | 30 |
|
14 |
|
5 |
|
11 |
Jos mahdollista, sinulle lasketaan valintapisteet kaikilla valintatavoilla ja voit tulla valituksi millä tahansa valintatavalla.
Yhteishaun aloituspaikat täytetään seuraavassa järjestyksessä:
- Ylioppilastutkinto ja soveltuvuuskoe
- Ammatillinen perustutkinto ja soveltuvuuskoe
- AMK-valintakoe ja soveltuvuuskoe
Valintatapa: Ylioppilastutkinto ja soveltuvuuskoe
Opiskelijavalinta tehdään ylioppilastutkinnon (198p) ja soveltuvuuskokeen (120p) yhteispisteiden perusteella (max. 318p). Soveltuvuuskokeesta on saavutettava vähintään 60 pistettä voidakseen tulla valituksi.
Ylioppilastutkinto
Ylioppilastutkinnosta pisteytetään viisi ainetta. Äidinkieli, matematiikka ja vieras/toinen kotimainen kieli huomioidaan kaikilta nämä aineet kirjoittaneilta. Tämän lisäksi huomioidaan kaksi parasta pisteitä tuottavaa ainetta (reaaliaineet/vieras kieli) (taulukko 1). Reaaliaineissa huomioidaan vain vuonna 2006, ja sen jälkeen suoritetut ainereaalit.Pisteytystaulukko löytyy kohdasta Pisteytys.
Kynnysehdot
Ylioppilastutkinnon todistusvalinnan kynnysehtona on, että hakija on kirjoittanut ylioppilaskirjoituksissa lyhyen tai pitkän matematiikan ja saanut siitä hyväksytyn arvosanan. Kynnysehto tarkoittaa tietyn aineen ja/tai arvosanan kohdalle asetettua vaatimusta, joka hakijan tulee täyttää voidakseen tulla valituksi.
Todistusvalinnassa ei ole vähimmäispistevaatimusta. Mikäli aloituspaikkoja jää täyttämättä, siirretään vapaaksi jääneet paikat valintakoejonoon.
Tasasijasäännöt
Mikäli viiden aineen tuottama yhteispistemäärä on kahdella tai useammalla hakijalla sama, ratkaistaan hakijoiden paremmuusjärjestys seuraavien tasasijasääntöjen mukaan:
- Hakutoivejärjestys
- Yo-arvosanat:
- Äidinkieli
- Matematiikka
- Vieras kieli/toinen kotimainen kieli
- Arvonta
Soveltuvuuskoe
Rakennusarkkitehtikoulutuksen soveltuvuuskoe järjestetään 4.5.2021. HUOM! Rakennusarkkitehtikoulutuksen soveltuvuuskoe järjestetään etäjärjestelyllä vallitsevan koronatilanteen johdosta. Tarkat ohjeet soveltuvuuskokeen suorittamisesta tulevat viimeistään perjantaina 30.4.2021. Tehtävät julkaistaan soveltuvuuskoepäivänä 4.5.2021. (Tieto päivitetty 25.2.2021.) Soveltuvuuskokeen voi tehdä missä tahansa rakennusarkkitehtikoulutusta tarjoavassa ammattikorkeakoulussa (Metropolia Ammattikorkeakoulu, Oulun ammattikorkeakoulu, Savonia ammattikorkeakoulu ja Tampereen ammattikorkeakoulu). Soveltuvuuskokeeseen ilmoittaudutaan yhteishaun hakulomakkeella. Valinta on sitova eikä sitä voi muuttaa hakuajan jälkeen.
Yksilölliset järjestelyt valintakokeessa
Yksilöllisistä järjestelyistä on kerrottu kohdassa Valintakokeiden yksilölliset järjestelyt.
Valintatapa: Ammatillinen perustutkinto ja soveltuvuuskoe
Opiskelijavalinta tehdään ammatillinen perustutkinnon (150p) ja soveltuvuuskokeen (120p) yhteispisteiden perusteella (max 270p). Soveltuvuuskokeesta on saavutettava vähintään 60 pistettä voidakseen tulla valituksi.
Ammatillinen perustutkinto
Ammatillisesta perustutkinnosta hakijoilta lasketaan kolmen yhteisen tutkinnon osan arvosanojen (taulukko 2) ja tutkinnon painotetun keskiarvon tuottama yhteispistemäärä (enimmäispistemäärä 150 pistettä) (taulukko 3). Todistusvalinnassa huomioidaan ammatilliset perustutkinnot, joista hakija on valmistunut 1.8.2015 tai sen jälkeen. Pisteytystaulukko löytyy kohdasta Pisteytys.
Kynnysehdot
Kynnysehtona on matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen oltava vähintään arvosana 3 (asteikko 1-5) tai arvosana 2 (asteikolla 1-3).
Todistusvalinnassa ei ole vähimmäispistevaatimusta. Mikäli aloituspaikkoja jää täyttämättä siirretään vapaaksi jääneet paikat valintakoejonoon
Tasapistesäännöt
Mikäli kolmen yhteisen tutkinnon osan arvosanojen ja tutkinnon painotetun keskiarvon tuottama yhteispistemäärä on kahdella tai useammalla hakijalla sama, ratkaistaan hakijoiden paremmuusjärjestys seuraavien tasasijasääntöjen mukaan:
- Hakutoivejärjestys
- Tutkinnon painotettu keskiarvo
- Tutkinnon yhteisten osien arvosanat:
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
- Arvonta
Soveltuvuuskoe
Rakennusarkkitehtikoulutuksen soveltuvuuskoe järjestetään 4.5.2021. HUOM! Rakennusarkkitehtikoulutuksen soveltuvuuskoe järjestetään etäjärjestelyllä vallitsevan koronatilanteen johdosta. Tarkat ohjeet soveltuvuuskokeen suorittamisesta tulevat viimeistään perjantaina 30.4.2021. Tehtävät julkaistaan soveltuvuuskoepäivänä 4.5.2021. (Tieto päivitetty 25.2.2021.) Soveltuvuuskokeen voi tehdä missä tahansa rakennusarkkitehtikoulutusta tarjoavassa ammattikorkeakoulussa (Metropolia Ammattikorkeakoulu, Oulun ammattikorkeakoulu, Savonia ammattikorkeakoulu ja Tampereen ammattikorkeakoulu). Soveltuvuuskokeeseen ilmoittaudutaan yhteishaun hakulomakkeella. Valinta on sitova eikä sitä voi muuttaa hakuajan jälkeen.
Yksilölliset järjestelyt valintakokeessa
Yksilöllisistä järjestelyistä on kerrottu kohdassa Valintakokeiden yksilölliset järjestelyt.
Suomen kielen taitovaatimukset todistusvalinnassa
Jos äidinkielesi on muu kuin suomi, sinun tulee todentaa suomen kielen taitosi, jotta voit tulla valituksi suomenkieliseen koulutukseen tutkinto-opiskelijaksi todistusvalinnalla. Lue lisää nettisivulta Suomen kielen taitovaatimukset TAMKissa.
Valintatapa: AMK-valintakoe ja soveltuvuuskoe
Tasasijasäännöt
Hakijat asetetaan tasapistetilanteessa paremmuusjärjestykseen seuraavin perustein:
- hakutoivejärjestys
- arvonta
Yksilölliset järjestelyt valintakokeessa
Yksilöllisistä järjestelyistä on kerrottu kohdassa Valintakokeiden yksilölliset järjestelyt.
Ylioppilastutkinnon perusteella tehtävä todistusvalinta
Ylioppilastutkinnon perusteella tehtävässä todistusvalinnassa pisteytetään viisi ainetta. Äidinkieli, matematiikka ja vieras/toinen kotimainen kieli huomioidaan kaikilta nämä aineet kirjoittaneilta. Tämän lisäksi huomioidaan kaksi parasta pisteitä tuottavaa ainetta (reaaliaineet/vieras kieli). Reaaliaineissa huomioidaan vain vuonna 2006, ja sen jälkeen suoritetut ainereaalit.
Todistusvalinnat tehdään YTL:n rekisterissä olevien arvosanojen pohjalta. Ylioppilastutkintoon ennen 1990 valmistuneet hakijat lataavat ylioppilastodistuksensa hakemuksensa liitteeksi 7.4.2021 kello 15.00 mennessä. Todistusvalinnassa ovat mukana keväällä 2021 valmistuvat hakijat, joiden ylioppilastutkinto on valmis ja arvosanatiedot ovat YTL:n rekisterissä 18.5. mennessä. Syksyllä ylioppilastutkintoon valmistuvat eivät ole mukana todistusvalinnassa.
Kansainvälisellä ylioppilastutkinnolla hakevat ovat samassa valintatapajonossa suomalaisella ylioppilastutkinnolla hakevien kanssa. IB-, EB- ja RP-tutkinnon suorittaneet ilmoittavat arvosanansa hakemuksella ja lataavat tutkintotodistuksensa hakemuksen liitteeksi 7.4.2021 kello 15.00 mennessä. kevätlukukaudella kansainväliseen ylioppilastutkintoon valmistuvien todistusvalinta tehdään 7.4. mennessä ilmoitettujen tietojen pohjalta ja on ehdollinen, kunnes valittujen todistukset on tarkastettu.
Mikäli aloituspaikkoja jää täyttämättä siirretään vapaaksi jääneet paikat valintakoejonoon.
Ylioppilastutkinnon perusteella tehtävässä todistusvalinnassa pisteytetään viisi ainetta. Äidinkieli, matematiikka ja vieras/toinen kotimainen kieli huomioidaan kaikilta nämä aineet kirjoittaneilta. Tämän lisäksi huomioidaan kaksi parasta pisteitä tuottavaa ainetta (reaaliaineet/vieras kieli) (taulukko 1). Reaaliaineissa huomioidaan vain vuonna 2006 tai sen jälkeen suoritetut ainereaalit.
Enimmäispistemäärä 198 pistettä.
Taulukko 1: Ylioppilastutkintotodistuksen pisteytysmalli
Ammatillisen perustutkinnon perusteella tehtävä todistusvalinta
Kaikilta hakijoilta lasketaan kolmen yhteisen tutkinnon osan arvosanojen ja tutkinnon painotetun keskiarvon tuottama yhteispistemäärä (enimmäispistemäärä 150 pistettä). Ammatillisessa todistusvalinnassa ovat mukana hakijat, jotka ovat valmistuneet ammatilliseen perustutkintoon välillä 1.8.2015 – 18.5.2021. Näyttötutkintona suoritettua ammatillista perustutkintoa ei huomioida todistusvalinnassa.
Ammatilliseen perustutkintoon 1.8.2015-31.12.2016 välisenä aikana valmistuneet hakijat ilmoittavat yhteishaun hakulomakkeella perustutkinnon yhteisten tutkinnon osien arvosanat sekä perustutkinnon painotetun keskiarvon. Hakija liittää tällöin myös todistuskopion hakemuksen liitteeksi 7.4.2021 kello 15.00 mennessä.
Vuoden 2017 ja sitä uudempien ammatillisten perustutkintojen osalta todistusvalinnat tehdään KOSKI-tietovarannossa olevien tietojen pohjalta. Todistusvalinnassa ovat mukana keväällä 2021 valmistuvat hakijat, joiden perustutkinto on valmis ja arvosanatiedot on tallennettu KOSKI-palveluun 18.5.2021 mennessä. Tarkastathan etukäteen, että tutkintosi tiedot löytyvät Oma Opintopolun KOSKI-palvelusta, ja ole yhteydessä omaan ammatilliseen oppilaitokseen mahdollisissa puutteissa ammatillisen tutkintosi tiedoissa.
Ammatillisen perustutkinnon perusteella tehtävässä todistusvalinnassa hakijoilta lasketaan kolmen yhteisen tutkinnon osan arvosanojen (taulukko 2) ja tutkinnon painotetun keskiarvon tuottama yhteispistemäärä (enimmäispistemäärä 150 pistettä) (taulukko 3). Todistusvalinnassa huomioidaan ammatilliset perustutkinnot, joista hakija on valmistunut 1.8.2015 tai sen jälkeen.
Painotettu keskiarvo lasketaan tutkinnon osien ja yhteisten tutkinnon osien osa‐alueiden numeeristen arvosanojen perusteella osaamispisteillä painotettuna. Jakajana toimii joko tutkinnon laajuus tai opiskelijan yksilöllinen tutkinnon laajuus, riippuen onko tutkinto suoritettu ennen vai jälkeen 1.1.2018.
Ennen 1.1.2018 valmistuneiden perustutkintojen tutkinnon painotetun keskiarvon laskemisessa laajuus katsotaan opiskelijan yksilöllisen tutkinnon laajuuden mukaisesti, esimerkiksi 190 osp. 1.1.2018 jälkeen valmistuneiden keskiarvoon lasketaan numeeriset arvosanat tutkinnon osaamispistemäärällä (180 osp) painotettuna.
1.1.2018 jälkeen ammatilliseen perustutkintoon valmistuneilla yhteiset tutkinnon osat arvioidaan hyväksytty/hylätty -asteikolla. Kyseisten osien alla olevat osa-alueet arvioidaan kuitenkin numeerisesti. Näiden perusteella lasketaan pisteytettävät yhteisten tutkinnon osien arvosanat.
Kansainvälisten ylioppilastutkintojen perusteella tehtävä todistusvalinta
Kansainvälisellä ylioppilastutkinnolla hakevat ovat samassa valintatapajonossa suomalaisella ylioppilastutkinnolla hakevien kanssa. Todistusvalinnassa pisteytetään viisi ainetta. Äidinkieli, matematiikka ja vieras/toinen kotimainen kieli huomioidaan kaikilta nämä aineet kirjoittaneilta. Tämän lisäksi huomioidaan kaksi parasta pisteitä tuottavaa ainetta (reaaliaineet/vieras kieli). European Baccalaureate, International Baccalaureate ja Suomessa suoritetun Reifeprûfung/Deutsche Internationale Abitur-tutkinnon aineet rinnastetaan suomalaiseen yo-tutkintoon (taulukot 4-6).
Enimmäispistemäärä 198 pistettä.
Taulukko 4: European Baccalaureate (EB) -tutkinnon pisteytysmalli
Taulukko 5: International Baccalaureate (IB) -tutkinnon pisteytysmalli
Hakukohde käyttää AMK-valintakoetta, joka on ammattikorkeakoulujen yhteinen digitaalinen valintakoe. Huomioi, että valintakokeet ovat kaksiosaiset. Sinun tulee osallistua sekä AMK-valintakokeeseen että rakennusarkkitehdin soveltuvuuskokeeseen. Valinta tehdään AMK-valintakokeen (80p) ja soveltuvuuskokeen (120p) yhteispisteiden perusteella (max 200p). Soveltuvuuskokeesta on saavutettava vähintään 60 pistettä voidakseen tulla valituksi.
Ilmoittautuminen
Kevään AMK-valintakoe järjestetään 31.5.-9.6.2021. Ilmoittaudut valintakokeeseen valitsemalla hakuaikana hakulomakkeelta itsellesi sopivan ajan ja paikan tarjolla olevista vaihtoehdoista. Tarjolla olevat vaihtoehdot täyttyvät ilmoittautumisjärjestyksessä. Valinta on sitova eikä sitä voi muuttaa hakuajan jälkeen.
Valintakokeeseen valmistautuminen
Teet AMK-valintakokeen omalla kannettavalla tietokoneellasi valvotusti ammattikorkeakoulun tiloissa. Teet valintakokeen yhdellä suorituskerralla riippumatta siitä, kuinka monta osiota kuuluu sinun valintakokeeseesi. Tarvitset kokeessa vaatimukset täyttävän kannettavan tietokoneen. Tutustu ennen kokeeseen osallistumista ohjeisiin ammattikorkeakoulujen yhteisellä nettisivulla www.ammattikorkeakouluun.fi sekä Rakennusarkkitehdin soveltuvuuskoe 4.5.2021 -nettisivulla (Huom! Sivua päivitetään haun aikana, käy siis katsomassa uusimmat tiedot).
Soveltuvuuskoe
Rakennusarkkitehtikoulutuksen soveltuvuuskoe järjestetään 4.5.2021.
HUOM! Rakennusarkkitehtikoulutuksen soveltuvuuskoe järjestetään etäjärjestelyllä vallitsevan koronatilanteen johdosta. Tarkat ohjeet soveltuvuuskokeen suorittamisesta tulevat viimeistään perjantaina 30.4.2021. Lisätietoja soveltuvuuskokeesta on julkaistu sivustolla Rakennusarkkitehdin soveltuvuuskoe 4.5.2021. Tehtävät julkaistaan soveltuvuuskoepäivänä 4.5.2021. (Tieto päivitetty 25.2.2021.) Soveltuvuuskoe tehdään oman ylimmän hakutoiveen mukaisessa ammattikorkeakoulussa (Tampereen ammattikorkeakoulu, Metropolia ammattikorkeakoulu, Oulun ammattikorkeakoulu ja Savonia ammattikorkeakoulu). Soveltuvuuskokeeseen ilmoittaudutaan yhteishaun hakulomakkeella. Valinta on sitova eikä sitä voi muuttaa hakuajan jälkeen.
