
Kauppatieteiden koulutus
Talous- ja elinkeinoelämän kilpailukykyiseksi asiantuntijaksi
Koulutus tarjoaa sinulle valmiudet toimia talous- ja elinkeinoelämän johto- ja asiantuntijatehtävissä muuttuvassa kansainvälisessä ympäristössä. Koulutuksessa elinkeinoelämään ja talouteen liittyviä kysymyksiä tarkastellaan laaja-alaisena ilmiönä, sillä vaativissa johto- ja asiantuntijatehtävissä toimiminen edellyttää talouden ja organisaatioiden toiminnan moninaista tuntemusta.
Opintoihin kuuluvat casetehtävät, projektit, harjoittelu ja yrittäjyysopinnot yhdistävät teoriassa opitut asiat käytäntöön. Kansainvälistä osaamistasi kehität esimerkiksi ulkomailla suoritetun harjoittelun tai vaihtojakson aikana. Kauppatieteellisen tutkinnon suorittaneen työmarkkinat ovat moninaiset ja kansainväliset. Voit työllistyä yritysten, julkishallinnon, järjestökentän, Euroopan unionin ja kansainvälisten organisaatioiden palvelukseen tai toimia yrittäjänä.
Toisena vuonna opinto-oikeutesi täsmentyy yhteen kuudesta opintosuunnasta: vakuutus ja riskienhallinta, yrityksen laskentatoimi, markkinointi, taloustiede, yrityksen johtaminen tai yritysjuridiikka ja vero-oikeus. Voit laajentaa osaamistasi Johtamisen ja talouden tiedekunnan muiden tutkinto-ohjelmien ja yliopiston muiden tiedekuntien tarjoamilla opinnoilla. Lisäksi voit hyödyntää laajasti myös Tampereen ammattikorkeakoulun opetustarjontaa.

Koulutustyyppi
Tutkintonimike
Suunniteltu kesto
Koulutuksen laajuus
Kaupunki
Kampus
Kauppatieteiden tutkinto-ohjelman koulutus tarjoaa sinulle valmiudet toimia talous- ja elinkeinoelämän moninaisissa johto- ja asiantuntijatehtävissä muuttuvassa kansainvälisessä ympäristössä. Talous- ja elinkeinoelämän kysymyksiä lähestytään tutkinto-ohjelmassa laaja-alaisena ilmiönä, sillä vaativissa talouden ja elinkeinoelämän johto- ja asiantuntijatehtävissä toimiminen edellyttää talouden ja organisaatioiden toimintaan liittyvien ilmiöiden monipuolista ymmärtämistä. Kauppatieteiden tutkinto-ohjelman opiskelijana kehityt oman alasi asiantuntijaksi, mutta samalla voit laajentaa osaamistasi koko yliopiston hyvin monipuolisen opetustarjonnan vastaamaan omia ja työelämän moninaisia tarpeita. Kansainvälistä osaamistasi kehität esimerkiksi ulkomailla suoritetun harjoittelun tai vaihtojakson aikana.
Opintoihisi sisältyy tai niihin voi sisällyttää muun muassa casetehtäviä, yritysten ja muiden organisaatioiden kanssa toteutettuja projekteja, yrittäjyysopinnoja ja harjoittelun, joiden avulla yhdistät teoriassa oppimasi asiat käytäntöön, mikä avaa myös moninaisia urapolkuja. Tutkinto-ohjelmasta valmistuneet ovat kilpailukykyisiä ja kysyttyjä asiantuntijoita, jotka työllistyvät erityisesti yrityksiin, mutta myös julkiselle sektorille, järjestökentälle sekä Euroopan unionin ja kansainvälisten organisaatioiden tehtäviin. Opinnot antavat myös valmiuksia yrittäjänä toimimiselle.
Laaja-alaisen kandidaatin tutkinnon aikana opinto-oikeutesi täsmentyy yhteen tutkinto-ohjelman kuudesta opintosuunnasta: vakuutus ja riskienhallinta, laskentatoimi, markkinointi, taloustiede, yrityksen johtaminen sekä yritysjuridiikka ja vero-oikeus. Kauppatieteiden maisterin tutkinnossa syvennät osaamistasi erityisesti valitsemassasi opintosuunnan opinnoissa.
Johtamisen ja talouden tiedekunnassa on kaksi kauppatieteiden maisterin tutkintoon johtavaa suomenkielistä maisteriohjelmaa: Tilintarkastuksen ja arvioinnin maisteriohjelma sekä Vastuullisen liiketoiminnan maisterikoulutus sekä englanninkielinen maisteriohjelma: Master's Degree Programme in Leadership for Change.
Kauppatieteiden tutkinto-ohjelma tarjoaa opiskelijalle valmiudet toimia talous- ja elinkeinoelämän moninaisissa johto- ja asiantuntijatehtävissä muuttuvassa kansainvälisessä ympäristössä. Talous- ja elinkeinoelämän kysymyksiä lähestytään ohjelmassa laaja-alaisena ilmiönä, sillä vaativissa johto- ja asiantuntijatehtävissä toimiminen edellyttää niin organisaatioiden, johtamisen, talouden kuin oikeudellistenkin perusteiden tuntemusta. Kauppatieteiden tutkinto-ohjelman opiskelijana kehityt oman alasi asiantuntijaksi, mutta samalla voi laajentaa osaamistasi tiedekunnan muiden tutkinto-ohjelmien tarjoamilla opinnoilla ja muulla opetustarjonnalla vastaamaan aikamme moninaisiin haasteisiin. Kansainvälistä osaamistasi kehität esimerkiksi ulkomailla suoritetun harjoittelun tai vaihtojakson aikana.
Opintoihin kuuluva harjoittelu, yrittäjyysopinnot sekä erilaisten organisaatioiden kanssa toteutetut projektit antavat mahdollisuuden yhdistää opitut asiat käytäntöön ja avaavat urapolkuja. Tutkinto-ohjelmasta valmistuneet ovat kilpailukykyisiä ja kysyttyjä asiantuntijoita työllistyen yrityksiin, kunnallis- ja valtionhallintoon, järjestökentälle sekä Euroopan unionin ja kansainvälisten organisaatioiden tehtäviin.
Kauppatieteiden tutkinto-ohjelmassa suoritat ensin kandidaatin tutkinnon laaja-alaisessa kandidaattiohjelmassa, jossa hankitut laajat perustiedot auttavat soveltamaan oppimaasi erilaisissa toimintaympäristöissä. Kandiaattiopintojen puoli vaiheessa opintosuuntasi täsmentyy johonkin tutkinto-ohjelman kuudesta opintosuunnasta, jotka ovat vakuutus ja riskienhallinta, laskentatoimi, markkinointi, taloustiede, yrityksen johtaminen sekä yritysjuridiikka ja vero-oikeus.
