Hyppää pääsisältöön

Mattia Thibault visioi tulevaisuuden laajennettuja todellisuuksia

Julkaistu 6.9.2024
Tampereen yliopisto
Mattia Thibault
Kuva: Jonne Renvall
Semiotiikka ja pelillistyminen ovat Thibaultin tutkimuksen ytimessä.

Kielten yksikön apulaisprofessori Mattia Thibault tutkii erilaisia kääntämisen käytäntöjä. Hänen tutkimuskohteisiinsa kuuluu muun muassa se, millä tavalla kääntämistä tehdään sellaisissa ympäristöissä, joissa kääntämisen merkitystä ei ole aikaisemmin ymmärretty.

– Minua kiinnostaa se, että minkälaisia kääntämisen käytäntöjä harjoitetaan erilaisten semioottisten asioiden välillä. Esimerkiksi miten jokin asia käännetään osaksi lisättyä todellisuutta, Thibault sanoo.

Thibaultin tutkimuksessa yhdistyvät peli ja pelillistyminen, semiotiikka ja kääntäminen. Perinteisesti kääntäminen on ymmärretty kirjoitetun kielen kääntämistä toiselle kielelle, mutta Thibaultin mukaan kääntäminen on merkitysten tekemistä ja uudenlaista ajattelua.

Viime vuosina käyty julkinen keskustelu metaversumista eli ihmisten käyttöön tulevista julkista tiloista on ollut Thibaultin mukaan yritysvetoista.

– Tällä hetkellä keskustelu metaversumista pyörii sitä rakentavien yritysten ympärillä. Näissä asioissa on huomioitava se, että yritysten metaversumivisioissa on aina kyse yksittäisen yrityksen tavoitteesta, joihin kuuluu myös ihmisten datan kerääminen ja myyminen, Thibault sanoo.

– Tarvitsemme myös toisenlaisia visiota kuin yritysten tuottamat tulevaisuuskuvat. Siksi on tärkeää, että tutkimusprojektissani voimme visioida erilaisia tulevaisuudenkuvia ja miettiä, mitä niistä voimme oppia tänä päivänä, Thibault kertoo.

Mattia Thibault, Assistant ProfessorKuva: Jonne Renvall

Thibaultin mukaan multiversumi on metaversumia todennäköisempi tulevaisuuden kuva.

–  Sen sijaan, että olisi yksi kaiken kattava metaversumi, tulevaisuudessa elämme todennäköisesti useista eri palveluista muodostuvassa multiversumissa, Thibault kuvailee.

Elämme Thibaultin mukaan jo nyt osittain multiversumissa, koska käytämme jo paljon erilaisia luotuja ympäristöjämme virtuaalisesti.

–  Lapset liikkuvat esimerkiksi ihan sujuvasti erilaisilla alustoilla, kuten Robloxissa ja Fortinessa, Thibault kuvailee.

Erilaisissa tulevaisuuskuvissa teknologian esitetään mullistavan maailman kertaheitolla, mutta Thibault ei usko tällaiseen.

–  Teknologia muuttaa maailmaamme hiljalleen eikä kertarykäisyllä, Thibault kuvailee.

Hiljattaisesta muutokset näkyvät Thibaultin mukaan jo nyt merkkejä.

–  Hurjissa visioissa robotit mullistavat elämän silmänräpäyksessä. Robotit ovat jo nyt osana arkea ilman suurta mullistusta, kun miettii vaikka kauppaostokset kotiin kuljettavia robotteja. Niistä on tullut arkinen näky eikä niiden käyttäjät välttämättä ajattele, että tässä nyt tehdään jotain mullistavaa. Suurien mullistusten sijasta tulee useita pieniä integrointeja, Thibault kertoo.

 

Mattia Thibault on myönnetty ERC Starting Grant -rahoitus muuttuvan mediamaiseman tutkimukseen InterReal: A Systematic Exploration of Interreal Translations in the Media Multiverse

ERC Starting Grant on Euroopan tutkimusneuvoston rahoitusmuoto, joka on kohdistettu uransa alkuvaiheessa oleville lupaaville tutkimusjohtajille. Rahoitus on tarkoitettu oman tutkimusryhmän kokoamiseen ja itsenäisen työn käynnistämiseen Euroopassa.

Starting Grant -rahoituksen voi saada tutkija, jonka väitöstyö on enintään seitsemän vuoden takaa. Lisäksi tutkijalta vaaditaan erittäin lupaavaan tulevaisuuteen viittaavia tieteellisiä ansioita ja erinomaista tutkimussuunnitelmaa.

 

Kirjoittaja: Hanna Eskelinen