
Psykologian koulutus

Kouluttaudu ihmismielen ja toiminnan asiantuntijaksi
Psykologian tutkinto-ohjelma kouluttaa psykologeja, laaja-alaisia asiantuntijoita julkisen ja yksityisen sektorin tarpeisiin. Psykologiassa tutkitaan ihmisen psyykkistä toimintaa ja käyttäytymistä. Psykologista tietoa sovelletaan myös yhteiskunta- ja kasvatustieteissä sekä lisääntyvästi teknisissä tieteissä.
Psykologian opetus kattaa seuraavat alueet:
- kehitys- ja persoonallisuuspsykologia
- terveyden ja mielenterveyden psykologia
- kognitiivinen psykologia ja neuropsykologia
- työ- ja organisaatiopsykologia
- psykologian tutkimusmenetelmät.
Psykologian opiskelu edellyttää teoreettisen tiedon ja tilastomatemaattisten menetelmien omaksumista. Ryhmätyöskentelyssä ja ammatillisissa opinnoissa tarvitaan sosiaalisia taitoja.
Psykologian ammatillisia valmiuksia opiskellaan pääasiassa maisteriopinnoissa. Niihin kuuluu myös viiden kuukauden ammatillinen harjoittelu jollakin psykologian sovellusalalla.
Psykologian maisterin tutkinnon suorittanut henkilö voi hakea oikeutta toimia laillistettuna terveydenhuollon ammattihenkilönä ja käyttää psykologi-nimikettä. Psykologeista valtaosa työskentelee kuntien ja valtion palveluksessa: terveyskeskuksissa, mielenterveystoimistoissa, kouluissa, sairaaloissa, kasvatus- ja perheneuvoloissa tai työ- ja elinkeinotoimistoissa. Yhä useampi työskentelee myös yksityisellä sektorilla esim. työterveyspsykologeina tai konsultteina. Psykologien työllisyystilanne on erittäin hyvä.
Koulutustyyppi
Tutkintonimike
Suunniteltu kesto
Koulutuksen laajuus
Kaupunki
Psykologian kandidaatin tutkinnon suoritettuaan opiskelija
- tuntee psykologian eri osa-alueiden keskeiset teoriat, käsitteet ja alan sovellukset
- osaa soveltaa psykologian perustutkimusmenetelmiä käytäntöön
- osaa käyttää ammatillisen keskustelun perusperiaatteita käytännössä
Psykologian maisterin tutkinnon suoritettuaan opiskelija osaa tuottaa itsenäisesti uutta psykologista tietoa ja soveltaa sitä. Lisäksi opiskelija osaa toimia työelämässä psykologisen tiedon soveltajana eri sovellusaloilla. Psykologian maisterin tutkinto antaa jatkokoulutuskelpoisuuden ammatillisen erikoistumistutkinnon tai tieteellisen jatkotutkinnon suorittamiseen.
Suoritettuaan psykologian kandidaatin tutkinnon voi psykologian koulutukseen valittu halutessaan suorittaa psykologian maisterin tutkinnon asemasta filosofian maisterin tutkinnon psykologian tutkinto-ohjelmassa. Psykologian opintoja tutkinnossa on 85 op ja valinnaisia opintoja (esim. pedagogiset opinnot) 35 op. Filosofian maisterin tutkinto ei tuota pätevyyttä psykologin ammattiin. Tutkinnon suorittaneet voivat toimia tutkijoina, opettajina ja muissa psykologista asiantuntemusta vaativissa tehtävissä.
Psykologian tutkinto-ohjelma kouluttaa psykologeja, laaja-alaisia asiantuntijoita julkisen ja yksityisen sektorin tarpeisiin. Psykologiassa tutkitaan ihmisen psyykkistä toimintaa ja käyttäytymistä. Koska psyykkinen toiminta yhdistyy sosiaalisiin, biologisiin ja fyysisiin ilmiöihin, on psykologialla yhtymäkohtia useisiin eri tieteenaloihin. Psykologista tietoa myös sovelletaan yhteiskunta- ja kasvatustieteissä sekä lisääntyvästi teknisissä tieteissä. Psykologian opetus kattaa seuraavat alueet: 1) kehitys- ja persoonallisuuspsykologia, 2) terveyden ja mielenterveyden psykologia, 3) kognitiivinen psykologia ja neuropsykologia, 4) työ- ja organisaatiopsykologia ja 5) psykologian tutkimusmenetelmät.
Psykologian opiskelussa perehdytään psykologian teorioihin ja tutkimukseen sekä psykologian sovelluksiin ja ammattikäytäntöön. Opiskeluun sisältyy luentoja, harjoituksia, itsenäisesti suoritettavia tutkimustehtäviä ja kirjallisuuden lukemista. Opiskelu edellyttää teoreettisen tiedon ja tilastomatemaattisten menetelmien omaksumista. Ryhmätyöskentelyssä ja ammatillisissa opinnoissa tarvitaan sosiaalisia taitoja. Psykologian ammatillisia valmiuksia opiskellaan pääasiassa maisteriopinnoissa. Niihin kuuluu myös viiden kuukauden ammatillinen harjoittelu jollakin psykologian sovellusalalla.
Psykologian maisterin tutkinnon suorittanut henkilö voi hakea oikeutta toimia laillistettuna terveydenhuollon ammattihenkilönä ja käyttää psykologi-nimikettä. Psykologeista valtaosa työskentelee kuntien ja valtion palveluksessa: terveyskeskuksissa, mielenterveystoimistoissa, kouluissa, sairaaloissa, kasvatus- ja perheneuvoloissa tai työ- ja elinkeinotoimistoissa. Yhä useampi työskentelee myös yksityisellä sektorilla esim. työterveyspsykologeina tai konsultteina. Psykologien työllisyystilanne on erittäin hyvä.
