
Ammatillinen opettajankoulutus
Laajuus
Hakuaika
Tiedekunta tai osaamisyksikkö
Opetuksessa käytettävät kielet
Koulutusala
Opetusalan ammattilaiseksi
Ammatillinen opettajankoulutus sopii jo opetustehtävissä työskenteleville tai uutta uraa suunnitteleville. Koulutus on suunnattu erityisesti ammatillisten oppilaitosten ja ammattikorkeakoulujen opettajille. Koulutus antaa opettajan pedagogisen kelpoisuuden myös muiden oppilaitosten opettajien tehtäviin. Voit koulutus- ja työkokemustaustasi mukaan opettaa ammatillisia tai yhteisiä opintoja eri oppilaitoksissa. Lisäksi koulutus antaa valmiudet toimia esimerkiksi koulutusviennin parissa, erilaisissa ohjaustehtävissä, henkilöstön kehittäjänä tai koulutusyrittäjänä.
Koulutuksen laajuus on 60 opintopistettä. Opintojen kesto määräytyy henkilökohtaisen oppimissuunnitelman mukaan.
Opettajankoulutuksemme toteutetaan pääosin verkossa. Opiskelu on monimuotoista ja sopii työn ohessa suoritettavaksi. Harjoitteluun, ohjaukseen ja opetukseen osallistuminen edellyttää myös läsnäoloa arkipäivisin.
Lähiohjausta on tarjolla seuraavilla paikkakunnilla: Tampere, Pori, Seinäjoki, Lappeenranta ja Savonlinna. Verkkototeutuksessa ohjaus tapahtuu kokonaan verkossa.
Opettajankoulutuksessa on tarjolla myös Tekniikan ja luonnontieteiden opetuksen suuntautumisvaihtoehto sekä englanninkielinen toteutus (erillisvalinta).
Hakuasioissa ota yhteyttä sähköpostitse taok.tamk [at] tuni.fi tai puhelimitse numeroon 0294 520 450.

Ammatillinen opettajankoulutus
Näytä
Osaamisperustainen opettajankoulutus perustuu opettajaopiskelijan aikaisemman osaamisen tunnistamiseen, tarvittavan osaamisen kehittämiseen ja koulutusprosessin aikaiseen jatkuvaan arviointiin.
Ammatilliseen opettajankoulutukseen kuuluu kasvatustieteen opintoja, ammattipedagogiikan opintoja, harjoittelua ja muita opintoja. Koulutus on laajuudeltaan 60 opintopistettä.

Tutustu opetussuunnitelmaan.
Koulutuksen lähtökohtana on osallistava pedagogiikka, joka mahdollistaa monenlaisten pedagogisten mallien ja menetelmien käyttämisen. Opinnoissa korostuu opettajaopiskelijan mahdollisuus vaikuttaa oman opiskelun suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin.
Ammatillisessa opettajankoulutuksessa käytettävät pedagogiset menetelmät mahdollistavat yhteisöllisen ja yhteistoiminnallisen työskentelyn vertaisryhmissä.
Osaamista voi hankkia eri tavoin erilaisissa ympäristöissä, kuten oppilaitoksissa, työpaikoilla, opettajakorkeakoulun järjestämissä oppimistilanteissa sekä erilaisissa digitaalisissa ympäristöissä. Oppimisessa korostuu työelämäläheisyys siten, että opettajaopiskelijoilla on mahdollisuus tarkastella ammatillisen opettajan työn ilmiöitä monipuolisesti ja osana opettajien ammatillisia verkostoja.
Opettajaopinnot ovat:
- lähiopiskelua
- työskentelyä verkossa
- itsenäistä työskentelyä
- pienryhmätyöskentelyä sekä lähipäivinä että ryhmän itse sopimina aikoina
- opettajaharjoittelua (oppimisympäristöihin, toimintakulttuureihin ja verkostoihin tutustumista sekä opettajana toimimista).
Opintojen kestoon vaikuttavat sekä omat tavoitteesi että aiempi osaamisesi. Opettajatuutori ohjaa sinua opiskelusuunnitelman tekemisessä opintojen alkuvaiheessa.
Hakuasiat: taok.tamk [at] tuni.fi p. 0294 520 450
Hakuasiat: taok.tamk [at] tuni.fi p. 0294 520 450
Hakuaika
Seuraava hakuaika on 3.-19.1.2023.
