
Logopedian koulutus
Puheen, kielen, äänen ja viestinnän kuntouttaja
Logopedia on humanistis-käyttäytymistieteellinen tieteenala, joka tutkii ihmisten vuorovaikutusta ja viestintää, erityisesti niiden häiriöitä ja häiriöiden ennaltaehkäisyä sekä kuntoutusta ja kuntoutuksen vaikuttavuutta. Muita ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä logopedisia tutkimuskohteita ovat syömis- ja nielemistoimintojen häiriöt ja niiden kuntoutus.
Logopedian koulutuksesta valmistuvalla filosofian maisterilla on valmiudet toimia itsenäisesti puheterapeutin tehtävissä ja muissa alan asiantuntijatehtävissä sekä suorittaa alansa tieteellisiä jatkotutkintoja.
Logopedian opinnoissa teoreettinen tieto ja käytännön harjoittelu nivoutuvat yhteen. Opinnot sisältävät useita harjoittelujaksoja. Kuntoutusasiakkaina on lapsia ja aikuisia, joiden kielen ja viestinnän häiriöiden sekä syömis- ja nielimishäiriöiden taustalla on muun muassa erilaisia neurologisia häiriöitä, aivovamma, liikuntarajoitteita tai puheen tuoton motorisia häiriöitä. Kuntoutuksia toteutetaan yksilö-tai ryhmäkuntoutuksena.
Monipuolisten opetusmenetelmien avulla opiskelijat harjaannutetaan ratkaisemaan sekä teoreettisia että logopedisiin käytäntöihin liittyviä ongelmia ja perustelemaan ratkaisujaan.
Omaan koulutukseen kuuluvien opintojen lisäksi voit hyödyntää laajasti koko Tampereen korkeakouluyhteisön opetustarjontaa opinnoissasi. Tervetuloa joukkoomme!

Koulutustyyppi
Tutkintonimike
Suunniteltu kesto
Koulutuksen laajuus
Kaupunki
Kampus
Logopedian koulutuksesta valmistuvalla filosofian maisterilla on valmiudet toimia itsenäisesti puheterapeutin tehtävissä ja muissa alan asiantuntijatehtävissä sekä suorittaa alansa tieteellisiä jatkotutkintoja. Maisterin tutkinnon suoritettuaan logopedian opiskelija voi hakea Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastolta merkitsemistä laillistetuista terveydenhuollon ammattihenkilöistä pidettävään rekisteriin ja oikeutta toimia puheterapeuttina.
Logopedia on humanistis-käyttäytymistieteellinen tieteenala, jonka yhteiskunnallinen merkitys syntyy sen tutkimuskohteitten inhimillisestä erityislaadusta, pyrkimyksestä tukea ihmisiä, joilla on viestinnän vaikeuksia. Logopedia tutkii ihmisten vuorovaikutusta ja viestintää, erityisesti niiden häiriöitä ja häiriöiden ennaltaehkäisyä sekä kuntoutusta ja kuntoutuksen vaikuttavuutta. Muita ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä logopedisia tutkimuskohteita ovat syömis- ja nielemistoimintojen häiriöt ja niiden kuntoutus. Logopedian koulutuksesta valmistuvalla filosofian maisterilla on valmiudet toimia itsenäisesti puheterapeutin tehtävissä ja muissa alan asiantuntijatehtävissä sekä suorittaa alansa tieteellisiä jatkotutkintoja. Logopedian koulutuksessa asiantuntijaksi kasvaminen tarkoittaa myös ammattitoiminnan yhteiskunnallisten ja eettisten reunaehtojen ymmärtämistä, ja opintojen aikana perehdytäänkin kuntoutusjärjestelmiin ja -lainsäädäntöön, kuntoutuksen arvoperusteisiin ja monenlaisiin kuntoutustyön toimintamalleihin sekä harjaannutetaan ammatillisia viestintä- ja vuorovaikutustaitoja. Näitä opintoja toteutetaan integroidusti muiden sosiaali- ja terveydenhuollon alalle pätevöittävien koulutusten – erityisesti psykologian ja sosiaalityön tutkimuksen – kanssa.