Psykologian tutkinto-ohjelmassa voi suorittaa seuraavat tutkinnot:
• Psykologian kandidaatin tutkinto, PsK, 180 op
• Psykologian maisterin tutkinto, PsM, 150 op
• Filosofian maisterin tutkinto, FM, 120 op
Tutkinto-ohjelma koostuu kandidaattiohjelmasta ja maisteriopinnoista. Ensin tehdään kandidaatin tutkinto, joka on mahdollista suorittaa kolmessa vuodessa. Sen jälkeen siirrytään kaksi ja puoli (PsM) tai kaksi vuotta (FM) kestäviin maisteriopintoihin.
Kandidaatin tutkinto koostuu psykologian perus- ja aineopinnoista, viestintä- ja kieliopinnoista, tiedekunnan yhteisistä opinnoista ja vapaasti valittavista opinnoista.
Maisterin tutkinto koostuu psykologian syventävistä opinnoista (sis. PsM-tutkinnossa harjoittelun 30 op) ja valinnaisista opinnoista.
Psykologian kandidaatin tutkintoon kuuluvat seuraavat viestintä- ja kieliopinnot (15 op):
• vieraan kielen opintojakso 4 op (taitotasolla B1-B2)
• ruotsin kielen kirjallinen ja suullinen viestintä 4 op
• tieteellinen kirjoittaminen 3 op
• asiantuntijan puheviestintä ja vuorovaikutus 2 op
• valinnainen opintojakso 2 op
Kandidaatin tutkinnon vapaasti valittaviin opintoihin on sisällytettävä ainakin yksi opetussuunnitelman mukainen vähintään 20 op laajuinen opintokokonaisuus, joka voi olla jokin oman tiedekunnan eri teema-alueista tai muiden tutkinto-ohjelmien tarjoamista opinnoista (joko omasta tai muusta tiedekunnasta).
Tutkinnon sisältö ja rakenne kuvataan tarkemmin opetussuunnitelmassa.
Psykologian kandidaatin tutkinnon suorittaminen tuottaa kelpoisuuden sellaisten tehtävien ja virkojen hoitamiseen, joiden haltijalta edellytetään alemman korkeakoulututkinnon suorittamista. Tutkinto ei anna oikeutta toimia laillistettuna psykologina, mutta se tuottaa kelpoisuuden psykologian maisterin tutkinnon suorittamiseen, joka tuottaa oikeuden harjoittaa psykologin ammattia laillistettuna ammattihenkilönä.
Psykologian maisterin tutkinnon suorittaminen tuottaa kelpoisuuden sellaisten tehtävien ja virkojen hoitamiseen, joiden haltijalta edellytetään ylemmän korkeakoulututkinnon suorittamista. Psykologian maisterin tutkinnon suorittanut henkilö voi hakea oikeutta toimia laillistettuna terveydenhuollon ammattihenkilönä ja käyttää psykologin ammattinimikettä (L559/1994). Psykologian maisterin tutkinto antaa jatkokoulutuskelpoisuuden ammatillisen erikoistumistutkinnon tai tieteellisen jatkotutkinnon suorittamiseen. Ammatillinen erikoistuminen voi tapahtua kehitys- ja kasvatuspsykologiassa, neuropsykologiassa, psykoterapiassa, terveyspsykologiassa sekä työ- ja organisaatiopsykologiassa.
Psykologian maisterin tutkinnon suorittaneet toimivat psykologin tehtävissä julkisella ja yksityisellä sektoreilla, sekä ammatinharjoittajina. Työpaikkoja ovat esim. perheneuvolat, mielenterveystoimistot, sairaaloiden psykiatriset yksiköt, terveyskeskukset, koulut ja TE-toimistot. Yksityisellä sektorilla psykologit toimivat esim. asiantuntijoina työhyvinvoinnin, rekrytoinnin ja henkilöstöhallinnon tehtävissä.
Tampereen yliopisto on strategiassaan sitoutunut edistämään yhteiskunnan oikeudenmukaisuutta, tasa-arvoa, oman maan ja maailman kansalaisten hyvinvointia, kulttuurien vuorovaikutusta ja kestävää kehitystä.
Perusopinnoista alkaen opiskelijoilta edellytetään englanninkielisen kurssikirjallisuuden hallintaa. Oppimateriaalina käytetään myös kansainvälisiä tieteellisiä artikkeleita. Valinnaisissa opinnoissa on kokonaisuuksia, joita on mahdollista suorittaa englannin kielellä. Opiskelijoita kannustetaan myös hakeutumaan kansainväliseen vaihtoon.
Kunkin opiskelijan on mahdollista suorittaa tutkintonsa yhteydessä ns. kansainvälistymiskokonaisuus, joka merkitään näkyviin myös tutkintotodistukseen.
Yliopistomme opiskelijana sinulla on mahdollisuus valita kursseja myös Tampereen ammattikorkeakoulun tarjonnasta. Tämän ristiinopiskelun kautta voit osallistua kursseille, yhteisiin projekteihin ja rakentaa yksilöllistä osaamistasi.
Ristiinopiskelun ajatus on auttaa opiskelijoitamme rakentamaan joustavia ja yksilöllisiä opintopolkuja. Tampereen korkeakouluyhteisössä läsnä olevana tutkinto-opiskelijana voit näin hankkia lisää osaamista myös toisesta korkeakoulusta.