Koulutukseen haetaan hakuaikana Opintopolusta löytyvällä hakulomakkeella. Jos et pysty hakemaan sähköisellä lomakkeella, ota yhteyttä opettajakorkeakouluun.
Hakukelpoisuus
Voit hakea ammatilliseen opettajankoulutukseen, jos sinulla on sellainen koulutus ja työkokemus, joka vaaditaan ammattikorkeakoulun tai ammatillisen koulutuksen opettajan toimeen (laki 932/2014, 25 §).
Pääsääntöisesti kelpoisuusvaatimusasetuksissa edellytetään:
- soveltuva korkeakoulututkinto
- ammatillisten opintojen opettajilla vähintään 3 vuoden pituinen työkokemus tehtävää vastaavalla alalla (joissakin tapauksissa 5 vuoden kokemus).
Löydät kelpoisuusvaatimukset tarkemmin asetuksista:
- ammatillinen koulutus, ammatillisten tutkinnon osien opettaja (asetus 986/1998, pykälät 13, 13 a, 13b)
- ammatillinen koulutus, yhteisten tutkinnon osien opettaja (asetus 986/1998, 14 §)
- ammattikorkeakoulun opettaja (asetus 1129/2014, 17 §).
Lisätietoa hakemisesta
taok.tamk [at] tuni.fi p. 0294 520 450
Usein kysytyt kysymykset
Kysymys: En ole suorittanut korkeakoulututkintoa, voinko hakea ammatilliseen opettajankoulutukseen?
Vastaus: Jos et ole suorittanut korkeakoulututkintoa etkä toimi ammatillisena opettajana hakuaikana, et ole hakukelpoinen ammatilliseen opettajankoulutukseen. Jos toimit jo hakuaikana ammatillisena opettajana, sinut saatetaan voida tulkita hakukelpoiseksi ammatilliseen opettajankoulutukseen. Päätös hakukelpoisuudesta tehdään hakemuksen ja toimitettujen liitteiden perusteella. Suoritettuasi ammatillisen opettajankoulutuksen sinulla ei kuitenkaan ole ns. yleispätevää ammatillisen opettajan kelpoisuutta, vaan kelpoisuus koskee vain sitä hakuaikana voimassa ollutta opetustehtävää, johon sinut oli palkattu ammatilliseksi opettajaksi.
Kysymys: Olen suorittanut opisto- tai ammatillisen korkea-asteen tutkinnon enkä toimi ammatillisena opettajana, olenko hakukelpoinen?
Vastaus: Et valitettavasti ole. Tutkinto tulisi päivittää soveltuvaksi korkeakoulututkinnoksi ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa. Näin vaikka olisit hankkinut tutkintosi ennen kuin ammattikorkeakoulututkintoja oli vielä olemassa.
Kysymys: Saan tutkintoni valmiiksi keväällä hyvissä ajoin ennen opintojen alkua. Olenko hakukelpoinen?
Vastaus: Et valitettavasti ole. Hakukelpoisuuden tulee täyttyä hakuajan päättymiseen mennessä sekä tutkinnon että työkokemuksen osalta.
Kysymys: Olen sairaanhoitaja. Voinko hakea opettajankoulutukseen?
Vastaus: Jos olet suorittanut sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinnon ja sinulla on vähintään viisi vuotta tutkintoasi vastaavaa työkokemusta, olet hakukelpoinen. Jos olet suorittanut sosiaali- ja terveysalan ylemmän korkeakoulututkinnon, kolmen vuoden työkokemus on riittävä. Jos olet suorittanut opistoasteen tutkinnon, et valitettavasti ole hakukelpoinen.
Kysymys: Voinko tulla valituksi, jos minulla ei ole opetuskokemusta enkä toimi hakuaikana opettajana?
Vastaus: Voit. Opetuskokemuksesta saa hakupisteitä, mutta tämä on vain osa pisteytyksestä. Hakukelpoisuuden tuottavan tutkinnon mukainen koulutusala määrittää valintaryhmäsi. Pisteitäsi verrataan samassa valintaryhmässä olevien muiden hakijoiden pisteisiin, ja valinta perustuu kokonaispistemäärään.
Kysymys: Suomi ei ole äidinkieleni. Voinko silti hakea opettajankoulutukseen?
Vastaus: Voit hakea opettajankoulutukseen, vaikka äidinkielesi olisi jokin muu kieli kuin suomi. Suomen kielen taitosi täytyy kuitenkin olla riittävä, jotta pystyt opiskelemaan suomen kielellä. Järjestämme opettajankoulutusta myös englanniksi.