HUOM! Hakijoille lähetetään sähköpostilla kutsu soveltuvuuskokeeseen (viimeistään 12.4.2021). Kutsun liitteenä on tarkat ohjeet soveltuvuuskokeen tekemisestä. Lue ne huolellisesti! Rakennusarkkitehtuurin soveltuvuuskoe tehdään etämenettelyllä Moodle-sivustolla.Tunnukset Moodlen käyttöön lähetetään hakijoille sähköpostilla (viimeistään 16.4.2021). Älä hävitä ko. sähköpostia, sillä se on väyläsi soveltuvuuskokeen Moodle-sivustoon! (Tieto päivitetty 9.4.2021)
Suosittelemme hakijoille tutustumista alan peruskäsitteisiin esimerkiksi kirjojen Arkkitehtuurin ABC: Löytöretki rakennettuun ympäristöön sekä Arkkitehtuurin ABC 2: Peruskäsitteitä avulla.
Kirjat ovat saatavissa mm. verkosta Arkkitehtuurin tiedotuskeskus Archinfon sivuilta.
Arkkitehtuurin ABC: Löytöretki rakennettuun ympäristöön
Arkkitehtuurin ABC: 2. Peruskäsitteitä
Yksilölliset järjestelyt valintakokeessa
Yksilöllisistä järjestelyistä on kerrottu kohdassa Yksilölliset järjestelyt valintakokeessa.
Opiskelijavalinnan yksilöllisillä järjestelyillä tarkoitetaan käytännön järjestelyjä valintakoetilanteessa/valintakurssilla. Tällaisia voivat olla esimerkiksi liikuntaesteiden poistaminen, rauhallinen koetila, laajempi kirjoitustila, lisäaika, apuvälineiden käyttö tai muu vastaava järjestely. Näillä järjestelyillä on tarkoitus huolehtia siitä, että yksilöllisiä järjestelyjä tarvitsevat hakijat ovat yhdenvertaisessa asemassa muiden hakijoiden kanssa. Huomaathan, että AMK-valintakokeen osalta sinun tulee hakea yksilöllisiä järjestelyjä siihen ammattikorkeakouluun, jonne ilmoittaudut hakulomakkeella AMK-valintakokeeseen. Lisätietoja yksilöllisistä järjestelyistä ja niiden hakemisesta.
Lisätietoja hakemisesta saat sivulta Näin haet yhteishaussa.
Hakemusliitteet
Jos todistat hakukelpoisuutesi jollakin seuraavista, todistuskopioiden tulee olla ladattuna hakulomakkeelle 7.4.2021 kello 15.00 mennessä:
- Kopio ennen vuotta 1990 suoritetusta ylioppilastutkinnosta
- Kopio lukion päättötodistuksesta (jos haet pelkällä lukion päättötodistuksella ilman ylioppilastutkintoa)
- Kopio ennen vuotta 2017 suoritetusta ammatillisesta perustutkinnosta sekä ennen vuotta 2018 suoritetusta ammatti- tai erikoisammattitutkinnosta
- Kopio ulkomaisesta tutkintotodistuksesta tai ennakkoarvio 2021 valmistuvasta tutkinnosta sekä kopio ulkomaisen tutkintotodistuksen virallisesta käännöksestä suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, jos todistusta ei ole kirjoitettu yhdellä näistä kielistä
- Kopio European Baccalaureate Diplomasta tai ennakkoarvio 2021 valmistuvasta tutkinnosta
- Kopio International Baccalaureate Diplomasta (IB Certificate ei riitä) tai ennakkoarvio (predicted grades tai vastaava) 2021 valmistuvasta tutkinnosta
- Kopio Reifeprüfung- tai DIA-tutkintotodistuksesta sekä Suomessa suoritetun tutkinnon vastaavuustodistuksesta tai ennakkoarvio 2021 valmistuvasta tutkinnosta
- Mahdollisesta pakolaisstatuksesta kertovan viranomaispäätöksen voi toimittaa postitse TAMKin hakijapalveluihin 7.4.2021 kello 15.00 mennessä.
Tämän lisäksi jos äidinkielesi on muu kuin suomi, sinun tulee ladata TAMKin todistusvalintoja varten hakulomakkeelle jokin suomen kielen todentavista todistuksista 7.4.2021 kello 15.00 mennessä. Hyväksyttävät liitteet löydät täältä: Suomen kielen taitovaatimukset todistusvalinnassa TAMKissa.
Katso tarkemmat tiedot liitteiden toimittamisesta: Liitteet yhteishaussa.
Opiskelemaan valittujen todistuskopiot
Jos tulet valituksi TAMKiin, etkä ole vielä liittänyt kopioita hakemuksellesi, lataa haussa käyttämiesi koulutodistusten kopiot hakemuksellesi tai toimita linkki Koski-palveluun annettujen ohjeiden mukaisesti viimeistään 16.7.2021 kello 15.00 tai hyväksymisilmoituksessa annettuun päivämäärään mennessä. Suomalaisesta ylioppilastutkinnosta ei tarvitse lähettää kopiota, jos olet suorittanut tutkinnon 1989 jälkeen. Suomalaisesta ammatillisesta tutkinnosta tulee toimittaa todistuskopio, jos olet suorittanut tutkintosi ennen vuotta 2018, eikä tutkintoasi täten löydy Oma opintopolun Omat opintosuoritukseni-palvelusta.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut valinnan perusteena olevat todistukset. Kopioiden lisäksi TAMK tarkistaa valituksi tulleiden alkuperäiset todistukset opintojen alkaessa. TAMK voi purkaa valinnan, jos et toimita todistuksia määräajassa tai jos olet antanut virheellisiä, valintaan vaikuttavia tietoja.
Katso tarkemmat tiedot: Näin otat opiskelupaikan vastaan.
Valinnan tulokset
Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan Oma Opintopolku-palvelussa viimeistään 9.7.2021. Voit tarkistaa tilanteesi kirjautumalla palveluun esimerkiksi verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Kaikille hakijoille lähetetään myös sähköinen tuloskirje. Jos tulet valituksi TAMKiin, saat lisäksi sähköpostilla tiedon ja toimintaohjeet. Opiskelupaikka on otettava vastaan viimeistään keskiviikkona 16.7.2021 kello 15.00.
Yhteishaussa hakeneiden on mahdollista saada palautetta ennakkotehtävien ja valintakokeiden tuloksista (pl. rakennusarkkitehtien soveltuvuuskokeet). Pääset tästä linkistä kevään yhteishaun hakukohdekohtaisiin palauteaikoihin ja yhteystahoihin. Jos sinulla on kysyttävää valintakokeen tai ennakkotehtävän kokonaispisteistä ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk(a)tuni.fi.
Kun saat opiskelupaikan,
- saat tiedon paikasta sähköpostitse siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet ilmoittanut hakulomakkeella.
- löydät omat valintatietosi myös Oma Opintopolusta
- ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolussa ja ilmoittaudu läsnä tai poissa olevaksi opiskelijaksi.
- lähetä kopiot haussa käyttämistäsi todistuksista hakijapalveluihin saamiesi ohjeiden mukaisesti.
- tutustu uuden opiskelijan sivuihin.
Varasijavalinta
Varasijalla olevia hyväksytään koulutukseen järjestyksessä sitä mukaa, kun paikkoja vapautuu. Etukäteen on mahdotonta tietää, kuinka monta hakijaa tullaan hyväksymään varasijalta. Paikkoja vapautuu esimerkiksi silloin, kun aiemmin hyväksytyt hakijat tulevat hyväksytyiksi ylempiin hakutoiveisiinsa tai eivät ota saamaansa opiskelupaikkaa vastaan. Jos tulet hyväksytyksi varasijalta saat tiedon sähköpostitse hakulomakkeella ilmoittamaasi osoitteeseen, joten muista seurata sähköpostiasi.
Varasijavalinta päättyy viimeistään 2.8.2021. Varasijavalinta voidaan myös päättää hakukohdekohtaisesti ennen tätä, jos uusia opiskelijoita ei enää valita varasijoilta koulutukseen.
Opiskelijavalinnan tulosten oikaisu
Jos opiskelijavalinnassa ja valintaperusteiden soveltamisessa on mielestäsi tapahtunut virhe, voit vaatia siihen kirjallisesti oikaisua. Valintakokeen tai ennakkotehtävän kokonaispisteistä ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk(a)tuni.fi.
Ellei asia tällöin selviä, tee kirjallinen oikaisupyyntö TAMKin tutkintolautakunnalle 14 vuorokauden kuluessa opiskelijavalinnan tuloksen julkistamisesta eli yhteishaussa viimeistään 23.7.2021 kello 15.00.
Lisätietoja tulosten julkaisusta ja oikaisumenettelystä.
Hae siirtohaussa
Nykyisen opiskeluoikeuden siirto korkeakoulusta tai tutkinto-ohjelmasta toiseen
Näytä
Voit hakea siirtohaussa, jos opiskelet suomalaisessa korkeakoulussa ja haluat vaihtaa voimassa olevan opiskeluoikeutesi
- saman tai läheisen alan opintoihin toiseen korkeakouluun tai
- saman alan tai läheisen alan opintoihin omassa korkeakoulussa. Saman alan opintoihin haet siirtoa, jos opinnot johtavat eri tutkintoon.
TAMKiin voit hakea siirtoa, jos sinulla on voimassa oleva opiskeluoikeus ja riittävä määrä opintoja käytettyyn opiskeluaikaan nähden. Rakennusarkkitehtikoulutuksessa hakijalta vaaditaan rakennusarkkitehtikoulutuksen soveltuvuuskokeesta hyväksytty suoritus.
Hakukohteen sisäänottomäärä siirtohaussa on 0-1 opiskelijaa. Hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen hakukohteen valintaperusteiden mukaisesti. Lopulliseen opiskelemaan valittavien määrään vaikuttaa valintaperusteissa mainittujen valintaan vaikuttavien tekijöiden lisäksi se, miten asianomaisella vuosikurssilla tai opiskelijaryhmässä on tilaa. Korkeakoululla ei ole velvollisuutta ottaa ilmoitettua määrää opiskelijoita, jos valintakelpoisia ei ole riittävästi tai opiskelijaryhmään ei mahdu ilmoitettua määrää.
Opiskeluoikeus
Kun haet siirtoa, nykyinen opiskeluoikeutesi päättyy edellisessä korkeakoulussa ja saat uuden opiskeluoikeuden hakemaasi korkeakouluun. Opiskeluoikeus määrittyy uuden tutkinnon mukaan. Tutkinnon tavoitteellisesta opiskeluajasta vähennetään se aika, jonka olet jo käyttänyt aloittamasi tutkinnon suorittamiseen. Tähän tutkinnonsuorittamisaikaan lasketaan läsnä- ja poissaolokaudet, jotka olet käyttänyt siirron perusteena olevan opiskeluoikeuden mukaiseen opiskeluun.
Opiskeluoikeus päättyy ja uusi alkaa, kun otat opiskelupaikan vastaan. Riippumatta siitä, mikä opiskeluoikeutesi on nykyisessä korkeakoulussa, TAMKissa saat opiskeluoikeuden AMK-tutkintoon johtaviin opintoihin. Uusi opiskeluoikeus alkaa syksyn haussa 1.1.2021. Menetät aiemman opiskeluoikeuden edellisen lukukauden päättyessä. Kun otat siirto-opiskelupaikan vastaan, menetät mahdollisen ensikertalaisuus-statuksesi.
Opiskelijavalinta
Opiskelijavalintaan vaikuttavat opintojen soveltuvuus TAMKin opetussuunnitelmaan, opintomenestys sekä mahdollinen haastattelu. Opiskelijavalintaan voivat vaikuttaa myös esittämäsi perustelut siirron tarpeelle. Sinulla tulee olla riittävä kielitaito opetuskielessä. Siirron saamisen edellytyksenä on, että vuosikurssilla/opiskelijaryhmässä on vapaita opiskelupaikkoja.
Opiskelijavalintaan vaikuttavat seuraavat perusteet:
- vuosikurssilla/opiskelijaryhmässä on tilaa
- kertyneet opinnot voidaan lukea hyväksi TAMKin opetussuunnitelman mukaisesti
- hakijan opintomenestys
- hakijalle on kertynyt riittävästi opintoja opiskeluaikaan nähden; ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen vähintään 45 opintopistettä
- sinulla on hyväksytty suoritus rakennusarkkitehtikoulutuksen soveltuvuuskokeesta
- mahdollinen haastattelu
- hakijan antamat perustelut
Opiskeluoikeus myönnetään seuraavan lukukauden alusta alkaen. Kun otat siirtohaussa saamasi opiskelupaikan vastaan, ilmoittaudut läsnä olevaksi opiskelijaksi alkavalle lukuvuodelle.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut koulutukseen valitun edellisessä korkeakoulussa suorittamat opintosuoritukset. Ammattikorkeakoulu voi purkaa opiskelijavalinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei toimita läsnäolotodistusta tai opintosuoritusotetta TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Hakemuksen hylkäämisen syyt
- Vuosikurssilla/opiskelijaryhmässä ei ole vapaita paikkoja.
- Suoritetut opinnot eivät sovellu koulutuksen tutkintotavoitteisiin.
- Hakija ei ole edennyt opinnoissaan riittävän hyvin.
- Substanssiosaamisen näyte on hylätty.
- Hakija ei ole toimittanut pyydettyjä liitteitä määräaikaan mennessä.
Ei haastattelua. Valinta tehdään opinnoissa menestymisen perusteella.
Lisätietoja hakemisesta saat sivulta Näin haet siirtohaussa.
Hakemusliitteet
Lataa hakemuksellesi 22.10.2021 kello 15.00 mennessä seuraavat liitteet:
- Opiskelutodistus nykyisestä korkeakoulusta
- Todistuksesta tulee selvitä läsnä- ja poissaolokuukaudet.
- Opintosuoritusote
- Opintosuoritusotteen tulee olla ajantasainen.
- Selvitys tulossa olevista opintosuorituksista
- Selvityksestä tulee ilmetä, mitä opintosuorituksia sinulle on tulossa vielä syksyn aikana. Valinnassa huomioidaan 31.12.2021 mennessä kertyneet opintosuoritukset.
Liitteiden tulee olla korkeakoulusi varmentamia (niissä tulee olla sähköinen allekirjoitus tai korkeakoulusi leima ja esimerkiksi virkailijan tai opinto-ohjaajan allekirjoitus). Poikkeuksena hakijan selvitys tulossa olevista opintosuorituksista, joka voi olla hakijan itse laatima dokumentti.
Opiskelemaan valittujen liitteet
Opintosuoritusote
- Kun olet saanut opiskelupaikan, lataa hakemuksellesi lopullinen ajantasainen opintosuoritusote 31.12.2021 kello 15.00 mennessä.
- Suomenkielisissä koulutuksissa tarvitsemme opintosuoritusotteen sekä suomen- että englanninkielisenä.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut tutkinto-ohjelmaan valitun edellisessä korkeakoulussa suorittamat opintosuoritukset. Ammattikorkeakoulu voi purkaa opiskelijavalinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei toimita pyydettyjä liitteitä TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Valinnan tulokset
Tiedotamme opiskelijavalinnasta tuloksesta kaikille hakijoille sähköpostitse. Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan Oma Opintopolussa viimeistään 13.12.2021. Voit tarkistaa tilanteesi kirjautumalla palveluun esimerkiksi verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. TAMKiin valituille lähetetään sähköpostilla tieto valinnasta ja tarkemmat toimintaohjeet.
Jos sinulla on kysyttävää opiskelijavalinnasta, ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi.
Kun saat opiskelupaikan,
- saat tiedon paikasta sähköpostitse siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet ilmoittanut hakulomakkeella.
- löydät omat valintatietosi myös Oma Opintopolusta.
- ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolussa ja ilmoittaudu läsnä olevaksi opiskelijaksi.
- toimita ajantasainen opintosuoritusote hakijapalveluihin saamiesi ohjeiden mukaisesti.
- tutustu uuden opiskelijan sivuihin.
Sinun pitää ottaa opiskelupaikka vastaan annettuun määräaikaan mennessä (31.12.2021 klo 15.00), sillä muutoin menetät paikan. Opiskelupaikan vastaanottaminen on sitova, etkä voi enää myöhemmin peruuttaa tai muuttaa sitä.
