Hyppää pääsisältöön

5.12.2021 Kristina Carlson: Eunukki

Julkaistu 5.12.2021
Tampereen korkeakouluyhteisö
Kristina Carlson: Eunukki
Kirjailija & Teos: Kristina Carlson: Eunukki ISBN: 978-951-1-37163-2 Kustantaja: Otava Kuva: Otava
Tämän kirjan hyviä puolia on sen ohuus. Sivuja on vain 94. Joskus ei vaan tee mieli lukea valtavia eepoksia. Kirjan päähenkilö, Wang Wei myytiin eunukiksi keisarien hoviin 9-vuotiaana, samaan aikaan myytiin hänen pikkuveljensäkin. Wang Wei selvisi sukupuolielinten poisleikkaamisesta, hänen veljensä ei selvinnyt. Eletään 1100-lukua Kiinassa.

Pohjimmiltaan kirja kertoo vanhenemisesta ja elämän pienistä iloista ja suruista. Wang Wei on 70-vuotias. Hänellä on muutama eunukkiystävä kuten Wong Wu ja muutama muu. He pelaavat mielellään noppaa ja juovat viiniä. Heidän ei tarvitse enää osallistua hovin askareisiin. On aikaa seurata pionien kukkimista, lintujen lentoa ja muistella menneitä.

Ruumis ei aina tottele niin kuin ennen, Wang Wei ajattelee. Varsinkin aamuisin se tuntuu jäykältä. Ruumis näyttää paksulta ja isolta kuin vajennut riisisäkki roikkuvine vatsanahkoineen. Puhumattakaan siitä, että “vatsan sisuksissa mellastavat demonit, jotka välillä työntävät peräpäästä tulikiven katkua.”

Onneksi sentään “järki juoksee kuin vuoripuron vesi”.

Tämä esittely jääköön lyhyeksi, kun kirjakin on lyhyt. Jos kirja tuntuu liian lyhyeltä, voi sen lisäksi lukea Kristina Carlsonin Herra Darwinin puutarhurin (2009) tai William N. päiväkirjan (2011). Jostain syystä Kristina Carlson osaa kuvata mestarillisesti vanhenevia miehiä, no, ihmisiä ylipäätään.

 

Teksti: Eija Poteri, tietoasiantuntija. 

Tästä linkistä pääset lukemaan kaikki joulukalenterin lukuvinkit kirjaston verkkosivuilta