Hyppää pääsisältöön

THE aloitti tieteenalojen vertailut – psykologia paransi tulostaan

Julkaistu 16.9.2021
Tampereen yliopisto
Times Higher Education (THE) on julkaissut tieteenalakohtaisia yliopistovertailuja. Yliopistojen kokonaisvertailun jälkeen lehti julkaisee alakohtaisia vertailuja, joista ensimmäisinä olivat vuorossa biotieteet, lääke- ja terveystieteet, psykologian oppiala sekä luonnontieteet (Physical Sciences).

Tampereen yliopisto on mukana kolmella opetus- ja tutkimusalalla. Parhaiten omalla listallaan menestyi psykologia, jonka sijoitus nousi hieman viime vuodesta. Psykologia ylsi 200 joukkoon (sijaluokka 176-200). 

Psykologian professori Jari Hietanen ilahtuu tuloksesta. Hän katsoo oppiaineen henkilöstön onnistuneen tutkimuksen fokusoinnissa. 

– Tutkimuksen painopiste on yhdessä valittu niin, että se kohdistuu tärkeisiin, maailmalla kiinnostaviin ja paljon tutkittuihin aiheisiin. 

– Painopistealoilla tutkimus on tuottanut verrattain runsaasti tiedeyhteisön mielestä kiinnostavia ja merkittäviä tuloksia. Tampereen psykologian tutkimus on siis vaikuttavaa, Hietanen sanoo. 

Lääke- ja terveystieteissä Tampereen yliopiston sijoitus rankingissa on 300 joukossa. Biotieteet yltävät 400 joukkoon. Sata ensimmäistä saa tarkan sijaluvun, kun muut vertaillaan luokittain. 

THE:n yliopistojen maailmanvertailussa Tampereen yliopiston kokonaissijoitus parani hieman ja oli luokassa 250–300. Tutkimusviittaukset ovat olleet viime vuosina yliopiston vahvuutena, mikä kertoo tutkijoiden huomiosta yliopiston tutkimukseen.

THE käyttää sijoituksen antoon viittä mittauspilaria, jotka jakautuvat tarkemmin indikaattoreihin. Mittauspilareista painavimmat ovat opetus, tutkimus ja tieteellisten viittausten määrät. 

Tieteenalakohtaiset rankingit, joissa Tampereen yliopisto on mukana: 

(Siirryt linkeistä THE:n sivustolle, vaatii ilmaisen rekiströitymisen) 


Loput alakohtaiset vertailut THE julkaisee loka-marraskuussa.  

  • Tekniikka, tietotekniikka 6.10. 
  • Yhteiskuntatieteet, talous- ja johtamistieteet, kasvatustiede 13.10. 
  • Humanistiset tieteet 3.11.