Sinun tulee ilmoittautua läsnä olevaksi opiskelijaksi seuraavalle lukuvuodelle/-kaudelle. Voit ilmoittautua poissa olevaksi siirron jälkeiselle ensimmäiselle lukuvuodelle vain mikäli
1) suoritat asevelvollisuuslain, siviilipalveluslain tai naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain mukaista palvelua;
2) olet äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaalla; tai
3) oman sairautesi tai vammasi vuoksi olet kykenemätön aloittamaan opintoja.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut valituilta valintaan vaikuttaneet opintosuoritukset ja muut mahdolliset hakukelpoisuusvaatimukset.
Ammattikorkeakoulu voi purkaa valinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei toimita opintosuoritusotetta/-otteita TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Ensikertalaiskiintiö: Kun otat opiskelupaikan vastaan korkeakoulututkintoon johtavasta koulutuksesta Suomessa, sinua ei enää jatkossa katsota ensimmäistä korkeakoulututkintoa hakevaksi hakijaksi. Tämä voi vaikuttaa opiskelijavalinnassa, jos myöhemmin haet suomalaiseen korkeakouluun opiskelijaksi.
Yhden korkeakoulupaikan säännös ei ole voimassa siirtohaussa.
Varasijavalinta
Siirtohaussa ei ole käytössä varasijavalintaa.
Opiskelijavalinnan tulosten oikaisu
Jos opiskelijavalinnassa ja valintaperusteiden soveltamisessa on mielestäsi tapahtunut virhe, voit vaatia siihen kirjallisesti oikaisua. Valintakokeen tai ennakkotehtävän kokonaispisteistä ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi.
Ellei asia tällöin selviä, tee kirjallinen oikaisupyyntö TAMKin tutkintolautakunnalle 14 vuorokauden kuluessa opiskelijavalinnan tuloksen julkistamisesta eli 27.12.2021 mennessä.
Lisätietoja tulosten julkaisusta ja oikaisumenettelystä.
Hae korkeakoulujen yhteishaussa
Valinta ylioppilastutkinnon todistusvalinnalla ja tai ammatillisen perustutkinnon todistusvalinnalla tai valintakokeen perusteella.
Näytä
Tutkinto-ohjelmaan on yleinen hakukelpoisuus ammattikorkeakouluopintoihin. Lisätietoja sivulla Hakukelpoisuus AMK-tutkintoon.
Tutkinto-ohjelmaan valitaan 28 opiskelijaa. Ensikertalaisille varataan 80 % aloituspaikoista kustakin valintatapajonosta. Löydät lisätietoja ensikertalaiskiintiöstä Opintopolusta: Ensikertalaiskiintiö.
Opiskelijavalinta tehdään AMK-valintakokeen, ylioppilaiden todistusvalinnan tai ammatillisen tutkinnon suorittaneiden todistusvalinnan perusteella. Yhteishaun aloituspaikat jaetaan valintatapoihin seuraavasti:
Rakennusarkkitehti (AMK), päivätoteutus | |
Yhteishaun aloituspaikat | 28 |
|
9 |
|
4 |
|
15 |
Jos mahdollista, sinulle lasketaan valintapisteet kaikilla valintatavoilla ja voit tulla valituksi millä tahansa valintatavalla.
Yhteishaun aloituspaikat täytetään seuraavassa järjestyksessä:
- Ammatillisen perustutkinnon suorittaneiden todistusvalinta
- Ylioppilaiden todistusvalinta
- AMK-valintakoe
Valintatapa: AMK-valintakoe ja soveltuvuuskoe
Tasasijasäännöt
Hakijat asetetaan tasapistetilanteessa paremmuusjärjestykseen seuraavin perustein:
- hakutoivejärjestys
- arvonta
Valintatapa: Ylioppilaiden todistusvalinta ja soveltuvuuskoe
Opiskelijavalinta tehdään ylioppilastutkinnon arvosanoista saatavien pisteiden perusteella. Ylioppilastutkinnon perusteella tehtävässä todistusvalinnassa pisteytetään viisi ainetta. Äidinkieli, matematiikka ja vieras/toinen kotimainen kieli huomioidaan kaikilta nämä aineet kirjoittaneilta. Tämän lisäksi huomioidaan kaksi parasta pisteitä tuottavaa ainetta (reaaliaineet/vieras kieli). Reaaliaineissa huomioidaan vain vuonna 2006, ja sen jälkeen suoritetut ainereaalit. Pisteytystaulukko löytyy kohdasta Pisteytys.
Todistusvalinnat tehdään YTL:n rekisterissä olevien arvosanojen pohjalta. Ylioppilastutkintoon ennen 1990 valmistuneet hakijat lataavat ylioppilastodistuksensa hakemuksensa liitteeksi 8.4. kello 15.00 mennessä. Todistusvalinnassa ovat mukana keväällä 2020 valmistuvat hakijat, joiden ylioppilastutkinto on valmis ja arvosanatiedot ovat YTL:n rekisterissä 12.5.2020 mennessä.
Kansainvälisellä ylioppilastutkinnolla hakevat ovat samassa valintatapajonossa suomalaisella ylioppilastutkinnolla hakevien kanssa. IB-, EB- ja RP-tutkinnon suorittaneet ilmoittavat arvosanansa hakemuksella ja lataavat tutkintotodistuksensa hakemuksen liitteeksi 8.4.2020 kello 15.00 mennessä. Kevätlukukaudella kansainväliseen ylioppilastutkintoon valmistuvien todistusvalinta tehdään 8.4. mennessä ilmoitettujen tietojen pohjalta ja on ehdollinen, kunnes valittujen todistukset on tarkastettu.
Mikäli aloituspaikkoja jää täyttämättä siirretään vapaaksi jääneet paikat valintakoejonoon.
Kynnysehdot
Ylippilastutkinnon todistusvalinnan kynnysehtona on, että hakija on kirjoittanut ylioppilaskirjoituksissa lyhyen tai pitkän matematiikan ja saanut siitä hyväksytyn arvosanan. Kynnysehto tarkoittaa tietyn aineen ja/tai arvosanan kohdalle asetettua vaatimusta, joka hakijan tulee täyttää voidakseen tulla valituksi.
Todistusvalinnassa ei ole vähimmäispistevaatimusta. Mikäli aloituspaikkoja jää täyttämättä, siirretään vapaaksi jääneet paikat valintakoejonoon.
Soveltuvuuskoe
Rakennusarkkitehtikoulutuksen soveltuvuuskoe järjestetään 28.5.2020. Soveltuvuuskokeen voi tehdä missä tahansa rakennusarkkitehtikoulutusta tarjoavassa ammattikorkeakoulussa (Metropolia Ammattikorkeakoulu, Oulun ammattikorkeakoulu, Savonia ammattikorkeakoulu ja Tampereen ammattikorkeakoulu). Valitset valintakoepaikan hakulomakkeella. Valinta on sitova eikä sitä voi muuttaa hakuajan jälkeen.
Yksilölliset järjestelyt valintakokeessa
Yksilöllisistä järjestelyistä on kerrottu kohdassa Valintakokeiden yksilölliset järjestelyt.
Tasasijasäännöt
Mikäli viiden aineen tuottama yhteispistemäärä on kahdella tai useammalla hakijalla sama, ratkaistaan hakijoiden paremmuusjärjestys seuraavien tasasijasääntöjen mukaan:
- Hakutoivejärjestys
- Yo-arvosanat:
- Äidinkieli
- Matematiikka
- Vieras kieli/toinen kotimainen kieli
- Arvonta
Valintatapa: Ammatillisen perustutkinnon suorittaneiden todistusvalinta ja soveltuvuuskoe
Opiskelijavalinta tehdään ammatillisen perustutkinnon perusteella tehtävällä todistusvalinnalla. Kaikilta hakijoilta lasketaan kolmen yhteisen tutkinnon osan arvosanojen ja tutkinnon painotetun keskiarvon tuottama yhteispistemäärä (enimmäispistemäärä 150 pistettä). Pisteytystaulukot löytyvät kohdasta Pisteytys. Todistusvalinnassa huomioidaan ammatilliset perustutkinnot, joista hakija on valmistunut 1.8.2015 tai sen jälkeen. Näyttötutkintona suoritettua ammatillista perustutkintoa ei huomioida todistusvalinnassa.
Painotettu keskiarvo lasketaan tutkinnon osien ja yhteisten tutkinnon osien osa‐alueiden numeeristen arvosanojen perusteella osaamispisteillä painotettuna. Jakajana toimii joko tutkinnon laajuus tai opiskelijan yksilöllinen tutkinnon laajuus, riippuen onko tutkinto suoritettu ennen vai jälkeen 1.1.2018.
Ammatilliseen perustutkintoon 1.8.2015-31.12.2016 välisenä aikana valmistuneet hakijat ilmoittavat yhteishaun hakulomakkeella perustutkinnon yhteisten tutkinnon osien arvosanat sekä perustutkinnon painotetun keskiarvon. Hakija liittää tällöin myös todistuskopion hakemuksen liitteeksi 8.4.2020 kello 15.00 mennessä.
Vuoden 2017 ja sitä uudempien ammatillisten perustutkintojen osalta todistusvalinnat tehdään KOSKI-tietovarannossa olevien tietojen pohjalta. Todistusvalinnassa ovat mukana keväällä 2020 valmistuvat hakijat, joiden perustutkinto on valmis ja arvosanatiedot on tallennettu KOSKI-palveluun 15.5.2020 mennessä.
Mikäli aloituspaikkoja jää täyttämättä siirretään vapaaksi jääneet paikat valintakoejonoon.
Kynnysehdot
Kynnysehtona on matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen oltava vähintään arvosana 3 (asteikko 1-5) tai arvosana 2 (asteikolla 1-3).
Todistusvalinnassa ei ole vähimmäispistevaatimusta. Mikäli aloituspaikkoja jää täyttämättä siirretään vapaaksi jääneet paikat valintakoejonoon.
Soveltuvuuskoe
Rakennusarkkitehtikoulutuksen soveltuvuuskoe järjestetään 28.5.2020. Soveltuvuuskokeen voi tehdä missä tahansa rakennusarkkitehtikoulutusta tarjoavassa ammattikorkeakoulussa (Metropolia Ammattikorkeakoulu, Oulun ammattikorkeakoulu, Savonia ammattikorkeakoulu ja Tampereen ammattikorkeakoulu). Valitset valintakoepaikan hakulomakkeella. Valinta on sitova eikä sitä voi muuttaa hakuajan jälkeen.
Yksilölliset järjestelyt valintakokeessa
Yksilöllisistä järjestelyistä on kerrottu kohdassa Valintakokeiden yksilölliset järjestelyt.
Tasapistesäännöt
Mikäli kolmen yhteisen tutkinnon osan arvosanojen ja tutkinnon painotetun keskiarvon tuottama yhteispistemäärä on kahdella tai useammalla hakijalla sama, ratkaistaan hakijoiden paremmuusjärjestys seuraavien tasasijasääntöjen mukaan:
- Hakutoivejärjestys
- Tutkinnon painotettu keskiarvo
- Tutkinnon yhteisten osien arvosanat:
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
- Arvonta
Suomen kielen taitovaatimukset todistusvalinnassa
Jos äidinkielesi ja koulusivistyskielesi on muu kuin suomi ja tulet valituksi suomen kieliseen koulutukseen tutkinto-opiskelijaksi todistusvalinnalla, sinun tulee todentaa suomen kielen taitosi, jotta voit aloittaa opintosi. Lue lisää nettisivulta Suomen kielen taitovaatimukset TAMKissa.
Ylioppilastutkinnon perusteella tehtävä todistusvalinta
Ylioppilastutkinnon perusteella tehtävässä todistusvalinnassa pisteytetään viisi ainetta. Äidinkieli, matematiikka ja vieras/toinen kotimainen kieli huomioidaan kaikilta nämä aineet kirjoittaneilta. Tämän lisäksi huomioidaan kaksi parasta pisteitä tuottavaa ainetta (reaaliaineet/vieras kieli) (taulukko 1). Reaaliaineissa huomioidaan vain vuonna 2006 tai sen jälkeen suoritetut ainereaalit.
Enimmäispistemäärä 198 pistettä.
Taulukko 1: Ylioppilastutkintotodistuksen pisteytysmalli
Ammatillisen perustutkinnon perusteella tehtävä todistusvalinta
Ammatillisen perustutkinnon perusteella tehtävässä todistusvalinnassa hakijoilta lasketaan kolmen yhteisen tutkinnon osan arvosanojen (taulukko 2) ja tutkinnon painotetun keskiarvon tuottama yhteispistemäärä (enimmäispistemäärä 150 pistettä) (taulukko 3). Todistusvalinnassa huomioidaan ammatilliset perustutkinnot, joista hakija on valmistunut 1.8.2015 tai sen jälkeen.
Painotettu keskiarvo lasketaan tutkinnon osien ja yhteisten tutkinnon osien osa‐alueiden numeeristen arvosanojen perusteella osaamispisteillä painotettuna. Jakajana toimii joko tutkinnon laajuus tai opiskelijan yksilöllinen tutkinnon laajuus, riippuen onko tutkinto suoritettu ennen vai jälkeen 1.1.2018.
Ennen 1.1.2018 valmistuneiden perustutkintojen tutkinnon painotetun keskiarvon laskemisessa laajuus katsotaan opiskelijan yksilöllisen tutkinnon laajuuden mukaisesti, esimerkiksi 190 osp. 1.1.2018 jälkeen valmistuneiden keskiarvoon lasketaan numeeriset arvosanat tutkinnon osaamispistemäärällä (180 osp) painotettuna.
1.1.2018 jälkeen ammatilliseen perustutkintoon valmistuneilla yhteiset tutkinnon osat arvioidaan hyväksytty/hylätty -asteikolla. Kyseisten osien alla olevat osa-alueet arvioidaan kuitenkin numeerisesti. Näiden perusteella lasketaan pisteytettävät yhteisten tutkinnon osien arvosanat.
Kansainvälisten ylioppilastutkintojen perusteella tehtävä todistusvalinta
Kansainvälisellä ylioppilastutkinnolla hakevat ovat samassa valintatapajonossa suomalaisella ylioppilastutkinnolla hakevien kanssa. Todistusvalinnassa pisteytetään viisi ainetta. Äidinkieli, matematiikka ja vieras/toinen kotimainen kieli huomioidaan kaikilta nämä aineet kirjoittaneilta. Tämän lisäksi huomioidaan kaksi parasta pisteitä tuottavaa ainetta (reaaliaineet/vieras kieli). EB/IB/RP/DIA-tutkinnon aineet rinnastetaan suomalaiseen yo-tutkintoon (taulukot 4-6).
Enimmäispistemäärä 198 pistettä.
Taulukko 4: European Baccalaureate (EB) -tutkinnon pisteytysmalli
Taulukko 5: International Baccalaureate (IB) -tutkinnon pisteytysmalli
Taulukko 6: Reifeprüfung (RP)-/Deutsche Internationale Abitur (DIA) -tutkinnon pisteytysmalli
AMK-valintakoe
Ammattikorkeakoulujen valintakokeet järjestetään kesäkuussa kaksivaiheisena. Ensimmäisen vaiheen valintakoepäivä on 4.6.2020. Tuolloin järjestetään digitaalinen etäkoe. Kaikki kokeeseen ilmoittautuneet suorittavat kokeen samana päivänä. Koetta ei voi tehdä muuna ajankohtana. Toisen vaiheen ajankohta ja toteutustapa ilmoitetaan toukokuun aikana. Tutustu ennen koetta ohjeisiin sivulla www.ammattikorkeakouluun.fi.
TAMKissa järjestettävistä valintakokeista löydät ajantasaiset tiedot TAMKin Valintakokeet -sivulta.
Soveltuvuuskoe
Soveltuvuuskoe järjestetään etäkokeena 28.5.2020. Lisätietoja etäkokeesta TAMKin Valintakokeet -sivulta. Hakijoille lähetetään valintakoekutsu noin viikko ennen valintakoetta. Muista tarkistaa myös roskapostikansiosi.
Yksilölliset järjestelyt valintakokeessa
Yksilöllisistä järjestelyistä on kerrottu kohdassa Valintakokeiden yksilölliset järjestelyt.
Opiskelijavalinnan yksilöllisillä järjestelyillä tarkoitetaan käytännön järjestelyjä valintakoetilanteessa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi liikuntaesteiden poistaminen, rauhallinen koetila, laajempi kirjoitustila, lisäaika, apuvälineiden käyttö tai muu vastaava järjestely. Näillä järjestelyillä on tarkoitus huolehtia siitä, että yksilöllisiä järjestelyjä valintakoetilanteessa tarvitsevat hakijat ovat yhdenvertaisessa asemassa muiden hakijoiden kanssa. Huomaathan, että sinun tulee hakea yksilöllisiä järjestelyjä siihen ammattikorkeakouluun, jonne ilmoittaudut hakulomakkeella AMK-valintakokeeseen. Lisätietoja yksilöllisistä järjestelyistä ja niiden hakemisesta.