Logopedian koulutuksessa teoreettiset ja metodiset oppisisällöt nivoutuvat yhteen puheen, kielen, äänen ja nielemistoimintojen häiriöiden diagnostiikkaa ja kuntoutusta käsitteleviksi kokonaisuuksiksi. Opinnot sisältävät useita harjoittelujaksoja, joissa opiskelijat soveltavat teoreettista osaamistaan käytännön työtilanteissa. Harjoittelujaksoilla opiskelijat työskentelevät erilaisissa oppimisympäristöissä (esim. sairaala, päiväkoti, terveyskeskus) kuntoutusasiakkaiden kanssa. Kuntoutusasiakkaina on lapsia ja aikuisia, joiden kielen ja viestinnän häiriöiden taustalla on muun muassa erilaisia neurologisia häiriöitä, aivovamma, liikuntarajoitteita tai puheen tuoton motorisia häiriöitä. Kuntoutuksia toteutetaan yksilö-tai ryhmäkuntoutuksena. Monipuolisten opetusmenetelmien avulla opiskelijat harjaannutetaan ratkaisemaan sekä teoreettisia että logopedisiin käytäntöihin liittyviä ongelmia ja perustelemaan ratkaisujaan. Ryhmätyöskentelyssä ja ammatillisissa opinnoissa tarvitaan sosiaalisia taitoja. Logopedian opinnot sopivat valinnaisiksi opinnoiksi erityisesti kasvatustieteiden, psykologian ja sosiaalityön opiskelijoille, mutta myös kaikille muille, joiden työssä on tärkeää ymmärtää, miten vuorovaikutus- ja viestintätaitojen puutteet vaikuttavat ihmisen muuhun toimintakykyyn ja elämänlaatuun.
Logopedian koulutuksessa voi suorittaa seuraavat tutkinnot:
Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto, HuK, 180 op
Filosofian maisteri, FM, 120 op
Koulutus koostuu kandidaattiohjelmasta ja maisteriopinnoista. Kandidaatin tutkinto on mahdollista suorittaa kolmessa vuodessa. Tämän jälkeen siirrytään kaksivuotisiin maisteriopintoihin.
Tutkinnon sisältö ja rakenne kuvataan tarkemmin opetussuunnitelmassa.
Logopedian koulutuksesta valmistuvalla filosofian maisterilla on valmiudet toimia itsenäisesti puheterapeutin tehtävissä ja muissa alan asiantuntijatehtävissä sekä suorittaa alansa tieteellisiä jatkotutkintoja. Maisterin tutkinnon suoritettuaan logopedian opiskelija voi hakea Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastolta merkitsemistä laillistetuista terveydenhuollon ammattihenkilöistä pidettävään rekisteriin ja oikeutta toimia puheterapeuttina.
Logopedian opetuksella on vahva työelämäyhteys. Kandidaattiohjelmaan sisältyy neljä harjoittelujaksoa, joissa opiskelija työskentelee ohjattuna puheterapeutin asiakkaiden kanssa. Maisteriohjelmassa opiskelijat suorittavat yhden lyhyen harjoittelujakso sekä neljän kuukauden ohjatun harjoittelun puheterapeutin työtehtävissä. Lisäksi opiskelijat käyvät tutustumiskäynneillä sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä opintojensa eri vaiheissa.
Logopedian koulutuksessa toimii opetus- ja tutkimusklinikka PuTuKe, jolla vahvistetaan opiskelijoiden käytännön opetusta ja harjoittelua, työelämästä koulutukseen tulevaa opetuspanosta, tutkielmayhteistyötä sekä työelämän kehittämistä ja täydennyskoulutusta.
Tampereen yliopisto on strategiassaan sitoutunut edistämään yhteiskunnan oikeudenmukaisuutta, tasa-arvoa, oman maan ja maailman kansalaisten hyvinvointia, kulttuurien vuorovaikutusta ja kestävää kehitystä.
Logopedian tutkimus on kansanvälisesti ajankohtaista. Opintojen aikana tutustutaan alan kansainväliseen kirjallisuuteen ja pyritään järjestämään kansainvälisiä tutkijavierailuita. Kunkin opiskelijan on mahdollista suorittaa tutkintonsa yhteydessä ns. kansainvälistymiskokonaisuus, joka merkitään näkyviin myös tutkintotodistukseen. Omassa yliopistossa suoritettavien opintojen lisäksi yksikkö ja yliopisto tarjoavat erinomaiset mahdollisuudet osallistua opiskelijavaihtoon ja suorittaa tutkinnon osia myös ulkomailla.
Yliopistomme opiskelijana sinulla on mahdollisuus valita kursseja myös Tampereen ammattikorkeakoulun tarjonnasta. Tämän ristiinopiskelun kautta voit osallistua kursseille, yhteisiin projekteihin ja rakentaa yksilöllistä osaamistasi.
Ristiinopiskelun ajatus on auttaa opiskelijoitamme rakentamaan joustavia ja yksilöllisiä opintopolkuja. Tampereen korkeakouluyhteisössä läsnä olevana tutkinto-opiskelijana voit näin hankkia lisää osaamista myös toisesta korkeakoulusta.
Yhteiskuntatieteiden tiedekunta kokoaa uudella tavalla yhteen yhteiskunnan ja terveyden tutkimuksen, jonka panosta hyvinvointihaasteiden ratkaiseminen tarvitsee. Kansainvälisesti korkeatasoinen ja monitieteinen osaaminen yltää kulttuurisen muutoksen pitkien prosessien ymmärtämisestä ajankohtaisiin yhteiskuntarakenteen, instituutioiden ja arkielämän kysymyksiin.