Lisäksi tiedekunnassa on kaksi kauppatieteiden maisterin tutkintoon johtavaa suomenkielistä maisteriohjelmaa: Tilintarkastuksen ja arvioinnin maisteriohjelma sekä Vastuullisen liiketoiminnan maisterikoulutus sekä yksi englanninkielinen maisteriohjelma: Master's Degree Programme in Leadership for Change.
Kauppatieteiden tutkinto-ohjelmassa voi suorittaa seuraavat tutkinnot:
Kauppatieteiden kandidaatin tutkinto (KTK)
Kauppatieteiden maisterin tutkinto (KTM)
Jatkotutkintoina voidaan suorittaa kauppatieteiden (lisensiaatin ja) tohtorin tutkinnot, joista on kerrottu tarkemmin tiedekunnan jatkotutkinto-oppaassa.
Tutkintorakenne
Tampereen yliopiston perustutkintojen tutkintorakenne on kaksiportainen. Opiskelija suorittaa ensin laaja-alaisen kauppatieteiden kandidaatin tutkinnon (180 op), jonka jälkeen opiskelija suorittaa kauppatieteiden maisterin tutkinto (120 op) jossakin kuudesta opintosuunnasta.
Kauppatieteiden kandidaatin tutkinto (180 op)
Kauppatieteiden kandidaatin tutkinto on alempi korkeakoulututkinto, jonka kokopäivätoimisesti opiskeleva suorittaa kolmessa vuodessa. Tutkinnon sisältö ja rakenne kuvataan tarkemmin opetussuunnitelmassa.Tutkinto antaa perustan maisterin tutkinnon suorittamiselle. Kauppatieteiden kandidaattiohjelma koostuu seuraavista kokonaisuuksista:
- Opiskeluvalmiudet 5 op
- Kieli- ja viestintäopinnot 15 op
- Kauppatieteiden perusopinnot 30 op
- Menetelmäopinnot väh. 5 op
- Maisteriopintosuuntaan suuntaavat aineopinnot väh. 35 op (sis. kandidaattitutkielman)
- Valinnaiset opinnot enint. 90 op
Opintosuunnan täsmentäminen
Toisena vuonna opiskelijan opinto-oikeus täsmentyy yhteen tutkinto-ohjelman kuudesta opintosuunnasta: vakuutus ja riskienhallinta, yrityksen laskentatoimi, markkinointi, taloustiede, yrityksen johtaminen sekä yritysjuridiikka ja vero-oikeus.
Kauppatieteiden maisterin tutkinto (120 op)
Tutkinnon suorittaminen kestää päätoimisesti opiskellen noin kaksi vuotta. Tutkinnon suorittanut saa käyttää ekonomin arvoa. Tutkinnon sisältö ja rakenne kuvataan tarkemmin opetussuunnitelmassa. Kauppatieteiden maisteriopinnot koostuvat seuraavista kokonaisuuksista:
- Opintosuunnan syventävät opinnot väh. 80 op
- Kieliopinnot 10 op
- Valinnaiset opinnot enintään. 30 op
Maisterintutkinnon opintosuunnat
Tutkinto-ohjelman maisteriopinnot suoritetaan jossakin kuudesta opintosuunnasta:
- Vakuutus ja riskienhallinta
- Markkinointi
- Taloustiede
- Yrityksen johtaminen
- Yrityksen laskentatoimi
- Yritysjuridiikka ja vero-oikeus
Edellä mainittujen maisteriopintosuuntien lisäksi opiskelija voi kandidaatintutkinnon suoritettuaan hakeutua suorittamaan KTM-tutkinnon Tilintarkastuksen ja arvioinnin tai Vastuullisen liiketoiminnan tai kansainväliseen Leadership for Change -maisteriohjelmaan.
Valinnaiset opinnot
Sekä kandidaatti- että maisteritutkintoon sisältyviin valinnaisiin opintoihinsa opiskelija voi lukea muun muassa oman tutkinto-ohjelman opintoja, muiden tiedekunnan tutkinto-ohjelmien opintoja, kieliopintoja sekä muiden Tampereen yliopiston tiedekuntien tarjoamaa opetusta. Opiskelijat voivat suorittaa opintojaan myös muissa kotimaisissa tai ulkomaisissa yliopistoissa.
Valitsemalla opintoja esimerkiksi politiikan tutkimuksen ja/tai hallintotieteiden tutkinto-ohjelmista sekä valitsemalla tutkinto-ohjelmien rajat ylittäviä tiedekunnan yhteisiä teemakokonaisuuksista opiskelija voi syventyä häntä kiinnostaviin ja itselleen sopiviin painopistealueisiin.
Kauppatieteen opetus perustuu uusimpaan tutkimustietoon, millä varmistetaan opetuksen sisältöjen ajantasaisuus ja merkitys myös tulevaisuudessa. Kauppatieteiden tutkinto-ohjelmalla ja sen opetushenkilökunnalla ovat monipuoliset yhteydet talous- ja liike-elämän käytännön toimijoihin. Näitä yhteyksiä käytetään hyväksi opintojen suunnittelussa ja toteutuksessa, millä varmistetaan opintojen työelämärelevanssi.
Tutkintoosi sisältyy valitsemasi opintosuunnan mukaan joko valinnainen tai pakollinen harjoittelu. Harjoittelussa perehdyt oman alasi käytännön työtehtäviin, saat valmiuksia hankkimiesi tietojen ja taitojen soveltamiseen käytännön työelämässä sekä perehdyt harjoittelupaikkaasi ja sen toimintaan.
Kauppatieteellisen koulutuksen saaneen henkilön toimintaympäristö ja työmarkkinat ovat tyypillisesti erittäin kansainväliset. Näin kansainvälisen toimintaympäristön tuntemus, kokemus kansainvälisessä toimintaympäristössä toimimisesta ja kielitaito ovat tärkeitä käytännön työelämän kannalta. Kauppatieteiden opiskelijoilla ovat erinomaiset mahdollisuudet kansainvälistymiseen opintojensa aikana.