Lisätietoja hakemisesta saat sivulta Näin haet yhteishaussa.
Hakemusliitteet
Jos todistat hakukelpoisuutesi jollakin seuraavista, todistuskopioiden tulee olla ladattuna hakulomakkeelle 8.4.2020 kello 15.00 mennessä:
- Kopio ennen vuotta 1990 suoritetusta ylioppilastutkinnosta
- Kopio ulkomaisesta tutkintotodistuksesta sekä kopio ulkomaisen tutkintotodistuksen virallisesta käännöksestä suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, jos todistusta ei ole kirjoitettu yhdellä näistä kielistä
- Kopio European Baccalaureate Diplomasta tai ennakkoarvio 2020 valmistuvasta tutkinnosta
- Kopio International Baccalaureate Diplomasta (IB Certificate ei riitä) tai ennakkoarvio (predicted grades tai vastaava) 2020 valmistuvasta tutkinnosta
- Kopio Reifeprüfung- tai DIA-todistuksesta tai ennakkoarvio 2020 valmistuvasta tutkinnosta
- Mahdollisesta pakolaisstatuksesta kertovan viranomaispäätöksen voi toimittaa postitse/henkilökohtaisesti TAMKin hakijapalveluihin 8.4.2020 kello 15.00 mennessä.
Tämän lisäksi (jos olet suorittanut ammatillisen perustutkinnon ajalla 1.8.2015 - 31.12.2016) sinun tulee ladata ammatillisia todistusvalintoja varten hakulomakkeelle 8.4.2020 kello 15.00 mennessä:
- Kopio 1.8.2015 - 31.12.2016 suoritetusta ammatillisesta perustutkinnosta.
Katso tarkemmat tiedot liitteiden toimittamisesta: Liitteet yhteishaussa.
Opiskelemaan valittujen todistuskopiot
Jos tulet valituksi TAMKiin, toimita haussa käyttämiesi koulutodistusten kopiot tai linkki Koski-palveluun annettujen ohjeiden mukaisesti viimeistään 15.7.2020 kello 15.00 tai hyväksymisilmoituksessa annettuun päivämäärään mennessä. Suomalaisesta ylioppilastutkinnosta ei tarvitse lähettää kopiota. Suomalaisesta ammatillisesta tutkinnosta sen sijaan tulee toimittaa todistuskopio.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut valinnan perusteena olevat todistukset. Kopioiden lisäksi TAMK tarkistaa valituksi tulleiden alkuperäiset todistukset opintojen alkaessa. TAMK voi purkaa valinnan, jos et toimita todistuksia määräajassa tai jos olet antanut virheellisiä, valintaan vaikuttavia tietoja.
Katso tarkemmat tiedot: Näin otat opiskelupaikan vastaan.
Valinnan tulokset
Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan Oma Opintopolku-palvelussa viimeistään 15.7.2020 (aiemmin vahvistetun aikataulun mukaan 8.7.2020). Voit tarkistaa tilanteesi kirjautumalla palveluun esimerkiksi verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Kaikille hakijoille lähetetään myös sähköinen tuloskirje. Jos tulet valituksi TAMKiin, saat lisäksi sähköpostilla tiedon ja toimintaohjeet. Opiskelupaikka on otettava vastaan viimeistään keskiviikkona 22.7.2020 kello 15.00 (aiemmin vahvistetun aikataulun mukaan 15.7.2020).
Jos sinulla on kysyttävää valintakokeen tai ennakkotehtävän kokonaispisteistä ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk(a)tuni.fi.
Kun saat opiskelupaikan,
- saat tiedon paikasta sähköpostitse siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet ilmoittanut hakulomakkeella.
- löydät omat valintatietosi myös Oma Opintopolusta
- ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolussa ja ilmoittaudu läsnä tai poissa olevaksi opiskelijaksi.
- lähetä kopiot haussa käyttämistäsi todistuksista hakijapalveluihin saamiesi ohjeiden mukaisesti.
- tutustu uuden opiskelijan sivuihin.
Varasijavalinta
Varasijalla olevia hyväksytään koulutukseen järjestyksessä sitä mukaa, kun paikkoja vapautuu. Etukäteen on mahdotonta tietää, kuinka monta hakijaa tullaan hyväksymään varasijalta. Paikkoja vapautuu esimerkiksi silloin, kun aiemmin hyväksytyt hakijat tulevat hyväksytyiksi ylempiin hakutoiveisiinsa tai eivät ota saamaansa opiskelupaikkaa vastaan. Jos tulet hyväksytyksi varasijalta saat tiedon sähköpostitse hakulomakkeella ilmoittamaasi osoitteeseen, joten muista seurata sähköpostiasi.
Varasijavalinta päättyy viimeistään 3.8.2020 (aiemmin vahvistetun aikataulun mukaan 31.7.2020). Varasijavalinta voidaan myös päättää hakukohdekohtaisesti ennen tätä, jos uusia opiskelijoita ei enää valita varasijoilta koulutukseen.
Opiskelijavalinnan tulosten oikaisu
Jos opiskelijavalinnassa ja valintaperusteiden soveltamisessa on mielestäsi tapahtunut virhe, voit vaatia siihen kirjallisesti oikaisua. Valintakokeen tai ennakkotehtävän kokonaispisteistä ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk(a)tuni.fi.
Ellei asia tällöin selviä, tee kirjallinen oikaisupyyntö TAMKin tutkintolautakunnalle 14 vuorokauden kuluessa opiskelijavalinnan tuloksen julkistamisesta eli yhteishaussa viimeistään 29.7.2020 kello 15.00.
Lisätietoja tulosten julkaisusta ja oikaisumenettelystä.
Hae siirtohaussa
Nykyisen opiskeluoikeuden siirto korkeakoulusta tai tutkinnosta toiseen
Näytä
Voit hakea siirtohaussa, jos opiskelet suomalaisessa korkeakoulussa ja haluat vaihtaa voimassa olevan opiskeluoikeutesi
- saman tai läheisen alan opintoihin toiseen korkeakouluun tai
- saman alan tai läheisen alan opintoihin omassa korkeakoulussa. Saman alan opintoihin haet siirtoa, jos opinnot johtavat eri tutkintoon.
TAMKiin voit hakea siirtoa, jos sinulla on voimassa oleva opiskeluoikeus toisen ammattikorkeakoulun rakennusarkkitehtikoulutuksessa (hyväksytty soveltuvuuskoesuoritus) ja riittävä määrä opintoja käytettyyn opiskeluaikaan nähden.
Hakukohteen sisäänottomäärä siirtohaussa on 0-3 opiskelijaa. Opiskelemaan valittujen määrään vaikuttaa se, miten asianomaisella vuosikurssilla tai opiskelijaryhmässä on tilaa.
Opiskeluoikeus
Kun haet siirtoa, nykyinen opiskeluoikeutesi päättyy edellisessä korkeakoulussa ja saat uuden opiskeluoikeuden hakemaasi korkeakouluun. Opiskeluoikeus määrittyy uuden tutkinnon mukaan. Tutkinnon tavoitteellisesta opiskeluajasta vähennetään se aika, jonka olet jo käyttänyt aloittamasi tutkinnon suorittamiseen. Tähän tutkinnonsuorittamisaikaan lasketaan läsnä- ja poissaolokaudet, jotka olet käyttänyt siirron perusteena olevan opiskeluoikeuden mukaiseen opiskeluun.
Opiskeluoikeus päättyy ja uusi alkaa, kun otat opiskelupaikan vastaan. Riippumatta siitä, mikä opiskeluoikeutesi on nykyisessä korkeakoulussa, TAMKissa saat opiskeluoikeuden AMK-tutkintoon johtaviin opintoihin. Uusi opiskeluoikeus alkaa kevään haussa 1.8.2020. Menetät aiemman opiskeluoikeuden edellisen lukukauden päättyessä. Kun otat siirto-opiskelupaikan vastaan, menetät mahdollisen ensikertalaisuus-statuksesi.
Opiskelijavalinta
Opiskelijavalintaan vaikuttavat opintojen soveltuvuus TAMKin opetussuunnitelmaan, opintomenestys sekä mahdollinen haastattelu. Opiskelijavalintaan voivat vaikuttaa myös esittämäsi perustelut siirron tarpeelle. Sinulla tulee olla riittävä kielitaito opetuskielessä. Siirron saamisen edellytyksenä on, että vuosikurssilla/opiskelijaryhmässä on vapaita opiskelupaikkoja.
Opiskelijavalintaan vaikuttavat seuraavat perusteet:
- vuosikurssilla/opiskelijaryhmässä on tilaa
- kertyneet opinnot voidaan lukea hyväksi TAMKin opetussuunnitelman mukaisesti
- hakijan opintomenestys
- hakijalle on kertynyt riittävästi opintoja opiskeluaikaan nähden; ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen vähintään 45 opintopistettä
- mahdollinen haastattelu
- hakijan antamat perustelut
Opiskeluoikeus myönnetään seuraavan lukukauden alusta alkaen. Kun otat siirtohaussa saamasi opiskelupaikan vastaan, ilmoittaudut läsnä olevaksi opiskelijaksi alkavalle lukuvuodelle.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut koulutukseen valitun edellisessä korkeakoulussa suorittamat opintosuoritukset. Ammattikorkeakoulu voi purkaa opiskelijavalinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei toimita läsnäolotodistusta tai opintosuoritusotetta TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Hakemuksen hylkäämisen syyt
- Vuosikurssilla/opiskelijaryhmässä ei ole vapaita paikkoja.
- Suoritetut opinnot eivät sovellu koulutuksen tutkintotavoitteisiin.
- Hakija ei ole edennyt opinnoissaan riittävän hyvin.
- Substanssiosaamisen näyte on hylätty.
- Hakija ei ole toimittanut pyydettyjä liitteitä määräaikaan mennessä.
Ei haastattelua. Valinta tehdään opinnoissa menestymisen perusteella.
Lisätietoja hakemisesta saat sivulta Näin haet siirtohaussa.
Hakemusliitteet
Lataa hakemuksellesi 25.5. kello 15.00 mennessä seuraavat liitteet:
- Opiskelutodistus nykyisestä korkeakoulusta
- Todistuksesta tulee selvitä läsnä- ja poissaolokuukaudet.
- Opintosuoritusote
- Opintosuoritusotteen tulee olla ajantasainen.
- Selvitys tulossa olevista opintosuorituksista
- Selvityksestä tulee ilmetä, mitä opintosuorituksia sinulle on tulossa vielä kevään aikana. Valinnassa huomioidaan 31.7. mennessä kertyneet opintosuoritukset.
Kaikkien liitteiden tulee olla korkeakoulusi varmentamia (niissä tulee olla korkeakoulusi leima ja esimerkiksi virkailijan tai opinto-ohjaajan allekirjoitus).
Opiskelemaan valittujen liitteet
Opintosuoritusote
- Kun olet saanut opiskelupaikan, toimita lopullinen ajantasainen opintosuoritusote TAMKin hakijapalveluihin 31.7. kello 15.00 mennessä.
- Suomenkielisissä koulutuksissa tarvitsemme opintosuoritusotteen sekä suomen- että englanninkielisenä.
Valinnan tulokset
Tiedotamme opiskelijavalinnasta tuloksesta kaikille hakijoille sähköpostitse. Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan Oma Opintopolussa viimeistään 26.6.2020. Voit tarkistaa tilanteesi kirjautumalla palveluun esimerkiksi verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Jos tulet valituksi TAMKiin, saat sähköpostilla tiedon valinnasta ja tarkemmat toimintaohjeet.
Jos sinulla on kysyttävää opiskelijavalinnasta, ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi.
Kun saat opiskelupaikan,
- saat tiedon paikasta sähköpostitse siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet ilmoittanut hakulomakkeella.
- löydät omat valintatietosi myös Oma Opintopolusta.
- ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolussa ja ilmoittaudu läsnä olevaksi opiskelijaksi.
- toimita ajantasainen opintosuoritusote hakijapalveluihin saamiesi ohjeiden mukaisesti.
- tutustu uuden opiskelijan sivuihin.
Sinun pitää ottaa opiskelupaikka vastaan annettuun määräaikaan mennessä (31.7.2020 klo 15.00), sillä muuten menetät paikan. Opiskelupaikan vastaanottaminen on sitova, etkä voi enää myöhemmin peruuttaa tai muuttaa sitä.
Sinun tulee ilmoittautua läsnä olevaksi opiskelijaksi seuraavalle lukuvuodelle/-kaudelle. Voit ilmoittautua poissa olevaksi siirron jälkeiselle ensimmäiselle lukuvuodelle vain, kun
1) suoritat asevelvollisuuslain, siviilipalveluslain tai naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain mukaista palvelua;
2) olet äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaalla; tai
3) oman sairautesi tai vammasi vuoksi olet kykenemätön aloittamaan opintoja.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut valituilta valintaan vaikuttaneet opintosuoritukset ja muut mahdolliset hakukelpoisuusvaatimukset.
Ammattikorkeakoulu voi purkaa valinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei toimita opintosuoritusotetta/-otteita TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Ensikertalaiskiintiö: Kun otat opiskelupaikan vastaan korkeakoulututkintoon johtavasta koulutuksesta Suomessa, sinua ei enää jatkossa katsota ensimmäistä korkeakoulututkintoa hakevaksi hakijaksi. Tämä voi vaikuttaa opiskelijavalinnassa, jos myöhemmin haet suomalaiseen korkeakouluun opiskelijaksi.
Yhden korkeakoulupaikan säännös ei ole voimassa siirtohaussa.
Varasijavalinta
Siirtohaussa ei ole käytössä varasijavalintaa.
Opiskelijavalinnan tulosten oikaisu
Jos opiskelijavalinnassa ja valintaperusteiden soveltamisessa on mielestäsi tapahtunut virhe, voit vaatia siihen kirjallisesti oikaisua. Valintakokeen tai ennakkotehtävän kokonaispisteistä ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi.
Ellei asia tällöin selviä, tee kirjallinen oikaisupyyntö TAMKin tutkintolautakunnalle 14 vuorokauden kuluessa opiskelijavalinnan tuloksen julkistamisesta eli viimeistään 10.7.2020 kello 15.00.
Lisätietoja tulosten julkaisusta ja oikaisumenettelystä.
Hae yhteishaussa
Valinta ylioppilastutkinnon arvosanojen sekä valintakokeen ja soveltuvuuskokeen perusteella tai pelkästään valintakokeen ja soveltuvuuskokeen perusteella.
Näytä
Tutkinto-ohjelmaan on yleinen hakukelpoisuus ammattikorkeakouluopintoihin. Lisätietoja sivulla Hakukelpoisuus AMK-tutkintoon.
Tutkinto-ohjelmaan valitaan 30 opiskelijaa. Ensikertalaisille varataan 70 % aloituspaikoista. Löydät lisätietoja ensikertalaiskiintiöstä Opintopolusta: Ensikertalaiskiintiö.
Opiskelijavalinta tehdään tekniikan valtakunnallisen valintakokeen ja rakennusarkkitehtikoulutuksen soveltuvuuskokeen tai ylioppilastutkinnon arvosanojen, valintakokeen ja soveltuvuuskokeen pisteiden perusteella. Aloituspaikat jakautuvat eri valitatavoille seuraavasti:
Hakukohde |
Koulutuksen aloituspaikat |
Valintakoe ja soveltuvuuskoe |
Koulumenestys, valintakoe ja soveltuvuuskoe |
Rakennusarkkitehti (AMK), päivätoteutus |
30 |
5 |
25 |
Ensikertalaisille varataan 70 % aloituspaikoista. Löydät lisätietoja ensikertalaiskiintiöstä Opintopolusta: Ensikertalaiskiintiö.
Kaikki hakukelpoiset hakijat osallistuvat sekä tekniikan alan valtakunnalliseen valintakokeeseen, että rakennusarkkitehtikoulutuksen soveltuvuuskokeeseen ilman erillistä kutsua.
Valintatatapa: Tekniikan valtakunnallinen valintakoe ja rakennusarkkitehtien soveltuvuuskoe
Opiskelijavalinta tehdään tekniikan valtakunnallisesta tekniikan valintakokeesta ja rakennusarkkitehtien soveltuvuuskokeesta saatavien pisteiden perusteella seuraavasti:
Tekniikan valtakunnallinen valintakoe | 40 pistettä |
Rakennusarkkitehtien soveltuvuuskoe | 50 pistettä |
Yhteensä | 90 pistettä |
Valintatavassa ovat mukana kaikki hakijat pohjakoulutuksesta riippumatta.