Yhteiskuntatieteiden tiedekunta kokoaa uudella tavalla yhteen yhteiskunnan ja terveyden tutkimuksen, jonka panosta hyvinvointihaasteiden ratkaiseminen tarvitsee. Kansainvälisesti korkeatasoinen ja monitieteinen osaaminen yltää kulttuurisen muutoksen pitkien prosessien ymmärtämisestä ajankohtaisiin yhteiskuntarakenteen, instituutioiden ja arkielämän kysymyksiin.
Uuden ja laajan yhteiskuntatieteiden tiedekunnan perustaminen vastaa moniin muuttuvan yhteiskunnan tulevien vuosikymmenten ydinhaasteisiin. Yhteiskunnan ja terveyden tutkimuksen kentällä tiedekunta tuottaa ajankohtaista ja kriittistä tutkimusta, jolla on itsenäistä arvoa yhteiskuntaelämän ongelmiin vastaamisessa. Tutkimuksen kivijalka ovat vahvat oppiaineet, mutta tiedekunnan omintakeiset vahvuudet jäsentyvät oppiainerajat ylittävinä, monitieteisinä painopisteinä. Uuden tiedekunnan lähtötilanteessa vahvojen tutkimusteemojen kattama kenttä on laaja.
- Sosiaalinen kognitio ja vuorovaikutus
- Sukupuoli ja ruumiillisuus
- Muuttoliike, monikulttuurisuus
- Lapsuus, nuoruus ja perhe
- Vanheneminen, ikääntyvien terveys ja toimintakyky
- Työelämä, työhyvinvointi ja työterveys
- Hyvinvointipalvelut
- Syövän syyt, syiden ja haittojen vähentäminen
- Politiikan ja hallinnan kulttuurit
- Tiede, teknologia ja innovaatiot
- Väkivalta, konfliktit ja rauhanomainen muutos
- Yhteiskuntateoria
- Yhteiskuntahistoria
Psykologian maisterin tutkinto antaa ensisijaisesti kelpoisuuden suorittaa psykologian lisensiaatin (PsL) ja tohtorin tutkinnon (PsT).
Alta löydät tähän koulutukseen liittyvät hakuväylät ja valintaperusteet. Perehdythän sinulle soveltuvan hakukohteen valintaperusteisiin huolellisesti ennen hakemista. Mikäli sinulla on kysyttävää, voit ottaa yhteyttä Tampereen yliopiston hakijapalveluihin.
Hae yhteishaussa
Korkeakoulujen kevään 2021 toinen yhteishaku
Kevään 2021 toisen yhteishaun hakuaika 17.3.-31.3.2021 klo 15.00
- Valinta ylioppilastutkintotodistuksen tai valintakokeen perusteella
Hakukelpoisuuden osoittamisessa noudatetaan yliopistojen valintaperustesuositusta 2021. Psykologian yhteisvalinnassa sekä alempaan että ylempään korkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin voidaan ottaa henkilö, joka on suorittanut:
- ylioppilastutkinnon järjestämisestä annetussa laissa (672/2005) tarkoitetun tutkinnon;
- ammatillisesta koulutuksesta annetussa laissa (531/2017) tarkoitetun ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon; taikka
- ulkomaisen koulutuksen, joka asianomaisessa maassa antaa kelpoisuuden vastaaviin korkeakouluopintoihin.
Tämän lisäksi psykologian yhteisvalinnassa voidaan katsoa kelpoiseksi henkilö,
- joka on suorittanut Cambridge Advanced International Certificate of Education –tutkinnon (AICE) tai
- jolle on myönnetty opiskeluoikeus yliopistotutkintoon Suomessa tai
- jolla on Suomessa suoritettu korkeakoulututkinto tai ulkomailla suoritettu vähintään kandidaatin tutkintoa vastaava tutkinto.
Osaan psykologian yhteisvalinnan hakukohteista on mahdollista hakea erivapautta osallistua valintakokeeseen. Tämä ei kuitenkaan koske Tampereen yliopiston hakukohdetta.
Mikäli hakijan tulee toimittaa liitteitä, saa hän tiedon tarvittavista liitteistä Opintopolun hakemukselta lähettämisen jälkeen sekä sähköpostitse hakemuksen lähettämisen vahvistusviestissä. Liitteet on toimitettava valtakunnallisen aikataulun mukaisesti.
Psykologian koulutus kuuluu SORA-lainsäädännön piiriin.
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä koulutuksen opiskelijaksi yhteishaussa vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta.
Tampereen, Itä-Suomen, Jyväskylän, Oulun tai Turun yliopistoon hakevan on osoitettava kielitaitonsa suomen kielessä. Helsingin yliopistoon hakevan on osoitettava kielitaitonsa suomen tai ruotsin kielessä. Kielitaitoa ei voi osoittaa valintakokeella.
Psykologian yhteisvalinnassa mukana oleviin hakukohteisiin valitaan uusia opiskelijoita kahdella eri valintatavalla: todistusvalinnassa ja valintakokeen perusteella. 70% aloituspaikoista varataan ensikertalaisille hakijoille.
VALINTATAPA |
ALOITUSPAIKAT |
JOISTA ENSIKERTALAISILLE |
TODISTUSVALINTA |
24 (60%) |
24 (100%) |
VALINTAKOEVALINTA |
16 (40%) |
4 (siten, että ensikertalaisten yhteismäärä on 70%) |
YHTEENSÄ |
40 (100%) |
28 (70%) |
Katso lisätietoja aloituspaikkojen varaamisesta ensikertalaisille.
Psykologian yhteisvalinnassa mukana oleviin hakukohteisiin valitaan uusia opiskelijoita kahdella eri valintatavalla: todistusvalinnassa ja valintakokeen perusteella. 70% aloituspaikoista varataan ensikertalaisille hakijoille.
