
Bioanalyytikon tutkinto-ohjelma, muuntokoulutus
Sosiaali- ja terveysalan ammattilaiseksi
Voit hakea sosiaali- ja terveysalan muuntokoulutukseen, mikäli olet suorittanut opistoasteen sosiaali- tai terveysalan tutkinnon. Muuntokoulutus toteutetaan moniammatillisesti yhdessä opistotasoisen sosionomi-, sairaanhoitaja-, terveydenhoitaja-, kätilö-, fysioterapeutti-, röntgenhoitaja- ja laboratoriohoitajatutkinnon suorittaneiden kanssa.
Voit suorittaa AMK-tutkintoon johtavat opinnot yhden vuoden aikana työsi ohessa. Koulutus sisältää kaikille yhteisiä opintoja 30 opintopistettä. Nämä opinnot koostuvat viestintäosaamisesta, tutkimusosaamisesta ja opinnäytetyöstä. Aikaisemmasta koulutuksesta riippuen tutkintoon voi kuulua ammattiopintoja.
Sosiaali- ja terveysalan asiantuntijan ammatillinen osaaminen perustuu näyttöön perustuvaan toimintaan, oman alasi tieteeseen ja sitä tukeviin muihin tieteenaloihin kuten lääketieteeseen, yhteiskunta- ja käyttäytymistieteisiin.
Opiskelijana osaat alasi ammattilaisena tehdä eettisesti päteviä, näyttöön perustuvia päätöksiä ja toimia ammatillisesti. Osaat vastata eri-ikäisten potilaiden ja perheiden tarpeisiin omalla erityisalallasi sekä kehittää vastuullisesti omaa alaasi sekä toimintasi.
Ajankohtaisia uutisia
Koulutustyyppi
Tutkintonimike
Suunniteltu kesto
Koulutuksen laajuus
Kaupunki
Opiskelumuoto
Bioanalytiikon tutkinto-ohjelman muuntokoulutuksen tavoitteena on, että osaat ammattilaisena tehdä eettisesti päteviä, näyttöön perustuvia päätöksiä ja toimia ammatillisesti. Osaat myös vastuullisesti kehittää omaa alaasi ja toimintaasi. Koulutuksessa syvennät oman alasi osaamista ja tutkimusosaamistasi opinnäytetyön avulla.
Tutkinnon opetuskieli on suomi. Opinnoissa voi olla myös englanninkielisiä osuuksia.
Opintoja vuoden aikana on 30 op. Nämä opinnot koostuvat viestintäosaamisesta, tutkimusosaamisesta ja opinnäytetyöstä.
Opistotasoisen laboratoriohoitajatutkinnon päivittämisen laajuus AMK-tutkinnoksi on 30 op. Opintojen keskimääräinen suoritusaika on noin vuosi. Opinnot toteutetaan päiväopintoina erilaisia opetuksen monipuolisia toteutusmuotoja hyödyntäen. Kieliopintoja on 7 op, opinnäytetyö 15 op ja muita opintoja on 8 op.
Opinnäytetyön avulla syvennät osaamistasi valitsemallasi bioanalytiikan alueella yhdessä oman alan työelämän kanssa. Opinnäytetyö tehdään pareittain ja pääsääntöisesti opiskelukielelläsi.
Opinnäytetyösi osoittaa, että
- osaat soveltaa tietojasi ja taitojasi ammattiopintoihin liittyvässä käytännön asiantuntijatehtävässä
- osaat toimia tutkimuseettisten periaatteiden mukaisesti opinnäytetyön prosessin kaikissa vaiheissa
- pystyt kehittämään opinnäytetyötäsi saamasi palautteen perusteella.
AMK-tutkinnon suoritettuasi olet varmistanut mahdollisuutesi hakea YAMK-tutkinto-ohjelmiin, mikäli sinulla on riittävä työkokemus. Lisäksi olet kartuttanut kehittämisosaamistasi ja mahdollisuutesi osallistua kehittämistyöhön paranevat.
Bioanalyytikon tutkinto on ammatillisesti suuntautunut bachelor-tason korkeakoulututkinto.