Opetuksessa otetaan huomioon kansainvälisen toimintaympäristön vaatimukset ja opiskelijalla on mahdollisuus hankkia kansainvälistä osaamista useilla opintojaksoilla. Tärkeässä roolissa kansainvälistymisessä ovat myös opiskelijavaihto, ulkomailla suoritettu harjoittelu tai ulkomaisten opiskelijoiden tuutorointi. Erityisesti opiskelijavaihtoon lähteminen on erittäin suositeltavaa kauppatieteen opiskelijoille ja tähän mahdollisuudet ovat hyvin moninaiset. Kauppatieteen tutkinto-ohjelmaan sisältyvät myös laajat kieliopinnot. Kansainvälisyyttä tukevat opinnot kootaan tiedekunnan ohjeen mukaan erilliseksi kokonaisuudeksi, joka merkitään tutkintotodistukseen.
Yliopistomme opiskelijana sinulla on mahdollisuus valita kursseja myös Tampereen ammattikorkeakoulun tarjonnasta. Tämän ristiinopiskelun kautta voit osallistua kursseille, yhteisiin projekteihin ja rakentaa yksilöllistä osaamistasi.
Ristiinopiskelun ajatus on auttaa opiskelijoitamme rakentamaan joustavia ja yksilöllisiä opintopolkuja. Tampereen korkeakouluyhteisössä läsnä olevana tutkinto-opiskelijana voit näin hankkia lisää osaamista myös toisesta korkeakoulusta.
Alta löydät tähän koulutukseen liittyvät hakuväylät ja valintaperusteet. Perehdythän sinulle soveltuvan hakukohteen valintaperusteisiin huolellisesti ennen hakemista. Mikäli sinulla on kysyttävää, voit ottaa yhteyttä Tampereen yliopiston hakijapalveluihin.
Hae yhteishaussa
- Valinta ylioppilastutkintotodistuksen tai valintakokeen perusteella
Näytä
Voidakseen tulla hyväksytyksi, hakijalla tulee täyttyä kansallisesti määritellyt hakukelpoisuusvaatimukset.
Hakukelpoisuusvaatimukset:
Valintaperusteet - Kauppatieteellisen alan yhteisvalinta (kauppatieteet.fi)
Pakolaisasemassa olevien hakijoiden huomioiminen opiskelijavalinnassa.
Jos hakija on pakolainen tai pakolaiseen rinnastettavassa asemassa, eikä hän voi todistaa korkeakoulukelpoisuuttaan asiakirjoin, yliopisto voi kutsua alemman tai samanaikaisesti alemman ja ylemmän tutkinnon suoritusoikeutta hakevan hakijan valintakokeeseen. Hakijalla tulee olla pakolaisstatuksestaan kertova viranomaispäätös (turvapaikkapäätös tai oleskelulupa suojelun perusteella). Hakijan tulee toimittaa kopio kyseisestä päätöksestä hakijapalveluihin.
Erivapaus osallistua valintakokeeseen
Henkilö, joka katsoo hallitsevansa opintoja varten riittävät tiedot ja valmiudet täyttämättä kuitenkaan yliopistolaissa todettuja pohjakoulutusvaatimuksia, voi hakea lupaa osallistua valintakokeeseen. Perusteltu hakemus koulutusselvityksineen tulee toimittaa kaikkiin niihin kauppatieteellisen alan yhteisvalinnan hakukohteisiin, joihin hakija on hakenut hakuajan päättymiseen mennessä (30.3.2022 klo 15:00).
Erivapautta ei myönnetä Tampereen yliopiston hakukohteeseen.
Lisätietoa: Valintaperusteet - Kauppatieteellisen alan yhteisvalinta (kauppatieteet.fi)
Kauppatieteisiin hyväksyttävällä hakijalla tulee olla opintoja varten riittävä kotimaisen kielen taito. Voidakseen tulla hyväksytyksi, hakijan on osoitettava vaadittava kotimaisen kielen taito. Kielitaito tulee osoittaa siinä kielessä, joka on ko. hakukohteen opetus- ja tutkintokieli.
Kielitaitovaatimukset: Valintaperusteet - Kauppatieteellisen alan yhteisvalinta (kauppatieteet.fi)
VALINTATAPA |
KIINTIÖ % |
ALOITUSPAIKAT |
JOISTA ENSIKERTALAISILLE (70 % valittavista) |
TODISTUSVALINTA |
60 % |
96 |
96 |
VALINTAKOEVALINTA |
40 % |
64 |
16 |
YHTEENSÄ |
100 % |
160 |
112 |
Katso lisätietoja aloituspaikkojen varaamisesta ensikertalaisille.
Tämä hakukohde on osa kauppatieteellisen alan yhteisvalintaa. Kauppatieteellisen alan yhteisvalinnassa hakija voi hakea samalla kokeella seuraaviin yliopistoihin: Aalto-yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Jyväskylän yliopisto, LUT-yliopisto, Oulun yliopisto, Tampereen yliopisto, Turun yliopisto ja Vaasan yliopisto sekä Svenska Handelshögskolan ja Åbo Akademi.
Valinta perustuu kaikille kauppatieteellisen alan yhteisvalinnan piirissä oleville hakukohteille yhteiseen valintakokeeseen ja valintaperusteisiin. Osoitteesta www.kauppatieteet.fi/ löydät lisätietoa hakukohteista ja yliopistoista. Lisäksi sivuilta löytyy aikaisempien vuosien valintakoekysymyksiä sekä tietoa ja kertomuksia työelämästä opintojen jälkeen. Tutustu kauppatieteiden hakukohteiden koulutussisältöihin opintopolun koulutuskuvauksien ja yliopistojen nettisivujen kautta.
Valittavista 70 % valitaan yliopistolain 36§:n tarkoittamalla tavalla hakijoista, jotka eivät ole aikaisemmin suorittaneet Suomen koulutusjärjestelmän mukaista korkeakoulututkintoa eivätkä vastaanottaneet korkeakoulututkintoon johtavaa opiskelupaikkaa koulutuksessa, joka on alkanut syksyllä 2014 tai sen jälkeen. Ns. ensikertalaiskiintiön määrä (70 %) huomioidaan kunkin hakukohteen valintatavan aloituspaikkamäärissä, kuitenkin niin, että todistusvalinnassa otetaan huomioon ainoastaan ensikertalaiset hakijat. Ensikertalaisia voi tulla valituksi enemmänkin kuin kiintiön kooksi on määritelty, jos hakijan/hakijoiden valintamenestys siihen riittää.
Hakija otetaan huomioon kaikissa hakemissaan yhteisvalinnan hakukohteiden todistus- ja valintakoevalinnassa, mikäli se on hakijan koulutustausta huomioon ottaen mahdollista.