Hakijat asetetaan tässä valintatavassa tasapistetilanteessa paremmuusjärjestykseen seuraavin perustein:
- tekniikan valtakunnallisen valintakokeen pisteet
- hakutoivejärjestys
- arvonta
Valintatapa: Tekniikan valtakunnallinen valintakoe, rakennusarkkitehtien soveltuvuuskoe ja ylioppilastutkinnon arvosanat
Opiskelijavalinta tehdään ylioppilastutkinnon arvosanoista, tekniikan valtakunnallisesta valintakokeesta ja rakennusarkkitehtien soveltuvuuskokeesta saatavien pisteiden perusteella seuraavasti:
Ylioppilastutkinnon arvosanat | 60 pistettä |
Tekniikan alan valtakunnallinen valintakoe | 40 pistettä |
Rakennusarkkitehtikoulutuksen soveltuvuuskoe | 50 pistettä |
Yhteensä | 150 pistettä |
Valintatavassa ovat mukana vain ylioppilastutkinnon suorittaneet hakijat.
Hakijat asetetaan tässä valintatavassa tasapistetilanteessa paremmuusjärjestykseen seuraavin perustein:
- valintakokeiden yhteispisteet
- tekniikan valtakunnallisen valintakokeen pisteet
- koulumenestyspisteet
- hakutoivejärjestys
- arvonta
Valintakoe ja soveltuvuuskoe
Valintakokeissa on saavutettava vähintään 35 pistettä (tekniikan alan valtakunnallisesta valintakokeesta 10 pistettä ja rakennusarkkitehtikoulutuksen soveltuvuuskokeesta 25 pistettä). Voidaksesi tulla valituksi tulee sinun saada molemmista kokeista hyväksytty suoritus samassa haussa.
Ylioppilastutkintotodistuksen pisteytys
Yo-tutkintotodistus |
L/E |
M |
C |
B |
A |
Äidinkieli* |
15 |
12 |
9 |
6 |
3 |
Paras pitkänä kirjoitettu kieli |
15 |
12 |
9 |
6 |
3 |
Matematiikka, pitkä** |
15 |
12 |
9 |
7 |
5 |
Matematiikka, lyhyt** |
10 |
8 |
6 |
4 |
2 |
Fysiikan reaalikoe*** |
15 |
12 |
9 |
6 |
3 |
Kemian reaalikoe*** |
15 |
12 |
9 |
6 |
3 |
Biologian reaalikoe*** |
15 |
12 |
9 |
6 |
3 |
* = IB-tutkinnossa äidinkieltä vastaa A1-kieli, EB- ja RP-tutkinnoissa äidinkieltä vastaava kieli.
** = enintään toinen
*** = enintään yksi
Ylioppilastutkintotodistuksen arvosanat saadaan hakijarekisteriin suoraan ylioppilastutkintolautakunnalta.
Kansainvälinen ylioppilastutkinto
Jos olet suorittanut EB-tutkinnon, IB-tutkinnon tai Reifeprüfung-tutkinnon, tutkintotodistuksesi arvosanat muunnetaan vastaamaan suomalaista ylioppilastutkintoa. Löydät kansainvälisten ylioppilastutkintojen pisteytysohjeet täältä: Ylioppilastutkinnon pisteitys.
Rakennusarkkitehtikoulutuksen haussa ovat seuraavat kaksi valintaan vaikuttavaa koetta:
- Tekniikan alan valtakunnallinen valintakoe pidetään 29.5.2019 kello 10-12.30
- Rakennusarkkitehtikoulutuksen soveltuvuuskoe pidetään 31.5.2019 kello 9-16.30
1. Tekniikan alan valtakunnallinen valintakoe
Tekniikan alan valtakunnallinen valintakoe pidetään 29.5.2019 kello 10-12.30. Valintakokeeseen osallistuvat kaikki hakukelpoiset hakijat ilman erillistä kutsua. Sinun tulee osallistua valintakokeeseen siinä ammattikorkeakoulussa, jonka tekniikan ja liikenteen alan hakukohde on sinulla ylimpänä hakutoiveena ja hakukohde tekee valintakoeyhteistyötä. Valintakoepaikkaa ei voi vaihtaa.
Katso lisätietoja TAMKin valintakokeesta sivulta TAMK Valintakokeet, kevät 2019.
Valintakokeessa mitataan hakijan motivaatiota, loogista päättely- ja ongelmanratkaisukykyä sekä luonnontieteiden ja matemaattisten aineiden perusosaamista. Valintakoe on 2-3 tuntia kestävä kirjallinen koe. Voit valita joko suomenkieliset tai ruotsinkieliset tehtävät. Koe on yhteinen kaikille hakijoille pohjakoulutuksesta riippumatta. Kokeessa ei saa käyttää laskinta eikä kaavastoa.
Valintakokeesta voi saada enintään 40 pistettä ja siitä tulee saada vähintään 10 pistettä, jotta voit tulla valituksi.
Valintakoetulos on voimassa kyseisen haun ajan.
Kielitaidon osoittaminen
Suomen kielikoe järjestetään hakijalle, jonka äidinkieli ja/tai koulusivistyskieli on eri kuin opetuskieli (suomi). Kielikokeen tulee olla hyväksytysti suoritettu, jotta voit tulla valituksi koulutukseen. Tarkemmat tiedot kielikokeeseen liittyen päivitetään keväällä 2019.
Henkilön katsotaan saaneen koulusivistyksensä sillä kielellä, jolla hän on perusopetuslain (628/1998) tai lukiolain (629/1998) mukaisista tai vastaavista opinnoista saamassaan päättötodistuksessa saanut hyväksytyn arvosanan äidinkielenä opiskellusta suomen tai ruotsin kielestä. Koulusivistyskieleksi katsotaan myös kieli, jolla henkilö on ylioppilastutkinnossa suorittanut hyväksytyn kokeen äidinkielessä tai saanut vähintään arvosanan magna cum laude approbatur suomi tai ruotsi toisena kielenä –kokeessa.
Suomen kielen B2-taitotasoa testaava koe järjestetään 3.6.2019 hakijalle, jonka äidinkieli tai koulusivistyskieli on eri kuin opetuskieli suomi. Kielikokeen tulee olla hyväksytysti suoritettu, jotta voi tulla valituksi koulutukseen. Kokeen kirjallinen osuus alkaa 3.6.2019 kello 10.00 luokassa E1-06, ja se päättyy kello 11.00. Heti sen jälkeen samassa tilassa järjestetään kokeen suullinen osuus, joka toteutetaan ryhmähaastatteluina. Mikäli sinulla on jo virallinen todistus suomen kielen B2-taitotason suorittamisesta, tuo todistus ja kopio siitä mukanasi jo tekniikan valtakunnalliseen valintakokeeseen 29.5.
Valintakoeyhteistyö
TAMKin tekniikan päivätoteutukset ovat mukana ammattikorkeakoulujen valtakunnallisessa valintakoeyhteistyössä. Tulos hyväksytään sellaisenaan kaikkiin insinööri- ja laboratorioanalyytikkokoulutuksen, rakennusmestarikoulutuksen, rakennusarkkitehtikoulutuksen sekä merenkulkualan koulutuksen hakutoiveisiin.
2. Rakennusarkkitehtikoulutuksen soveltuvuuskoe
Rakennusarkkitehtikoulutuksen soveltuvuuskoe pidetään 31.5.2019 kello 9-16.30. Valintakokeisiin ei lähetä erillistä kutsua eikä valintakoepaikkaa voi valita tai vaihtaa. Sinun tulee osallistua rakennusarkkitehtikoulutuksen soveltuvuuskokeeseen siinä ammattikorkeakoulussa, jonka rakennusarkkitehtikoulutuksen hakukohde sinulla on hakulomakkeella ylimpänä hakutoiveena. Huomaa, että saatat tehdä tekniikan valtakunnallisen valintakokeen ja rakennusarkkitehtikoulutuksen soveltuvuuskokeen eri ammattikorkeakouluissa riippuen hakutoiveittesi järjestyksestä!
Katso lisätietoja TAMKin valintakokeesta sivulta TAMK Valintakokeet, kevät 2019.
Rakennusarkkitehtikoulutuksen soveltuvuuskokeesta voit saada enintään 50 pistettä. Kokeen alin hyväksytty pistemäärä on 25 pistettä. Kummastakin kokeesta on saatava hyväksytty tulos, jotta voit tulla valituksi.
Edellisten vuosien rakennusarkkitehtikoulutuksen soveltuvuuskokeiden parhaita töitä on julkaistu Metropolian nettisivuilla.
Valinta- ja soveltuvuuskokeen tulokset ovat voimassa kyseisen haun ajan.
Suomen- ja ruotsinkielisen tekniikan alan valtakunnalliseen valintakokeeseen tulee ennakkoaineisto, joka on luettavissa netissä kaksi viikkoa ennen koetta. Ennakkoaineisto luettavissa täältä: http://teliennakko.metropolia.fi/.
Opiskelijavalinnan erityisjärjestelyillä tarkoitetaan käytännön järjestelyjä valintakoetilanteessa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi liikuntaesteiden poistaminen, rauhallinen koetila, laajempi kirjoitustila, lisäaika, apuvälineiden käyttö tai muu vastaava järjestely. Näillä järjestelyillä on tarkoitus huolehtia siitä, että erityisjärjestelyjä valintakoetilanteessa tarvitsevat hakijat ovat yhdenvertaisessa asemassa muiden hakijoiden kanssa. Lisätietoja erityisjärjestelyistä.
Lisätietoja hakemisesta saat sivulta Näin haet yhteishaussa.
Hakemusliitteet
Jos todistat hakukelpoisuutesi jollakin seuraavista, todistuskopioiden tulee olla ladattuna hakulomakkeelle 10.4.2019 kello 15.00 mennessä:
- Kopio ennen vuotta 1990 suoritetusta ylioppilastutkinnosta
- Kopio ulkomaisesta tutkintotodistuksesta sekä kopio ulkomaisen tutkintotodistuksen virallisesta käännöksestä suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, jos todistusta ei ole kirjoitettu yhdellä näistä kielistä
- Kopio European Baccalaureate Diplomasta tai ennakkoarvio 2019 valmistuvasta tutkinnosta
- Kopio International Baccalaureate Diplomasta (IB Certificate ei riitä) tai ennakkoarvio (predicted grades tai vastaava) 2019 valmistuvasta tutkinnosta
- Kopio Reifeprüfung- tai DIA-todistuksesta tai ennakkoarvio 2019 valmistuvasta tutkinnosta
- mahdollisesta pakolaisstatuksesta kertova viranomaispäätös
Katso tarkemmat tiedot liitteiden toimittamisesta: Liitteet yhteishaussa.
Opiskelemaan valittujen todistuskopiot
Jos tulet valituksi TAMKiin, toimita haussa käyttämiesi koulutodistusten kopiot TAMKin hakijapalveluihin 8.7.2019 kello 15.00 mennessä tai hyväksymisilmoituksessa annettuun päivämäärään mennessä. Suomalaisesta ylioppilastutkinnosta ei tarvitse lähettää kopiota. Suomalaisesta ammatillisesta tutkinnosta sen sijaan tulee toimittaa todistuskopio.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut valinnan perusteena olevat todistukset. Kopioiden lisäksi TAMK tarkistaa valituksi tulleiden alkuperäiset todistukset opintojen alkaessa. TAMK voi purkaa valinnan, jos et toimita todistuksia määräajassa tai jos olet antanut virheellisiä, valintaan vaikuttavia tietoja.
Katso tarkemmat tiedot: Näin otat opiskelupaikan vastaan.
Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan Oma Opintopolussa viimeistään 28.6.2019. Voit tarkistaa tilanteesi kirjautumalla palveluun esimerkiksi verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Kaikille hakijoille lähetetään myös sähköinen tuloskirje. Jos tulet valituksi TAMKiin, saat lisäksi sähköpostilla tiedon ja toimintaohjeet.
Jos sinulla on kysyttävää valintakokeen tai ennakkotehtävän kokonaispisteistä ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi.
Kun saat opiskelupaikan,
- saat tiedon paikasta sähköpostitse siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet ilmoittanut hakulomakkeella.
- löydät omat valintatietosi myös Oma Opintopolusta
- ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolussa ja ilmoittaudu läsnä tai poissa olevaksi opiskelijaksi.
- lähetä kopiot haussa käyttämistäsi todistuksista hakijapalveluihin saamiesi ohjeiden mukaisesti.
- tutustu uuden opiskelijan sivuihin.
Varasijavalinta
Varasijalla olevia hyväksytään koulutukseen järjestyksessä sitä mukaa, kun paikkoja vapautuu. Etukäteen on mahdotonta tietää, kuinka monta hakijaa tullaan hyväksymään varasijalta. Paikkoja vapautuu esimerkiksi silloin, kun aiemmin hyväksytyt hakijat tulevat hyväksytyiksi ylempiin hakutoiveisiinsa tai eivät ota saamaansa opiskelupaikkaa vastaan. Jos tulet hyväksytyksi varasijalta saat tiedon sähköpostitse hakulomakkeella ilmoittamaasi osoitteeseen, joten muista seurata sähköpostiasi.
Varasijavalinta päättyy viimeistään 31.7. Mikäli ryhmä saadaan täyteen ennen sitä, eikä uusia hakijoita enää valita varasijoilta, varasijat voidaan perua.
Opiskelijavalinnan tulosten oikaisu
Jos opiskelijavalinnassa ja valintaperusteiden soveltamisessa on mielestäsi tapahtunut virhe, voit vaatia siihen kirjallisesti oikaisua. Valintakokeen tai ennakkotehtävän kokonaispisteistä ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi.
Ellei asia tällöin selviä, tee kirjallinen oikaisupyyntö TAMKin tutkintolautakunnalle 14 vuorokauden kuluessa opiskelijavalinnan tuloksen julkistamisesta eli yhteishaussa viimeistään 12.7.2019 kello 15.00.
Lisätietoja tulosten julkaisusta ja oikaisumenettelystä.
Hae siirtohaussa
Nykyisen opiskeluoikeuden siirto korkeakoulusta tai tutkinto-ohjelmasta toiseen
Näytä
Voit hakea siirtohaussa, jos opiskelet suomalaisessa korkeakoulussa ja haluat vaihtaa voimassa olevan opiskeluoikeutesi
- saman tai läheisen alan opintoihin toiseen korkeakouluun tai
- saman alan tai läheisen alan opintoihin omassa korkeakoulussa. Saman alan opintoihin haet siirtoa, jos opinnot johtavat eri tutkintoon.
TAMKiin voit hakea siirtoa, jos sinulla on voimassa oleva opiskeluoikeus ja riittävä määrä opintoja käytettyyn opiskeluaikaan nähden; ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen vähintään 45 opintopistettä. Voit hakea siirtoa AMK-tutkintoon johtaviin opintoihin.
Hakukohteen sisäänottomäärä siirtohaussa on 0-4 opiskelijaa. Hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen hakukohteen valintaperusteiden mukaisesti. Lopulliseen opiskelemaan valittavien määrään vaikuttaa valintaperusteissa mainittujen valintaan vaikuttavien tekijöiden lisäksi se, miten asianomaisella vuosikurssilla tai opiskelijaryhmässä on tilaa. Korkeakoululla ei ole velvollisuutta ottaa ilmoitettua määrää opiskelijoita, jos valintakelpoisia ei ole riittävästi tai opiskelijaryhmään ei mahdu ilmoitettua määrää.
Opiskeluoikeus
Kun otat siirtohaussa opiskelupaikan vastaan, opiskeluoikeutesi edellisessä korkeakoulussasi päättyy ja saat uuden opiskeluoikeuden hakemaasi korkeakouluun.
Opiskeluoikeusaika määrittyy uuden tutkinnon mukaan. Tutkinnon tavoitteellisesta opiskeluajasta vähennetään se aika, jonka olet jo käyttänyt aloittamasi tutkinnon suorittamiseen. Tutkinnonsuorittamisaikaan lasketaan läsnä- ja poissaolokaudet, jotka olet käyttänyt siirron perusteena olevan opiskeluoikeuden mukaiseen opiskeluun.
Riippumatta siitä mikä opiskeluoikeutesi on nykyisessä korkeakoulussa, TAMKissa saat opiskeluoikeuden AMK-tutkintoon johtaviin opintoihin. Menetät aiemman opiskeluoikeuden edellisen lukukauden päättyessä. Uusi opiskeluoikeus alkaa hausta seuraavana lukukautena, eli kevään haussa 1.8. ja syksyn haussa 1.1. Kun otat siirtohaussa saamasi opiskelupaikan vastaan, ilmoittaudut läsnä olevaksi opiskelijaksi alkavalle lukuvuodelle. Kun otat siirto-opiskelupaikan vastaan, menetät mahdollisen ensikertalaisuus-statuksesi.