Hakijan ei tarvitse ilmoittaa, millä valintatavalla hän hakee. Hakija huomioidaan niissä valintatavoissa, joihin hänen koulutustaustansa soveltuu.
Mikäli todistusvalinnan perusteella hyväksyttäville varattuja paikkoja jää täyttämättä, paikat voidaan täyttää valintakoepisteiden perusteella hyväksyttävillä hakijoilla. Mikäli valintakoepisteiden perusteella hyväksyttäville hakijoille varattuja paikkoja jää täyttämättä, paikat voidaan täyttää todistuspisteiden perusteella hyväksyttävillä hakijoilla.
Mikäli ensikertalaisille hakijoille varattuja paikkoja jää täyttämättä, paikat voidaan täyttää muilla hakijoilla. Jos opiskelupaikkaa ei ole varattu ensikertalaiselle hakijalle, opiskelupaikkaan voidaan valita niin ensikertalainen hakija kuin muukin hakija.
TODISTUSVALINTA
Todistusvalinnassa valitaan 24 uutta ensikertalaista opiskelijaa todistuspisteiden perusteella ilman valintakoetta. Hakija on yhteishaussa ensikertalainen, jos hänellä ei ole yhteishaun hakuajan loppuun mennessä suoritettua Suomen koulutusjärjestelmän mukaista ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoa ja hän ei ole ottanut vastaan opiskelupaikkaa ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoon johtavasta koulutuksesta, joka on alkanut syksyllä 2014 tai sen jälkeen. Hakija on mukana todistusvalinnassa, jos hän on ensikertalainen ja on suorittanut suomalaisen ylioppilastutkinnon, IB- tai EB-tutkinnon tai Helsingin Saksalaisen koulun lukion RP-/DIA-tutkinnon. Jos hakija tulee todistusvalinnassa hyväksytyksi ylimpään psykologian yhteisvalinnan hakukohteeseensa lopulliseen tutkintotodistukseen perustuvien pisteiden perusteella (ei siis ennakkoarvio), hän ei voi osallistua valintakokeeseen.
Todistusvalinnassa otetaan huomioon ne viimeistään keväällä 2021 suomalaisen ylioppilastutkinnon suorittavat, joiden tiedot ovat ylioppilastutkintorekisterissä 18.5.2021. Yliopistot eivät vastaa lukiosta johtuvista suoritustietojen myöhästymisistä. Yhteishaun aikataulun mukaan todistusvalinnan tuloksista ilmoitetaan hakijoille viimeistään 31.5.2021. Psykologian yhteisvalinnan osalta todistusvalinnan tulokset pyritään saamaan valmiiksi ennen valintakoetta, mutta hakijoiden on syytä varautua osallistumaan valintakokeeseen siltä varalta, että todistusvalinnan tulokset eivät valmistu ennen koetta. Valintakokeeseen osallistuminen ei tässä tapauksessa estä mahdollisuutta tulla valituksi todistusvalinnassa.
IB-, EB- ja DIA-tutkinnon keväällä 2021 suorittavien osalta todistusvalintapisteet lasketaan ennakkoarvioiden perusteella (predicted grades -arvosanat yhteispisteineen). Todistusvalinta on ehdollinen, kunnes hakijan saamat pisteet ja hakukelpoisuus on tarkastettu lopullisesta tutkintotodistuksesta. Jos arvosanat muuttuvat ennakkoarvioinnista siten, että hakija nousee valitsematta jääneiden joukosta valittavien joukkoon, voidaan hänet valita opiskelijaksi asetetun todistusvalinnan aloituspaikkojen määrän yli. Jos arvosanat muuttuvat niin, että hakija ei tulisikaan valituksi, opiskelupaikka peruutetaan. Hakijan on toimitettava liitteet valtakunnallisen aikataulun mukaisesti.
Jos hakija tulee todistusvalinnassa hyväksytyksi jollekin alemmalle hakutoiveelleen, voi hän todistusvalinnan varasijasijoittelussa tai hakukohteen muilla valintatavoilla tulla vielä hyväksytyksi ylemmälle hakutoiveelleen.
VALINTAKOEVALINTA
Valintakoevalinnassa valitaan 16 uutta opiskelijaa pelkän valintakoesuorituksen perusteella. Ensikertalaisille valintakoevalinnasta on varattu 4 paikkaa (siten, että ensikertalaisten yhteismäärä on 70%) . Valintakokeeseen voivat osallistua kaikki hakukelpoiset hakijat, ja kokeeseen ei lähetetä erillistä kutsua. Jos hakija kuitenkin on valittu todistusvalinnassa ylimmäksi asettamaansa psykologian yhteisvalinnan tai logopedian valintayhteistyön hakukohteeseen tai mihin tahansa muuhun korkeamman prioriteetin hakukohteeseen lopulliseen tutkintotodistukseen perustuvien pisteiden perusteella, ei hän voi enää tulla valituksi tähän hakukohteeseen koevalinnassa. Jos hakija on todistusvalinnassa hyväksytty alemmalle hakutoiveelle, voi hän osallistua vielä ylempien hakutoiveiden valintakokeisiin.
IB-, EB- ja DIA-tutkinnon keväällä 2021 suorittavat: Vaikka hakija olisi hyväksytty todistusvalinnassa ennakkoarvioiden perusteella ensimmäiseen hakutoiveeseensa, voi hän osallistua kaikkien hakutoiveidensa valintakokeisiin, koska lopulliset arvosanat eivät välttämättä riitä todistusvalinnassa hyväksytyksi tulemiseen. Keväällä 2021 tutkinnon suorittavan hakijan on toimitettava ennakkoarvio hakukelpoisuuden todentamiseksi. Hakukeväänä valmistuvan opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes hakijan hakukelpoisuus on tarkastettu hakijan toimittaman lopullisen tutkintotodistuksen perusteella. Liitteet on toimitettava valtakunnallisen aikataulun mukaisesti.