TODISTUSVALINTA
Hakija on mukana todistusvalinnassa, jos hakija on ensikertalainen ja suorittanut suomalaisen ylioppilastutkinnon, EB-, IB- tai Suomessa RP/DIA-tutkinnon.
Todistusvalinnassa voi tulla hyväksytyksi mihin tahansa hakemaansa kauppatieteellisen alan yhteisvalinnan hakukohteeseen.
Todistusvalinnassa otetaan huomioon ne hakukeväänä kirjoittavat ylioppilaat, joiden tiedot ovat ylioppilasrekisterissä Ylioppilastutkintolautakunnan julkaisemana ajankohtana. Lukioiden on toimitettava ylioppilastutkintorekisteriin myös tiedot lukion oppimäärän suorittamisesta ko. ajankohtaan mennessä.
Yliopisto ei vastaa lukiosta johtuvista suoritustietojen myöhästymisistä. Todistusvalinnan tulokset julkaistaan ennen valintakoetta. Valinta etenee valtakunnallisen yhteishaun sijoittelun mukaisesti.
Hakijan ei tarvitse itse ilmoittaa, hakeeko todistusvalinnassa. Jos hakija tulee hyväksytyksi jollekin alemmalle hakutoiveelle todistusvalinnassa, voi silti tulla varasijasijoittelun jälkeen vielä hyväksytyksi ylemmälle hakutoiveelle.
Jos hakija tulee hyväksytyksi todistusvalinnassa ensimmäiseen kauppatieteellisen alan yhteisvalinnan hakukohteeseensa, ei hän voi osallistua valintakokeeseen. Poikkeuksena hakukeväänä IB-, EB- tai DIA-tutkinnon suorittaneet, joiden todistusvalinta on ehdollinen, kunnes hakijan saamat pisteet ja hakukelpoisuus on tarkastettu lopullisesta tutkintotodistuksesta. Jos hakijan arvosanat muuttuvat ennakkoarvioinnista siten, että hakija nousee valitsematta jääneiden joukosta valittavien joukkoon, hakija tulee valituksi opiskelijaksi asetetun opiskelijavalintakiintiön ulkopuolelta. Jos arvosanat muuttuvat niin, että hakija ei tulisikaan valituksi, peruutetaan opiskelupaikka. Liitteet on toimitettava valtakunnallisen aikataulun mukaisesti.
Hakijat, jotka eivät tule valituksi todistusvalinnassa ylimmäksi asettamaansa kauppatieteellisen alan yhteisvalinnan hakukohteeseen, voivat osallistua valintakokeeseen, jonka perusteella valitaan valintakoepistein.
Todistusvalinnan pisteet lasketaan Pisteytys-kohdassa olevan taulukon mukaan.
Pisteitä tuottavia ylioppilastutkintoja tai niiden osia (YO, EB, IB, RP/DIA) voidaan yhdistää todistusvalinnassa hakijan edun mukaisesti edellyttäen, että vähintään yksi ylioppilastutkinto on valmis.
Pistetaulukot löytyvät yhteisvalinnan verkkosivuilta:
Valintaperusteet - Kauppatieteellisen alan yhteisvalinta (kauppatieteet.fi)
Valinta etenee valtakunnallisen yhteishaun sijoittelun mukaisesti. Tulokset julkistetaan valtakunnallisen yhteishaun aikataulun ja käytäntöjen mukaisesti.
Liitteet on toimitettava valtakunnallisen aikataulun mukaisesti.
VALINTAKOEVALINTA
Todistusvalinnassa täytettävien aloituspaikkojen jälkeen jäljellä olevat aloituspaikat (40 %) täytetään valintakoevalinnassa.
Voidakseen tulla hyväksytyksi valintakoevalinnassa, hakijan on osallistuttava valintakokeeseen.
Valintakoevalinnassa valituksi voi tulla hakija, joka on saavuttanut yliopistoasetuksessa määritellyn yleisen korkeakoulukelpoisuuden. Hakukeväänä 2022 IB-, EB- tai DIA-tutkinnon suorittaneen hakijan opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes hakijan hakukelpoisuus on tarkastettu hakijan toimittaman lopullisen tutkintotodistuksen perusteella.
Valinta etenee valtakunnallisen yhteishaun sijoittelun mukaisesti. Tulokset julkistetaan valtakunnallisen yhteishaun aikataulun ja käytäntöjen mukaisesti.
Todistusvalinnan pisteytystaulukko
Todistusvalinnan pisteet lasketaan alla olevan taulukon mukaan. Todistuspisteiden maksimimäärä on 154 ja todistusvalinnassa on saatava vähintään 77 pistettä. Olet mukana todistusvalinnassa, jos olet suorittanut (ns. kynnysehto) matematiikan (joko pitkä tai lyhyt) kokeen hyväksytysti.
Hakija voi saada pisteitä viidestä aineesta:
- Äidinkieli
- Matematiikka (pitkä tai lyhyt)
- Hakijalle parhaat pisteet tuottava kieli
- Kaksi hakijalle parhaat pisteet tuottavaa ainetta.
Jos hakijalta puuttuu jokin edellä mainituista aineista, ei hän saa siitä pisteitä. Hänet kuitenkin otetaan huomioon todistusvalinnassa, mikäli kynnysehto täyttyy. Yhdestä aineesta voi saada pisteet vain kerran. Esimerkiksi matematiikasta voi saada pisteitä vain pitkästä tai lyhyestä matematiikasta. Hakija voi saada pisteitä useammasta eri kielestä. Vanhanmuotoisesta reaalista ei voi saada pisteitä.