Opiskelijavalinta
Opiskelijavalintaan vaikuttavat seuraavat perusteet:
- Vuosikurssilla/opiskelijaryhmässä on tilaa
- hakijalle kertyneet opinnot soveltuvat TAMKin opetussuunnitelmaan ja voidaan hyväksilukea
- hakijan opintomenestys
- hakijalle on kertynyt riittävästi opintoja opiskeluaikaan nähden; ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen vähintään 45 opintopistettä
- mahdollinen haastattelu
Opiskelijavalintaan voivat vaikuttaa myös hakijan esittämät perustelut siirron tarpeelle. Lisäksi hakijalla on oltava riittävä kielitaito opetuskielessä.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut koulutukseen valitun edellisessä korkeakoulussa suorittamat opintosuoritukset. Ammattikorkeakoulu voi purkaa opiskelijavalinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei toimita läsnäolotodistusta tai opintosuoritusotetta TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Hakemuksen hylkäämisen syyt
- Vuosikurssilla/opiskelijaryhmässä ei ole vapaita paikkoja.
- Suoritetut opinnot eivät sovellu koulutuksen tutkintotavoitteisiin.
- Hakija ei ole edennyt opinnoissaan riittävän hyvin.
- Substanssiosaamisen näyte on hylätty.
- Hakija ei ole toimittanut pyydettyjä liitteitä määräaikaan mennessä.
Hakukohteessa ei ole haastattelua. Opiskelijavalinta tehdään opinnoissa menestymisen perusteella.
Lisätietoja hakemisesta saat sivulta Näin haet siirtohaussa.
Hakemusliitteet
Lataa hakemuksellesi 24.5. kello 15.00 mennessä seuraavat liitteet:
- Opiskelutodistus nykyisestä korkeakoulusta
- Todistuksesta tulee selvitä läsnä- ja poissaolokuukaudet.
- Opintosuoritusote
- Opintosuoritusotteen tulee olla ajantasainen.
- Selvitys tulossa olevista opintosuorituksista
- Selvityksestä tulee ilmetä, mitä opintosuorituksia sinulle on tulossa vielä kevään aikana. Valinnassa huomioidaan 31.7. mennessä kertyneet opintosuoritukset.
Liitteiden tulee olla korkeakoulusi varmentamia. Niissä tulee olla korkeakoulusi leima ja esimerkiksi virkailijan tai opinto-ohjaajan allekirjoitus. Myös sähköinen allekirjoitus hyväksytään. Tai voit jakaa linkin suorituksiisi Oma Opintopolku -palvelussa.
Opiskelemaan valittujen liitteet
Opintosuoritusote
- Kun olet saanut opiskelupaikan, lataa hakemuksellesi lopullinen ajantasainen opintosuoritusote 31.7. kello 15.00 mennessä.
- Suomenkielisissä koulutuksissa tarvitsemme opintosuoritusotteen sekä suomen- että englanninkielisenä.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut tutkinto-ohjelmaan valitun edellisessä korkeakoulussa suorittamat opintosuoritukset. Ammattikorkeakoulu voi purkaa opiskelijavalinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei toimita pyydettyjä liitteitä TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Valinnan tulokset
Tiedotamme opiskelijavalinnasta tuloksesta kaikille hakijoille sähköpostitse. Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan Oma Opintopolussa viimeistään 30.6.2021. Voit tarkistaa tilanteesi kirjautumalla palveluun esimerkiksi verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Jos tulet valituksi TAMKiin, saat sähköpostilla tiedon valinnasta ja tarkemmat toimintaohjeet.
Jos sinulla on kysyttävää opiskelijavalinnasta, ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi.
Kun saat opiskelupaikan,
- saat tiedon paikasta sähköpostitse siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet ilmoittanut hakulomakkeella.
- löydät omat valintatietosi myös Oma Opintopolusta.
- ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolussa ja ilmoittaudu läsnä olevaksi opiskelijaksi.
- toimita ajantasainen opintosuoritusote hakijapalveluihin saamiesi ohjeiden mukaisesti.
- tutustu uuden opiskelijan sivuihin.
Sinun pitää ottaa opiskelupaikka vastaan annettuun määräaikaan mennessä (31.7.2021 kello 15.00), sillä muutoin menetät paikan. Opiskelupaikan vastaanottaminen on sitova, etkä voi enää myöhemmin peruuttaa tai muuttaa sitä.
Sinun tulee ilmoittautua läsnä olevaksi opiskelijaksi seuraavalle lukuvuodelle/-kaudelle. Voit ilmoittautua poissa olevaksi siirron jälkeiselle ensimmäiselle lukuvuodelle vain, kun
1) suoritat asevelvollisuuslain, siviilipalveluslain tai naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain mukaista palvelua;
2) olet äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaalla; tai
3) oman sairautesi tai vammasi vuoksi olet kykenemätön aloittamaan opintoja.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut valituilta valintaan vaikuttaneet opintosuoritukset ja muut mahdolliset hakukelpoisuusvaatimukset.
Ammattikorkeakoulu voi purkaa valinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei toimita opintosuoritusotetta/-otteita TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Ensikertalaiskiintiö: Kun otat opiskelupaikan vastaan korkeakoulututkintoon johtavasta koulutuksesta Suomessa, sinua ei enää jatkossa katsota ensimmäistä korkeakoulututkintoa hakevaksi hakijaksi. Tämä voi vaikuttaa opiskelijavalinnassa, jos myöhemmin haet suomalaiseen korkeakouluun opiskelijaksi.
Yhden korkeakoulupaikan säännös ei ole voimassa siirtohaussa.
Varasijavalinta
Siirtohaussa ei ole käytössä varasijavalintaa.
Opiskelijavalinnan tulosten oikaisu
Jos opiskelijavalinnassa ja valintaperusteiden soveltamisessa on mielestäsi tapahtunut virhe, voit vaatia siihen kirjallisesti oikaisua. Valintakokeen tai ennakkotehtävän kokonaispisteistä ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi.
Ellei asia tällöin selviä, tee kirjallinen oikaisupyyntö TAMKin tutkintolautakunnalle 14 vuorokauden kuluessa opiskelijavalinnan tuloksen julkistamisesta eli viimeistään 14.7.2021 kello 15.00.
Lisätietoja tulosten julkaisusta ja oikaisumenettelystä.
Hae siirtohaussa
Nykyisen opiskeluoikeuden siirto korkeakoulusta tai tutkinto-ohjelmasta toiseen
Näytä
Voit hakea siirtohaussa, jos opiskelet suomalaisessa korkeakoulussa ja haluat vaihtaa voimassa olevan opiskeluoikeutesi
- saman tai läheisen alan opintoihin toiseen korkeakouluun tai
- saman alan tai läheisen alan opintoihin omassa korkeakoulussa. Saman alan opintoihin haet siirtoa, jos opinnot johtavat eri tutkintoon.
TAMKiin voit hakea siirtoa, jos sinulla on voimassa oleva opiskeluoikeus ja riittävä määrä opintoja käytettyyn opiskeluaikaan nähden; ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen vähintään 45 opintopistettä. Voit hakea siirtoa AMK-tutkintoon johtaviin opintoihin.
Rakennusarkkitehtikoulutuksessa hakijalta vaaditaan rakennusarkkitehtikoulutuksen soveltuvuuskokeesta hyväksytty suoritus.
Hakukohteen sisäänottomäärä siirtohaussa on 0-2 opiskelijaa. Lopulliseen opiskelemaan valittavien määrään vaikuttaa valintaperusteissa mainittujen tekijöiden lisäksi se, miten asianomaisella vuosikurssilla tai opiskelijaryhmässä on tilaa. Korkeakoululla ei ole velvollisuutta ottaa ilmoitettua määrää opiskelijoita, jos valintakelpoisia ei ole riittävästi tai opiskelijaryhmään ei mahdu ilmoitettua määrää.
Opiskeluoikeus
Kun otat siirtohaussa opiskelupaikan vastaan, opiskeluoikeutesi edellisessä korkeakoulussasi päättyy ja saat uuden opiskeluoikeuden hakemaasi korkeakouluun.
Opiskeluoikeusaika määrittyy uuden tutkinnon mukaan. Tutkinnon tavoitteellisesta opiskeluajasta vähennetään se aika, jonka olet jo käyttänyt aloittamasi tutkinnon suorittamiseen. Tutkinnonsuorittamisaikaan lasketaan läsnä- ja poissaolokaudet, jotka olet käyttänyt siirron perusteena olevan opiskeluoikeuden mukaiseen opiskeluun.
Riippumatta siitä mikä opiskeluoikeutesi on nykyisessä korkeakoulussa, TAMKissa saat opiskeluoikeuden AMK-tutkintoon johtaviin opintoihin. Menetät aiemman opiskeluoikeuden edellisen lukukauden päättyessä. Uusi opiskeluoikeus alkaa hausta seuraavana lukukautena, eli kevään haussa 1.8. ja syksyn haussa 1.1. Kun otat siirtohaussa saamasi opiskelupaikan vastaan, ilmoittaudut läsnä olevaksi opiskelijaksi alkavalle lukuvuodelle. Kun otat siirto-opiskelupaikan vastaan, menetät mahdollisen ensikertalaisuus-statuksesi.
Opiskelijavalinta
Opiskelijavalintaan vaikuttavat seuraavat perusteet:
- Vuosikurssilla/opiskelijaryhmässä on tilaa
- hakijalle kertyneet opinnot soveltuvat TAMKin opetussuunnitelmaan ja voidaan hyväksilukea
- hakijan opintomenestys
- hakijalle on kertynyt riittävästi opintoja opiskeluaikaan nähden; ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen vähintään 45 opintopistettä
- mahdollinen haastattelu
Opiskelijavalintaan voivat vaikuttaa myös hakijan esittämät perustelut siirron tarpeelle. Lisäksi hakijalla on oltava riittävä kielitaito opetuskielessä.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut koulutukseen valitun edellisessä korkeakoulussa suorittamat opintosuoritukset. Ammattikorkeakoulu voi purkaa opiskelijavalinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei toimita läsnäolotodistusta tai opintosuoritusotetta TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Hakemuksen hylkäämisen syyt
- Vuosikurssilla/opiskelijaryhmässä ei ole vapaita paikkoja.
- Suoritetut opinnot eivät sovellu koulutuksen tutkintotavoitteisiin.
- Hakija ei ole edennyt opinnoissaan riittävän hyvin.
- Substanssiosaamisen näyte on hylätty.
- Hakija ei ole toimittanut pyydettyjä liitteitä määräaikaan mennessä.
Hakukohteessa ei ole haastattelua. Opiskelijavalinta tehdään opinnoissa menestymisen perusteella.
Lisätietoja hakemisesta saat sivulta Näin haet siirtohaussa.
Hakemusliitteet
Lataa hakemuksellesi 22.10.2021 kello 15.00 mennessä seuraavat liitteet:
- Opiskelutodistus nykyisestä korkeakoulusta
- Todistuksesta tulee selvitä läsnä- ja poissaolokuukaudet.
- Opintosuoritusote
- Opintosuoritusotteen tulee olla ajantasainen.
- Selvitys tulossa olevista opintosuorituksista
- Selvityksestä tulee ilmetä, mitä opintosuorituksia sinulle on tulossa vielä syksyn aikana. Valinnassa huomioidaan 31.12.2021 mennessä kertyneet opintosuoritukset.
Liitteiden tulee olla korkeakoulusi varmentamia (niissä tulee olla sähköinen allekirjoitus tai korkeakoulusi leima ja esimerkiksi virkailijan tai opinto-ohjaajan allekirjoitus). Poikkeuksena hakijan selvitys tulossa olevista opintosuorituksista, joka voi olla hakijan itse laatima dokumentti.
Opiskelemaan valittujen liitteet
Opintosuoritusote
- Kun olet saanut opiskelupaikan, lataa hakemuksellesi lopullinen ajantasainen opintosuoritusote 31.12.2021 kello 15.00 mennessä.
- Suomenkielisissä koulutuksissa tarvitsemme opintosuoritusotteen sekä suomen- että englanninkielisenä.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut tutkinto-ohjelmaan valitun edellisessä korkeakoulussa suorittamat opintosuoritukset. Ammattikorkeakoulu voi purkaa opiskelijavalinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei toimita pyydettyjä liitteitä TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Valinnan tulokset
Tiedotamme opiskelijavalinnasta tuloksesta kaikille hakijoille sähköpostitse. Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan Oma Opintopolussa viimeistään 13.12.2021. Voit tarkistaa tilanteesi kirjautumalla palveluun esimerkiksi verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. TAMKiin valituille lähetetään sähköpostilla tieto valinnasta ja tarkemmat toimintaohjeet.
Jos sinulla on kysyttävää opiskelijavalinnasta, ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi.
Kun saat opiskelupaikan,
- saat tiedon paikasta sähköpostitse siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet ilmoittanut hakulomakkeella.
- löydät omat valintatietosi myös Oma Opintopolusta.
- ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolussa ja ilmoittaudu läsnä olevaksi opiskelijaksi.
- toimita ajantasainen opintosuoritusote hakijapalveluihin saamiesi ohjeiden mukaisesti.
- tutustu uuden opiskelijan sivuihin.
Sinun pitää ottaa opiskelupaikka vastaan annettuun määräaikaan mennessä (31.12.2021 klo 15.00), sillä muutoin menetät paikan. Opiskelupaikan vastaanottaminen on sitova, etkä voi enää myöhemmin peruuttaa tai muuttaa sitä.
Sinun tulee ilmoittautua läsnä olevaksi opiskelijaksi seuraavalle lukuvuodelle/-kaudelle. Voit ilmoittautua poissa olevaksi siirron jälkeiselle ensimmäiselle lukuvuodelle vain mikäli
1) suoritat asevelvollisuuslain, siviilipalveluslain tai naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain mukaista palvelua;
2) olet äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaalla; tai
3) oman sairautesi tai vammasi vuoksi olet kykenemätön aloittamaan opintoja.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut valituilta valintaan vaikuttaneet opintosuoritukset ja muut mahdolliset hakukelpoisuusvaatimukset.
Ammattikorkeakoulu voi purkaa valinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei toimita opintosuoritusotetta/-otteita TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Ensikertalaiskiintiö: Kun otat opiskelupaikan vastaan korkeakoulututkintoon johtavasta koulutuksesta Suomessa, sinua ei enää jatkossa katsota ensimmäistä korkeakoulututkintoa hakevaksi hakijaksi. Tämä voi vaikuttaa opiskelijavalinnassa, jos myöhemmin haet suomalaiseen korkeakouluun opiskelijaksi.
Yhden korkeakoulupaikan säännös ei ole voimassa siirtohaussa.
Varasijavalinta
Siirtohaussa ei ole käytössä varasijavalintaa.
Opiskelijavalinnan tulosten oikaisu
Jos opiskelijavalinnassa ja valintaperusteiden soveltamisessa on mielestäsi tapahtunut virhe, voit vaatia siihen kirjallisesti oikaisua. Valintakokeen tai ennakkotehtävän kokonaispisteistä ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi.
Ellei asia tällöin selviä, tee kirjallinen oikaisupyyntö TAMKin tutkintolautakunnalle 14 vuorokauden kuluessa opiskelijavalinnan tuloksen julkistamisesta eli 27.12.2021 mennessä.
Lisätietoja tulosten julkaisusta ja oikaisumenettelystä.
Hae korkeakoulujen yhteishaussa
- Yleinen hakukelpoisuus ammattikorkeakouluopintoihin
- Opiskelijavalinta tehdään rakennusarkkitehtien soveltuvuuskokeen sekä AMK-valintakokeen, ylioppilaiden todistusvalinnan tai ammatillisen tutkinnon suorittaneiden todistusvalinnan perusteella
Näytä
Hakukohteessa on käytössä yleinen hakukelpoisuus korkeakouluopintoihin.
Katso lisätietoja sivulta Hakukelpoisuus AMK-tutkintoon.
Jos olet pakolainen tai pakolaiseen rinnastettavassa asemassa, etkä voi todistaa tutkintoaan asiakirjoin, TAMK voi myöntää hakijalle oikeuden osallistua valintakokeeseen. Hakijalla tulee olla pakolaisstatuksestaan kertova viranomaispäätös (turvapaikkapäätös tai oleskelulupa suojelun perusteella). Ole yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin ennen hakemista, mikäli sinulla ei ole toimittaa riittäviä asiakirjoja.
Tutkinto-ohjelmaan valitaan 28 opiskelijaa. Ensikertalaisille varataan 80 % aloituspaikoista kustakin valintatapajonosta.
Olet ensimmäistä korkeakoulupaikkaa hakeva eli ensikertalainen, jos et ole suorittanut ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoa Suomessa tai et ole vastaanottanut ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoon johtavaa opiskelupaikkaa koulutuksesta, joka on alkanut syksyllä 2014 tai sen jälkeen.
Löydät lisätietoja ensikertalaiskiintiöstä Opintopolusta: Ensikertalaiskiintiö.
Opiskelijavalinta tehdään soveltuvuuskokeen sekä ylioppilaiden todistusvalinnan, ammatillisen tutkinnon suorittaneiden todistusvalinnan tai AMK-valintakokeen perusteella.