Uuden ja laajan yhteiskuntatieteiden tiedekunnan perustaminen vastaa moniin muuttuvan yhteiskunnan tulevien vuosikymmenten ydinhaasteisiin. Yhteiskunnan ja terveyden tutkimuksen kentällä tiedekunta tuottaa ajankohtaista ja kriittistä tutkimusta, jolla on itsenäistä arvoa yhteiskuntaelämän ongelmiin vastaamisessa. Tutkimuksen kivijalka ovat vahvat oppiaineet, mutta tiedekunnan omintakeiset vahvuudet jäsentyvät oppiainerajat ylittävinä, monitieteisinä painopisteinä. Uuden tiedekunnan lähtötilanteessa vahvojen tutkimusteemojen kattama kenttä on laaja.
- Sosiaalinen kognitio ja vuorovaikutus
- Sukupuoli ja ruumiillisuus
- Muuttoliike, monikulttuurisuus
- Lapsuus, nuoruus ja perhe
- Vanheneminen, ikääntyvien terveys ja toimintakyky
- Työelämä, työhyvinvointi ja työterveys
- Hyvinvointipalvelut
- Syövän syyt, syiden ja haittojen vähentäminen
- Politiikan ja hallinnan kulttuurit
- Tiede, teknologia ja innovaatiot
- Väkivalta, konfliktit ja rauhanomainen muutos
- Yhteiskuntateoria
- Yhteiskuntahistoria
Logopedian koulutuksesta valmistuvalla maisterilla on valmiudet aloittaa jatko-opinnot. Opinto-oikeuden myöntämisen ehtona on pro gradu -tutkielmasta vähintään cum laude -arvosana (valtakunnallinen sopimus) ja korkealaatuinen ja toteuttamiskelpoinen tutkimussuunnitelma.
Alta löydät tähän koulutukseen liittyvät hakuväylät ja valintaperusteet. Perehdythän sinulle soveltuvan hakukohteen valintaperusteisiin huolellisesti ennen hakemista. Mikäli sinulla on kysyttävää, voit ottaa yhteyttä Tampereen yliopiston hakijapalveluihin.
Hae yhteishaussa
- Valinta ylioppilastutkintotodistuksen tai valintakokeen perusteella
Näytä
Opiskelijaksi voi hakea henkilö, joka on saavuttanut yliopistolaissa määritellyn yleisen korkeakoulukelpoisuuden. Katso tarkemmat ohjeet sivulta hakukelpoisuus.
Mikäli hakijan tulee toimittaa liitteitä, saa hän tiedon tarvittavista liitteistä Opintopolun hakemukselta lähettämisen jälkeen sekä sähköpostitse hakemuksen lähettämisen vahvistusviestissä. Liitteet on toimitettava valtakunnallisen aikataulun mukaisesti.
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä koulutuksen opiskelijaksi yhteishaussa vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta.
Mikäli hakijan tulee toimittaa liitteitä, saa hän tiedon tarvittavista liitteistä Opintopolun hakemukselta lähettämisen jälkeen sekä sähköpostitse hakemuksen lähettämisen vahvistusviestissä. Liitteet on toimitettava valtakunnallisen aikataulun mukaisesti.
Hakukohteessa on yhteensä 28 aloituspaikkaa, joista 20 (70 %) on varattu ensikertalaisille hakijoille. Aloituspaikat jakautuvat valintatavoittain seuraavasti:
- Todistusvalinta: 20 paikkaa (joista 14 varattu ensikertalaisille)
- Valintakoevalinta: 8 paikkaa (joista 6 varattu ensikertalaisille)
Katso lisää aloituspaikkojen varaamisesta ensikertaisille.
(Tietoja päivitetty 3.2.2022.)
Hakijan ei tarvitse ilmoittaa, millä valintatavalla hän hakee. Hakija huomioidaan niissä valintatavoissa, joihin hänen koulutustaustansa soveltuu.
Mikäli todistusvalinnan perusteella hyväksyttäville varattuja paikkoja jää täyttämättä, paikat voidaan täyttää valintakoepisteiden perusteella hyväksyttävillä hakijoilla. Mikäli valintakoepisteiden perusteella hyväksyttäville hakijoille varattuja paikkoja jää täyttämättä, paikat voidaan täyttää todistuspisteiden perusteella hyväksyttävillä hakijoilla.
Mikäli ensikertalaisille hakijoille varattuja paikkoja jää täyttämättä, paikat voidaan täyttää muilla hakijoilla. Jos opiskelupaikkaa ei ole varattu ensikertalaiselle hakijalle, opiskelupaikkaan voidaan valita niin ensikertalainen hakija kuin muukin hakija.
TODISTUSVALINTA
Todistusvalinnassa valitaan 20 uutta opiskelijaa todistuspisteiden perusteella ilman valintakoetta. Ensikertalaisille todistusvalinnasta on varattu 14 paikkaa.
Hakija on yhteishaussa ensikertalainen, jos hänellä ei ole yhteishaun hakuajan loppuun mennessä suoritettua Suomen koulutusjärjestelmän mukaista ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoa ja hän ei ole ottanut vastaan opiskelupaikkaa ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoon johtavasta koulutuksesta, joka on alkanut syksyllä 2014 tai sen jälkeen.