KAUPPATIETEET |
L |
E |
M |
C |
B |
A |
äidinkieli* |
33,0 |
27,5 |
22,0 |
16,5 |
11,0 |
5,5 |
Matematiikka (pitkä tai lyhyt) |
||||||
matematiikka, pitkä |
36,1 |
30,0 |
24,0 |
18,0 |
12,0 |
6,0 |
matematiikka, lyhyt |
28,3 |
23,6 |
18,9 |
14,1 |
9,4 |
4,7 |
Hakijalle parhaat pisteet tuottava kieli |
||||||
kieli, pitkä |
28,3 |
23,6 |
18,9 |
14,1 |
9,4 |
4,7 |
kieli, keskipitkä |
25,1 |
20,9 |
16,8 |
12,6 |
8,4 |
4,2 |
kieli, lyhyt |
22,6 |
18,9 |
15,1 |
11,3 |
7,5 |
3,8 |
Kaksi hakijalle parhaat pisteet tuottavaa ainetta |
||||||
biologia |
22,4 |
18,6 |
14,9 |
11,2 |
7,5 |
3,7 |
filosofia |
20,0 |
16,7 |
13,3 |
10,0 |
6,7 |
3,3 |
fysiikka |
26,5 |
22,0 |
17,6 |
13,2 |
8,8 |
4,4 |
historia |
24,5 |
20,4 |
16,3 |
12,2 |
8,2 |
4,1 |
kemia |
22,4 |
18,6 |
14,9 |
11,2 |
7,5 |
3,7 |
kieli, pitkä |
28,3 |
23,6 |
18,9 |
14,1 |
9,4 |
4,7 |
kieli, keskipitkä |
25,1 |
20,9 |
16,8 |
12,6 |
8,4 |
4,2 |
kieli, lyhyt |
22,6 |
18,9 |
15,1 |
11,3 |
7,5 |
3,8 |
maantiede |
20,0 |
16,7 |
13,3 |
10,0 |
6,7 |
3,3 |
psykologia |
22,4 |
18,6 |
14,9 |
11,2 |
7,5 |
3,7 |
terveystieto |
17,3 |
14,4 |
11,5 |
8,7 |
5,8 |
2,9 |
uskonto/elämänkatsomustieto |
24,5 |
20,4 |
16,3 |
12,2 |
8,2 |
4,1 |
yhteiskuntaoppi |
20,0 |
16,7 |
13,3 |
10,0 |
6,7 |
3,3 |
muut reaaliaineet** |
22,4 |
18,6 |
14,9 |
11,2 |
7,5 |
3,7 |
*äidinkieli: suomi, ruotsi, saame tai suomi/ruotsi toisena kielenä
Jos hakija on suorittanut kaksi äidinkielenä pisteytettävää koetta, huomioidaan pisteytyksessä toinen (paremmat pisteet antava) kohdassa äidinkieli ja toinen kohdassa kieli, pitkä oppimäärä.
** EB-, IB-, RP-/DIA-tutkintoaineet, joille ei löydy vastinetta suomalaisessa ylioppilastutkinnossa pisteytetään kohdan muut reaaliaineet mukaan.
Pisteitä tuottavia ylioppilastutkintoja tai niiden osia (YO, EB, IB, RP/DIA) voidaan yhdistää todistusvalinnassa hakijan edun mukaisesti edellyttäen, että vähintään yksi ylioppilastutkinto on valmis.
Pistetaulukot löytyvät yhteisvalinnan verkkosivuilta, mistä löydät myös IB/EB/RP/DIA-tutkintojen pisteytyksen:
Valintaperusteet - Kauppatieteellisen alan yhteisvalinta (kauppatieteet.fi)
Mikäli useilla hakijoilla on samat pisteet ja valittavien kiintiö ylittyisi, ratkaistaan tasapistetilanne seuraavasti:
- parhaan pistemäärän antava matematiikan koe (lyhyt tai pitkä)
- parhaan pistemäärän antava äidinkielen koe
- parhaan pistemäärän antava pitkän kielen koe
- parhaan pistemäärän antava ainereaali
- seuraavaksi parhaan pistemäärän antava koe
Jos tämänkin jälkeen hakijat ovat tasapisteissä kaikki hakijat hyväksytään.
Valintakoevalinnan pisteytys
Mikäli useilla hakijoilla on samat pisteet ja valittavien kiintiö ylittyisi, ratkaistaan tasapistetilanne seuraavasti:
Tasapistetilanteessa hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen valintakokeen kaikkien kysymysten perusteella 1. osiosta alkaen, ja tästä eteenpäin valintakokeen osioiden mukaisessa järjestyksessä.
Jos tämänkin jälkeen hakijat ovat tasapisteissä kaikki hakijat hyväksytään.
Kauppatieteellisen alan yhteisvalinnan valintakoe
Kauppatieteellisen alan yhteisvalinnassa hakija voi hakea samalla kokeella seuraaviin yliopistoihin: Aalto-yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Jyväskylän yliopisto, LUT-yliopisto, Oulun yliopisto, Tampereen yliopisto, Turun yliopisto ja Vaasan yliopisto sekä Svenska Handelshögskolan ja Åbo Akademi.
Valintakoe pidetään tiistaina 7.6.2022 klo 12:00-15:00. Kokeen pituus on kolme tuntia ja koe suoritetaan yhtäjaksoisesti.
Voidakseen tulla hyväksytyksi valintakoevalinnassa, hakijan on osallistuttava valintakokeeseen.
Hakija ilmoittaa sitovasti koepaikkansa hakulomakkeella Opintopolussa.
Hakija voi valita yliopiston/korkeakoulun sekä paikkakunnan, jossa kokeensa suorittaa. Valintakoe tehdään kokeen suorituspaikan opetus- ja tutkintokielellä (Yliopistolaki 558/2009, 11 §).
Valintakoekysymykset ja kokeessa mahdollisesti jaettava aineisto ovat suomen kielellä:
Aalto-yliopisto (koepaikka Espoo), Itä-Suomen yliopisto (koepaikat Joensuu ja Kuopio), Jyväskylän yliopisto (Jyväskylä), LUT-yliopisto (Lappeenranta), Oulun yliopisto (Oulu), Tampereen yliopisto (Tampere), Turun yliopisto (Turku) ja Vaasan yliopisto (Vaasa).
Valintakoekysymykset ja kokeessa mahdollisesti jaettava aineisto ovat ruotsin kielellä:
Hanken Svenska handelshögskolanin (koepaikat Helsingfors, Vasa ja Mariehamn) ja Åbo Akademi (koepaikka Åbo).
Koetilaisuuteen ei lähetetä erillistä kutsua, vaan jokainen hakemuksensa määräaikaan mennessä toimittanut saa osallistua valintakokeeseen Opintopolussa hakemuksella ilmoittamassaan koepaikassa, mikäli ei ole tullut hyväksytyksi todistusvalinnassa ensimmäiseen kauppatieteellisen alan yhteisvalinnan hakukohteeseensa.
Valintakokeen avulla pyritään mittaamaan talouselämään liittyvän tiedon omaksumiskykyä ja taitoa soveltaa sitä. Valintakoe perustuu seuraaviin lukion opetussuunnitelman mukaisiin oppimääriin (opetushallituksen määräys 60/011/2015):
- Taloustieto (YH2)
- Ihminen ympäristön ja yhteiskunnan muutoksessa (HI1)
- Tilastot ja todennäköisyys (MAB5) tai todennäköisyys ja tilastot (MAA10) Valintakokeeseen riittää jompikumpi matematiikan oppimäärä.
sekä kokeessa mahdollisesti jaettavaan aineistoon.
