
Arkkitehtuurin koulutus

Tiedettä, taidetta ja tekniikkaa
Arkkitehdit ovat avainasemassa ratkomassa rakennetun ympäristön yhä monimutkaisempia haasteita, jotka liittyvät mm. digitalisaatioon, globalisaatioon ja kaupungistumiseen sekä energiankäyttöön, ilmastonmuutokseen ja niukkeneviin luonnonvaroihin. Arkkitehtien asema Suomessa on merkittävä, sillä rakennettu ympäristö on suomalaisen hyvinvoinnin ja kilpailukyvyn perusta, joka muodostaa yli 70 prosenttia Suomen kiinteästä kansallisvarallisuudesta.
Opinnoissa yhdistyvät teoria ja käytäntö. Luova suunnittelutaidon kehittäminen on keskeisessä asemassa koulutuksessa. Arkkitehtikoulun opiskelijat ja henkilökunta muodostavat tiiviin yhteisön, jossa opiskelu on mukavaa ja välitöntä. Tampereen Arkkitehtikilta auttaa sinua tutustumaan tuleviin kollegoihisi niin opiskelun ohessa kuin vapaa-ajallakin. Noin 70 ulkomaalaista arkkitehtuurin vaihto- ja tutkinto-opiskelijaa opiskelee vuosittain Hervannan kampuksella, mikä takaa kansainvälisen oppimisympäristön.
Arkkitehdin tutkinto antaa sekä arkkitehdin ammattipätevyyden, että laaja-alaisen tietämyksen arkkitehtuurin alasta, jossa tiede, taide ja tekniikka yhdistyvät. Suuri osa arkkitehdeistä työskentelee yrityksissä tai yrittäjänä, mutta myös julkinen sektori on merkittävä työllistäjä. Suomessa arkkitehdit ovat perinteisesti työskennelleet pääosin suunnittelutehtävissä, mutta viime vuosina tehtäväkenttä on laajentunut mm. ympäristö-, kiinteistö-, opetus-, tutkimus- ja kulttuurialalle. Suunnittelutehtävissä painopiste on siirtynyt uudisrakentamisesta korjausrakentamiseen.
Koulutustyyppi
Tutkintonimike
Suunniteltu kesto
Koulutuksen laajuus
Kaupunki
Arkkitehdin koulutuksessa yhdistyvät tekninen, taiteellinen ja tieteellinen osaaminen. Arkkitehdin koulutus on viisivuotinen ja koostuu arkkitehtuurin tekniikan kandidaatin tutkinto-ohjelmasta sekä arkkitehdin tutkinto-ohjelmasta. Arkkitehdin tutkinto täyttää EU:n ammattipätevyysdirektiivin asettamat tavoitteet ja vaatimukset arkkitehtien koulutukselle. Korkeatasoinen koulutus antaa hyvät valmiudet käytännön luovaan ja haasteelliseen suunnittelutyöhön, mutta valmistaa laaja-alaisuudellaan myös mm. erilaisiin johto- ja kehitystehtäviin.
Arkkitehtuurin tekniikan kandidaatin tutkinto suoritetaan suomen kielellä.
Arkkitehdin tutkinto on mahdollista suorittaa joko suomen- tai englannin kielillä. Kokonaan englanninkieliseen arkkitehdin tutkinto-ohjelmaan haetaan erillisvalinnan kautta. Myös suomenkielisessä tutkinto-ohjelmassa opiskellessa on mahdollista valita englanninkielisiä opintojaksoja.
Tutkinnot koostuvat pääosin arkkitehtuurin alan opinnoista jotka sisältävät tasapuolisesti sekä teoreettista että käytännön arkkitehtikoulutusta.
Arkkitehtiopiskelijat ja henkilökunta muodostavat tiiviin yhteisön, jossa opiskelu on mukavaa ja välitöntä. Opetus on monimuotoista ja oppimisympäristö moderni.
Arkkitehtuurin opiskelu on ennen kaikkea tekemällä oppimista. Opinnot muodostuvat suurelta osin luennoista sekä erilaisista yksilö- ja ryhmätyönä tehdyistä suunnittelutehtävistä. Käytännönläheiset erikoiskurssit, opintomatkat kotimaahan ja ulkomaille sekä opiskelijakilpailut tuovat vaihtelua opiskeluun.
Tutkinnon sisältö ja rakenne kuvataan tarkemmin opetussuunnitelmassa.
Kandidaatintyö on 10 opintopisteen laajuinen opinnäytetyö. Opinnäytetyöhön liittyy kypsyysnäyte, jolla osoitetaan perehtyneisyyttä kandidaatintyön alaan sekä kielitaitoa koulusivistyskielellä (suomi/ruotsi).
