Hyppää pääsisältöön

Tiiliskivi-palkinto 2023 Juha Siitoselle

Julkaistu 19.2.2024
Tampereen yliopisto
Kuva: Hanna Koskinen
Tampereen yliopiston kirjallisuustieteen opiskelijoiden myöntämä Tiiliskivi-palkinto jaettiin 23. kerran lauantaina 17.2.2024. Palkinto myönnettiin tänä vuonna esikoiskirjailija Juha Siitosen teokselle Laupeudentyö (Siltala).

Tiiliskivi-palkinnon raati valitsi Laupeudentyön voittajaksi, sillä teos on raikasta luettavaa autofiktioboomin keskellä. Teoksen old school –henkisyys ja fiktiivisyys oli raadille raikas lukukokemus, ja näin erottui muiden teosten joukosta.  

Tiiliskivi-palkinnon raati perusteli valintaansa seuraavasti: “Laupeudentyö tuntuu kaiken kaikkiaan järjettömän absurdilta tarinalta, mutta teos rakentuu silti uskottavasti. Laupeudentyössä kantavia teemoja olivat muun muassa maailmantuska ja itsensä etsiminen. Teos herätti paljon tunteita, sillä paikoitellen teoksen sotakuvas oli järkyttävää luettavaa, mutta teoksen kerrontatapa pehmensi lukukokemusta, jotta lukija tunteistaan huolimatta pääsi teoksessa eteenpäin. Teos on erityislaatuinen, sillä se kertoo suomalaisen suusta amerikkalaista tarinaa, esittäen amerikkalaisen kulttuurin kipukohtia, välttäen sen kliseitä. Laupeudentyön päähenkilö on moraalisesti ongelmallinen, mutta tavalla, joka ei tee siitä luotaantyöntävää. Teos on kokonaisuudessaan taitavasti ja hyvin rakennettu kokonaisuus. Teos on jaettu kolmeen osaan, joka kaikesta huolimatta tuntui kokonaiselta, yhteneväiseltä elämältä.” 

Tampereen yliopiston kirjallisuustieteen opiskelijoista koostuva raati luki viime syksyn aikana yli seitsemänkymmentä teosta, joiden joukosta valittiin finaaliin viisi teosta. Palkinnon tarkoituksena on antaa huomiota teoksille, jotka ovat syystä tai toisesta jääneet vaille ansaitsemaansa huomiota. Finaaliteoksia olivat tänä vuonna: 

Olga Palo: Aion kertoa nyt kaiken (Otava) 

Terhi Kuusisto: Mehiläisten kaupungit (Aula & Co) 

Emma Sofianna Söderholm: Toisinaan valo hiipuu (Otava) 

Juha Siitonen: Laupeudentyö (Siltala) 

Elina Kuorelahti & Nunnu Halmetoja: Paha kurki (Nemo) 

Raati muodostui tänä vuonna yhdeksästä kirjallisuuden opiskelijasta. Raadin puheenjohtajana toimi Sofia Blomberg ja raatilaisia olivat Saara Vuotila, Otto Peltokangas, Helmi Isopahkala, Aleksandra Hintikka, Lassi Sippola, Anni Laakeri, Vilma Seppänen ja Nina Koivisto.  

Mikä on Tiiliskivi-palkinto?

Tiiliskivi on Tampereen yliopiston kirjallisuudenopiskelijoiden ainejärjestö Teema ry:n vuosittain jakama kirjallisuuspalkinto. Palkinnon ideana on nostaa esiin laadukkaita kotimaisia kaunokirjallisia teoksia, jotka eivät ole saaneet ansaitsemaansa huomiota mediassa. Kiertopalkintona oleva tiiliskivi on peräisin Finlaysonin seinästä ja symboloi palkitun kirjan painavaa tekstiä samalla kun punatiili kuvaa palkinnon tamperelaista alkuperää. 

Tiiliskivi-ehdokkaiden valintaprosessissa on pyritty ottamaan mahdollisimman kattavasti huomioon monenkokoiset kustantamot ja eri kaunokirjallisuuden lajit romaaneista sarjakuviin ja esseistä runoihin. Tiiliskiven historia ulottuu vuoteen 2001, mistä lähtien Finlaysonin tehtaan seinästä peräisin oleva järkäle on kiertänyt yhteensä jo kahdeksantoista kirjailijan luona. Tiiliskivi-palkinnon ovat voittaneet mm. Satu Vasantola, Marko Annala, Heikki Salo, Katja Kettu ja Riikka Pelo ja ehdokkaina ovat olleet esimerkiksi Sofi Oksanen ja Emma Puikkonen

Kirjoittaja: Sofia Blomberg