Todistusvalinnan pisteet lasketaan alla olevan taulukon mukaan. Todistuspisteiden maksimimäärä on 157,90 pistettä. Todistusvalinnassa huomioiduksi tullakseen on saatava vähintään 90 pistettä. Todistusvalintaan ei ole asetettu erillisiä kynnysehtoja.
Todistuspisteitä voi saada viidestä aineesta:
- äidinkieli
- psykologia
- matematiikka (pitkä tai lyhyt)
- yksi ainereaali
- yksi kieli
Jos hakijalta puuttuu jokin edellä mainituista aineista, ei hän saa siitä pisteitä. Hänet kuitenkin otetaan huomioon todistusvalinnassa. Yhdestä aineesta voi saada pisteet vain kerran. Matematiikasta voi saada pisteitä vain pitkästä tai lyhyestä matematiikasta. Jos hakija on korottanut ylioppilastutkinnon arvosanoja tai suorittanut uusia kokeita, otetaan ne huomioon ylioppilastutkinnosta saatavien pisteiden laskennassa. Vanhamuotoisesta reaalista ei voi saada pisteitä.
Pisteitä ylioppilastutkinnosta annetaan seuraavasti:
AINE |
L |
E |
M |
C |
B |
A |
Kaikilta huomioidaan |
||||||
Äidinkieli* |
33,0 |
27,5 |
22,0 |
16,5 |
11,0 |
5,5 |
Ainereaalina tehty psykologia |
34,0 |
28,3 |
22,7 |
17,0 |
11,3 |
5,7 |
Matematiikka (pitkä tai lyhyt) |
||||||
Pitkä matematiikka |
36,1 |
30,0 |
24,0 |
18,0 |
12,0 |
6,0 |
Lyhyt matematiikka |
28,3 |
23,6 |
18,9 |
14,1 |
9,4 |
4,7 |
Ainereaali (enintään yksi) |
|
|
|
|
|
|
Fysiikka |
26,5 |
22,0 |
17,6 |
13,2 |
8,8 |
4,4 |
Historia |
24,5 |
20,4 |
16,3 |
12,2 |
8,2 |
4,1 |
Uskonto/Elämänkatsomustieto |
24,5 |
20,4 |
16,3 |
12,2 |
8,2 |
4,1 |
Biologia |
22,4 |
18,6 |
14,9 |
11,2 |
7,5 |
3,7 |
Kemia |
22,4 |
18,6 |
14,9 |
11,2 |
7,5 |
3,7 |
Filosofia |
20,0 |
16,7 |
13,3 |
10,0 |
6,7 |
3,3 |
Maantiede |
20,0 |
16,7 |
13,3 |
10,0 |
6,7 |
3,3 |
Yhteiskuntaoppi |
20,0 |
16,7 |
13,3 |
10,0 |
6,7 |
3,3 |
Terveystieto |
17,3 |
14,4 |
11,5 |
8,7 |
5,8 |
2,9 |
Muut reaaliaineet** |
22,4 |
18,6 |
14,9 |
11,2 |
7,5 |
3,7 |
Kieli (enintään yksi) |
|
|
|
|
|
|
Pitkä kieli |
28,3 |
23,6 |
18,9 |
14,1 |
9,4 |
4,7 |
Keskipitkä kieli |
25,1 |
20,9 |
16,8 |
12,6 |
8,4 |
4,2 |
Lyhyt kieli |
22,6 |
18,9 |
15,1 |
11,3 |
7,5 |
3,8 |
*Äidinkieli: suomi, ruotsi, saame tai suomi/ruotsi toisena kielenä.
**EB-, IB-, RP-/DIA-tutkintoaineet, joille ei löydy vastinetta suomalaisessa ylioppilastutkinnossa pisteytetään kohdan muut reaaliaineet mukaan.
Todistusvalinnan tasasijakriteerit
Psykologian yhteisvalintaan osallistuvissa hakukohteissa on käytössä samat tasasijakriteerit. Mikäli hakukohteen kiintiön katkaisukohdassa on useampi kuin yksi hakija tasasijalla ja valittavien kiintiö ylittyisi, ratkaistaan tasasijatilanne seuraavien kriteerien perusteella seuraavassa järjestyksessä:
- Psykologian ainereaali
- Matematiikka (pitkä tai lyhyt)
- Äidinkieli
- Muu kuin psykologian ainereaali
- Parhaat pisteet antava muu kieli
Jos tämän jälkeen valittavien kiintiö ylittyy, ketään tasapistesijalla olevista ei hyväksytä. Mikäli todistusvalinnassa jää paikkoja täyttämättä, vapautuneet paikat siirretään valintakoevalintaan. Tilanne tarkastetaan ja mahdollinen paikkojen siirto toteutetaan tarvittaessa ensimmäistä kertaa 16.7.2021.
Tasasijakriteerejä noudatetaan myös mahdollisissa oikaisuvaatimuksiin liittyvissä tilanteissa.
Valintakoevalinnan pisteytys ja tasasijakriteerit
Valintakoetehtävistä saatava yhteenlaskettu raakapistemäärä muutetaan valintakoepisteiksi välille 0,000 – 120,000 alla olevan mukaisesti. Mikäli valintakokeen pisteytyksessä on oppiainekohtainen painotus, toteutetaan valintakoepisteiden skaalaus alla kuvatun mallin mukaisesti, mutta koepisteet skaalataan erikseen psykologian hakijoiden kesken ja erikseen logopedian hakijoiden kesken. Tasasijakriteerit ovat kaikille samat molemmissa tapauksissa.