Hakija on mukana todistusvalinnassa, jos hän on suorittanut suomalaisen ylioppilastutkinnon, IB- tai EB-tutkinnon tai Helsingin saksalaisen koulun lukion RP-/DIA-tutkinnon.
Todistusvalinnassa otetaan huomioon ne viimeistään keväällä 2022 suomalaisen ylioppilastutkinnon suorittavat, joiden tiedot ovat ylioppilastutkintorekisterissä 17.5.2022. Yliopistot eivät vastaa lukiosta johtuvista suoritustietojen myöhästymisistä. Yhteishaun aikataulun mukaan todistusvalinnan tuloksista ilmoitetaan hakijoille viimeistään 30.5.2022. Logopedian yhteisvalinnan osalta todistusvalinnan tulokset pyritään saamaan valmiiksi ennen valintakoetta, mutta hakijoiden on syytä varautua osallistumaan valintakokeeseen siltä varalta, että todistusvalinnan tulokset eivät valmistu ennen koetta. Valintakokeeseen osallistuminen ei tässä tapauksessa estä mahdollisuutta tulla valituksi todistusvalinnassa.
Hakukeväänä IB-, EB- tai DIA-tutkinnon suorittavan hakijan on toimitettava ennakkoarvio, josta pisteet voidaan laskea (IB-tutkinto: Candidate Predicted Grades; DIA-tutkinto: ennakkoon saatava tutkintotodistuksen arvosanasivu sekä vastaavuustodistus). IB-, EB- ja DIA-tutkinnon keväällä 2022 suorittavien osalta todistusvalintapisteet lasketaan ennakkoarvioiden perusteella (predicted grades arvosanat yhteispisteineen). Todistusvalinta on ehdollinen, kunnes hakijan saamat pisteet ja hakukelpoisuus on tarkastettu lopullisesta tutkintotodistuksesta. Jos arvosanat muuttuvat ennakkoarvioinnista siten, että hakija nousee valitsematta jääneiden joukosta valittavien joukkoon, voidaan hänet valita opiskelijaksi asetetun todistusvalinnan aloituspaikkojen määrän yli. Jos arvosanat muuttuvat niin, että hakija ei tulisikaan valituksi, opiskelupaikka peruutetaan. Hakijan on toimitettava liitteet valtakunnallisen aikataulun mukaisesti.
Jos hakija tulee todistusvalinnassa hyväksytyksi jollekin alemmalle hakutoiveelleen, voi hän todistusvalinnan varasijasijoittelussa tai hakukohteen muilla valintatavoilla tulla vielä hyväksytyksi ylemmälle hakutoiveelleen.
VALINTAKOEVALINTA
Valintakoevalinnassa valitaan 8 uutta opiskelijaa pelkän valintakoesuorituksen perusteella. Ensikertalaisille valintakoevalinnasta on varattu 6 paikkaa. Valintakokeeseen voivat osallistua kaikki hakukelpoiset hakijat ja kokeeseen ei lähetetä erillistä kutsua.
Jos hakija kuitenkin on valittu todistusvalinnassa ylimmäksi asettamaansa psykologian ja logopedian valintakoeyhteistyön hakukohteeseen tai mihin tahansa muuhun korkeamman prioriteetin hakukohteeseen lopulliseen tutkintotodistukseen perustuvien pisteiden perusteella, ei hän voi enää tulla valituksi tähän hakukohteeseen valintakoevalinnassa. Jos hakija on todistusvalinnassa hyväksytty alemmalle hakutoiveelle, voi hän osallistua vielä ylempien hakutoiveiden valintakokeisiin.
Jos hakijaa ei ole valittu todistusvalinnassa ylimmäksi asettamaansa psykologian ja logopedian valintakoeyhteistyön hakukohteeseen tai mihin tahansa muuhun korkeamman prioriteetin hakukohteeseen, voi hakija osallistua valintakokeeseen.
IB-, EB- ja DIA-tutkinnon keväällä 2022 suorittavat: Vaikka hakija olisi hyväksytty todistusvalinnassa ennakkoarvioiden perusteella ensimmäiseen hakutoiveeseensa, voi hän osallistua kaikkien hakutoiveidensa valintakokeisiin, koska lopulliset arvosanat eivät välttämättä riitä todistusvalinnassa hyväksytyksi tulemiseen. Keväällä 2022 tutkinnon suorittavan hakijan on toimitettava ennakkoarvio hakukelpoisuuden todentamiseksi. Hakukeväänä valmistuvan opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes hakijan hakukelpoisuus on tarkastettu hakijan toimittaman lopullisen tutkintotodistuksen perusteella. Liitteet on toimitettava valtakunnallisen aikataulun mukaisesti.