Valintakokeessa esitetään monivalinta- ja/tai oikein/väärin -kysymyksiä. Oikeasta vastauksesta annetaan pisteitä ja väärästä vähennetään pisteitä. Vastaamatta jättämistä ei ole rajoitettu, eikä vastaamatta jättämisestä vähennetä pisteitä.
Mikäli kokeen jälkeen kävisi ilmi, että kysymykseen on valintakokeessa jaettu vastausohje huomioon ottaenkin useampi kuin yksi oikea vastausvaihtoehto, arvostellaan koe hyväksymällä ko. kysymykseen yhtäaikaisesti kaikki oikeat vastausvaihtoehdot. Mikäli kokeen jälkeen kävisi ilmi, että kysymykseen ei valintakokeessa jaettu vastausohje huomioon ottaenkaan ole oikeaa vastausvaihtoehtoa, arvostellaan koe jättämällä ko. kysymys huomioon ottamatta.
Valintakoe arvostellaan samalla tavalla kaikkien yhteisvalinnan hakukohteiden valintoja varten.
Valintajärjestys määräytyy valintakoepisteiden perusteella.
YKSILÖLLISET JÄRJESTELYT
Valintakokeeseen osallistuva voi hakea vammansa, sairautensa tai vastaavan erityisen syyn perusteella tarvitsemiansa yksilöllisiä järjestelyjä koepäivää varten.
Yhteisvalinnassa noudatetaan kansallisia suosituksia.
Hakemus tulee toimittaa suoraan siihen yliopistoon, jossa valintakokeen tekee liitteiden palauttamisen määräaikaan mennessä (6.4.2022 klo 15:00).
Valintaperusteet - Kauppatieteellisen alan yhteisvalinta (kauppatieteet.fi)
Hakukohde on mukana korkeakoulujen kevään toisessa yhteishaussa ja siihen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Hakija voi hakea yhteensä kuuteen hakukohteeseen. Katso lisätietoja yleisistä hakuohjeista.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle mahdollisesti esitetyt liitepyynnöt.
Yhteisvalinnassa noudatetaan kansallisia suosituksia ja aikatauluja.
Tarkemmat ohjeet vaadittavista liitteistä: Hakuohjeet - Kauppatieteellisen alan yhteisvalinta (kauppatieteet.fi)
Hakijat, jotka eivät ole tulleet hyväksytyksi, asetetaan varasijalle valintapisteiden mukaisessa järjestyksessä. Jos todistusvalinnassa tai valintakoevalinnassa opiskelijaksi hyväksytty ei ota saamansa paikkaa vastaan, valitaan hänen tilalleen ko. jonossa seuraavalla varasijalla oleva hakija.
Varasijojen rajaamisessa on huomioitu sekä ensikertalaiskiintiöiden vaikutus että valintatavasta toiseen siirtyminen, joiden vuoksi varasijoja on asetettu enemmän kuin paikkoja oletetaan peruttavan.
Kevään 2022 varasijat rajataan kaikissa kauppatieteellisen alan yhteisvalinnan hakukohteissa jonoittain seuraavasti:
Todistusvalinta 200 hakijaa
Valintakoevalinta, ensikertalaiset 150 hakijaa
Valintakoevalinta, kaikki 150 hakijaa
Todistusvalinnan osalta tulokset pyritään julkaisemaan ennen valintakoetta, kuitenkin viimeistään 30.5.2022. Muutoin valinnan tulokset julkaistaan viimeistään 8.7.2022. Kaikkia yhteishakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi. Valintakokeeseen osallistuneilla hakijoilla on oikeus saada koevastauksensa nähtäväksi 14 päivän ajan edellä ilmoitetusta tulosten julkistamispäivästä (8.7.2022) lähtien. Katso tarkemmat ohjeet sivulta valintakokeiden näyttöpalvelu (Tampereen yliopisto).
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.
Hae kilpailumenestyksen perusteella
- Haku on tarkoitettu ainoastaan Talousguru-kilpailussa menestyneille hakijoille
Näytä
Tämän hakukohteen kautta voi hakea vain Talousguru-kilpailussa finaaliin päässyt hakija ilman valintakoetta. Kolme parasta tähän hakukohteeseen hakenutta finalistia saavat paikan. Kauppatieteellisen alan yhteisvalinnalle on oma, erillinen hakukohteensa. Katso Valintaperusteet.
Opiskelijaksi voi hakea henkilö, joka on saavuttanut yliopistolaissa määritellyn yleisen korkeakoulukelpoisuuden. Katso tarkemmat ohjeet sivulta hakukelpoisuus.
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä koulutuksen opiskelijaksi yhteishaussa vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta.
Tähän hakukohteeseen valitaan enintään 3 opiskelijaa.
Valinta lukiolaisten Talousguru-kilpailumenestyksen perusteella:
Tampereen yliopistossa myönnetään hakemuksesta opinto-oikeus kauppatieteiden kandidaatin ja maisterin tutkintoihin ilman valintakoetta Talousguru-kilpailussa vuonna 2022 kolmelle (3) finalistille, joista parhaat hakeneet saavat paikan. Opiskeluoikeus myönnetään hakijan suoritettua ylioppilastutkinnon hyväksyttävästi. Kilpailumenestyksen perusteella valittavien määrä ei vaikuta Kauppatieteellisen alan yhteisvalinnan hakukohteessa tai ylioppilastutkintotodistuksen ja/tai valintakokeella valittavien määrään.
Jos hakija haluaa tulla huomioiduksi tässä hakukohteessa, hänen tulee täyttää yhteishaun hakemus Opintopolku.fi –portaalissa. Katso lisätietoja kilpailumenestyksen perusteella hakemisesta. Lisätietoa Talousguru-kilpailusta osoitteessa: hwww.hyol.fi/kilpailut/talousguru/
Huom! Tämän hakukohteen kautta voi tulla valituksi vain Talousguru-kilpailussa menestynyt hakija ilman valintakoetta. Kauppatieteellisen alan yhteisvalinnalle on oma, erillinen hakukohteensa.
Kilpailumenestyksen perusteella hakevat jättävät hakemuksen normaalisti Opintopolku.fi-portaalissa.