Eri valintatavat on jaettu valintatavoille seuraavasti:
- Ylioppilaiden todistusvalinta ja soveltuvuuskoe: 13 paikkaa
- Ammatillisen perustutkinnon suorittaneiden todistusvalinta ja soveltuvuuskoe: 5 paikkaa
- AMK-valintakoe ja soveltuvuuskoe: 10 paikkaa
Yhteishaun aloituspaikat täytetään seuraavassa järjestyksessä:
- Ylioppilaiden todistusvalinta ja soveltuvuuskoe
- Ammatillisen perustutkinnon suorittaneiden todistusvalinta ja soveltuvuuskoe
- AMK-valintakoe ja soveltuvuuskoe
Jos mahdollista, lasketaan valintapisteet kaikilla valintatavoilla ja hakija voi tulla valituksi millä tahansa valintatavalla.
Mikäli ylioppilaiden todistusvalinnassa tai ammatillisen perustutkinnon suorittaneiden todistusvalinnassa jää aloituspaikkoja täyttämättä, siirretään ne AMK-valintakoejonoon.
Jos äidinkielesi on muu kuin suomi ja osalistut todistusvalintaan, sinun tulee todentaa suomen kielen taitosi, jotta voit tulla valituksi todistusvalinnalla. Katso lista hyväksyttävistä todistuksista tämän sivun "Liitteet" osiosta.
1. Ylioppilaiden todistusvalinta ja soveltuvuuskoe
Opiskelijavalinta tehdään ylioppilastutkinnon (198p) ja soveltuvuuskokeen (120p) yhteispisteiden perusteella (max. 318p). Soveltuvuuskokeesta on saavutettava vähintään 60 pistettä voidakseen tulla valituksi.
Ylioppilastutkinto
Ylioppilastutkinnosta pisteytetään viisi ainetta. Äidinkieli, matematiikka ja vieras/toinen kotimainen kieli huomioidaan kaikilta nämä aineet kirjoittaneilta. Tämän lisäksi huomioidaan kaksi parasta pisteitä tuottavaa ainetta (reaaliaineet/vieras kieli). Reaaliaineissa huomioidaan vain vuonna 2006 tai sen jälkeen suoritetut ainereaalit.
European Baccalaureate -tutkinto (EB), International Baccalaureate -tutkinto (IB), Suomessa suoritettu Reifeprüfung (RP) -tutkinto tai Deutsche Internationale Abitur (DIA) -tutkinto pisteytetään todistusvalinnassa suomalaisen ylioppilastutkinnon tapaan.
Todistusvalinnat tehdään YTL:n rekisterissä olevien arvosanojen pohjalta. Ylioppilastutkintoon ennen 1990 valmistuneet hakijat ja kansainvälisen ylioppilastutkinnon suorittaneet lataavat ylioppilastodistuksensa hakemuksensa liitteeksi. Todistusvalinnassa ovat mukana keväällä 2022 valmistuvat hakijat, joiden ylioppilastutkinto on valmis ja arvosanatiedot ovat YTL:n rekisterissä 17.5.2022 mennessä.
Pisteytystaulukot sekä tarkemmat tiedot valintatavasta löydät Ammattikorkeakouluun.fi -sivustolta.
Kynnysehdot
Ylioppilastutkinnon todistusvalinnan kynnysehtona on, että hakija on kirjoittanut ylioppilaskirjoituksissa lyhyen tai pitkän matematiikan ja saanut siitä hyväksytyn arvosanan. Kynnysehto tarkoittaa tietyn aineen ja/tai arvosanan kohdalle asetettua vaatimusta, joka hakijan tulee täyttää voidakseen tulla valituksi.
Todistusvalinnassa ei ole vähimmäispistevaatimusta. Mikäli aloituspaikkoja jää täyttämättä, siirretään vapaaksi jääneet paikat valintakoejonoon.
Soveltuvuuskoe
Jokaisen hakijan tulee suorittaa soveltuvuuskoe.
Rakennusarkkitehtikoulutuksen soveltuvuuskoe järjestetään 3.5.2022 kello 9.00 - 16.30 (Huom. Suomen kesäaika) etäjärjestelyin verkko-oppimisympäristö Moodlessa. Saat 20.4.2022 sähköpostitse ohjeet Moodleen kirjautumisesta sekä linkin soveltuvuuskokeeseen. Tarkistathan kaikki sähköpostikansiosi. Tehtävät julkaistaan Moodlessa soveltuvuuskoepäivänä 3.5.2022. (Tieto päivitetty 15.3.2022.)
Soveltuvuuskoe tehdään oman ylimmän hakutoiveen mukaisessa ammattikorkeakoulussa ja on yhteinen kaikkien rakennusarkkitehtikoulutusta tarjoavien ammattikorkeakoulujen kanssa (Tampereen ammattikorkeakoulu, Metropolia ammattikorkeakoulu, Oulun ammattikorkeakoulu ja Savonia ammattikorkeakoulu). Soveltuvuuskokeeseen ilmoittaudutaan yhteishaun hakulomakkeella. Valinta on sitova eikä sitä voi muuttaa hakuajan jälkeen.
Lue rakennusarkkitehdin soveltuvuuskokeesta lisää kohdasta Valintakokeet.
2. Ammatillisen perustutkinnon suorittaneiden todistusvalinta ja soveltuvuuskoe
Opiskelijavalinta tehdään ammatillinen perustutkinnon (150p) ja soveltuvuuskokeen (120p) yhteispisteiden perusteella (max 270p). Soveltuvuuskokeesta on saavutettava vähintään 60 pistettä voidakseen tulla valituksi.
Ammatillinen perustutkinto
Todistusvalinnassa huomioidaan 1.8.2015 alkaen suoritetut toisen asteen ammatilliset perustutkinnot. Todistusvalinnassa huomioidaan kolmen yhteisen tutkinnon osan arvosanat ja tutkinnon painotettu keskiarvo. Enintään ammatillisen perustutkinnon suorittaneiden todistusvalinnassa voi saada 150 pistettä.
Ammatilliseen perustutkintoon 1.8.2015–31.12.2016 välisenä aikana valmistuneet hakijat ilmoittavat yhteishaun hakulomakkeella perustutkinnon yhteisten tutkinnon osien arvosanat sekä perustutkinnon painotetun keskiarvon. Hakija liittää tällöin myös todistuskopion hakemuksen liitteeksi 6.4.2022 kello 15.00 mennessä.
Vuoden 2017 ja sitä uudempien ammatillisten perustutkintojen osalta todistusvalinnat tehdään KOSKI-palvelussa olevien tietojen pohjalta. Todistusvalinnassa ovat mukana vuonna 2022 valmistuvat hakijat, joiden tarvittavat suoritustiedot sekä tutkintosuorituksen vahvistuspäivämäärä ovat tallennettuna KOSKI-palveluun 17.5.2022 mennessä. Tarkastathan etukäteen, että tutkintosi tiedot löytyvät Oma Opintopolun KOSKI-palvelusta, ja ole yhteydessä omaan ammatilliseen oppilaitokseen mahdollisissa puutteissa ammatillisen tutkintosi tiedoissa. Näyttötutkintona suoritettua ammatillista perustutkintoa ei huomioida todistusvalinnassa. Näyttötutkinnon suorittanut hakija voi tulla valituksi vain AMK-valintakokeen perusteella.
Jos hakija suorittaa ammatillisen perustutkinnon Ahvenanmaalla keväällä 2022, hakijan pitää viimeistään 13.5.2022 klo 15.00 mennessä ladata todistus Opintopolkuun (missä käy ilmi lopulliset osasuoritukset, painotettu keskiarvo, ja vahvistustieto valmistumisesta), jotta hän on mukana todistusvalinnassa.
Pisteytystaulukot sekä tarkemmat tiedot valintatavasta löydät Ammattikorkeakouluun.fi-sivustolta.
Kynnysehdot
Kynnysehtona on matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen oltava vähintään arvosana 3 (asteikko 1-5) tai arvosana 2 (asteikolla 1-3).
Todistusvalinnassa ei ole vähimmäispistevaatimusta. Mikäli aloituspaikkoja jää täyttämättä siirretään vapaaksi jääneet paikat valintakoejonoon.
Soveltuvuuskoe
Jokaisen hakijan tulee suorittaa soveltuvuuskoe.
Rakennusarkkitehtikoulutuksen soveltuvuuskoe järjestetään 3.5.2022 kello 9.00 - 16.30 (Huom. Suomen kesäaika) etäjärjestelyin verkko-oppimisympäristö Moodlessa. Saat 20.4.2022 sähköpostitse ohjeet Moodleen kirjautumisesta sekä linkin soveltuvuuskokeeseen. Tarkistathan kaikki sähköpostikansiosi. Tehtävät julkaistaan Moodlessa soveltuvuuskoepäivänä 3.5.2022. (Tieto päivitetty 15.3.2022.)
Soveltuvuuskoe tehdään oman ylimmän hakutoiveen mukaisessa ammattikorkeakoulussa ja on yhteinen kaikkien rakennusarkkitehtikoulutusta tarjoavien ammattikorkeakoulujen kanssa (Tampereen ammattikorkeakoulu, Metropolia ammattikorkeakoulu, Oulun ammattikorkeakoulu ja Savonia ammattikorkeakoulu). Soveltuvuuskokeeseen ilmoittaudutaan yhteishaun hakulomakkeella. Valinta on sitova eikä sitä voi muuttaa hakuajan jälkeen.
Lue rakennusarkkitehdin soveltuvuuskokeesta lisää kohdasta Valintakokeet.
1. Ylioppilaiden todistusvalinta ja soveltuvuuskoe
Pisteytystaulukot sekä tarkemmat tiedot valintatavasta löydät Ammattikorkeakouluun.fi -sivustolta.
Mikäli aloituspaikkoja jää täyttämättä siirretään vapaaksi jääneet paikat valintakoejonoon.
Tasasijasäännöt
Mikäli viiden aineen tuottama yhteispistemäärä on kahdella tai useammalla hakijalla sama, ratkaistaan hakijoiden paremmuusjärjestys seuraavien tasasijasääntöjen mukaan:
- Hakutoivejärjestys
- Yo-arvosanat:
- Äidinkieli
- Matematiikka
- Vieras kieli/toinen kotimainen kieli
- Arvonta
2. Ammatillisen perustutkinnon suorittaneiden todistusvalinta ja soveltuvuuskoe
Pisteytystaulukot sekä tarkemmat tiedot valintatavasta löydät Ammattikorkeakouluun.fi-sivustolta.
Mikäli aloituspaikkoja jää täyttämättä siirretään vapaaksi jääneet paikat valintakoejonoon.
Tasapistesäännöt
Mikäli kolmen yhteisen tutkinnon osan arvosanojen ja tutkinnon painotetun keskiarvon tuottama yhteispistemäärä on kahdella tai useammalla hakijalla sama, ratkaistaan hakijoiden paremmuusjärjestys seuraavien tasasijasääntöjen mukaan:
- Hakutoivejärjestys
- Tutkinnon painotettu keskiarvo
- Tutkinnon yhteisten osien arvosanat:
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
- Arvonta
Huomioi, että jos osallistut AMK-valintakokeeseen, sinun on osallistuttava myös rakennusarkkitehdin soveltuvuuskokeeseen. Sinun tulee osallistua sekä AMK-valintakokeeseen että rakennusarkkitehdin soveltuvuuskokeeseen. Opiskelijavalinta tehdään AMK-valintakokeen (80p) ja soveltuvuuskokeen (120p) yhteispisteiden perusteella (max 200p). Soveltuvuuskokeesta on saavutettava vähintään 60 pistettä voidakseen tulla valituksi.
Rakennusarkkitehtikoulutuksen soveltuvuuskoe (Tieto päivitetty 15.3.2022.)
Jokaisen hakijan tulee suorittaa soveltuvuuskoe.
Rakennusarkkitehtikoulutuksen soveltuvuuskoe järjestetään etäjärjestelyin verkko-oppimisympäristö Moodlessa 3.5.2022 kello 9.00 - 16.30 (Huom. Suomen kesäaika).
Soveltuvuuskoe on yhteinen kaikkien rakennusarkkitehtikoulutusta tarjoavien ammattikorkeakoulujen kanssa: Metropolia Ammattikorkeakoulu, Oulun ammattikorkeakoulu, Savonia-ammattikorkeakoulu ja Tampereen ammattikorkeakoulu. Soveltuvuuskokeeseen ilmoittaudutaan yhteishaun hakulomakkeella. Valinta on sitova eikä sitä voi muuttaa hakuajan jälkeen.
Rakennusarkkitehtikoulutuksen soveltuvuuskokeesta on saatava vähintään 60 pistettä (maksimipistemäärä 120 pistettä) voidakseen tulla valituksi.
Soveltuvuuskokeeseen osallistuminen
Saat 20.4.2022 sähköpostitse ohjeet Moodleen kirjautumisesta sekä linkin soveltuvuuskokeeseen. Tarkistathan kaikki sähköpostikansiosi.
Sinun täytyy testata Moodleen kirjautumista ja tehtävien palauttamista ennen soveltuvuuskoetta. Tarkemmat ohjeet testaamisesta löydät kirjauduttuasi Moodleen. Tee testaus 21.-28.4.2022 välisenä aikana.
Tarkista Oma Opintopolku -palvelusta hakulomakkeeltasi oma hakemusnumerosi, sillä tarvitset sitä soveltuvuuskokeessa tunnistautumiseen.
Tehtävät julkaistaan Moodlessa soveltuvuuskoepäivänä 3.5.2022. Koe kestää klo 9.00-16.30. Aamupäivän koetehtävä tehdään klo 9.00-12.00 ja iltapäivän koetehtävä klo 13.30-16.30. Koetehtävät tehdään ja palautetaan kokeen aikana.
Soveltuvuuskokeen aikana chat-tuki on avoinna Zoomissa. Linkki on koepäivänä Moodlessa!
Soveltuvuuskokeessa tarvitset:
- A3-piirustuspaperia (valkoinen)
- lyijykyniä (eri kovuuksia ja vahvuuksia)
- kumin, teroittimen ja suoran viivoittimen
- puuvärit (vähintään 12 väriä, sisältäen päävärit)
- verkkoon liitetyn tietokoneen / tabletin / älypuhelimen, jolla voit avata tehtäväsivut ja palauttaa tehtävän verkossa
- digikameran / älypuhelimen kameran, jolla voit ottaa kuvan valmiista soveltuvuuskoetehtävästä
Moodlen testauksen yhteydessä vielä tarvittaessa tarkennetaan koepäivänä tarvitsemiasi tarvikkeita.
Tutustu alan peruskäsitteisiin seuraavien kirjojen avulla (löytyvät internetistä):
Todistusvalintojen tulokset ilmoitetaan hakijoille viimeistään 30.5.2022. Muut valintojen tulokset ilmoitetaan hakijoille viimeistään 8.7.2022. Ennen näitä päivämääriä ei voida antaa mitään hakijoiden valintakoemenestystä koskevia tietoja. Soveltuvuuskokeen tulosta ei voida huomioida, mikäli hakija todetaan hakuprosessin aikana ei-hakukelpoiseksi. (Tieto päivitetty 16.3.2022.)
Mikäli et osallistu soveltuvuuskokeeseen, siitä ei tarvitse ilmoittaa.
AMK-valintakoe
Hakukohde käyttää AMK-valintakoetta, joka on ammattikorkeakoulujen yhteinen digitaalinen valintakoe.
AMK-valintakoe järjestetään keväällä ajalla 30.5. – 2.6.2022. Löydät TAMKissa tarjolla olevat valintakoetilaisuudet sekä muita tarkempia tietoja AMK-valintakokeesta ammattikorkeakouluun.fi-sivustolta. AMK-valintakokeeseen ilmoittaudutaan hakuaikana yhteishaun hakulomakkeella. Tutustu huolellisesti valintakokeeseen liittyviin ohjeisiin ennen AMK-valintakokeeseen osallistumista. Tutustu myös TAMKin omiin AMK-valintakokeen ohjeisiin.
AMK-valintakokeessa arvioidaan valmiuksia ammattikorkeakouluopintoihin. AMK-valintakoe ei edellytä ennakkovalmentautumista, eikä siihen liity ennakkomateriaalia tai -tehtäviä.
Valintakokeen sisältö ja kesto määräytyvät sen mukaan, mihin hakukohteisiin olet hakenut. Suoritat yhdellä suorituskerralla kaikki ne osiot, jotka kuuluvat hakukohteisiisi. AMK-valintakokeessa on sekä kaikille hakijoille yhteisiä osioita että eri koulutusalojen omia osioita.
Todistusvalinnan kautta valituksi tulleiden hakijoiden ei tarvitse osallistua valintakokeeseen. Jos kuitenkin haluat vielä tavoitella mahdollista ylemmän hakutoiveesi opiskelupaikkaa, sinun tulee osallistua valintakokeeseen.