TAMKin sosiaali- ja terveysalalla on noin 60 kansainvälistä yhteistyökorkeakoulua ympäri maailman. TAMKissa kansainvälisen ilmapiirin takaavat ulkomaalaiset tutkinto- ja vaihto-opiskelijat. Järjestämme syksyisin kansainvälisen viikon sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille ja opettajille. Viikon aikana sinulla on mahdollisuus esimerkiksi esitellä opinnäytetyösi tuloksia, kuulla muiden hyviä käytänteitä sekä luoda kontakteja tulevaisuuttasi varten.
Bioanalyytikkokoulutuksen tärkeitä yhteistyökumppaneita TAMKin sisällä ovat muut sosiaali- ja terveysalan koulutukset. Tämä mahdollistaa opinnäytetyön ja opintojen tekemisen moniammatillisissa ryhmissä.
TAMK tarjoaa sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille täydennyskoulutusta sekä koulutusta alan ylempään ammattikorkeakoulututkintoon. Alalla on mahdollista suorittaa myös yliopisto-opintoja esimerkiksi terveystieteissä.
Kirsi Mansikkamäki
OsaamispäällikköAlta löydät tähän koulutukseen liittyvät hakuväylät ja valintaperusteet. Perehdythän sinulle soveltuvan hakukohteen valintaperusteisiin huolellisesti ennen hakemista.
Mikäli sinulla on kysyttävää, voit ottaa yhteyttä TAMKin hakijapalveluihin. Koulutuksen sisältöön liittyvissä kysymyksissä voit ottaa yhteyttä osaamispäällikkö Kirsi Mansikkamäkeen, kirsi.mansikkamaki(at)tuni.fi.
Hae avoimen väylän erillishaussa
Valinta avoimien korkeakouluopintojen perusteella.
Hakukohteessa on rajattu pohjakoulutusvaatimus.
Näytä
Tutkinto-ohjelman muuntokoulutuksen pohjakoulutusvaatimuksena on opistoasteen laboratoriohoitajan tutkinto.
Kun avoimen AMKin opiskelija on suorittanut tai suorittamassa avoimessa ammattikorkeakoulussa tai avoimessa yliopistossa 8 opintopistettä, voi hän hakea Avoimen väylän erillishaussa tutkinto-opiskelijaksi TAMKiin. Avoimessa ammattikorkeakoulussa tai avoimessa yliopistossa suoritettujen opintojen tulee sisältää seuraavat kaksi opintojaksoa (yhteensä 8 opintopistettä):
- Tutkimusmenetelmät ja tilastotiede, 4 op
- Asiakaslähtöinen kehittämis- ja innovaatio-osaaminen, 4 op
Vaaditut avoimen ammattikorkeakoulun tai avoimen yliopiston opintosuoritukset tulee olla suoritettuna hakuajan päättymiseen mennessä.
Avoimen AMKin tai avoimen yliopiston opintosuoritukset voivat olla korkeintaan kymmenen vuotta vanhoja.
Sosiaali- ja terveysalalla opiskelijan terveydentilan ja toimintakyvyn tulee olla sellainen, että hän kykenee opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin ja harjoitteluun. Lisätietoja sivulla Hakukelpoisuus AMK-tutkintoon > Terveydelliset edellytykset sosiaali- ja terveysalalle hakeuduttaessa.
Hakukohteen sisäänottomäärä Avoimen väylän erillishaussa on 0-4 opiskelijaa. Hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen hakukohteen valintaperusteiden mukaisesti. Lopulliseen opiskelemaan valittavien määrään vaikuttaa valintaperusteissa mainittujen valintaan vaikuttavien tekijöiden lisäksi se, miten asianomaisella vuosikurssilla tai opiskelijaryhmässä on tilaa. Korkeakoululla ei ole velvollisuutta ottaa ilmoitettua määrää opiskelijoita, jos valintakelpoisia ei ole riittävästi tai opiskelijaryhmään ei mahdu ilmoitettua määrää.
Opiskelijavalintaan vaikuttavat avoimessa ammattikorkeakoulussa ja/tai avoimessa yliopistossa suoritettujen opintojen vastaavuus TAMKin opintosuunnitelmaan, opintomenestys ja mahdollinen haastattelu. Opiskelijavalinnan edellytyksenä on, että vuosikurssilla/opiskelijaryhmässä on tilaa.