Diplomityö on 30 opintopisteen laajuinen opinnäytetyö. Arkkitehtuurin diplomityö on lisäksi tekijänsä arkkitehdin ammattitaidon osoitus. Myös diplomityöhön liittyy kypsyysnäyte.
Suuri osa arkkitehdeistä työskentelee yrityksissä tai yrittäjänä, mutta myös julkinen sektori on merkittävä työllistäjä. Arkkitehdit ovat työskennelleet ennen pääosin rakennussuunnittelutehtävissä, mutta nykyisin arkkitehtien tehtäväkenttä on laajentunut rakennusalasta mm. ympäristö-, kiinteistö-, opetus- ja kulttuurialalle. Suunnittelutehtävissä painopiste on siirtynyt uudisrakentamisesta korjausrakentamiseen. Arkkitehdit toimivat yhä laajemmin kuntien kaavoitus- ja rakennusvalvontatehtävissä, erilaisten yritysten ja valtionhallinnon asiantuntijoina sekä koulutuksen ja tutkimuksen parissa. Laaja-alainen arkkitehdin tutkinto antaa erinomaiset valmiudet toimia mitä erilaisimmissa luovaan ongelmanratkaisuun liittyvissä työtehtävissä.
Arkkitehdin tutkinto antaa EU:n ammattipätevyysdirektiivin (2005/36/EY) mukaisen ammatillisen pätevyyden ja oikeuden harjoittaa arkkitehdin ammattia Suomessa ja EU:ssa paikallisten lakien ja määräysten mukaisesti. Lisäksi arkkitehdin tutkinto yhdessä työkokemuksen kanssa mahdollistaa pääsuunnittelijan ja rakennussuunnittelijan pätevyyden poikkeuksellisen vaativassa pätevyysluokassa sekä kaavanlaatijan pätevyyksien saavuttamisen.
Arkkitehtiopiskelijalle on tarjolla lukuisia mahdollisuuksia kansainvälistyä sekä ulkomailla että kotikampuksella. Arkkitehtiopiskelijoille ulkomaalaiset opettajat ja tutkijat sekä yli 70 ulkomaalaista vaihto- ja tutkinto-opiskelijaa takaavat kansainvälisen oppimisympäristön. Osan opinnoista voit suorittaa englannin kielellä ja lisäksi on mahdollista hakea erillisvalinnalla myös täysin englanninkieliseen arkkitehdin tutkinto-ohjelmaan. Kieliopinnot, yhteistyöprojektit monikulttuurisissa ryhmissä, ulkomaille suuntautuvat opintomatkat, kansainväliset opiskelijakilpailut, työharjoittelu ulkomailla ja vaihto-opiskelu ulkomaisissa yhteistyöarkkitehtikouluissamme mahdollistavat kilpailukykyisen kansainvälisen tutkinnon saavuttamisen.
Arkkitehtuurin opetuksessa toimitaan tiiviissä yhteistyössä eri toimijoiden kuten kuntien, ministeriöiden, järjestöjen ja rakennusliikkeiden kanssa. Opintojaksojen erilaiset harjoitustehtävät liittyvät usein todellisiin suunnitteluprojekteihin ja vierailuluentoja pitävät monet eri alojen asiantuntijat. Koulutukseen sisältyy myös työharjoittelua ja diplomityö tehdään usein yhteistyössä elinkeinoelämän kanssa.
Yliopistomme opiskelijana sinulla on mahdollisuus valita kursseja myös Tampereen ammattikorkeakoulun tarjonnasta. Tämän ristiinopiskelun kautta voit osallistua kursseille, yhteisiin projekteihin ja rakentaa yksilöllistä osaamistasi.
Ristiinopiskelun ajatus on auttaa opiskelijoitamme rakentamaan joustavia ja yksilöllisiä opintopolkuja. Tampereen korkeakouluyhteisössä läsnä olevana tutkinto-opiskelijana voit näin hankkia lisää osaamista myös toisesta korkeakoulusta.
Arkkitehtuurin tutkimusaloja ovat arkkitehtuuri, arkkitehtuurin historia, arkkitehtuuri- ja kaupunkitutkimus, asuntosuunnittelu, rakennussuunnittelu, rakennusoppi, yhdyskuntasuunnittelu ja yhdyskuntasuunnittelun teoria.
Yhteisvalinnan kautta hyväksytyt suorittavat ensin tekniikan kandidaatin tutkinnon arkkitehtuurista ja jatkavat sitten automaattisesti suorittamaan arkkitehdin tutkintoa.
Arkkitehdin tutkinto antaa kelpoisuuden hakea jatko-opiskelemaan esimerkiksi tekniikan tohtorin tutkintoa arkkitehtuurista Tampereen yliopiston Rakennetun ympäristön tohtoriohjelmaan.