Kysymys: Täytyykö työkokemuksen olla tehtynä yhtäjaksoisesti vai huomioidaanko esimerkiksi kesä- ja viikonlopputyöt?
Vastaus: Työkokemuksen ei tarvitse olla yhtäjaksoista. Osa-aikaisten ja lyhytkestoisten työsuhteiden laskennassa käytetään seuraavaa kaavaa: 150 tuntia vastaa yhtä kuukautta, 11 kuukautta vastaa yhtä vuotta. Työtodistuksista on käytävä ilmi tuntimäärät ja ajanjaksot, jolloin työtä on tehty.
Kysymys: Lasketaanko opiskeluaikana tehty työ mukaan työkokemukseen?
Vastaus: Kyllä lasketaan, lukuun ottamatta työharjoittelua, joka on osa tutkintoa, jolla haet.
Kysymys: Voiko varusmiespalveluksen laskea ammatilliseksi työkokemukseksi?
Vastaus: Pääsääntöisesti ei, mutta jos esim. lääkäri on varusmiespalveluksessa ollessaan toiminut varuskunnassa lääkärin tehtävissä tai restonomi huolehtinut muonituksesta, niin tällöin kyllä.
Kysymys: Pitääkö työkokemus olla hankittuna tutkinnon jälkeen?
Vastaus: Ei tarvitse.
Kysymys: Miksi yo-tutkinnosta ei saa pisteitä?
Vastaus: Vain ammatillisista tutkinnoista ja korkeakoulututkinnoista annetaan pisteitä, koska koulutamme opettajia nimenomaan ammatilliseen koulutukseen.
Kysyys: Mikä merkitys valitulla opiskelumuodolla on valintaan?
Vastaus: Opiskelumuodolla ei ole merkitystä valinnan kannalta, vaan valinta tehdään koulutusalakohtaisista valintaryhmistä. Englanninkielinen opiskelumuoto on oma valintaryhmänsä.
Kysymys: Pitääkö hakemusliitteet olla oikeaksi todistettuja?
Vastaus: Todistuskopioita ei tarvitse todistaa oikeaksi eikä alkuperäisiä todistuksia tarvitse näyttää ennen opintojen alkamista.
Kysymys: Kuinka paljon tarvitsen pisteitä päästäkseni opiskelemaan? Mistä näen aiempien vuosien alimmat pisterajat?
Vastaus: Tarvittava pistemäärä vaihtelee vuosittain, se riippuu paitsi valintaperusteista, myös muiden hakijoiden saamista hakupisteistä. Edellisen vuoden pisterajat löytyvät valinta -välilehdeltä.
Kysymys: Minut valittiin toissijaisen hakutoiveeni opettajakorkeakouluun, voinko kuitenkin jäädä odottamaan peruutuspaikkaa ensisijaisen hakutoiveeni opettajakorkeakoulusta?
Vastaus: Et valitettavasti. Varasijalta voidaan valita vain hakija, joka ei saanut opiskelupaikkaa kummastakaan opettajakorkeakoulusta.
Kysymys: En saanut opiskelupaikkaa. Täytyykö minun itse ottaa yhteyttä ja kysellä peruutuspaikkaa opettajakorkeakoulusta?
Vastaus: Ei tarvitse. Opettajakorkeakoulu ottaa yhteyttä pistejärjestyksessä seuraavaan hakijaan, jos opiskelupaikka vapautuu.
Kysymys: Jos nyt en pääse opiskelemaan, niin mitä voin tehdä?
Vastaus: Voit hakea koulutukseen taas seuraavan vuoden tammikuussa. Jos et ollut nyt hakukelpoinen, voit miettiä kuinka voisit sen saavuttaa. Jos tarvitset lisää hakupisteitä, voit saada niitä esimerkiksi suorittamalla kasvatustieteen perusopinnot, suorittamalla täydennyskoulutuksia ja/tai hankkimalla opetuskokemusta. Muistathan tarkastaa valintaperusteet ennen seuraavaa hakua.
Kysymys: Ammatillisen opettajankoulutuksen opintoni jäivät kesken, eikä minulla enää ole voimassa olevaa opiskeluoikeutta. Mitä voin tehdä?
Vastaus: Voi hakea opiskeluoikeutta uudelleen tällä lomakkeella, jos olet käyttänyt koko opiskeluoikeusaikasi, mutta sinulta puuttuu vain vähän opintoja. Tutustu huolellisesti lomakkeella oleviin ohjeisiin ennen lomakkeen täyttämistä.