Logopedian yhteisvalinnassa valintakoe on yhteinen psykologian yhteisvalinnan kanssa. Kaikilla näihin kuuluvilla hakukohteilla on yhteinen kirjallinen valintakoe. Hakija voi hakea sekä logopedian yhteisvalinnan että psykologian yhteisvalinnan hakukohteisiin (yhteensä 1-6 hakukohdetta), ja hän tekee tällöin saman valintakokeen yhden kerran. Valintakokeen pisteytystä voidaan painottaa eri tavoin psykologian ja logopedian hakukohteissa. Mahdollisesta painotuksesta ilmoitetaan valintakokeessa valintakoetehtävien yhteydessä.
Psykologian ja logopedian yhteinen kirjallinen valintakoe järjestetään Helsingin, Itä-Suomen, Jyväskylän, Oulun, Tampereen ja Turun yliopistoissa keskiviikkona 25.5.2022 klo 9.00–12.00.
Hakijan tulee sitovasti ilmoittaa valitsemansa koepaikkakunta hakulomakkeella. Valintaa ei voi muuttaa hakuajan päättymisen jälkeen.
Todistusvalinnan pisteytys
Todistuspisteiden enimmäismäärä on 148,4. Tullakseen huomioiduksi todistusvalinnassa hakijan on saatava vähintään 75 pistettä. Todistusvalinnan kynnysehtona on, että äidinkieli on suoritettu vähintään arvosanalla M.
Pisteitä voi todistusvalinnassa saada viidestä aineesta:
- Äidinkieli
- Matematiikka (pitkä tai lyhyt)
- Enintään kaksi ainereaalia
- Enintään yksi kieli
Jos hakijalta puuttuu jokin edellä mainituista aineista, ei hän saa siitä pisteitä. Hänet kuitenkin otetaan huomioon todistusvalinnassa, mikäli kynnysehdot täyttyvät. Yhdestä aineesta voi saada pisteet vain kerran. Matematiikasta voi saada pisteitä vain pitkästä tai lyhyestä matematiikasta.
Pisteitä ylioppilastutkinnosta annetaan seuraavasti:
LOGOPEDIA |
L |
E |
M |
C |
B |
A |
äidinkieli* |
33,0 |
27,5 |
22,0 |
16,5 |
11,0 |
5,5 |
matematiikka (pitkä tai lyhyt) |
||||||
matematiikka, pitkä |
36,1 |
30,0 |
24,0 |
18,0 |
12,0 |
6,0 |
matematiikka, lyhyt |
28,3 |
23,6 |
18,9 |
14,1 |
9,4 |
4,7 |
Ainereaalit (enintään kaksi) |
||||||
biologia |
22,4 |
18,6 |
14,9 |
11,2 |
7,5 |
3,7 |
filosofia |
20,0 |
16,7 |
13,3 |
10,0 |
6,7 |
3,3 |
fysiikka |
26,5 |
22,0 |
17,6 |
13,2 |
8,8 |
4,4 |
historia |
24,5 |
20,4 |
16,3 |
12,2 |
8,2 |
4,1 |
kemia |
22,4 |
18,6 |
14,9 |
11,2 |
7,5 |
3,7 |
maantiede |
20,0 |
16,7 |
13,3 |
10,0 |
6,7 |
3,3 |
psykologia |
22,4 |
18,6 |
14,9 |
11,2 |
7,5 |
3,7 |
terveystieto |
17,3 |
14,4 |
11,5 |
8,7 |
5,8 |
2,9 |
uskonto/ elämänkatsomustieto |
24,5 |
20,4 |
16,3 |
12,2 |
8,2 |
4,1 |
yhteiskuntaoppi |
20,0 |
16,7 |
13,3 |
10,0 |
6,7 |
3,3 |
muut reaaliaineet** |
22,4 |
18,6 |
14,9 |
11,2 |
7,5 |
3,7 |
Kielet (enintään yksi) |
||||||
kieli, pitkä |
28,3 |
23,6 |
18,9 |
14,1 |
9,4 |
4,7 |
kieli, keskipitkä |
25,1 |
20,9 |
16,8 |
12,6 |
8,4 |
4,2 |
kieli, lyhyt |
22,6 |
18,9 |
15,1 |
11,3 |
7,5 |
3,8 |
*äidinkieli: suomi, ruotsi, saame tai suomi/ruotsi toisena kielenä
** EB-, IB-, RP-/DIA-tutkintoaineet, joille ei löydy vastinetta suomalaisessa ylioppilastutkinnossa pisteytetään kohdan muut reaaliaineet mukaan.
Näin luet taulukoita EB-, IB-, RP-/ DIA-tutkintojen osalta.