Alta löydät tähän koulutukseen liittyvät hakuväylät ja valintaperusteet. Perehdythän sinulle soveltuvan hakukohteen valintaperusteisiin huolellisesti ennen hakemista. Mikäli sinulla on kysyttävää, voit ottaa yhteyttä Tampereen yliopiston hakijapalveluihin.
Hae yhteishaussa
Korkeakoulujen kevään 2021 toinen yhteishaku
Kevään 2021 toisen yhteishaun hakuaika 17.3.-31.3.2021 klo 15.00
- Valinta DIA-yhteisvalinnassa
- Valinta ylioppilastutkintotodistuksen ja valintakokeen (yhteispistevalinta) perusteella
- Valinta valintakokeen perusteella
Kuka voi hakea?
Kaikkien hakijoiden tulee täyttää yleisen korkeakoulukelpoisuuden ehdot. Olet hakukelpoinen, jos olet suorittanut tai suoritat hakukeväänä jonkin seuraavista tutkinnoista:
- Suomalainen ylioppilastutkinto
- International Baccalaureate –tutkinto (IB)
- European Baccalaureate –tutkinto (EB)
- Deutsches Internationales Abitur (DIA)tutkinto tai Reifeprüfung-tutkinto (RP) Suomessa
- Ulkomainen tutkinto, joka kyseisessä maassa antaa kelpoisuuden vastaaviin korkeakouluopintoihin
- Ammatillisesta koulutuksesta annetussa laissa (531/2017) tarkoitettu ammatillinen perustutkinto, ammattitutkinto tai erikoisammattitutkinto
- Advanced International Certificate of Education tutkinto (AICE) Suomessa
Jos et ei ole suorittanut mitään edellä mainituista tutkinnoista, mutta olet suorittanut korkeakoulututkinnon, voidaan sinut katsoa hakukelpoiseksi suoritetun korkeakoulututkinnon perusteella.
Pakolaisasemassa olevien hakijoiden hakukelpoisuus
Jos olet pakolainen tai pakolaiseen rinnastettavassa asemassa tai turvapaikanhakija Suomessa, etkä voi todistaa korkeakoulukelpoisuuttasi asiakirjoin, yliopisto voi kutsua sinut valintakokeeseen tai mahdollisesti ohjata sinut suorittamaan SAT-kokeen. Sinun tulee toimittaa luotettava selvitys hakukelpoisuuden osoittavasta tutkinnosta ja lisäselvitys siitä, miksi asiakirjat eivät ole saatavilla, sekä pakolaisstatuksesta kertova viranomaispäätös (turvapaikkapäätös tai oleskelulupa suojelun perusteella taikka todistus sellaisen hakemuksen vireilläolosta). Hakukelpoisuutesi ratkaistaan annetun selvityksen perusteella.
Huomioithan, että sinun tulee täyttää korkeakoulujen yhteishaun hakemus sekä ottaa yhteyttä osoitteeseen hakijapalvelut [at] aalto.fi yhteishaun hakuajan päättymiseen 31.3.2021 klo 15.00 mennessä. Vaaditut dokumentit tulee toimittaa 7.4.2021 klo 15.00 mennessä. Hakukelpoisuutesi arvioidaan, kun olemme vastaanottaneet hakemuksesi sekä vaadittavat dokumentit annettuihin määräaikoihin mennessä.
Lisätietoja saat osoitteesta hakijapalvelut [at] aalto.fi
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä koulutuksen opiskelijaksi yhteishaussa vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta Tampereen yliopistossa.
50. Yhteispistevalinnan osuus aloituspaikoista on 38 ja valintakoevalinnan osuus 12 aloituspaikkaa.
VALINTA TEKNIIKAN KANDIDAATIN JA ARKKITEHDIN JA MAISEMA-ARKKITEHDIN TUTKINTOON JOHTAVIIN HAKUKOHTEISIIN
Tämä hakukohde kuuluu diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalintaan (DIA)
Lisätietoja DIA-yhteisvalinnasta http://dia.fi
Ensikertalaiskiintiö arkkitehtikoulutuksen hakukohteissa on 50 %
Olet ensikertalainen, jos:
- et ole suorittanut Suomen koulutusjärjestelmän mukaista ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoa
- et ole vastaanottanut ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoon johtavaa opiskelupaikkaa koulutuksesta, joka on alkanut syksyllä 2014 tai sen jälkeen.
Aloituspaikoista 75 % täytetään todistus- ja valintakoepisteiden perusteella ja 25 % valintakoepisteiden perusteella.
Arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuurin hakukohteisiin hakevien tulee palauttaa ennakkotehtävät annettuun määräaikaan mennessä. Ennakkotehtävien perusteella jatkoon päässeet hakijat jatkavat piirustus- ja suunnittelukokeisiin.