Kysymys: Paljonko koulutus maksaa?
Vastaus: Koulutus on valtion rahoittamaa, eli se on opiskelijalle maksutonta. Opiskelija vastaa itse mahdollisista matka-, ruoka- ja oppimateriaalikustannuksistaan.
Kysymys: Minkä verran koulutuksessa on lähipäiviä ja onko kaikkiin osallistuttava paikan päällä?
Vastaus: Koulutuksemme toteutetaan monimuoto-opiskeluna, mikä tarkoittaa sitä, että tapaamisia tai lähiohjausta ei ole kovin paljon. Tarkemmat ohjausajat ilmoitetaan kun koulutuksen aikana. Verkkototeutuksena toteutettavassa opettajankoulutuksessa ei ole lähiohjausta, vaan opetus ja ohjaus tapahtuu kokonaan verkossa.
Kysymys: Onko opiskelu päätoimista? Kuinka paljon opinnot vievät aikaa?
Vastaus: TAOKin opinnot ovat lähtökohtaisesti sivutoimista opiskelua (60 opintopistettä /1,5 vuotta). 60 opintopistettä tarkoittaa 1600 tuntia opiskelijan työtä. Päätoiminen opiskelu tarkoittaa vähintään viiden opintopisteen suorittamista kuukaudessa. Löydät lisätietoa opintojen päätoimisuudesta Kelan verkkosivuilta.
Opiskeluaikaan vaikuttavat sekä opettajaopiskelijan omat tavoitteet että aiempi osaaminen. Iso osa opiskelijoistamme tekee opintojaan töiden ohessa.
Kysymys: Missä maakuntien alueellinen ohjaus järjestetään?
Vastaus: TAOKilla ei ole omia tiloja maakunnissa, vaan vuokraamme mahdolliset tilat joka vuosi erikseen. Käytettävät tilat kerrotaan opintojen aikana.
Kysymys: Missä voin opettaa ammatillisen opettajankoulutuksen suoritettuani?
Vastaus: Ammatillisessa opettajakorkeakoulun 60 opintopisteen opettajan pedagogiset opinnot antavat yleisen pedagogisen kelpoisuuden ja pätevyyden kaikkiin koulumuotoihin. Opinnot vastaavat yliopistojen pedagogisia opintoja.
Ota huomioon, että eri oppilaitokset edellyttävät opettajalta erilaista koulutuspohjaa ja työkokemusta. Esimerkiksi insinööri (AMK) on kelpoinen opettamaan omaa ammattialaansa toisella asteella, kun taas diplomi-insinööri on kelpoinen opettamaan myös ammattikorkeakoulussa. Peruskoulussa ja lukiossa edellytetään ylempää korkeakoulututkintoa.
Opettajien kelpoisuudet määrittyvät lainsäädännön ”Asetus opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista” perusteella. Opettajan työhön ja pätevyyksiin voit tutustua myös OAJ:n sivuilla.
Luokanopettajaksi voi valmistua vain yliopistoissa järjestettävistä luokanopettajan koulutuksista. Voit hakea luokanopettajaksi Tampereen yliopistoon.
Valintamenettely on samanlainen kaikissa opettajakorkeakouluissa. Valinta toteutetaan hakulomakkeen perusteella. Ensin tarkistetaan hakijoiden hakukelpoisuus, ja sen jälkeen pisteytetään hakukelpoisten hakemukset. Valintakoetta ei ole.
Vuoden 2023 haun tarkemmat valintaperusteet ja hakulomake löytyvät Opintopolusta.
Opiskelumuodot 2023 alkaviin toteutuksiin
- Lähiohjaus Tampereella
- Lähiohjaus Itä-Suomessa (kokoontumiset Lappeenrannassa ja Savonlinnassa)
- Lähiohjaus Porissa
- Lähiohjaus Seinäjoella
- Verkko-opiskelu
- Tekniikan ja luonnontieteiden opetukseen suuntautuva opiskelu, lähiohjaus Tampereella
- Englanninkielinen opiskelu, lähiohjaus Tampereella (erillisvalintaryhmä) / Programme in English in Tampere (seperate admission group)
Opettajankoulutuksemme toteutetaan pääosin verkossa. Opiskelu on monimuotoista ja sopii työn ohessa suoritettavaksi. Harjoitteluun, ohjaukseen ja opetukseen osallistuminen edellyttää myös läsnäoloa arkipäivisin.
