Hyppää pääsisältöön

9.12.2022 Johanna Sinisalo: Vieraat

Julkaistu 9.12.2022
Tampereen korkeakouluyhteisö
Kirjailija & Teos: Johanna Sinisalo: Vieraat ISBN: 978-951-23-6737-5 Kustantaja: Karisto, 2020. Kuva: Karisto / © Katri Kallio
Johanna Sinisalon kauhuromaanissa tutut paljastuvat vieraiksi ja vieraat tutuiksi. Tulkinnasta riippuen tarinan haamut voivat olla joko psykologisia, biologisia tai paranormaaleja.

Johanna Sinisalon romaani Vieraat voitti Kariston järjestämän kauhuromaanikilpailun vuonna 2019, mutta kovin pelottava se ei ole. Ahdistava pikemminkin, ja samalla tunnistettava kuvaus pikkulapsiperheen arjesta.

Essi on kunnianhimoinen kahvilayrittäjä ja tosi-tv-tähti, hänen puolisonsa Siiri puolestaan kotona viihtyvä kirjanpitäjä. Lapset Sissi ja Luukas ovat periaatteessa perheen yhteisiä, mutta käytännössä kumpikin nainen pitää vain itse synnyttämäänsä lasta omanaan toisen jäädessä kirjaimellisesti lapsipuolen asemaan. Naisparin sijoittaminen stereotyyppisiin töihin pakenevan elättäjän ja uhrautuvan marttyyrivaimon rooleihin on kirjailijalta hiukan hämmentävä, vaikka varmasti tietoinen ratkaisu.

Romaanin jännite rakentuu perheen sisäisille ristiriidoille, joita ruokkii jonkin selittämättömän läsnäolo. Kuusivuotias Sissi alkaa kokea kehossaan kummallisia tuntemuksia ja saa pakkomielteen suolistomikrobien tutkimisesta. Pian Sissi keksii, että masun asukit ovat ratkaisu myös kaksivuotiaan pikkuveljen puhumattomuuteen. Keksintö saa Sissin tekemään ikäviä kokeiluja ja lukijan huolestumaan vakavasti viattoman taaperon hyvinvoinnista.

Sissiä ei aja pahantahtoisuus vaan äärimmäinen uteliaisuus ja hyväksynnän haku. Ja lapsi kun on, seurauksilla tai toisten näkökulmalla ei ole niin väliä. Vahvistusta toiminnalleen hän saa biologisen äitinsä ihailusta ja tiedekasvatukseen erikoistuneen päiväkodin arvomaailmasta.  

Kuten yleensäkin Sinisalon teoksissa, tarinasta löytyy monia pohdinnan aiheita ja yhteiskuntakritiikkiä. Trendeille ja medialle irvailu hymyilyttää keventäen muuten synkähköä ja veriseksi äityvää kertomusta.

Mukavaa joulunodotusta – toivottavasti teillä asuu kilttejä lapsia!

Teksti: Anna Ruth, tietoasiantuntija. 

Tästä linkistä pääset lukemaan kaikki joulukalenterin lukuvinkit kirjaston verkkosivuilta