YHTEISPISTEVALINTA
Olet hakukelpoinen yhteispistevalinnassa, jos suoritat viimeistään keväällä 2021 suomalaisen tai kansainvälisen ylioppilastutkinnon (IB, EB, DIA/RP).
Jos suoritat IB- tai EB- tutkinnon kesällä 2021 ja tulet hyväksytyksi, on valintasi ehdollinen siihen saakka, kunnes toimitat tiedot lopullisista arvosanoistasi. Jos lopullisten arvosanojen perusteella saamasi todistuspisteet ovat alustavien arvosanojen perusteella laskettuja pisteitä alhaisemmat, voidaan valintapäätös perua. Jos lopulliset pisteesi ovat korkeammat kuin ennakkoarvion perusteella lasketut, voit tulla hyväksytyksi hakutoiveelle, johon ennakkoarvion mukaiset pisteesi eivät riittäneet.
Todistuspisteitä laskettaessa huomioidaan äidinkielen ja matematiikan arvosanat sekä kolme muuta parhaat pisteet tuottavaa ainetta. Jos olet kirjoittanut kaksi pitkää kieltä, voidaan molemmat huomioida pisteitä laskettaessa.Todistuspisteet lasketaan alla olevan taulukon mukaisesti niin, että todistuksesta saatava maksimipistemäärä on 161,0.
Jos olet suorittanut useamman pisteitä tuottavan tutkinnon tai niiden osia (YO, EB, IB, RP/DIA), voidaan tutkintoja/tutkinnon osia yhdistää yhteispistevalinnassa niin, että sinulta otetaan huomioon parhaat pisteet tuottava yhdistelmä.
KAIKILTA HUOMIOITAVAT AINEET:
Ylioppilastutkinnon arvosana |
L |
E |
M |
C |
B |
A |
Äidinkieli * |
33,0 |
27,5 |
22,0 |
16,5 |
11,0 |
5,5 |
Matematiikka, pitkä |
39,7 |
33,1 |
26,4 |
19,8 |
13,2 |
6,6 |
Matematiikka, lyhyt |
28,3 |
23,6 |
18,9 |
14,1 |
9,4 |
6,6 |
*myös suomi (S2) tai ruotsi (R2) toisena kielenä
Kansainvälisistä ylioppilastutkinnoista rinnastetaan pitkään matematiikkaan seuraavat tasot:
EB-tutkinto pitkä matematiikka (5 h/vko)
IB-tutkinto 2020 tai aiemmin tutkinnon suorittaneet:
further mathematics
mathematical methods
mathematics HL
mathematics SL
2021 tutkinnon suorittaneet
Analysis and approaches HL
Analysis and approaches SL
Applications and interpretation HL
RP-/DIA-tutkinto pitkä matematiikka (suoritettu osana tutkintoa)
Kansainvälisistä ylioppilastutkinnoista rinnastetaan lyhyeen matematiikkaan seuraavat tasot:
EB-tutkinto lyhyt matematiikka (3 h/vko)
IB-tutkinto 2020 tai aiemmin tutkinnon suorittaneet:
mathematical studies
2021 tutkinnon suorittaneet:
Applications and interpretation SL
DIA-/RP-tutkinto matematiikka vastaavuustodistuksesta
LISÄKSI HUOMIOIDAAN KOLME PARHAAT PISTEET TUOTTAVAA ARVOSANAA SEURAAVISTA:
Ylioppilastutkinnon arvosana |
L |
E |
M |
C |
B |
A |
Biologia |
26,8 |
22,4 |
17,9 |
13,4 |
8,9 |
4,5 |
Filosofia |
16,0 |
13,3 |
10,7 |
8,0 |
5,3 |
2,7 |
Fysiikka |
31,7 |
26,5 |
21,2 |
15,9 |
10,6 |
5,3 |
Historia |
19,6 |
16,3 |
13,1 |
9,8 |
6,5 |
3,3 |
Kemia |
26,8 |
22,4 |
17,9 |
13,4 |
8,9 |
4,5 |
Kieli, keskipitkä |
25,1 |
20,9 |
16,8 |
12,6 |
8,4 |
4,2 |
Kieli, pitkä |
28,3 |
23,6 |
18,9 |
14,1 |
9,4 |
4,7 |
Maantiede |
22,0 |
18,3 |
14,7 |
11,0 |
7,3 |
3,7 |
Psykologia |
24,6 |
20,5 |
16,4 |
12,3 |
8,2 |
4,1 |
Yhteiskuntaoppi |
16,0 |
13,3 |
10,7 |
8,0 |
5,3 |
2,7 |
Kansainvälisten ylioppilastutkintojen kielet rinnastetaan ylioppilastutkinnon kieliin seuraavasti:
Tutkinto |
|
|
|
YO |
Äidinkieli |
Kieli, pitkä |
Kieli, keskipitkä |
EB |
L1-kieli |
L2-kieli |
L3-kieli |
IB |
A-kieli |
B-kieli |
|
RP/DIA |
Äidinkieli |
suomi tai saksa (ei sama kuin äidinkieli), englanti |
B1-kieli |
Kansainvälisten ylioppilastutkintojen arvosanat rinnastetaan yo-tutkinnon arvosanoihin seuraavasti:
Ylioppilastutkinnon arvosana |
L |
E |
M |
C |
B |
A |
EB (2021) |
10-9 |
8,99-8,0 |
7,99-7,0 |
6,99-6,0 |
5,99- 5,50 |
5,49 – 5,00 |
EB (2020 tai aiemmin) |
10-9 |
8,99-8,0 |
7,99-7,0 |
6,99-6,0 |
5,99-5,00 |
4,99-4,00 |
IB |
7 |
6 |
5 |
4 |
3 |
2 |
RP/DIA |
15-13 |
12-10 |
9-8 |
7 |
6-5 |
4 |
Jos olet suorittanut samassa aineessa eritasoiset kokeet (esim. pitkä ja lyhyt matematiikka), huomioidaan paremmat pisteet antava suorituksesi.