Todistusvalinnan tasasijakriteerit
Mikäli todistusvalinnassa on useampi kuin yksi hakija tasasijalla ja valittavien kiintiö ylittyisi, ratkaistaan tasasijatilanne seuraavien kriteerien perusteella seuraavassa järjestyksessä:
- Äidinkieli
- Matematiikka (pitkä tai lyhyt)
- Parhaat pisteet antava muu kieli
- Parhaat pisteet antava ainereaali
Jos tämän jälkeen valittavien kiintiö ylittyy, ketään tasapistesijalla olevista ei hyväksytä. Mikäli todistusvalinnassa jää paikkoja täyttämättä, vapautuneet paikat siirretään valintakoevalintaan. Tilanne tarkastetaan ja mahdollinen paikkojen siirto toteutetaan tarvittaessa ensimmäistä kertaa 15.7.2022.
Tasasijakriteerejä noudatetaan myös mahdollisissa oikaisuvaatimuksiin liittyvissä tilanteissa.
Valintakoevalinnan pisteytys
Valintakoetehtävistä saatava yhteenlaskettu raakapistemäärä muutetaan valintakoepisteiksi välille 0,000 – 120,000 alla olevan mukaisesti. Mikäli valintakokeen pisteytyksessä on oppiainekohtainen painotus, toteutetaan valintakoepisteiden skaalaus alla kuvatun mallin mukaisesti, mutta koepisteet skaalataan erikseen psykologian hakijoiden kesken ja erikseen logopedian hakijoiden kesken. Tasasijakriteerit ovat kaikille samat molemmissa tapauksissa.
• Kaikista valintakoeyhteistyönä järjestettävään valintakokeeseen osallistuneista hakijoista parhaat 0,1 % saavat lopulliseksi valintakoepistemääräkseen 120,000 pistettä.
• Skaalauskerroin lasketaan jakamalla luku 120,000 sen hakijan raakapistemäärällä, joka sijoittuu viimeisenä 0,1 % parhaiten vastanneiden joukkoon.
• Muiden hakijoiden lopullinen valintakoepistemäärä lasketaan kertomalla hakijan raakapistemäärä skaalauskertoimella. Pistemäärä pyöristetään kolmen desimaalin tarkkuudelle.
Tullakseen huomioiduksi valinnassa täytyy valintakoe suorittaa hyväksytysti. Minimipisteraja (valintakokeesta edellytetty vähimmäispistemäärä) on puolet skaalatuista maksimipisteistä (= 60 pistettä).
Mikäli useilla hakijoilla on samat pisteet ja valittavien kiintiö ylittyisi, ratkaistaan tasasijatilanne seuraavien kriteerien perusteella:
- tehtävän 1 kokonaispisteet
- tehtävän 2 kokonaispisteet
- tehtävän 3 kokonaispisteet
- tehtävän 4 kokonaispisteet
Jos tämän jälkeen hakijoita on edelleen tasapisteissä, hyväksytään kaikki tasapisteissä olevat hakijat.
Valintakoeaika: Psykologian ja logopedian yhteinen valintakoe järjestetään Helsingin, Itä-Suomen, Jyväskylän, Oulun, Tampereen ja Turun yliopistoissa keskiviikkona 25.5.2022 klo 9.00–12.00. Koe järjestetään sähköisenä. Lisätietoa löydät valintakoeyhteistyön verkkosivuilta. (Päivitetty 18.11.2021)
Valintakoepaikkakunta: Tampere
Valintakoeohjeet:
Logopedian yhteisvalinnassa valintakoe on yhteinen psykologian yhteisvalinnan kanssa. Kaikilla näihin kuuluvilla hakukohteilla on yhteinen valintakoe. Hakija voi hakea sekä logopedian yhteisvalinnan että psykologian yhteisvalinnan hakukohteisiin (yhteensä 1-6 hakukohdetta), ja hän tekee tällöin saman valintakokeen yhden kerran. Valintakokeen pisteytystä voidaan painottaa eri tavoin psykologian ja logopedian hakukohteissa. Mahdollisesta painotuksesta ilmoitetaan valintakokeessa valintakoetehtävien yhteydessä. Hakijan tulee sitovasti ilmoittaa valitsemansa koepaikkakunta hakulomakkeella. Valintaa ei voi muuttaa hakuajan päättymisen jälkeen. Lisätietoja voit lukea psykologian ja logopedian valintakoeyhteistyön sivuilta.
Digitaaliseen valintakokeeseen osallistuvat hakijat saavat yksilöidyn tunnisteen, joka sisältää tiedon valintakokeen ajasta ja tarkasta paikasta. Linkki tunnisteeseen toimitetaan tekstiviestillä ja sähköpostilla hakulomakkeella ilmoittamiesi yhteystietojen perusteella viimeistään viikkoa ennen valintakoetta. Linkin tunnisteeseen löydät myös omalta hakemukseltasi Oma Opintopolku -palvelusta viimeistään viikkoa ennen valintakoetta. Tunnistetta tarvitaan valintakoepäivänä ilmoittautumisessa. Valintakokeeseen osallistuvalla tulee olla mukanaan passi, ajokortti tai kuvallinen henkilötodistus ja kannettava tietokone.
(Tarkennettu 3.5.)