Huom. Tämän hakukohteen kautta voi hakea vain Talousguru-kilpailussa finaaliin päässyt hakija ilman valintakoetta. Kolme parasta tähän hakukohteeseen hakenutta finalistia saavat paikan.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt.
Sinun ei tarvitse liittää hakemukselle mitään kilpailuliitteitä, vaan saamme tarvittavat tiedot kilpailun järjestäjältä. Sinua voidaan pyytää todentamaan suomen kielen taitosi erillisellä liitteellä. Tarkistathan liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle.
Katso lisätietoja kilpailumenestyksen perusteella hakemisesta. Lisätietoa Talousguru-kilpailusta osoitteessa: www.hyol.fi/kilpailut/talousguru.html.
Hakukohteessa ei ole varasijoja.
Todistusvalinnan ja kilpailumenestysvalinnan osalta tulokset pyritään julkaisemaan ennen valintakoetta, kuitenkin viimeistään 30.5.2022. Muutoin valinnan tulokset julkaistaan viimeistään 8.7.2022. Kaikkia yhteishakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.
Hae siirtohaussa
- Haku on tarkoitettu Tampereen yliopiston sisällä kandidaattivaiheessa siirtyville tai toisista suomalaisista yliopistoista kandidaattivaiheessa siirtyville
Näytä
Tähän hakukohteeseen ovat siirtohaussa hakukelpoisia Tampereen yliopistossa koulutusta vaihtavat opiskelijat sekä muista suomalaisista yliopistoista siirtyvät opiskelijat, joilla on voimassa oleva opinto-oikeus. Jos alempi korkeakoulututkinto on valmistumassa hakukeväänä, tulee tällaisen hakijan hakea siirtohaun sijasta suoraan ylempään korkeakoulututkintoon yhteishaun hakuaikana 16.3.–30.3.2022. Katso tarkemmat ohjeet sivulta siirtohaun hakukelpoisuus.
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä siirtohaun hakukohteessa opiskelijaksi vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta.
Hakukohteen sisäänottomäärä on 10 opiskelijaa. Varattua kiintiötä ei ole velvoitetta ottaa täyteen. Sisäänottomäärä sisältää sekä Tampereen yliopiston sisällä tutkinto-ohjelmaa vaihtavat että muista yliopistoista siirtyvät hakijat.
Valinta tapahtuu aikaisempien opintojen perusteella harkinnanvaraisesti ilman valintakoetta.
Valinta koskee sekä Tampereen yliopistossa jo opiskelevia, jotka haluavat vaihtaa nykyisen opinto-oikeutensa kauppatieteiden koulutukseen, että muusta yliopistosta kuin Tampereen yliopistosta opiskelupaikan vastaanottaneita, jotka haluavat vaihtaa nykyisen opinto-oikeutensa Tampereen yliopiston kauppatieteiden koulutukseen jo kandidaattivaiheessa. Ks. lisätietoja siirto-opiskelijana hakemisesta.
Hakija ilmoittaa ensisijaisuusjärjestyksessä vähintään yhden, mutta enintään kaksi opintosuuntaa hakemuslomakkeella Opintopolussa (markkinointi, taloustiede, vakuutus ja riskienhallinta, yrityksen johtaminen, yrityksen laskentatoimi tai yritysjuridiikka ja vero-oikeus). Opintosuunta täsmennetään hyväksymispäätöksen yhteydessä hakemuksen mukaisesti.
Tässä valinnassa voi hakea henkilö, joka
- on suorittanut vähintään 60 opintopistettä korkeakouluopintoja, jotka sisältävät Tampereen yliopiston kauppatieteiden perusopintoja tai niitä vastaavia opintoja vähintään 20 opintopistettä sekä vähintään 15 opintopistettä haetun opintosuunnan Tampereen yliopiston aine- ja/tai syventäviä opintoja tai niitä vastaavia opintoja. Valinnassa otetaan huomioon sellaiset opintosuoritukset, jotka näkyvät liitteiden palautuspäivämäärään mennessä toimitetussa opintosuoritusotteessa.
- On osoittanut vähintään kiitettävää (keskiarvo vähintään 3,5*) opintomenestystä kauppatieteiden opinnoissa. Keskiarvoa laskettaessa otetaan huomioon niin monta arvosanaltaan parasta kauppatieteiden perus-, aine- ja syventävää opintojaksoa, että 35 op täyttyy.
- esittää motivaatiokirjeessä koulutukseen ja opintosuuntaan hakemiselle perustellut syyt. Hakijaa ei oteta huomioon valinnassa, mikäli ei hän ei liitä hakemukseensa motivaatiokirjettä.
Valintakriteereiden täyttyminen ei sinällään riitä hyväksytyksi tulemiseen, vaan hakijoista valitaan ansioituneimmat. Valinta tapahtuu kokonaisharkinnan perusteella, jossa otetaan huomioon hakijan suorittamien opintojen soveltuvuus, arvosanataso sekä motivaatio. Valinnassa huomioidaan koulutuksen ja erityisesti haettavan opintosuunnan resurssit.
Opiskelijan tulee luopua aiemmasta opinto-oikeudestaan, kun hän ottaa opiskelupaikan vastaan.
* arvosanatason määrittelyssä käytetään normaaleja pyöristyssääntöjä, keskiarvot lasketaan painotettuina
Hakukohteeseen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Siirtohaun kautta valituksi tulleen opiskelijan on luovuttava siirron perusteena olevasta opinto-oikeudestaan ottaessaan opiskelupaikan vastaan. Tampereen yliopiston siirtohaun hakukohteet ovat mukana yliopistojen yhteisessä siirtohaussa, jossa ei ole valtakunnallista hakukohdemäärärajoitusta. Huomioithan, että hakukohteista enintään kaksi voi olla Tampereen yliopiston siirtohaun hakukohteita. Katso lisätietoja siirtohaun yleisistä hakuohjeista.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt. Siirtohaussa sinun tulee liittää hakemukseesi:
- Ajan tasalla oleva opintosuoritusote
- Opiskelutodistus, josta käy ilmi opintojesi alkamisajankohta sekä käyttämäsi läsnä- ja poissaolokaudet (opintojesi alkamisajankohdasta lähtien)
- Motivaatiokirje
Valinnassa huomioidaan sellaiset opintosuoritukset, jotka näkyvät liitteiden palautuspäivämäärään mennessä toimitetussa opintosuoritusotteessa. Tarkista liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle. Katso lisätietoja sivulta liitteet siirtohaussa.