Piirustus- ja suunnittelukokeessa on kuusi (6) tehtävää. Tehtäväkohtainen pistemäärä on 24 – 60 pistettä niin, että piirustus- ja suunnittelukokeesta saatava maksimipistemäärä on 216. Sinun tulee saada kokeesta vähintään 96 pistettä voidaksesi tulla huomioiduksi valinnassa.
Arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuurin hakukohteissa matematiikan kynnysehtona on joko matematiikan ylioppilaskokeessa suoritettu pitkän matematiikan yo-koe vähintään arvosanalla C tai lyhyen matematiikan yo-koe vähintään arvosanalla E.
Jos et ole suorittanut matematiikan yo-koetta tai yo-arvosanansasi eivät ole riittävät, tulee sinun osallistua arkkitehtuurin hakukohteiden matematiikan kokeeseen. Matematiikan kokeessa on neljä (4) tehtävää ja arvosteluasteikko on 0-6 pistettä/tehtävä. Sinun tulee saada kokeesta vähintään 6/24 pistettä voidaksesi tulla huomioiduksi valinnassa.
Maisema-arkkitehtuurin hakukohteessa luonnontieteen kynnysehtona on ylioppilaskokeessa suoritettu maantieteen koe vähintään arvosanalla M.
Jos et ole suorittanut maantieteen yo-koetta tai yo-arvosananasi ei riitä, tulee sinun osallistua maisema-arkkitehtuurin hakukohteen luonnontieteen kokeeseen. Sinun tulee saada kokeesta vähintään 12/24 pistettä voidaksesi tulla huomioiduksi valinnassa.
Valinta tapahtuu todistuspisteiden (161,0) ja piirustus- ja suunnittelukokeen pisteiden (216) perusteella, jolloin yhteispistevalinnan maksimipistemäärä on 377.
Tilanteessa, jossa hakijoilla on sama pistemäärä, ratkaisee suurin hakijan yksittäisestä tehtävästä saama pistemäärä. Jos tämä tasapistesääntö ei riitä, tarkastellaan seuraavaksi eniten tuottavan tehtävän pistemääriä.
VALINTAKOEVALINTA
Jos saavutat yleisen korkeakoulukelpoisuuden viimeistään keväällä 2021, olet hakukelpoinen koepistevalinnassa.
Jos suoritat IB- tai EB- tutkinnon kesällä 2021 ja tulet hyväksytyksi, on valintasi ehdollinen siihen saakka, kunnes toimitat tiedot lopullisista arvosanoistasi. Jos hakukelpoisuuden antava tutkintosi ei valmistu tai jos et toimita vaadittuja dokumentteja annettuun määräaikaan mennessä, voidaan valintapäätös perua.
Valinta tapahtuu piirustus- ja suunnittelukokeesta saatavien pisteiden perusteella, jolloin maksimipistemäärä on 216. Sinun tulee saada kokeesta vähintään 96 pistettä voidaksesi tulla huomioiduksi valinnassa. Sinun tulee tämän lisäksi täyttää matematiikan kynnysehto ja maisema-arkkitehtuurin hakukohteessa myös luonnontieteen kynnysehto.
Tilanteessa, jossa hakijoilla on sama pistemäärä, ratkaisee suurin hakijan yksittäisestä tehtävästä saama pistemäärä. Jos tämä tasapistesääntö ei riitä, tarkastellaan seuraavaksi eniten tuottavan tehtävän pistemääriä.
Arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuurin hakukohteiden ennakkotehtävät julkaistaan DIA-yhteisvalinnan verkkosivuilla 15.2.2021. Ennakkotehtävät ovat yhteiset kaikille hakukohteille. Ennakkotehtävät palautetaan sähköisesti Opintopolkuun 31.3.2021 klo 15.00 mennessä.