- Kaikista psykologian alan valintakoeyhteistyönä järjestettävään valintakokeeseen osallistuneista hakijoista ne hakijat, jotka kuuluvat 1 % parhaiten vastanneiden joukkoon, saavat lopulliseksi valintakoepistemääräkseen 120,000 pistettä.
- Skaalauskerroin lasketaan jakamalla luku 120,000 sen hakijan raakapistemäärällä, joka sijoittuu viimeisenä 1 % parhaiten vastanneiden joukkoon.
- Muiden hakijoiden lopullinen valintakoepistemäärä lasketaan kertomalla hakijan raakapistemäärä skaalauskertoimella. Pistemäärä pyöristetään kolmen desimaalin tarkkuudelle.
Tullakseen huomioiduksi valinnassa täytyy valintakoe suorittaa hyväksytysti. Minimipisteraja (valintakokeesta edellytetty vähimmäispistemäärä) on puolet skaalatuista maksimipisteistä (= 60 pistettä).
Mikäli useilla hakijoilla on samat pisteet ja valittavien kiintiö ylittyisi, ratkaistaan tasasijatilanne seuraavien kriteerien perusteella:
- tehtävän 1 kokonaispisteet
- tehtävän 2 kokonaispisteet
- osatehtävän 1.1 pisteet
- osatehtävän 1.2 pisteet
Jos tämän jälkeen hakijoita on edelleen tasapisteissä, hyväksytään kaikki tasapisteissä olevat hakijat.
Psykologian yhteisvalinnassa valintakoe on yhteinen logopedian valintayhteistyön kanssa. Kaikilla näihin kuuluvilla hakukohteilla on yhteinen kirjallinen valintakoe. Hakija voi hakea sekä psykologian yhteisvalinnan että logopedian valintayhteistyön hakukohteisiin (yhteensä 1-6 hakukohdetta), ja hän tekee tällöin saman valintakokeen yhden kerran. Valintakokeen pisteytystä voidaan painottaa eri tavoin psykologian ja logopedian hakukohteissa. Mahdollisesta painotuksesta ilmoitetaan valintakokeessa valintakoetehtävien yhteydessä.
Psykologian ja logopedian yhteinen kirjallinen valintakoe järjestetään Helsingin, Itä-Suomen, Jyväskylän, Oulun, Tampereen ja Turun yliopistoissa keskiviikkona 26.5.2021 klo 9.00–12.00. Lisätietoja voit lukea psykologian ja logopedian valintakoeyhteistyön sivuilta.
Hakijan tulee sitovasti ilmoittaa valitsemansa koepaikkakunta hakulomakkeella. Valintaa ei voi muuttaa hakuajan päättymisen jälkeen.
Tampereen yliopiston osalta tarkemmat tiedot salijaosta julkaistaan sivulla salijaot valintakokeissa viimeistään koetta edeltävänä päivänä. Erillistä kutsua valintakokeeseen ei lähetetä. Valintakokeeseen osallistuvalla tulee olla mukanaan passi, ajokortti tai kuvallinen henkilötodistus sekä tavalliset kirjoitusvälineet.
Valintakokeiden tarkempi toteutustapa valitaan vallitseva pandemiatilanne huomioiden. Valintakokeiden tarkemmasta toteutustavasta ilmoitetaan myöhemmin, viimeistään 16.3.2021.
Valintakoe on yksiosainen ja kestää kolme tuntia. Valintakokeessa voi olla sekä monivalintatehtäviä että muun tyyppisiä tehtäviä.
Tehtävät edellyttävät valintakoevaatimuksena olevan ennakkomateriaalin ja kokeessa jaettavan aineiston ymmärtämistä ja soveltamiskykyä, tieteellisen ajattelutavan ja menetelmien ymmärtämistä, aineistojen tulkintaa sekä päättely- ja oivalluskykyä siinä laajuudessa kuin asiat on esitetty valintakokeen ennakkomateriaalissa ja/tai kokeessa jaettavassa aineistossa. Valintakokeessa voi olla myös laskemista vaativia tehtäviä.
Valintakoevaatimuksena oleva ennakkomateriaali julkaistaan keskiviikkona 28.4.2021 klo 12.00 psykologian ja logopedian valintakoeyhteistyön verkkosivuilla. Ennakkomateriaali ei ole käytettävissä valintakokeessa. Ennakkomateriaali ja/tai kokeessa jaettava aineisto voivat sisältää suomen- ja ruotsinkielisen aineiston lisäksi tai sijaan englanninkielistä aineistoa. Mikäli englanninkielistä aineistoa on, julkaistaan sen yhteydessä ydintermien käännökset.
Hakijoiden käyttöön annetaan perustaskulaskin (ns. nelilaskin) kokeen ajaksi. Laskimessa on neliöjuuri- ja muistitoiminnot. Omia taskulaskimia ei saa käyttää kokeessa. Kokeessa voidaan antaa myös taulukoita, kuvia ja kaavoja.
Valintakoetehtävät on mahdollista saada suomen tai ruotsin kielellä ja valintakoetehtäviin voi vastata tehtävien kielen mukaan suomen tai ruotsin kielellä. Hakijan tulee ilmoittaa hakemuksen yhteydessä viimeistään hakuajan päättymiseen mennessä, tekeekö hän valintakokeen suomeksi vai ruotsiksi. Hakija ei voi muuttaa ilmoitustaan hakuajan päättymisen jälkeen. Tehtäviä ei ole mahdollista saada molemmilla kielillä.