Hakijat asetetaan tarvittaessa paremmuusjärjestykseen seuraavin perustein:
- Suoritettujen opintojen vastaavuus TAMKin opetussuunnitelmaan
- Avoimen AMKin ja/tai avoimen yliopiston opintomenestys
- Mahdollinen haastattelu
Opiskeluoikeus myönnetään seuraavan lukukauden alusta alkaen. Kun otat avoimen väylän haussa saamasi opiskelupaikan vastaan, ilmoittaudut läsnä olevaksi opiskelijaksi alkavalle lukuvuodelle.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut ammattikorkeakouluopintoihin valituilta valintaan vaikuttaneet avoimen AMKin ja/tai avoimen yliopiston opintosuoritukset ja muut mahdolliset hakukelpoisuusvaatimukset.
Ammattikorkeakoulu voi purkaa valinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei toimita opintosuoritusotetta/-otteita TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Sosiaali- ja terveysalalla opiskelijavalinta voidaan purkaa myös seuraavista syistä:
- Hakijaa ei voida pitää sosiaali- ja terveysalan koulutukseen terveydentilaltaan sopivana.
- Hakija on jättänyt kertomatta terveydentilaansa liittyviä asioita.
- Hakija on salannut aiemman opiskeluoikeuden peruuttamisen.
Hakemuksen hylkäämisen syyt
- Vuosikurssilla/opiskelijaryhmässä ei ole vapaita paikkoja.
- Suoritetut opinnot eivät sovellu koulutuksen tutkintotavoitteisiin.
- Hakijan opintomenestys ei riittänyt valintaan.
- Hakijan kielitaito opetuskielessä ei ole riittävä.
- Substanssinäyte ja/tai haastattelu on hylätty.
- Hakija ei ole toimittanut pyydettyjä liitteitä määräaikaan mennessä.
Haastattelut pidetään tarvittaessa viikolla 23.
TAMK kutsuu haastatteluun joko sähköpostitse tai puhelimitse. Haastattelu voidaan tehdä myös virtuaaliyhteyden avulla tai puhelimitse.
Lisätietoja hakemisesta saat sivulta Avoimen väylän haku.
Hakemusliitteet
Opintosuoritusote/-otteet
- Lataa hakemukselle opintosuoritusote tai -otteet avoimessa ammattikorkeakoulussa ja/tai avoimessa yliopistossa suorittamistasi opinnoista 16.5.2022 kello 15.00 mennessä. Avoimessa ammattikorkeakoulussa ja/tai avoimessa yliopistossa suorittamiesi opintojen tulee olla haettavaan tutkintoon soveltuvia.
Tutkintotodistus
- Lataa hakemukselle hakuvaiheessa keskeneräisestä tutkinnosta ajantasainen opintosuoritusote tai valmistuneesta tutkinnosta tutkintotodistus 16.5.2022 kello 15.00 mennessä.
Liitteiden tulee olla korkeakoulusi varmentamia (niissä tulee olla sähköinen allekirjoitus tai korkeakoulusi leima ja esimerkiksi virkailijan tai opinto-ohjaajan allekirjoitus).
Opiskelemaan valittujen liitteet
Opintosuoritusote
- Kun olet saanut opiskelupaikan, lataa lopullinen ajantasainen opintosuoritusote hakemukselle 31.7.2022 kello 15.00 mennessä.
Liitteiden tulee olla korkeakoulusi varmentamia (niissä tulee olla sähköinen allekirjoitus tai korkeakoulusi leima ja esimerkiksi virkailijan tai opinto-ohjaajan allekirjoitus).
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut ammattikorkeakouluopintoihin valituilta valintaan vaikuttaneet avoimen AMKin ja/tai avoimen yliopiston opintosuoritukset ja muut mahdolliset hakukelpoisuusvaatimukset. TAMK voi purkaa valinnan, jos et toimita todistuksia määräajassa tai jos olet antanut virheellisiä, valintaan vaikuttavia tietoja.