Ennakkotehtävien perusteella jatkoon päässeet hakijat jatkavat piirustus- ja suunnittelukokeisiin, jotka ovat pakolliset arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuurin hakukohteisiin hakeville.
Piirustus- ja suunnittelukokeet
Kokeen perusteella pyritään arvioimaan hakijan erilaisia ominaisuuksia: kykyä ilmaista itseään, kolmiulotteisuuden tajua, mielikuvitusta sekä kykyä koota annetut osatekijät mielekkääksi kokonaisuudeksi.
Lisätietoja DIA-yhteisvalinnan verkkosivuilla.
Huom! Valintakokeiden tarkempi toteutustapa valitaan vallitseva pandemiatilanne huomioiden. Valintakokeiden tarkemmasta toteutustavasta ilmoitetaan myöhemmin, viimeistään 16.3.2021.
Valintakokeen aika
7. – 8.6.2021
Lisätietoja valintakokeesta
Valintakoepaikkakunta valintaan hakulomakkeella. Valintakoepaikkakunnat ovat Espoo, Oulu ja Tampere.
Arkkitehtuurin matematiikan koe
Arkkitehtuurin matematiikan koe on pakollinen kaikille niille ennakkotehtävien perusteella jatkoon päässeille hakijoille, jotka eivät täytä vaadittua kynnysehtoa ylioppilastutkinnon arvosanojen perusteella (pitkä matematiikka C, lyhyt matematiikka E).
Tehtävät perustuvat lukion matematiikan pitkän oppimäärän tietoihin.
Lisätietoja DIA-yhteisvalinnan verkkosivuilla.
Huom! Valintakokeen tarkempi toteutustapa valitaan vallitseva pandemiatilanne huomioiden. Valintakokeiden tarkemmasta toteutustavasta ilmoitetaan myöhemmin, viimeistään 16.3.2021.
Valintakokeen aika
9.6.2021 klo 9.00 – 12.00
Lisätietoja valintakokeesta
Valintakoepaikkakunta valintaan hakulomakkeella. Valintakoepaikkakunnat ovat Espoo, Oulu ja Tampere.
Luonnontieteen koe
Maisema-arkkitehtuurin luonnontieteen koe on pakollinen kaikille niille ennakkotehtävien perusteella maisema-arkkitehtuurin hakukohteessa jatkoon päässeille hakijoille, jotka eivät täytä vaadittua kynnysehtoa ylioppilastutkinnon arvosanojen perusteella (maantieteen koe vähintään arvosanalla M).
Lisätietoja DIA-yhteisvalinnan verkkosivuilla.
Huom! Valintakokeen tarkempi toteutustapa valitaan vallitseva pandemiatilanne huomioiden. Valintakokeiden tarkemmasta toteutustavasta ilmoitetaan myöhemmin, viimeistään 16.3.2021.
Valintakokeen aika
9.6.2021 klo 14.00 – 17.00
Lisätietoja valintakokeesta
Valintakoepaikkakunta valintaan hakulomakkeella. Valintakoepaikkakunnat ovat Espoo, Oulu ja Tampere.
Lisätietoja DIA-yhteisvalinnan sivuilta https://dia.fi/
Diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalinnan kautta saat opiskeluoikeuden sekä alempaan että ylempään korkeakoulututkintoon: tekniikan kandidaatin ja diplomi-insinöörin tai tekniikan kandidaatin ja arkkitehdin tutkintoon. DIA-yhteisvalinnassa on mukana seitsemän yliopistoa.
Voit osallistua valintakokeisiin haluamallasi koepaikkakunnalla riippumatta siitä mihin tekniikan yliopistoon ensisijaisesti haet. Diplomi-insinöörihakukohteiden valintakoepaikkakunnat ovat: Espoo, Lappeenranta, Oulu, Tampere, Turku ja Vaasa. Arkkitehtuurihakukohteiden osalta Espoo, Oulu ja Tampere
Kevään 2020 yhteishaussa on diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalintaan kuuluvia diplomi-insinöörihakukohteita 46 ja arkkitehtihakukohteita 4. Valintaperusteet ovat kaikissa yliopistoissa samat.
Lue lisää Diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalinnan verkkosivuilta http://dia.fi/.
Arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuurin hakukohteiden ennakkotehtävät
Arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuurin hakukohteiden ennakkotehtävät julkaistaan DIA-yhteisvalinnan verkkosivuilla 15.2.2021. Ennakkotehtävät ovat yhteiset kaikille hakukohteille.
Ennakkotehtävät palautetaan sähköisesti Opintopolkuun 31.3.2021 klo 15.00 mennessä.