Hakijat asetetaan tasapistetilanteessa paremmuusjärjestykseen seuraavin perustein:
- hakutoivejärjestys
- arvonta
Jos tarvitset vamman, sairauden, lukivaikeuden tai jonkin muun erityisen syyn vuoksi yksilöllisiä järjestelyjä valintakokeessa (esim. lisäaika, avustaja, tekninen apuväline, rauhallinen koetila, erillinen näyttö tai muu erityisjärjestely), tulee sinun täyttää yksilöllisiä järjestelyjä koskeva hakemus. Liitä mukaan lääkärintodistus tai muu vastaava lausunto vamman tai sairauden laadusta. Toimita hakemus siihen ammattikorkeakouluun, jossa olet ilmoittanut osallistuvasi valintakokeeseen. Kunkin hakijan tilanne harkitaan erikseen.
Yksilöllisiä järjestelyitä on haettava viimeistään 6.4.2022 klo 15. Löydät TAMKin ohjeet Yksilölliset järjestelyt valintakokeissa -verkkosivulta.
Lisätietoja hakemisesta saat sivulta Näin haet yhteishaussa.
Jos todistat hakukelpoisuutesi jollakin seuraavista, todistuskopioiden tulee olla ladattuna hakulomakkeelle 6.4.2022 kello 15.00 mennessä:
- Kopio ennen vuotta 1990 suoritetusta ylioppilastutkinnosta
- Kopio lukion päättötodistuksesta (jos haet pelkällä lukion päättötodistuksella ilman ylioppilastutkintoa)
- Kopio ennen vuotta 2017 suoritetusta ammatillisesta perustutkinnosta sekä ennen vuotta 2018 suoritetusta ammatti- tai erikoisammattitutkinnosta
- Kopio ulkomaisesta tutkintotodistuksesta tai ennakkoarvio 2022 valmistuvasta tutkinnosta sekä kopio ulkomaisen tutkintotodistuksen ja sen liiteiden virallisesta käännöksestä suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi, jos todistusta ei ole kirjoitettu yhdellä näistä kielistä
- Kopio European Baccalaureate Diplomasta tai ennakkoarvio 2022 valmistuvasta tutkinnosta
- Kopio International Baccalaureate Diplomasta (IB Certificate ei riitä) tai ennakkoarvio (predicted grades tai vastaava) 2022 valmistuvasta tutkinnosta
- Kopio Reifeprüfung- tai DIA-tutkintotodistuksesta sekä Suomessa suoritetun tutkinnon vastaavuustodistuksesta tai ennakkoarvio 2022 valmistuvasta tutkinnosta
Mahdollisesta pakolaisstatuksesta kertovan viranomaispäätöksen voi toimittaa postitse TAMKin hakijapalveluihin 6.4.2022 kello 15.00 mennessä. Olethan hakijapalveluihin yhteydessä ennen dokumentin lähettämistä.
Jos äidinkielesi on muu kuin suomi ja osalistut todistusvalintaan, sinun tulee ladata TAMKin todistusvalintoja varten hakulomakkeelle jokin suomen kielen todentavista todistuksista 6.4.2022 kello 15.00 mennessä. Hyväksyttävät liitteet löydät täältä: Suomen kielen taitovaatimukset todistusvalinnassa TAMKissa.
Opiskelemaan valittujen todistuskopiot
Jos tulet valituksi TAMKiin, etkä ole vielä liittänyt kopioita hakemuksellesi, lataa haussa käyttämiesi koulutodistusten kopiot hakemuksellesi tai toimita linkki Koski-palveluun annettujen ohjeiden mukaisesti viimeistään 15.7.2022 kello 15.00 tai hyväksymisilmoituksessa annettuun päivämäärään mennessä. Suomalaisesta ylioppilastutkinnosta ei tarvitse lähettää kopiota, jos olet suorittanut tutkinnon 1989 jälkeen. Suomalaisesta ammatillisesta tutkinnosta tulee toimittaa todistuskopio, jos olet suorittanut tutkintosi ennen vuotta 2018, eikä tutkintoasi täten löydy Oma opintopolun Omat opintosuoritukseni-palvelusta.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut valinnan perusteena olevat todistukset. Kopioiden lisäksi TAMK pääsääntöisesti tarkistaa valituksi tulleiden alkuperäiset todistukset opintojen alkaessa. TAMK voi purkaa valinnan, jos et toimita todistuksia määräajassa tai jos olet antanut virheellisiä, valintaan vaikuttavia tietoja.
Valinnan tulokset
Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan Oma Opintopolku-palvelussa viimeistään 8.7.2022. Voit tarkistaa tilanteesi kirjautumalla palveluun esimerkiksi verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Kaikille hakijoille lähetetään myös sähköinen tuloskirje. Jos tulet valituksi TAMKiin, saat lisäksi sähköpostilla tiedon ja toimintaohjeet. Opiskelupaikka on otettava vastaan viimeistään perjantaina 15.7.2022 kello 15.00.
Yhteishaussa hakeneiden on mahdollista saada palautetta ennakkotehtävien ja valintakokeiden tuloksista (pl. rakennusarkkitehtien soveltuvuuskokeet). Jos sinulla on kysyttävää valintakokeen tai ennakkotehtävän kokonaispisteistä ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk(a)tuni.fi. Lisäksi voit pyytää palautetta suorituksestasi. Hakukohdekohtaiset palautteenantoajat julkaistaan kesällä 2022 tällä verkkosivulla.
Kun saat opiskelupaikan,
- saat tiedon paikasta sähköpostitse siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet ilmoittanut hakulomakkeella.
- löydät omat valintatietosi myös Oma Opintopolusta
- ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolussa ja ilmoittaudu läsnä tai poissa olevaksi opiskelijaksi.
- lähetä tarvittaessa kopiot haussa käyttämistäsi todistuksista hakijapalveluihin saamiesi ohjeiden mukaisesti.
- tutustu uuden opiskelijan sivuihin.
Varasijavalinta
Varasijalla olevia hyväksytään koulutukseen järjestyksessä sitä mukaa, kun paikkoja vapautuu. Etukäteen on mahdotonta tietää, kuinka monta hakijaa tullaan hyväksymään varasijalta. Paikkoja vapautuu esimerkiksi silloin, kun aiemmin hyväksytyt hakijat tulevat hyväksytyiksi ylempiin hakutoiveisiinsa tai eivät ota saamaansa opiskelupaikkaa vastaan. Jos tulet hyväksytyksi varasijalta saat tiedon sähköpostitse hakulomakkeella ilmoittamaasi osoitteeseen, joten muista seurata sähköpostiasi. Tarkista myös henkilökohtainen opiskelupaikan vastaanoton määräpäivä.
Varasijavalinta päättyy viimeistään 2.8.2022. Varasijavalinta voidaan myös päättää hakukohdekohtaisesti ennen tätä, jos uusia opiskelijoita ei enää valita varasijoilta koulutukseen.
Opiskelijavalinnan tulosten oikaisu
Jos opiskelijavalinnassa ja valintaperusteiden soveltamisessa on mielestäsi tapahtunut virhe, voit vaatia siihen kirjallisesti oikaisua. Valintakokeen tai ennakkotehtävän kokonaispisteistä ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk(a)tuni.fi. Lisäksi voit pyytää palautetta suorituksestasi. Hakukohdekohtaiset palautteenantoajat julkaistaan kesällä 2022 tällä verkkosivulla.
Ellei asia tällöin selviä, tee kirjallinen oikaisupyyntö TAMKin tutkintolautakunnalle 14 vuorokauden kuluessa opiskelijavalinnan tuloksen julkistamisesta eli kevään 2022 toisessa yhteishaussa viimeistään 22.7.2022 kello 15.00.
Hae siirtohaussa
Nykyisen opiskeluoikeuden siirto korkeakoulusta tai tutkinto-ohjelmasta toiseen
Näytä
Voit hakea siirtohaussa, jos opiskelet suomalaisessa korkeakoulussa ja haluat vaihtaa voimassa olevan opiskeluoikeutesi
- saman tai läheisen alan opintoihin toiseen korkeakouluun tai
- saman alan tai läheisen alan opintoihin omassa korkeakoulussa. Saman alan opintoihin haet siirtoa, jos opinnot johtavat eri tutkintoon.
TAMKiin voit hakea siirtoa, jos sinulla on voimassa oleva opiskeluoikeus ja riittävä määrä opintoja käytettyyn opiskeluaikaan nähden; ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen vähintään 45 opintopistettä. Voit hakea siirtoa AMK-tutkintoon johtaviin opintoihin.
Rakennusarkkitehtikoulutuksessa hakijalta vaaditaan rakennusarkkitehtikoulutuksen soveltuvuuskokeesta hyväksytty suoritus.
Hakukohteen sisäänottomäärä siirtohaussa on 0-3 opiskelijaa. Lopulliseen opiskelemaan valittavien määrään vaikuttaa valintaperusteissa mainittujen tekijöiden lisäksi se, miten asianomaisella vuosikurssilla tai opiskelijaryhmässä on tilaa. Korkeakoululla ei ole velvollisuutta ottaa ilmoitettua määrää opiskelijoita, jos valintakelpoisia ei ole riittävästi tai opiskelijaryhmään ei mahdu ilmoitettua määrää.
Opiskeluoikeus
Kun otat siirtohaussa opiskelupaikan vastaan, opiskeluoikeutesi edellisessä korkeakoulussasi päättyy ja saat uuden opiskeluoikeuden hakemaasi korkeakouluun.
Opiskeluoikeusaika määrittyy uuden tutkinnon mukaan. Tutkinnon tavoitteellisesta opiskeluajasta vähennetään se aika, jonka olet jo käyttänyt aloittamasi tutkinnon suorittamiseen. Tutkinnonsuorittamisaikaan lasketaan läsnä- ja poissaolokaudet, jotka olet käyttänyt siirron perusteena olevan opiskeluoikeuden mukaiseen opiskeluun.
Riippumatta siitä mikä opiskeluoikeutesi on nykyisessä korkeakoulussa, TAMKissa saat opiskeluoikeuden AMK-tutkintoon johtaviin opintoihin. Menetät aiemman opiskeluoikeuden edellisen lukukauden päättyessä. Uusi opiskeluoikeus alkaa hausta seuraavana lukukautena, eli kevään haussa 1.8. ja syksyn haussa 1.1. Kun otat siirtohaussa saamasi opiskelupaikan vastaan, ilmoittaudut läsnä olevaksi opiskelijaksi alkavalle lukuvuodelle. Kun otat siirto-opiskelupaikan vastaan, menetät mahdollisen ensikertalaisuus-statuksesi.
Opiskelijavalinta
Opiskelijavalintaan vaikuttavat seuraavat perusteet:
- Vuosikurssilla/opiskelijaryhmässä on tilaa
- hakijalle kertyneet opinnot soveltuvat TAMKin opetussuunnitelmaan ja voidaan hyväksilukea
- hakijan opintomenestys
- hakijalle on kertynyt riittävästi opintoja opiskeluaikaan nähden; ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen vähintään 45 opintopistettä
- mahdollinen haastattelu
Opiskelijavalintaan voivat vaikuttaa myös hakijan esittämät perustelut siirron tarpeelle. Lisäksi hakijalla on oltava riittävä kielitaito opetuskielessä.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut koulutukseen valitun edellisessä korkeakoulussa suorittamat opintosuoritukset. Ammattikorkeakoulu voi purkaa opiskelijavalinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei toimita läsnäolotodistusta tai opintosuoritusotetta TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Hakemuksen hylkäämisen syyt
- Vuosikurssilla/opiskelijaryhmässä ei ole vapaita paikkoja.
- Suoritetut opinnot eivät sovellu koulutuksen tutkintotavoitteisiin.
- Hakija ei ole edennyt opinnoissaan riittävän hyvin.
- Substanssiosaamisen näyte on hylätty.
- Hakija ei ole toimittanut pyydettyjä liitteitä määräaikaan mennessä.
Hakukohteessa ei ole haastattelua, vaan opiskelijavalinta tehdään opinnoissa menestymisen perusteella.
Lisätietoja hakemisesta saat sivulta Näin haet siirtohaussa.
Hakemusliitteet
Lataa hakemuksellesi 16.5.2022 kello 15.00 mennessä seuraavat liitteet:
- Opiskelutodistus nykyisestä korkeakoulusta
- Todistuksesta tulee selvitä läsnä- ja poissaolokuukaudet.
- Opintosuoritusote
- Opintosuoritusotteen tulee olla ajantasainen.
- Selvitys tulossa olevista opintosuorituksista
- Selvityksestä tulee ilmetä, mitä opintosuorituksia sinulle on tulossa vielä kevään aikana. Valinnassa huomioidaan 31.7.2022 mennessä kertyneet opintosuoritukset.
Liitteiden tulee olla korkeakoulusi varmentamia (niissä tulee olla sähköinen allekirjoitus tai korkeakoulusi leima ja esimerkiksi virkailijan tai opinto-ohjaajan allekirjoitus). Poikkeuksena hakijan selvitys tulossa olevista opintosuorituksista, joka voi olla hakijan itse laatima dokumentti.
Opiskelemaan valittujen liitteet
Opintosuoritusote
- Kun olet saanut opiskelupaikan, lataa hakemuksellesi lopullinen ajantasainen opintosuoritusote 31.7.2022 kello 15.00 mennessä.
- Suomenkielisissä koulutuksissa tarvitsemme opintosuoritusotteen sekä suomen- että englanninkielisenä.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut tutkinto-ohjelmaan valitun edellisessä korkeakoulussa suorittamat opintosuoritukset. Ammattikorkeakoulu voi purkaa opiskelijavalinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei toimita pyydettyjä liitteitä TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Valinnan tulokset
Tiedotamme opiskelijavalinnasta tuloksesta kaikille hakijoille sähköpostitse. Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan Oma Opintopolussa viimeistään 28.6.2022. Voit tarkistaa tilanteesi kirjautumalla palveluun esimerkiksi verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. TAMKiin valituille lähetetään sähköpostilla tieto valinnasta ja tarkemmat toimintaohjeet.
Jos sinulla on kysyttävää opiskelijavalinnasta, ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi.
Kun saat opiskelupaikan,
- saat tiedon paikasta sähköpostitse siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet ilmoittanut hakulomakkeella.
- löydät omat valintatietosi myös Oma Opintopolusta.
- ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolussa ja ilmoittaudu läsnä olevaksi opiskelijaksi.
- toimita ajantasainen opintosuoritusote hakijapalveluihin saamiesi ohjeiden mukaisesti.
- tutustu uuden opiskelijan sivuihin.
Sinun pitää ottaa opiskelupaikka vastaan annettuun määräaikaan mennessä (31.7.2022 klo 15.00), sillä muutoin menetät paikan. Opiskelupaikan vastaanottaminen on sitova, etkä voi enää myöhemmin peruuttaa tai muuttaa sitä.
Sinun tulee ilmoittautua läsnä olevaksi opiskelijaksi seuraavalle lukuvuodelle/-kaudelle. Voit ilmoittautua poissa olevaksi siirron jälkeiselle ensimmäiselle lukuvuodelle vain mikäli
1) suoritat asevelvollisuuslain, siviilipalveluslain tai naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain mukaista palvelua;
2) olet äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaalla; tai
3) oman sairautesi tai vammasi vuoksi olet kykenemätön aloittamaan opintoja.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut valituilta valintaan vaikuttaneet opintosuoritukset ja muut mahdolliset hakukelpoisuusvaatimukset.
Ammattikorkeakoulu voi purkaa valinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei toimita opintosuoritusotetta/-otteita TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Ensikertalaiskiintiö: Kun otat opiskelupaikan vastaan korkeakoulututkintoon johtavasta koulutuksesta Suomessa, sinua ei enää jatkossa katsota ensimmäistä korkeakoulututkintoa hakevaksi hakijaksi. Tämä voi vaikuttaa opiskelijavalinnassa, jos myöhemmin haet suomalaiseen korkeakouluun opiskelijaksi.
Yhden korkeakoulupaikan säännös ei ole voimassa siirtohaussa.
Varasijavalinta
Siirtohaussa ei ole käytössä varasijavalintaa.
Opiskelijavalinnan tulosten oikaisu
Jos opiskelijavalinnassa ja valintaperusteiden soveltamisessa on mielestäsi tapahtunut virhe, voit vaatia siihen kirjallisesti oikaisua. Valintakokeen tai ennakkotehtävän kokonaispisteistä ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi.
Ellei asia tällöin selviä, tee kirjallinen oikaisupyyntö TAMKin tutkintolautakunnalle 14 vuorokauden kuluessa opiskelijavalinnan tuloksen julkistamisesta eli 12.7.2022 mennessä.
Lisätietoja tulosten julkaisusta ja oikaisumenettelystä.