Yksilöllisiä järjestelyjä haetaan erillisellä lomakkeella. Hakemuksesta on käytävä täsmällisesti ilmi, millaisia järjestelyjä haetaan. Hakemus toimitetaan siihen yliopistoon, jonka järjestämään valintakoetilaisuuteen hakija on ilmoittanut osallistuvansa.
Valintakoe voidaan järjestää erillisessä tilassa, tai kokeessa voidaan käyttää tarvittaessa erityismateriaalia tai apuvälineitä. Kokeeseen voidaan myöntää lisäaikaa enintään 30min. Myönnettävä lisäaika on sama kaikilla psykologian ja logopedian valintakoeyhteistyössä hakevilla hakijoilla.
Yksilöllisiä järjestelyjä terveydellisistä syistä hakevan on liitettävä hakemukseen lääkärinlausunto, josta selviää vamman tai sairauden laatu ja yksilöllisten järjestelyn tarve. Lukemisen tai kirjoittamisen vaikeuden todentamiseksi vaaditaan erityisopettajan, psykologin tai puheterapeutin lausunto. Todistukseksi yksilöllisten järjestelyiden tarpeesta hyväksytään myös ylioppilastutkintolautakunnan erityisjärjestelypäätös, mikäli erityisjärjestelyjen tarve käy päätöksestä ilmi.
Hakemuksen yksilöllisistä järjestelyistä on oltava yliopistossa viimeistään 7.4.2021 klo 15.00 mennessä. Kyseisen ajankohdan jälkeen saapunut hakemus voidaan hyväksyä vain siinä tapauksessa, että hakija osoittaa tarpeen yksilöllisiin järjestelyihin syntyneen edellä mainitun hakuajan päättymisen jälkeen eikä tarve ole ollut ennakoitavissa ennen sitä.
Yliopiston päätöksessä otetaan huomioon hakijan esittämä selvitys sekä valintakokeen kesto ja luonne. Päätökseen voi hakea muutosta valittamalla hallinto-oikeuteen.
Valintakoesuoritusten arvostelu tapahtuu yliopiston ohjeiden mukaisesti ja kokeen arvostelussa hakijaan sovelletaan samoja periaatteita kuin muihin hakijoihin. Lääkärintodistuksia ei liitetä koesuoritukseen eikä tietoa vammasta välitetä kokeen tarkastajalle.
Tampereen yliopiston osalta yksilöllisten järjestelyjen lomake löytyy sivulta yksilölliset järjestelyt valintakokeessa.
Psykologian koulutukseen voi hakea kevään 2021 korkeakoulujen toisessa yhteishaussa osoitteessa opintopolku.fi., jonka koulutustarjontatietojen julkaisemisessa, hakuaikataulussa ja hakemisessa noudatetaan Opetus- ja kulttuuriministeriön määrittämiä aikatauluja ja Opetushallituksen antamia ohjeita. Tampereen yliopiston osalta katso lisätietoja yleisistä hakuohjeista. Psykologian koulutus kuuluu SORA-lainsäädännön piiriin.
Psykologian yhteisvalinnassa ovat vuonna 2021 mukana Helsingin, Itä-Suomen, Jyväskylän, Oulun, Tampereen ja Turun yliopistot. Kaikista yliopistoista on mukana hakukohteet, joissa hyväksytty hakija valitaan suorittamaan sekä psykologian kandidaatin että maisterin tutkinnot. Hakukohteet ovat seuraavat:
- Helsingin yliopisto: Päähaku, psykologian kandiohjelma, psykologian kandidaatti ja psykologian maisteri tai filosofian maisteri (3 v + 2,5/2 v)
- Itä-Suomen yliopisto: Psykologia, psykologian kandidaatti ja maisteri (3 v + 2,5 v)
- Jyväskylän yliopisto: Psykologian kandidaatti- ja maisteriohjelma, psykologian kandidaatti ja maisteri (3 v + 2,5 v)
- Oulun yliopisto: Psykologia, psykologian tutkinto-ohjelma, psykologian kandidaatti ja maisteri (3v + 2,5v)
- Tampereen yliopisto: Psykologian koulutus, psykologian kandidaatti ja maisteri (3 v + 2,5 v)
- Turun yliopisto: Psykologia, psykologian kandidaatti ja psykologian maisteri (3 v + 2,5 v)
Yhteisvalinnalla tarkoitetaan sitä, että kaikkiin yllä mainittuihin hakukohteisiin sovelletaan yhtenäisiä valintaperusteita. Hakija voi hakea samanaikaisesti yhteen tai useampaan psykologian hakukohteeseen, joiden hakutoivejärjestys tulee määritellä Opintopolun hakulomakkeella.
Helsingin yliopiston maisterihaun hakukohde ”maisterihaku, psykologian maisteriohjelma, psykologian maisteri (2,5 v)” on mukana psykologian alan valintayhteistyössä vain valintakokeen osalta. Mikäli sama hakija hakee korkeakoulujen yhteishaussa sekä Helsingin yliopiston psykologian maisteriohjelmaan että psykologian alan yhteisvalinnassa mukana olevaan Helsingin yliopiston psykologian kandiohjelmaan, tulee hakijan asettaa Helsingin yliopiston psykologian maisterihaun hakukohde hakutoivejärjestyksessä (hakulomakkeella) ylemmälle sijalle kuin Helsingin yliopiston psykologian kandihaun hakukohde. Muiden psykologian alan yhteisvalinnassa mukana olevien hakukohteiden hakutoivejärjestykseen tällä ei ole vaikutusta.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle mahdollisesti esitetyt liitepyynnöt.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle mahdollisesti esitetyt liitepyynnöt. Tarkistathan liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle. Pääsääntöisesti liitteitä ei kumminkaan pyydetä. Katso lisätietoja sivulta liitteet yhteishaussa.