Siirtohaussa ei ole yleensä varasijamenettelyä. Hakija voi tarkistaa mahdollisen varasijansa kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Siirtohaun tulokset julkistetaan viimeistään 8.7.2022. Kaikkia siirtohakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.
Hae avoimen väylän haussa
- Valinta avoimien yliopisto-opintojen perusteella
Näytä
Tämän hakukohteen kautta voivat hakea henkilöt, jotka ovat suorittaneet valintaperusteissa vaaditut opinnot avoimina yliopisto-opintoina. Katso tarkemmat ohjeet sivulta hakukelpoisuus.
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä avoimen väylän hakukohteessa opiskelijaksi vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta.
Avoimien yliopisto-opintojen perusteella valitaan 15 hakijaa. Varattua kiintiötä ei ole velvoitetta ottaa täyteen.
(Tietoja päivitetty 3.2.2022.)
Hakukohteessa opiskelijat valitaan avoimien yliopisto-opintojen perusteella ilman valintakoetta.
Avoimien yliopisto-opintojen perusteella valittaessa ensikertalaisille ei ole varattu omaa kiintiötä yliopistolain 36 §:n tarkoittamalla tavalla hakijoista, jotka eivät ole aikaisemmin suorittaneet Suomen koulutusjärjestelmän mukaista korkeakoulututkintoa eivätkä vastaanottaneet korkeakoulututkintoon johtavaa opiskelupaikkaa syksyllä 2014 tai sen jälkeen alkaneesta koulutuksesta.
Hakijat hyväksytään kauppatieteiden kandidaatin ja maisterin tutkintoon. Hakijan tulee hakemuslomakkeella ilmoittaa ensisijaisuusjärjestyksessä vähintään yksi, mutta enintään kaksi opintosuuntaa (markkinointi, taloustiede, vakuutus ja riskienhallinta, yrityksen johtaminen, yrityksen laskentatoimi tai yritysjuridiikka ja vero-oikeus). Opintosuunta täsmennetään hyväksymispäätöksen yhteydessä hakemuksen mukaisesti.
Tässä valinnassa voi hakea henkilö, joka
- On suorittanut yliopistotasoisia opintoja avoimessa yliopistossa vähintään 60 opintopistettä. Näiden opintojen tulee sisältää vähintään 20 opintopistettä Tampereen yliopiston kauppatieteiden perusopintoja tai niitä vastaavia opintoja sekä vähintään 15 opintopistettä haetun opintosuunnan Tampereen yliopiston aineopintoja ja/tai syventäviä opintoja tai niitä vastaavia opintoja (kyseiset opinnot eivät voi sisältyä hakijan aiempiin korkeakouluopintoihin tutkinto-opiskelijana). Arvio opintojen soveltuvuudesta tehdään hakijan toimittaman opintorekisteriotteen perusteella. valinnan yhteydessä. Opinnot tulee olla suoritettu kohtuullisessa ajassa, eivätkä ne saa olla sisällöltään vanhentuneita (lähtökohtaisesti opinnot eivät ole sisällöltään vanhentuneita, jos niiden suorittamista on kulunut aikaa enintään 10 vuotta). Opintojen suorittamisajankohta ja opintoihin käytetty aika voidaan ottaa huomioon. Valinnassa otetaan huomioon sellaiset opintosuoritukset, jotka näkyvät liitteiden palautuspäivämäärään mennessä toimitetussa opintosuoritusotteessa.
- On osoittanut vähintään kiitettävää (keskiarvo vähintään 3,5*) opintomenestystä kauppatieteiden opinnoissa. Keskiarvoa laskettaessa otetaan huomioon niin monta arvosanaltaan parasta kauppatieteiden perus-, aine- ja syventävää opintojaksoa, että 35 op täyttyy.
- on suorittanut kandidaatin tutkintoon soveltuvista kieli- ja viestintäopinnoista 1. vieraan kielen opinnot (englanti, esim. Liike-elämän englanti tai vastaava). Lisäksi hakijan eduksi katsotaan, mikäli kandidaatin tutkintoon vaadittavat kieliopinnot ruotsin kielessä ja suomen kielessä on suoritettu. Kieliopinnot voivat kuulua myös aiempaan korkeakoulututkintoon tai olla muita erillisiä opintoja. Tällöin opintopisteitä ei lasketa avoimessa yliopistossa suoritettujen opintojen määrään. Kappaleen muotoilua päivitetty 22.3.2022
- esittää motivaatiokirjeessä tutkinto-ohjelmaan hakemiselle perustellut syyt. Hakijaa ei oteta huomioon valinnassa, mikäli hän ei liitä hakemukseensa motivaatiokirjettä.
Valintakriteereiden täyttyminen ei sinällään riitä hyväksytyksi tulemiseen, vaan hakijoista valitaan ansioituneimmat. Valinta tapahtuu kokonaisharkinnan perusteella, jossa otetaan huomioon hakijan suorittamien opintojen soveltuvuus, arvosanataso sekä motivaatio. Valinnassa otetaan huomioon kauppatieteiden tutkinto-ohjelman ja erityisesti haettavan opintosuunnan resurssit.
Katso Tampereen yliopiston tarjoamat avoimet kauppatieteiden opinnot avoimien yliopisto-opintojen tarjontasivulta. Aloita perusopinnoista (vähintään 20op) ja etene haluamasi opintosuunnan aineopintoihin: Yritysjuridiikka ja vero-oikeus, yrityksen johtaminen, yrityksen laskentatoimi, markkinointi, vakuutus ja riskienhallinta, taloustiede.
* arvosanatason määrittelyssä käytetään normaaleja pyöristyssääntöjä, keskiarvot lasketaan painotettuina
Hakukohteeseen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Tampereen yliopistoon voi hakea avoimen väylän haun kautta enintään kahteen hakukohteeseen. Katso lisätietoja avoimen väylän haun yleisistä hakuohjeista.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt. Avoimen väylän haussa sinun tulee liittää hakemukseesi:
- Ajan tasalla oleva opintosuoritusote
- Motivaatiokirje
Valinnassa huomioidaan sellaiset opintosuoritukset, jotka näkyvät liitteiden palautuspäivämäärään mennessä toimitetussa opintosuoritusotteessa. Tarkista liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle. Katso lisätietoja sivulta liitteet avoimen väylän haussa.
Avoimen väylän haussa ei ole yleensä varasijamenettelyä. Hakija voi tarkistaa mahdollisen varasijansa kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Avoimen väylän haun tulokset julkistetaan viimeistään 8.7.2022. Kaikkia hakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.