Valintakoe on yksiosainen. Kokeen kesto on kolme tuntia. Valintakokeessa voi olla sekä monivalintatehtäviä että muun tyyppisiä tehtäviä. Tarkemmat vaatimukset julkaistaan myöhemmin valintayhteistyön sivuilla.
Tehtävät edellyttävät valintakoevaatimuksena olevan ennakkomateriaalin ja kokeessa jaettavan aineiston ymmärtämistä ja soveltamiskykyä, tieteellisen ajattelutavan ja menetelmien ymmärtämistä, aineistojen tulkintaa sekä päättely- ja oivalluskykyä siinä laajuudessa kuin asiat on esitetty valintakokeen ennakkomateriaalissa ja/tai kokeessa jaettavassa aineistossa. Valintakokeessa voi olla myös laskemista vaativia tehtäviä.
Valintakoevaatimuksena oleva ennakkomateriaali julkaistaan keskiviikkona 27.4.2022 klo 12.00 psykologian ja logopedian valintakoeyhteistyön nettisivuilla. Ennakkomateriaali ei ole käytettävissä valintakokeessa. Ennakkomateriaali ja/tai kokeessa jaettava aineisto voivat sisältää suomen- ja ruotsinkielisen aineiston lisäksi tai sijaan englanninkielistä aineistoa. Mikäli englanninkielistä aineistoa on, julkaistaan sen yhteydessä ydintermien käännökset.
Hakijoiden käyttöön annetaan laskin. Omia laskimia ei saa käyttää kokeessa. Laskimen toiminnot julkaistaan ennakkomateriaalien yhteydessä valintakoeyhteistyön sivuilla. Kokeen yhteydessä voidaan antaa myös taulukoita, kuvia ja kaavoja.
Valintakoetehtävien ja koevastausten kieli
Valintakoetehtävät on mahdollista saada suomen tai ruotsin kielellä ja valintakoetehtäviin voi vastata tehtävien kielen mukaan suomen tai ruotsin kielellä. Kielen valinta tehdään kokeen alussa sähköisessä koejärjestelmässä. Kielivalintaa ei voi muuttaa kesken kokeen. Tehtäviä ei voi saada molemmilla kielillä. (Tietoa valintakoetehtävien kielen valinnasta tarkennettu 3.3.2022)
Yksilöllisiä järjestelyjä haetaan erillisellä lomakkeella. Hakemuksesta on käytävä täsmällisesti ilmi, millaisia järjestelyjä haetaan. Hakemus toimitetaan siihen yliopistoon, jonka järjestämään valintakoetilaisuuteen hakija on ilmoittanut osallistuvansa.
Valintakoe voidaan järjestää erillisessä tilassa, tai kokeessa voidaan käyttää tarvittaessa erityismateriaalia tai apuvälineitä. Kokeeseen voidaan myöntää lisäaikaa 30 min. Myönnettävä lisäaika on sama kaikilla psykologian ja logopedian valintakoeyhteistyössä hakevilla hakijoilla.
Yksilöllisiä järjestelyjä terveydellisistä syistä hakevan on liitettävä hakemukseen lääkärinlausunto, josta selviää vamman tai sairauden laatu ja yksilöllisten järjestelyn tarve. Lukemisen tai kirjoittamisen vaikeuden todentamiseksi vaaditaan erityisopettajan, psykologin tai puheterapeutin lausunto. Todistukseksi yksilöllisten järjestelyiden tarpeesta hyväksytään myös ylioppilastutkintolautakunnan erityisjärjestelypäätös, mikäli erityisjärjestelyjen tarve käy päätöksestä ilmi.
Hakemuksen yksilöllisistä järjestelyistä on oltava yliopistossa viimeistään 6.4.2022 klo 15.00 mennessä. Kyseisen ajankohdan jälkeen saapunut hakemus voidaan hyväksyä vain siinä tapauksessa, että hakija osoittaa tarpeen yksilöllisiin järjestelyihin syntyneen edellä mainitun hakuajan päättymisen jälkeen eikä tarve ole ollut ennakoitavissa ennen sitä.
Hakemuksen perusteella yliopisto antaa hakijalle ilmoituksen. Yliopiston ilmoituksessa otetaan huomioon hakijan esittämä selvitys sekä valintakokeen kesto ja luonne. Jos hakija on tyytymätön ilmoituksessa ilmoitettuihin järjestelyihin, hän voi ottaa saman tien yhteyttä korkeakouluun, joka voi tarvittaessa itse oikaista aikaisemman ratkaisunsa. Ilmoituksessa tulee tiedottaa, että kun hakija saa lopullisen yhteishaun valintapäätöksen, hän voi siinä vaiheessa tehdä oikaisuvaatimuksen myönnetyistä järjestelyistä osana valinnan muutoksenhakua.
Valintakoesuoritusten arvostelu tapahtuu yliopiston ohjeiden mukaisesti ja kokeen arvostelussa hakijaan sovelletaan samoja periaatteita kuin muihin hakijoihin. Lääkärintodistuksia ei liitetä koesuoritukseen eikä tietoa vammasta välitetä kokeen tarkastajalle.