Valinnan tulokset
Tiedotamme opiskelijavalinnan tuloksesta kaikille hakijoille sähköpostitse. Opiskelijavalinnan tulokset julkaistaan Oma Opintopolussa viimeistään 28.6.2022. Voit tarkistaa tilanteesi kirjautumalla palveluun esimerkiksi verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Jos tulet valituksi TAMKiin, saat sähköpostilla tiedon valinnasta ja tarkemmat toimintaohjeet opintojen aloittamisesta.
Jos sinulla on kysyttävää opiskelijavalinnasta, ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi.
Kun saat opiskelupaikan,
- sinulle tiedotetaan asiasta siihen sähköpostiosoitteeseen, jonka olet ilmoittanut hakulomakkeella.
- löydät omat valintatietosi myös Oma Opintopolusta.
- ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolussa ja ilmoittaudu läsnä olevaksi opiskelijaksi määräaikaan mennessä.
- toimita ajantasainen opintosuoritusote hakijapalveluihin saamiesi ohjeiden mukaisesti.
- tutustu uuden opiskelijan sivuihin.
Huom! Voit ottaa vastaan samana lukukautena (1.8.-31.12. tai 1.1.-31.7.) alkavasta koulutuksesta vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan. Lisätietoa saat sivulta Yhden korkeakoulupaikan säännös.
Sinun pitää ottaa opiskelupaikka vastaan annettuun määräaikaan mennessä (31.7.2022 kello 15.00), sillä muuten menetät paikan. Opiskelupaikan vastaanottaminen on sitova, etkä voi enää myöhemmin peruuttaa tai muuttaa sitä. Sitova vastaanotto peruuttaa automaattisesti kaikki muut hakutoiveet.
Opiskelijavalinta on ehdollinen, kunnes TAMK on tarkistanut valituilta valintaan vaikuttaneet avoimen AMKin opintosuoritukset ja/tai avoimen yliopiston suoritukset ja muut mahdolliset hakukelpoisuusvaatimukset.
Ammattikorkeakoulu voi purkaa valinnan seuraavista syistä:
- Hakija ei ole suorittanut vaadittua opintopistemäärää määräaikaan mennessä.
- Hakija ei ole suorittanut vaadittua tutkintoa tai työkokemusta ei ole kertynyt riittävästi määräaikaan mennessä.
- Hakija ei toimita opintosuoritusotetta/-otteita tai muita vaadittuja asiakirjoja TAMKin ilmoittamassa määräajassa.
- Hakija on antanut suorituksistaan tai arvosanoistaan virheellisiä tietoja.
Sosiaali- ja terveysalalla opiskelijavalinta voidaan purkaa myös seuraavista syistä:
- Hakijaa ei voida pitää sosiaali- ja terveysalan koulutukseen terveydentilaltaan sopivana.
- Hakija on jättänyt kertomatta terveydentilaansa liittyviä asioita.
- Hakija on salannut aiemman opiskeluoikeuden peruuttamisen.
Ensikertalaiskiintiö: Kun otat opiskelupaikan vastaan korkeakoulututkintoon johtavasta koulutuksesta Suomessa, sinua ei enää jatkossa katsota ensimmäistä korkeakoulututkintoa hakevaksi hakijaksi. Tämä voi vaikuttaa opiskelijavalinnassa, jos myöhemmin haet suomalaiseen korkeakouluun opiskelijaksi.
Varasijavalinta
Avoimen väylän erillishaussa ei ole käytössä varasijavalintaa.
Opiskelijavalinnan tulosten oikaisu
Jos opiskelijavalinnassa ja valintaperusteiden soveltamisessa on mielestäsi tapahtunut virhe, voit vaatia siihen kirjallisesti oikaisua. Ole ensin yhteydessä TAMKin hakijapalveluihin: hakijapalvelut.tamk [at] tuni.fi.
Ellei asia tällöin selviä, tee kirjallinen oikaisupyyntö TAMKin tutkintolautakunnalle 14 vuorokauden kuluessa opiskelijavalinnan tuloksen julkistamisesta eli viimeistään 12.7.2022 kello 15.00.
Lisätietoja tulosten julkaisusta ja oikaisumenettelystä.