Muut liitteet
Yleinen liitteiden toimituksen määräaika on ke 7.4.2021 klo 15.00.
Suomalainen ylioppilastutkinto
Jos olet suorittanut ylioppilastutkinnon vuonna 1990 tai sen jälkeen, sinun ei tarvitse toimittaa kopiota ylioppilastutkintotodistuksestasi.
Jos olet suorittanut ylioppilastutkinnon vuonna 1989 tai aikaisemmin, lataa kopio ylioppilastutkintotodistuksestasi hakulomakkeelle.
IB-tutkinto
Jos olet suorittanut IB-tutkinnon ennen kevättä 2021, lataa kopio IB-diplomasta hakulomakkeelle.
Jos suoritat IB-tutkinnon hakukeväänä, lataa predicted grades -lausunto hakulomakkeelle 7.4.2021 klo 15.00 mennessä. Tieto lopullisista arvosanoista tulee toimittaa 16.7.2021 klo 15.00 mennessä.
Keväällä 2021 IB-tutkinnon suorittavat voivat ladata lopullisen arvosanaraportin hakulomakkeelle tai tilata Transcript of Grades-raportin IBO:lta ja pyytää toimittamaan se Aalto-yliopistoon (Aalto University). Aalto-yliopisto hakee lopulliset arvosanat sähköisesti IBO:lta tulosten valmistuttua, mikäli hakija on tilannut suoritusotteen IBO:ltä Aalto-yliopistoon. Lopullisten tulosten tulee olla Aalto-yliopiston käytössä 16.7.2021 klo 15.00 mennessä. Lisätietoa (ibo.org)
EB-tutkinto
Jos olet suorittanut EB-tutkinnon ennen kevättä 2021, lataa tutkintotodistuksen kopio hakulomakkeelle 7.4.2021 klo 15.00 mennessä.
Jos suoritat EB-tutkinnon hakukeväänä, lataa alustava arvosanailmoitus hakulomakkeelle 7.4.2021 klo 15.00 mennessä ja lataa lopulliset tulokset/arvosanatiedot hakulomakkeelle 16.7.2021 klo 15.00 mennessä.
DIA-/RP-tutkinto
Jos olet suorittanut RP-/DIA-tutkinnon ennen kevättä 2021, lataa todistus liitteineen hakulomakkeelle 7.4.2021 klo 15.00 mennessä.
Jos suoritat DIA-tutkinnon hakukeväänä, lataa tieto lopullisista arvosanoista hakulomakkeelle 7.4.2021 klo 15.00 mennessä.
Ulkomailla saavutettu korkeakoulukelpoisuus
Jos olet suorittanut korkeakoulukelpoisuuden tuottavan tutkinnon ennen kevättä 2021, lataa hakulomakkeelle 7.4.2021 klo 15.00 mennessä kopio tutkintotodistuksesta sekä suomen, ruotsin- tai englanninkielinen käännös (mikäli alkuperäinen dokumentti ei ole suomen-, ruotsin- tai englanninkielinen).
Jos suoritat tutkinnon hakukeväänä, lataa hakulomakkeelle 7.4.2021 klo 15.00 mennessä kopio viimeisimmästä koulutodistuksestasi tai todistus keskeneräisistä opinnoista (sisältäen tiedon suoritettavasta tutkinnosta ja arvioidusta valmistumisajankohdasta) sekä suomen-, ruotsin- tai englanninkieliset käännökset (mikäli alkuperäiset dokumentit eivät ole suomen-, ruotsin- tai englanninkielisiä).
Kopio lopullisesta tutkintotodistuksesta sekä suomen, ruotsin- tai englanninkielinen käännös (mikäli alkuperäinen dokumentti ei ole suomen-, ruotsin- tai englanninkielinen) tulee ladata hakulomakkeella 16.7.2021 klo 15.00 mennessä.
Ammatillinen perustutkinto, ammattitutkinto tai erikoisammattitutkinto
Jos olet suorittanut tutkinnon ennen vuotta 2020, lataa tutkintotodistuksen kopio hakulomakkeelle 7.4.2021 klo 15.00 mennessä.
Huom! Jos olet suorittanut tutkinnon vuonna 2020 tai sen jälkeen, sinun ei tarvitse toimittaa kopiota ammatillisen tutkinnon todistuksestasi. Saamme tutkintosi tiedot suoraan sähköisestä hakujärjestelmästä.
Jos suoritat tutkinnon hakukeväänä, tulee tutkinnon valmistua 18.6.2021 mennessä, jolloin tutkintotietojen tulee löytyä KOSKI-palvelusta. Vaihtoehtoisesti voit ladata tutkintotodistuksen kopion hakulomakkeelle 18.6.2021 klo 15.00 mennessä.
Valinnan tulokset julkaistaan viimeistään 9.7.2021. Kaikkia yhteishakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.