Yksilöllisiä järjestelyjä valintakoetilanteessa tarvitsevan hakijan tulee jättää kirjallinen hakemus yksilöllisistä järjestelyistä valintakokeessa Tampereen yliopiston hakijapalveluihin 6.4.2022 klo 15.00 mennessä. Tarkemmat ohjeet yksilöllisten järjestelyiden hakemisesta löytyvät sivulta yksilölliset järjestelyt valintakokeessa.
Logopedian koulutukseen voi hakea kevään 2022 korkeakoulujen toisessa yhteishaussa, jonka koulutustarjontatietojen julkaisemisessa, hakuaikataulussa ja hakemisessa noudatetaan Opetus- ja kulttuuriministeriön määrittämiä aikatauluja ja Opetushallituksen antamia ohjeita. Logopedian koulutus kuuluu SORA-lainsäädännön piiriin.
Logopedian koulutuksen yhteisvalinnassa ovat mukana seuraavat hakukohteet:
- Helsingin yliopisto: Logopedian kandiohjelma, humanististen tieteiden kandidaatti ja filosofian maisteri (3 v + 2 v)
- Itä-Suomen yliopisto: Logopedia, humanististen tieteiden kandidaatti ja filosofian maisteri (3 v + 2 v)
- Oulun yliopisto: Logopedia, Logopedian tutkinto-ohjelma, humanististen tieteiden kandidaatti ja filosofian maisteri (3 v + 2 v)
- Tampereen yliopisto: Logopedian koulutus, Humanististen tieteiden kandidaatti ja filosofian maisteri (3 v + 2 v)
- Turun yliopisto: Logopedia, humanististen tieteiden kandidaatti ja filosofian maisteri (3 v + 2 v)
Logopedian yhteisvalinnalla tarkoitetaan sitä, että kaikkien yllä mainittujen logopedian hakukohteiden todistusvalinnassa ja valintakoevalinnassa sovelletaan yhtenäisiä valintaperusteita. Oulun yliopistossa on todistusvalinnan ja valintakoevalinnan lisäksi valintatapana ”Alan opinnot”.
Hakija voi halutessaan hakea yhteen tai useampaan logopedian hakukohteeseen. Hakukohteiden hakutoivejärjestyksen hakija määrittelee Opintopolun hakulomakkeella. Ensisijaisuudesta ei anneta lisäpisteitä.
Mikäli hakijan tulee toimittaa liitteitä, saa hän tiedon tarvittavista liitteistä Opintopolun hakemukselta lähettämisen jälkeen sekä sähköpostitse hakemuksen lähettämisen vahvistusviestissä. Liitteet on toimitettava valtakunnallisen aikataulun mukaisesti. Tarkistathan liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle. Pääsääntöisesti liitteitä ei kuitenkaan pyydetä. Katso lisätietoja sivulta liitteet yhteishaussa.
Logopedian valintayhteistyön hakukohteissa varasijojen määrää ei ole rajattu todistusvalinnassa.
Valintakoevalinnassa varasijojen määrä on rajattu 20 varasijaan valintajonoittain.
Valintamenettelyn tulokseen tyytymätön hakija voi hakea siihen kirjallisesti oikaisua viimeistään 22.7.2022 klo 15.00 tai vähintään 14 vuorokautta valintojen julkaisemisesta. Oikaisuvaatimus osoitetaan siihen yliopistoon, jonka tekemää päätöstä vaatimus koskee. Mikäli hakija on hakenut psykologian yhteisvalinnassa useampaan eri yliopistoon ja hän haluaa vaatia oikaisua useamman yliopiston tekemiin päätöksiin, tulee hänen toimittaa oikaisuvaatimus jokaiseen yliopistoon erikseen. Se, joka on tyytymätön yliopiston hänen oikaisuvaatimuksen johdosta antamaan päätökseen, voi hakea siihen hallinto-oikeudelta muutosta valittamalla niin kuin hallintolainkäyttölaissa (586/1996 ja 433/1999) säädetään. Valitus on tehtävä 30 päivän kuluessa päätöksen tiedoksiannosta. Hallinto-oikeuden päätös on maksullinen. Oikaisuvaatimuksen johdosta ei valintatulosta saa muuttaa oikaisua hakeneen vahingoksi.
Todistusvalinnan osalta tulokset pyritään julkaisemaan ennen valintakoetta, kuitenkin viimeistään 30.5.2022. Muutoin valinnan tulokset julkaistaan viimeistään 8.7.2022. Kaikkia yhteishakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi. Valintakokeeseen osallistuneilla hakijoilla on oikeus saada koevastauksensa nähtäväksi 14 päivän ajan edellä ilmoitetusta tulosten julkistamispäivästä (8.7.2022) lähtien. Katso tarkemmat ohjeet sivulta valintakokeiden näyttöpalvelu (Tampereen yliopisto).
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.