Psykologian yhteisvalinnan hakukohteissa varasijojen määrää ei ole rajattu todistusvalinnassa.
Valintakoevalinnassa varasijojen määrä on rajattu 20 varasijaan jonoittain.
Todistusvalinnan osalta tulokset pyritään julkaisemaan ennen valintakoetta, kuitenkin viimeistään 31.5.2021. Muutoin valinnan tulokset julkaistaan viimeistään 9.7.2021. Kaikkia yhteishakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi. Valintakokeeseen osallistuneilla hakijoilla on oikeus saada koevastauksensa nähtäväksi 14 päivän ajan edellä ilmoitetusta tulosten julkistamispäivästä (9.7.2021) lähtien. Katso tarkemmat ohjeet sivulta valintakokeiden näyttöpalvelu (Tampereen yliopisto).
Valintamenettelyn tulokseen tyytymätön hakija voi hakea siihen kirjallisesti oikaisua 14 päivän kuluessa tulosten julkistamisesta. Oikaisuvaatimus osoitetaan siihen yliopistoon, jonka tekemää päätöstä vaatimus koskee. Mikäli hakija on hakenut psykologian yhteisvalinnassa useampaan eri yliopistoon ja hän haluaa vaatia oikaisua useamman yliopiston tekemiin päätöksiin, tulee hänen toimittaa oikaisuvaatimus jokaiseen yliopistoon erikseen.
Se, joka on tyytymätön yliopiston hänen oikaisuvaatimuksen johdosta antamaan päätökseen, voi hakea siihen hallinto-oikeudelta muutosta valittamalla niin kuin hallintolainkäyttölaissa (586/1996 ja 433/1999) säädetään. Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksiannosta. Hallinto-oikeuden päätös on maksullinen. Oikaisuvaatimuksen johdosta ei valintatulosta saa muuttaa oikaisua hakeneen vahingoksi.
Katso tarkemmat ohjeet Tampereen yliopiston osalta sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Hae siirtohaussa
Yliopistojen siirtohaku kevät 2021
Siirtohaun hakuaika 3.5.-17.5.2021 15:00
- Haku on tarkoitettu toisissa suomalaisissa yliopistossa psykologian kandidaatin tutkintoa suorittaville
Psykologian siirto-opiskelijahaussa voi hakea henkilö, joka on psykologian kandidaatin tutkintoa suorittava opiskelija toisessa suomalaisessa korkeakoulussa.
Jos alempi korkeakoulututkinto on valmistumassa hakukeväänä, tulee tällaisen hakijan hakea siirtohaun sijasta suoraan maisterikoulutukseen yhteishaun hakuaikana 17.3.–31.3.2021.
Psykologian koulutus kuuluu SORA-lainsäädännön piiriin.
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä siirtohaun hakukohteessa opiskelijaksi vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta.
Psykologian tutkinto-ohjelmaan valitaan siirtohaussa haussa enintään 3 opiskelijaa. Sisäänotto on yhteinen psykologian maisterikoulutuksen kanssa.
Psykologian siirto-opiskelijahaussa voi hakea henkilö, joka on psykologian kandidaatin tutkintoa suorittava opiskelija toisessa suomalaisessa korkeakoulussa. Siirto-opiskelijavalinnan kautta voi samana vuonna hakea vain yhteen tiedekunnan hakukohteeseen.
Hyväksymisen edellytyksenä on, että
- hakija on suorittanut hakuajan päättymiseen 17.5.2021 mennessä hakukohteena olevan tutkinto-ohjelman/oppiaineen yliopistotasoisia opintoja 25 op vähintään painotetulla keskiarvolla 3,0/5 sekä opintoja yhteensä vähintään 60 opintopistettä
- opintosuorituksia tulee olla kertynyt vähintään 45 op jokaiselta aloitetulta lukuvuodelta
- hakijalla on perustellut sisällölliset syyt
- tutkinto-ohjelman ja opintosuunnan resurssit sallivat opiskelijan hyväksymisen
Lisäksi hakijan siirron perusteena olevaa opiskeluoikeutta tulee olla jäljellä siten, että hän pystyy sen puitteissa suorittamaan tutkintoon vaadittavat opinnot.
Siirto-opiskelijavalinnan kautta hyväksyttäväksi tulevan hakijan opintomenestyksen tulee lisäksi olla linjassa saman tutkinto-ohjelman maisterikoulutuksen valinnan kautta hyväksyttyjen kanssa.
Koulutukseen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Katso lisätietoja siirtohaun yleisistä hakuohjeista. Huomioithan hakemuksen lähettämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt. Siirtohaun kautta valituksi tulleen opiskelijan on luovuttava siirron perusteena olevasta opinto-oikeudestaan ottaessaan opiskelupaikan vastaan.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt. Siirtohaussa sinun tulee liittää hakemukseesi:
- Ajan tasalla oleva opintosuoritusote
- Opiskelutodistus, josta käy ilmi opintojesi alkamisajankohta sekä käyttämäsi läsnä- ja poissaolokaudet (opintojesi alkamisajankohdasta lähtien)
- Motivaatiokirje
Valinnassa otetaan huomioon hakuajan päättymiseen mennessä suoritetut opinnot. Lisäksi sinua voidaan pyytää todentamaan suomen kielen taitosi erillisellä liitteellä. Tarkista liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle. Katso lisätietoja sivulta liitteet siirtohaussa.
Siirtohaussa ei ole yleensä varasijamenettelyä. Hakija voi tarkistaa mahdollisen varasijansa kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Siirtohaun tulokset julkistetaan viimeistään 9.7.2021. Kaikkia siirtohakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.