Hae siirtohaussa
Yliopistojen siirtohaku kevät 2021
Siirtohaun hakuaika 3.5.-17.5.2021 15:00
- Haku on tarkoitettu toisista suomalaisista yliopistoista kandidaattivaiheessa siirtyville
Tekniikan alan siirtohaussa voi hakea siirtoa toisesta suomalaisesta yliopistosta Tampereen yliopiston tekniikan kandidaattiohjelmiin suorittamaan joko alempaa tai alempaa ja ylempää korkeakoulututkintoa (TkK- tai TkK + DI/A -koulutus). Siirron hakeminen edellyttää, että hakijalla on hakuhetkellä voimassa oleva opiskeluoikeus suomalaisessa yliopistossa soveltuvaan alemman korkeakoulututkinnon tuottavaan tutkinto-ohjelmaan. Jos alempi korkeakoulututkinto on valmistumassa hakukeväänä, tulee tällaisen hakijan hakea siirtohaun sijasta suoraan ylempään korkeakoulututkintoon yhteishaun hakuaikana 17.3.–31.3.2021. Katso tarkemmat ohjeet sivulta siirtohaun hakukelpoisuus
Tampereen yliopisto arvioi uuden tutkinnonsuoritusoikeuden mukaisen suoritusajan riittävyyden tutkinnon suorittamiseen. Arvioinnissa otetaan huomioon siirron perusteena olevan opiskeluoikeuden mukaiseen opiskeluun käytetty aika ja jo suoritetut opinnot. Opiskeluoikeuden siirtämisen edellytyksenä on, että opiskelijalla on riittävästi opintoaikaa jäljellä tutkinnon suorittamiseksi.
Tekniikan kandidaattitutkinto sisältää aina matemaattis-luonnontieteellisiä opintoja. Kyseisten opintojen osuus tutkinnosta vaihtelee tutkinto-ohjelmittain. Siirtohaussa taustatutkinnon soveltuvuutta arvioitaessa kiinnitetään erityistä huomiota matemaattis-luonnontieteellisten opintojen määrään tutkinnossa, jonka perusteella hakija hakee siirtoa.
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä siirtohaun hakukohteessa opiskelijaksi vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta.
4. Aloituspaikkamäärää ei ole velvoitetta ottaa täyteen.
Siirron perusteena olevan opiskeluoikeuden mukaisten suoritettujen opintojen tulee kaikissa tekniikan alan hakukohteissa olla vähintään 55 op/lukuvuosi. Opiskelijavalinnassa otetaan huomioon 30.6.2021 mennessä suoritetut opinnot, jotka kuuluvat siirron perusteena olevaan opiskeluoikeuteen.
Siirto-opiskelijoihin ei sovelleta yhden opiskelupaikan sääntöä.
Hakukohdekohtaiset tekniikan alan siirtohaun valintaperusteet
Hakukohde |
Soveltuvien |
Opintojen |
Arkkitehtuuri |
arkkitehtuuri |
3,5/5 |
Hakukohteeseen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Siirtohaun kautta valituksi tulleen opiskelijan on luovuttava siirron perusteena olevasta opinto-oikeudestaan ottaessaan opiskelupaikan vastaan. Tampereen yliopiston siirtohaun hakukohteet ovat mukana yliopistojen yhteisessä siirtohaussa, jossa ei ole valtakunnallista hakukohdemäärärajoitusta. Huomioithan, että hakukohteista enintään kaksi voi olla Tampereen yliopiston siirtohaun hakukohteita. Katso lisätietoja siirtohaun yleisistä hakuohjeista.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt. Tekniikan alan siirtohaussa sinun tulee liittää hakemukseesi:
- Ajan tasalla oleva opintosuoritusote
- Opiskelutodistus, josta käy ilmi opintojesi alkamisajankohta sekä käyttämäsi läsnä- ja poissaolokaudet (opintojesi alkamisajankohdasta lähtien)
- Motivaatiokirje
- Henkilökohtainen opintosuunnitelma (HOPS)
Valinnassa otetaan huomioon 30.6.2021 mennessä suoritetut opinnot, joten hakuvaiheessa toimitettua suoritusotetta on mahdollisuus täydentää 4.7.2021 saakka toimittamalla ote Tampereen yliopiston hakijapalveluihin osoitteeseen liitteet.tau [at] tuni.fi. Vastuu otteen toimittamisesta ajallaan on hakijalla.
Lisäksi sinua voidaan pyytää todentamaan suomen kielen taitosi erillisellä liitteellä. Tarkista liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle. Katso lisätietoja sivulta liitteet siirtohaussa.
Hakukohteessa ei ole varasijamenettelyä.
Siirtohaun tulokset julkistetaan viimeistään 9.7.2021. Kaikkia siirtohakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.