Verkkototeutuksen kaikki opetus tapahtuu verkossa. Muut opiskelumuodot voivat sisältää myös lähiopetusta joidenkin opintojaksojen osalta.
Ammatillisen opettajankoulutuksen laajuus on 60 opintopistettä, mikä tarkoittaa 1600 tuntia opiskelijan työtä. Aika sisältää sekä lähi- ja verkko-ohjauspäivät että muun opiskelun.
Opiskelu edellyttää opetuskielen sellaista hallintaa, että teoreettisten asioiden opiskelu, pienryhmätyöskentely ja kirjoittaminen kyseisellä kielellä on mahdollista.
Kaikissa opiskelumuodoissa on
- lähiopiskelua (poislukien verkko-opiskelutoteutuksessa)
- työskentelyä verkossa
- itsenäistä työskentelyä
- pienryhmätyöskentelyä
- harjoittelua
Opintojen aikataulut
Kaikki toteutukset aloittavat opintonsa orientoivilla päivillä toukokuussa 16.–17.5.2023 (klo 12-18). Kaikilla on orientoivia tehtäviä ennen ensimmäistä kontaktipäivää.
Kesällä kaikilla on mahdollisuus opiskella kasvatustieteen opintoja.
Opintojen kesto määräytyy henkilökohtaisen suunnitelman mukaan. Opiskeluaikaan vaikuttavat sekä opettajaopiskelijan omat tavoitteet että aiempi osaaminen.
Koulutukseen kuuluvia valinnaisia pedagogisia opintoja on tarjolla sekä verkko-opintoina että lähiopiskeluna Tampereella.
Opintojaksojen opetus ja ohjaus sijoittuu seuraaviin ajankohtiin:
- keskiviikkoisin klo: 16-20
- torstaisin klo: 16-20
- lauantaisin klo 9-12
Lisäksi on mm. pienryhmätapaamisia ja opettajatuutortapaamisia erikseen sovittavina ajankohtina. Harjoittelun aikataulu sovitaan opiskelijan kanssa erikseen.
Verkko-opiskelu
Verkko-ohjauspäiviä on 1–2 kuukaudessa henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaan.
Kasvatustieteen opinnot suoritetaan verkko-opintoina kesällä tai syys- ja kevätlukukaudella muiden opintojen yhteydessä.
Lähiohjaus Tampereella
Lähi- ja verkko-ohjauspäiviä on 1–2 kuukaudessa henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaan.
Kasvatustieteen opinnot suoritetaan verkko-opintoina kesällä tai syys- ja kevätlukukaudella muiden opintojen yhteydessä.
Tekniikan ja luonnontieteiden opetukseen suuntautuva opiskelu, lähiohjaus Tampereella
Ryhmä on tarkoitettu tekniikan, luonnontieteiden ja matematiikan opettajille ja opettajiksi aikoville.
Lähi- ja verkko-ohjauspäiviä on 1–2 kuukaudessa henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaan. Lähiohjauspäivät pidetään Tampereella.
Kasvatustieteen opinnot suoritetaan verkko-opintoina kesällä tai syys- ja kevätlukukaudella muiden opintojen yhteydessä.
Lähiohjaus Itä-Suomessa, Porissa tai Seinäjoella
Lähi- ja verkko-ohjauspäiviä on 1–2 kuukaudessa henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaan. Itä-Suomen lähiohjauspäivät ovat Lappeenrannassa ja Savonlinnassa.
Kasvatustieteen opinnot suoritetaan verkko-opintoina kesällä tai syys- ja kevätlukukaudella muiden opintojen yhteydessä.
Koulutusalakohtaiset aloituspaikat 2023
- Kasvatusalat 7
- Humanistiset alat 11
- Taidealat 9
- Yhteiskuntatieteet ja viestintä 12
- Kauppa- ja oikeustieteet 16
- Luonnontieteet 3
- Tietojenkäsittely ja tietoliikenne 12
- Tekniikan alat 72
- Maa- ja metsätalousalat 7
- Sosiaali-, terveys- ja hyvinvointialat 69
- Palvelualat 15
- Turvallisuus- ja kuljetusala 9
- Separate admission group in English 20
- Yhteensä 262
Aikaisempien vuosien pisterajat
Koulutusalat muuttuivat vuoden 2021 haun yhteydessä, joten aiempien vuosien pisterajat eivät ole enää vertailukelpoisia.
Aikataulu
Hakuaika on 3. – 19.1.2023 Hakulomake on hakuaikana Opintopolussa.